Kamperen aan het Gardameer. Noord, zuid, oost of west welke kant is het best?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Welke kant van het Gardameer is het mooiste? Tja dat is best een lastige vraag want mooi is natuurlijk behoorlijk subjectief. De één wordt blij van kleine pittoreske stadjes terwijl de ander liever de natuur in trekt. Aan welke kant van het Gardameer je gaat kamperen hangt van je eigen voorkeuren af. Het goede nieuws is dat er voor bijna iedereen wel wat te doen of te vinden is. Ik heb alle voordelen en nadelen van de verschillende oevers van het Gardameer op een rij gezet.

garda noort

Foto: vittoare

De noordkant van het Gardameer voor sportievelingen

De noord kant van het Gardameer is de perfecte plek voor een sportieve vakantie. De bergen lijken hier echt recht uit het meer omhoog te komen wat voor een spectaculair berglandschap zorgt. Door dit berglandschap kun je langs de noordoever van het Gardameer prima rotsklimmen, mountainbiken, wandelen maar ook zeker surfen en zeilen. Aan deze kant van het meer is namelijk meer wind dan op andere plekken rondom het meer. Daarnaast is het omdat het wat noordelijker en hoger ligt is het hier vaak ook minder warm dan in het zuiden.

Aan de noordkant van het Gardameer zijn minder campings en veel van de campings die er zijn richten zich echt op surfers. De mix aan nationaliteiten is hier wel groter dan bijvoorbeeld in het zuiden. Toch zijn er ook in de omgeving nog genoeg leuke plekjes te vinden. Tussen de twee hoogste bergen aan het Gardameer, Monte Baldo en Monte Rochetta, liggen Riva en Torbole en iets zuidelijker liggen Limone sul Garda en Malcesine. De laatste is mooi maar nog best toeristisch, Limone aan de westkant is minder toeristisch én schitterend.

Aan de zuidoever van het Gardameer halen shopaholics hun hart op.

De zuidkant van het Gardameer en dan met name het zuidoosten is de populairste oever van het meer. Aan de zuidoever vind je de meeste stranden van het Gardameer en ook de meeste pittoreske plaatsjes zoals Lasize en Sirmione. Door deze combinatie van stranden en boulevards trekt vooral in het zomer en voorseizoen veel toeristen naar de zuid kant van het Gardameer. Deze kant is samen met de oostkant dan ook zeker de drukste en meest toeristische waardoor er veel vertier is. De campings zijn aan deze kant over het algemeen groot en hebben veel activiteiten, excursies en faciliteiten, de campingplekken zijn niet zo groot en je komt hier veel Nederlanders en Duitsers tegen.

Lees ook:  Camperreis door Canada, 7 tips voor vertrek

oostkant gardameer

Oostkant van het Gardameer voor families

De oostkant van het Gardameer wordt eigenlijk in tweeën gedeeld bij Torri Del Benaco. Ten zuiden hiervan lijkt de omgeving, de camping, de drukte en het aanbod erg op de zuidoever. Boven Torri Del Benaco is het nog steeds toeristisch en vind je nog steeds veel kleine plaatsjes maar daar is het iets rustiger dan in het zuiden. Hoe verder je langs de oostoever naar het noorden rijden hoe bergachtiger het wordt. Het grote voordeel van de oost kant van het Gardameer is dat je hier langer zon hebt dan aan de westkant. Je kunt aan de oostoever dus langer op het terras zitten en genieten van prachtige zonsondergangen in het westen. Daarnaast is de oostoever vooral ook populair bij families met kleine kinderen omdat de stranden hier heel geleidelijk aflopen. Daar moet je wel wat drukte voor op de koop toenemen.

Aan de westkant van het Gardameer vind je iets meer rust

De westkant van het Gardameer staat bekend als de rustigere kant en de meer authentiek Italiaanse kant. Het is niet zo dat het aan deze kant uitgestorven is. Ook hier is het behoorlijk toeristisch maar de drommen mensen die je in Sirmione of Lasize tegenkomt zie je hier veel minder. De plaatsjes zijn wat kleiner en gemoedelijker. Echt authentiek zou ik ze niet meer willen noemen. Dat is nog wel te vinden aan de westoever maar daarvoor moet je echt de bergen in.

Aan deze kant van het Gardameer zijn nog steeds voldoende campings te vinden. Er is hier meer keuze tussen grote en kleine campings. Op deze campings is vaak ook meer en eerder schaduw dan aan de oostkant van het meer en ze zijn iets ruimer van opzet. Hier is net als in het Noorden van het Gardameer een grotere mix aan nationaliteiten te vinden én ook Italianen gaan hier graag op vakantie.

gardameer

Foto: Edwin van Buuringen

Welke kant van het Gardameer is het mooiste?

Dat blijft dus persoonlijk. Heel kort door de bocht. Oost is voor de families, Zuid en zuidoost is voor de boulevards en pittoreske plaatsjes. Noord is voor de sportievelingen en west is voor de rustzoekers. Misschien was het al duidelijk maar mijn favoriete kanten van het Gardameer zijn de westkant en de noordkant met kleinere campings, iets minder mensen en meer schaduw.  Dit soort campings zijn in italië dungezaaid, Italiaanse campingtips zijn dus altijd welkom. Welke kant is jouw favoriete kant van het Gardameer?

Lees ook:  7 redenen om aan het Lago Maggiore te kamperen

Volg kampeermeneer ook op facebooktwitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en mooie campings.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door de mensen van www.campinggardameer.nl

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending