Kamperen is leuk! Je neemt je tent, camper of caravan mee en je hebt een slaapplaats met je eigen spulletjes erin, bij je. De meeste tijd spendeer je buiten. Binnen ben je vooral ’s avonds en ’s nachts te vinden wanneer de temperaturen omlaag gaan. Ben je iemand die ook in de koudere maanden graag kampeert? Dan kan je waarschijnlijk niet zonder camping kachel.
Maar welke camping kachel kies ik dan?
Er zijn diverse campingkachels verkrijgbaar. De kachel brandt door gebruik van elektriciteit, petroleum of gas. Iedere type kachel heeft zijn eigen eigenschappen. Welke ruimte je wilt verwarmen en hoe je dit wilt doen, zal de keuze van het type kachel bepalen.
Doordat er zo veel verschillende camping kachels te krijgen zijn, kunnen we ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je een handje te helpen hebben we hieronder de verschillende kachels verder uitgelicht. Daarnaast beschrijven we ook waar je op moet letten bij het aanschaffen van een campingkachel.
Wanneer gebruik je een camping kachel?
Ben jij gek van kamperen? Trek jij er ook op uit als het buiten al wat kouder wordt? Dan is het aanschaffen van een camping kachel wel zo prettig. Een camping kachel is vaak niet nodig als je hartje zomer op stap bent. In het voor- en najaar en de winter koelt het in ons koude kikkerlandje (en de meeste buurlanden) nou eenmaal hard af. Tijdens de koudere maanden raden wij aan om een campingkachel mee te nemen tijdens het kamperen.
Om goed te kunnen slapen wordt het niet aangeraden om in een kamer te liggen die tegen het vriespunt aan zit. Uiteraard bestaan er allerlei soorten warmhoud producten, zoals extra warme slaapzakken. Wil je het niet te koud hebben en uitgerust wakker worden of wil je ’s avonds nog in de voortent van de caravan nagenieten van je dag? Dan zijn daar speciaal campingkachels voor ontwikkeld.
Waar moet je op letten bij het kopen van een camping kachel?
Wanneer je opzoek gaat naar de camping kachel die het beste bij jou past, dan is er een aantal dingen waar rekening mee gehouden kan worden.
Veiligheid
De kachels gebruiken een vorm van energie om de ruimte waar je bent te verwarmen. Om kortsluiting en brand te voorkomen wil je er zeker van zijn dat de kachel veilig is. Om te controleren of de kachel voldoet aan de veiligheidseisen, is hiervoor een keurmerk ontwikkeld, ook wel bekend als KEMA. Denk daarnaast goed na over waar je de kachel neerzet en hoe je hem aansluit.
Kijk daarnaast ook of de kachel de volgende functies heeft
- Omvalbeveiliging: Valt je kachel om dan gaat de kachel automatisch uit.
- Oververhittingsbeveiliging: Is de ingestelde temperatuur lager dan de temperatuur in de omgeving, dan stopt de kachel automatisch met warmte uitstralen.
- Dubbel geïsoleerd: Dit betekent dat wanneer er om wat voor reden dan ook kortsluiting ontstaat, de kachel automatisch uitslaat.
Soort brandstof
Bij het kiezen van een camping kachel heb je keuze uit drie types. De drie kachels worden ieder op hun eigen manier gevoed.
- Een elektrische kachel
- Een petroleumkachel
- Een gaskachel
De drie type kachels werken dus geheel op hun eigen manier. Vanwege dit verschil zal bijvoorbeeld de tijd om de ruimte te verwarmen verschillen en ook hoelang de ruimte de warmte behoudt na het uitzetten van de kachel. We leggen de drie verschillende type campingkachels en hun voordelen en nadelen hieronder uitgebreider uit.
Soort warmte
Naast dat er verschillende type brandstof kachels bestaan. Zijn er ook verschillende soorten warmtes. Zo kan een kachel de ruimte verwarmen door middel van infrarood, keramische plaat, door straling of een gloeidraad, een ventilator of doordat de kachel gebruikmaakt van vuur. De verschillende manieren van warmte afgeven hebben ieder zijn voor- en nadelen. Ook hier gaan we dieper op in, in de paragraaf ‘Welke campingkachels zijn er?’
Hoe sterk moet de camping kachel zijn?
De capaciteit van je camping kachel zegt iets over het wattage dat de kachel heeft. Ofwel hoeveel energie hij uitstoot en hoe goed het dus de ruimte verwarmt. Hoe groter de ruimte die je wilt verwarmen hoe hoger de verwarmingscapaciteit van je kachel moet zijn. De hoeveelheid watt die een kachel aankan, verschilt per kachel en per type. Zo heb je bijvoorbeeld elektrische kachels die uiteenlopen van 400, 800, 1200 watt etc.
