Welke Helinox Chair is dé stoel voor mij? | Keuzehulp

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Chair One, Café Chair, Chair Two, Chair Zero, Helinox heeft nogal wat lichtgewicht stoelen die toch allemaal anders zijn. De één is vooral geschikt voor fietsvakanties, de andere voor gewoon kamperen. Ik begrijp goed dat je soms door het bos van Helinox-stoelen niet meer ziet welke voor jouw activiteit of manier van kamperen met meest geschikt is. Dus help ik je graag op weg.

lichtgewicht stoelen test 1

Helinox stoelen, best getest!

Eerder deden we al een test van lichtgewicht campingstoelen. Uit de test kwam de Helinox Chair One als “Best getest” en ook de Ground Chair gooide hoge ogen. Ook bij andere testen scoren de Helinox stoelen hoog.

De combinatie van lichtgewicht, duurzaamheid en toch comfortabel zitten hebben de stoelen populair gemaakt voor fietsvakanties, trekkings en wandelvakanties. Toch zijn er ook binnen de Helinox stoelen flinke verschillen. Zo weegt de Savanna Chair bijna vier keer zoveel als de Chair Zero. Eerlijk toegegeven, de Savanna zit ook veel lekkerder.

Welke Helinox chair past bij mij?

Hoe vind je dan in het woud aan Helinox stoelen een stoel die past bij jouw lichaamsbouw en gebruik? Bepaal voor jezelf hoe belangrijk je de onderstaande factoren vindt en ik vertel je hieronder welke stoel het meest geschikt is.

Rugleuning: Kies je een stoel met een lage rug zoals de Chair One of Café Chair of met een hoge rug zoals de Chair Two of Sunset Chair? Een hoge rug zit veelal comfortabeler omdat je de stoel als stoel in actieve houding, zoals bij het eten 0f koken etc. kunt gebruiken én in een chill modus, lekker onderuit hangend. Maar qua gewicht is een hoge rug vaak net iets zwaarder en qua pakmaat groter.

Zithoogte:  Bij de Ground Chair zit je met 22 cm laag bij de grond, terwijl de Helinox Sunset Chair een zithoogte van 45 cm heeft. Daarnaast is ook de houding en de breedte van de zitting van belang. De Café Chair heeft bijvoorbeeld een hele rechtop-houding, waardoor je goed aan een eettafel kunt zitten, terwijl de Sunset Chair veel meer onderuit gezakt zit.  

Over het algemeen kun je zeggen dat voor mensen langer dan 180 cm een zithoogte van 30 cm en hoger fijner is.

Gewicht: Vooral als je gaat hiken, fietsen of wandelen met de stoel als bagage gaan de grammen een rol spelen. Echte grammenjagers kiezen daarom voor de Chair Zero, dat is de lichtste stoel van Helinox. Je ziet het gewicht ook deels terug in de naam van de stoel. Zero in de naam betekent superlicht, standaard Helinox stoelen zijn gewoon lichtgewicht, HDB in de naam betekent een zwaardere stof voor de zitting en dus ook zwaardere stoel.

Helinox stoel

Maat: De meeste Helinox stoelen komen in één maat. Alleen de Chair One is er ook in een XL-maat (vroeger ook een L) en de Chair Zero heeft een maat L. Deze stoelen hebben een hoger maximaal gewicht en zijn ook qua zitbreedte en diepte groter en dus beter geschikt voor outdoorliefhebbers met een stevig postuur.

Let op: Bij eigenlijk al deze stoelen, met uitzondering van de Ground Chair, heb je ook nog Ball feet of een groundsheet nodig om te voorkomen dat de stoelen wegzakken in zacht terrein. ChairBuddies zijn vaak een goedkoper alternatief.

Lees ook:  Review: Campingstoel Crespo AL-237 Deluxe

Helinox stoelen met lage rug

Laten we de stoelen eens één voor één langs gaan. We beginnen met de stoelen met een lage rug en verderop bespreken we de stoelen met een hoge rug.