Wil je weten hoeveel watt je minimaal nodig hebt, dan is de vuistregel om de inhoud (LxBxH) van de ruimte die je wilt verwarmen te vermenigvuldigen met 100 watt. Om één m³ op te warmen heb je namelijk zo’n 100 watt nodig. Is de inhoud van je tent 50m³ dan heb je een kachel van 5000 watt nodig. Let daarom wel op hoeveel ampère je elektriciteitsaansluiting op de camping is.
Ventilatie
Ventilatie is belangrijk om de omgeving leefbaar te houden. Daarnaast helpt het, het vocht uit de ruimte te verwijderen. Als je tijdens het gebruik van een campingkachel niet ventileert, dan blijft de condens in de tent, caravan of camper hangen. Zet dus altijd een luik of raam op een kier.
Gebruik je een gaskachel, dan wordt zuurstof verbrand. Bij dit proces komt er koolstofmonoxide vrij. Als wij te veel koolstofmonoxide inademen, kan dit tot vergiftiging leiden. Houd er dus altijd rekening mee dat er ventilatie is in de ruimte waar je een kachel aan hebt.
Welke soorten elektrische camping kachels zijn er?
Zoals we al eerder aangaven, zijn er verschillende camping kachels verkrijgbaar. Om een beter idee te krijgen van de mogelijkheden beschrijven we hier de verschillen en de voor- en nadelen van de elektrische kachels, gaskachels en petroleumkachels.
De elektrische kachel werkt zoals het woord suggereert, op elektriciteit. Er zijn vier verschillende soorten elektrische campingkachels verkrijgbaar: De halogeen kachel, infrarood kachel, keramische kachel en radiator kachel. We leggen graag even uit wat de verschillen zijn:
Wat is een halogeen kachel?
Een halogeen kachel is een type camping kachel die warmte uitstraalt door middel van een halogeen lamp. Door de kachel aan te sluiten op elektriciteit gaat de lamp aan. Zodra de lamp brandt, stoot hij warmte uit. Doordat de warmte direct van de lamp komt, wordt dit type kachel vaak gebruikt om personen en objecten die in de buurt zijn te verwarmen. Het opwarmen van een ruimte kan wel even duren. Een tussenvorm is de Quartz kachel die ongeveer eenzelfde bereik heeft, maar zowel de omgeving als personen verwarmt. We testten eerder deze Tristar Quartz camping kachel.
Er is een aantal voordelen en aandachtspunten bij het gebruik van een halogeen campingkachel.
- Vaak goedkoper dan een gas- of petroleumkachel
- Wind beïnvloedt de warmte die de lamp uitstraalt niet
- Ze zijn klein en compact verkrijgbaar
- De halogeen kachel vraagt veel stroom
- Hij is alleen geschikt voor het verwarmen van kleine ruimtes
- De lamp geeft licht
Wat is een infrarood kachel?
Een infrarood kachel werkt ook op elektriciteit. Dit type kachel verwarmt de ruimte door middel van warmtestraling. De infraroodlamp wordt net als bij een halogeen lamp verhit. De stralingswarmte is vergelijkbaar met in de zon zitten. Zit je te ver weg, dan is het alsof je in de schaduw gaat zitten. Hij verwarmt enkel het deel waar de kachel op gericht is. Wij horen goede ervaringen met de Gimeg GRK-100 Turbo omdat deze zowel op elektrisch infrarood als op gas werkt, maar we hebben deze zelf niet getest.
Je kunt een infrarood kachel kopen met een korte golf-straling, middellange golfstraling of met een lange golfstraling. Hoe langer de golf hoe meer oppervlakte de kachel kan verwarmen.
- Eenvoudig te gebruiken
- Energiezuinig
- Verkrijgbaar in verschillende maten, designs en wattages
- De kachel wordt heet, niet geschikt om in de buurt van kleine kinderen te gebruiken
- Zodra je de kachel uitzet, koelt de ruimte snel af
- Niet geschikt voor grote ruimtes (plaatselijke verwarming)
Wat is een keramische kachel?
Een elektrische keramische kachel is een kachel die hitte afstoot door middel van een keramische plaat. De plaat wordt opgewarmd. De hitte wordt in de keramische plaat opgeslagen. Lucht die via de plaat buiten de kachel geblazen wordt, zorgt voor een aangename warmte. De keramische plaat wordt minder heet dan bij de halogeen of infrarood verwarmingselementen. Dit maakt de kachel veiliger voor kinderen en de kans op brand is een stuk minder. Zelf hebben we goede ervaringen met de Sunnywarm 360 keramische kachel zoals in je in deze review kunt lezen.
- Geschikt om snel kleine ruimtes te verwarmen
- Verwarmingselement wordt niet zo heet
- Verbrandt geen stofdeeltjes (Tast niet de luchtwegen aan)
- Maakt licht geluid
- Niet geschikt voor het verwarmen van grote ruimtes, duurt lang
Wat is een radiator kachel?