Helinox Chair Zero Helinox Ground ChairHelinox Chair OneHelinox Café Chair
Zithoogte28 cm22 cm35 cm38 cm
Zitbreedte52 cm52 cm52 cm56 cm
Zitdiepte29 cm27 cm28 cm32 cm
Extra matenXLL--
Draagvermogen120 kg120 kg145 kg145 kg
Gewicht (incl. hoes)510 gr.640 gr.960 gr.1400 gr.
Voetjes zachte bodemBall Feet / Groundsheetn.v.t. Ball Feet / GroundsheetBall Feet / Groundsheet
Pakmaat35 x 10 x 10 cm30 x 11 x 11 cm35 x 12 x 12 cm62 x 19 x 12 cm
Check prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijs
helinox Chair One

Chair One, beste compromis

Gewicht: 960 gr.
Zithoogte: 35 cm
Geschikt voor: Alle soorten kamperen

De Chair One is dé Helinox stoel waarmee het ooit begon. Zelf hebben wij deze ook als beste getest en hij scoort ook in andere testen vaak nog top. Het is met een gewicht van net geen kilo wat mij betreft het beste compromis tussen gewicht en comfort. De XL-versie is geschikt voor mensen met grover postuur.  

Waar te koop:


Helinox Cafe chair

Café Chair, lekker rechtop

Gewicht: 1400 gr.
Zithoogte: 38 cm
Geschikt voor: Kamperen, ouderen

De Helinox Café Chair is één van de nieuwere lichtgewicht stoelen van Helinox. Nou ja, door de 1,4 kg die ze wegen, zijn ze vooral geschikt voor het ‘gewone’ kamperen. Maar wat deze stoel anders maakt, is de ‘zit’. Je zit net wat hoger dan in de Chair One, maar vooral ook minder achterover. Dus rechter op. 

De stoel is ervoor gemaakt om ook goed aan tafel te kunnen zitten. Vooral oudere kampeerders vinden dit ook fijn omdat het makkelijker opstaan is uit deze stoel.

Waar te koop:


Chair Zero, super lichtgewicht

Gewicht: 510 gr.
Zithoogte: 28 cm
Geschikt voor: Fietsen, wandelen, hiken

De Chair Zero is dé ultralichtgewicht stoel van Helinox. Ik testte de stoel eerder al en hij is inderdaad heel licht en een klein pakketje, maar het zitcomfort is wat minder en de stoel voelt ook veel minder stabiel aan dan andere Helinox stoelen. Bij de Chair Zero zou ik persoonlijk altijd kiezen voor de Chair Zero High Back. Deze is 170 gr. zwaarder, maar zit comfortabeler, ook de Ground Chair is het overwegen waard.

Waar te koop:


Helinox Ground Chair

Ground Chair, licht en chill

Gewicht: 640 gr.
Zithoogte: 22 cm
Geschikt voor: Fietsen, wandelen, hiken, strand

Wil je een lichtgewicht stoel waar je zowel actief als onderuitgezakt in kunt zitten, dan is de Helinox Ground Chair, die ik eerder al testte, misschien nog wel een betere keuze dan de Chair Zero. Bij de Ground Chair zit je een stuk stabieler en heb je geen ball feet of groundsheet nodig, waardoor het qua gewicht maar weinig uitmaakt. Wel zit hij nog lager, wat opstaan voor sommigen wat lastiger maakt.

Waar te koop:

Waar te koop:


Helinox stoelen met hoge rug

Wil je iets meer comfort en vind je het niet erg om op gewicht wat concessies te doen dan is een hoge rug ook geschikt voor jou.

Lees ook:  Review: Redwood Sequoia campingstoel, een stevige zit
Helinox Chair TwoHelinox Chair Zero High BackHelinox Sunset ChairHelinox Savanna Chair
Zithoogte24,5 cm25 cm45 cm 45 cm
Zitbreedte36 -55 cm31 cm59-70 cm 44-70 cm
Zitdiepte31 cm27 cm31 cm 33 cm
Extra maten----
Draagvermogen145 kg120 kg145 kg145 kg
Gewicht (incl. hoes)1185 gr.690 gr.1475 gr.1900 gram
Voetjes zachte bodemBall Feet / GroundsheetBall Feet / GroundsheetBall Feet / GroundsheetBall Feet / Groundsheet
Pakmaat46 x 13 x 12 cm40 x 12 x 12 cm47 x 12 x 14 cm55 x 16 x16 cm
Check prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijs
helinox Sunset Chair

Sunset Chair, populairste met hoge rug.

Gewicht: 1475 gr.
Zithoogte: 45 cm
Geschikt voor: Kamperen, strand, picknick

Van de stoelen met een hoge rug is de Sunset Chair de meest populaire Helinox lichtgewicht stoel. Net geen 1,5 kilo, je zit lekker hoog waardoor je veel makkelijker uit de stoel kunt opstaan, ook langere en minder lenige kampeerders. Ook leuk in veel kekke kleuren verkrijgbaar.

Door de hoge rug kun je er zowel actief voorover gebogen als achterover onderuitgezakt een boek in lezen. Hij heeft alleen geen armleuningen en dat heeft de Savanna Chair dan weer wel, maar dat scheelt bijna een halve kilo.

Waar te koop:


Savanna Chair, meest comfortabele stoel

Gewicht: 1900 gr.
Zithoogte: 45 cm
Geschikt voor:  Kamperen, glampen, vissen

De Savanna Chair is wat mij betreft de meest comfortabele Helinox stoel. Weer een hoge zithoogte, maar door de bredere en diepere zit voel je je minder ‘in de stoel geduwd’. De rug is ook hoger dan de andere stoelen.

Daarnaast heeft deze stoel als enige iets wat op armleuningen lijkt waar je je armen op kunt leggen en soms ook handig: een standaard bekerhouder. Al die luxe en comfort weegt wel 1,9 kilo en ook de pakmaat is bijna 2 keer zo groot als bij de Chair Zero. Maar dan zit je wel lekker.

Waar te koop:


Chair Zero High Back

Chair Zero High Back, ultralichtgewicht

Gewicht: 690 gr.
Zithoogte: 25 cm
Geschikt voor: Fietsen, wandelen, hiken

De Chair Zero High Back is eigenlijk de enige echt ultralichtgewicht stoel met een hoge rug. Door de hoge rug is hij iets zwaarder dan de gewone Chair Zero, maar zit daardoor ook wel echt comfortabeler. Op deze stoel hou je het wel een avond vol. Wel ook een lage zit en net als de gewone Zero minder stabiel dan je van Helinox gewend bent. Dus niet voor wiebelkonten zoals ikzelf.

Waar te koop:


Helinox Chair Two

Chair Two, voor minder lange kampeerders

Gewicht: 1185 gr.
Zithoogte: 24,5 cm
Geschikt voor: Kamperen, picknick,

De Chair Two is eigenlijk de Helinox Chair One met een hoge rug. Hij zit heel comfortabel, is qua gewicht niet heel veel zwaarder en kan dus voor veel verschillende soorten vakanties of het aanmoedigen bij de vierdaagse gebruikt worden. Wel is de zithoogte van de Chair Two wat lager dan die van de Chair One, hierdoor is de Chair Two vooral geschikt voor mensen korter dan 180 cm.

Waar te koop:


Welke Helinox stoel wordt het?

Zoals je hebt gezien, is er dus ook binnen de Helinox stoelen wel wat te kiezen qua comfort, gewicht en zithoogte. Mijn persoonlijke favorieten voor op de camping zijn de Chair One als je een hoge rug niet belangrijk vindt,  de Sunset Chair als je ook uitgebreid wilt kunnen chillen en de Ground Chair als grammenjagen jouw ding is.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter

Sending