De meeste mensen kennen de radiator kachel van thuis. Water stroomt door de leidingen en wordt opgewarmd. Het verwarmde water trekt koude lucht aan, warmt dit op en stoot het af. Dit principe gaat ook op voor de radiator camping kachels. Een voorbeeld hiervan is de Eurom RAD 2000.
- Geschikt voor het verwarmen van iets grotere ruimtes dan bij andere elektrische kachels
- De ruimte blijft langer warm ook na het uitzetten van de kachel
- Gemakkelijk in gebruik
- Is groot
- Verbruikt veel stroom
Soorten camping gaskachels
Gas kachels werken op butaan gas, vandaar de naam. De kachels hebben dus geen stroomvoorziening nodig. Dit maakt de gaskachels geschikt voor afgelegen plekjes waar je toch wilt kunnen genieten van warmte tijdens de koude maanden. Gaskachels zijn over het algemeen een stuk krachtiger dan elektrische kachels, maar zorg altijd dat je een camping gaskachel met omvalbeveiliging en liefst ook ingebouwde koolmonoxide stop aanschaft. Mooie gaskachels zijn de Gimeg GRK-100 Turbo en de GH 959 RF beide voor grotere voortenten. Voor kleinere (voor)tenten gebruiken wij zelf de simpele Gimeg Eurostraler.
Er zijn drie type camping gaskachels verkrijgbaar.
1. Infrarood keramiek kachel: De keramische plaat wordt hier verwarmd door een vlam. De keramische plaat geeft warmte af net als bij een elektrische infrarood gaskachel. Deze kachels zijn zeer sterk en efficiënt. Ze verwarmen de ruimte een stuk sneller dan wanneer het verwarmingselement verwarmd moet worden door middel van elektriciteit.
2. Metalen gaskachel: Deze kachel is simpel in ontwerp. De warmte van de brander maakt de metalen plaat warm. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan de ruimte en persoon die er dichtbij zit. Deze kachel is een stuk minder efficiënt dan de andere twee gaskachels.
3. Katalytische kachel: De katalytische kachel lijkt op een keramische kachel. Het grote verschil tussen de twee is dat de katalytische kachel zijn warmte niet direct van de vlam haalt. De warmte ontstaat door een reactie die door de katalysator tot stand gebracht wordt. De glasvezel en platina plaat geven vervolgens de warmte af. Deze kachels zijn het veiligste van de drie. Daarnaast zijn deze kachels erg efficiënt, stil en verbruiken ze weinig brandstof.
- De gaskachels zijn kwalitatief sterk
- Ze zijn geschikt om grote ruimtes te verwarmen
- De warmte is krachtig en de ruimte zal snel verwarmd worden
- Je hebt een gasfles nodig
- De gasfles kan opraken
- Is er geen goede ventilatie, dan kan dit tot koolstofmonoxide vergiftiging leiden
- Neemt meer ruimte in beslag
Soorten Petroleum camping kachels
Petroleumkachels werken op zuivere petroleum. Deze gezuiverde brandstof is energiezuinig. De petroleum gaskachels stoten minder schadelijke gassen uit dan een gaskachel en is bijna reukloos. Alleen bij het aansteken en uitzetten ruik je het even. Gebruik wel echt zuivere petroleum van bijvoorbeeld de merken Zibro, Qlima, Inverter, Kero zodat je kachel schoon blijft verbranden. Er zijn twee verschillende petroleum kachels verkrijgbaar. In onze tent gebruiken we vaak de simpele Foetsie kachel, lees ook onze review. Wil je wat meer mogelijkheden en veiligheidsopties? Over de Qlima R 8128S C-2 zijn onze lezers enthousiast, net als over een aantal Zibro kachels, maar die zijn vaak slecht leverbaar.
1. Kous kachel: Er is weinig verschil tussen de twee kachels. Het grootste verschil zit hem in de ontsteking. De kous kachel kan aangestoken worden door middel van een batterij of met de hand. Het voordeel hiervan is dat je hem gemakkelijk meeneemt en je hem op de meest afgelegen plekken nog kan ontsteken.
2. Laser kachel: De laser kachel ontsteek je door hem aan te sluiten op een elektriciteitsnet. Deze kachel is vaak voorzien van een thermostaat en timer. Dit zorgt ervoor dat je de warmte in de ruimte nauwkeurig kunt bepalen.
- Geeft fijne droge warmte af
- Warmte blijft langdurig hangen.
- Geschikt voor het verwarmen van grotere ruimtes
- Nauwkeurig in te stellen en hoog rendement
- Geen stroom nodig (Kous kachel)
- Duurder in aanschaf
- Duurder in gebruik
- Petroleum kan je ruiken bij het aansteken
Wat is de Beste Camping Kachel voor jou?
Zoals hierboven uitgelegd bestaan er verschillende soorten camping kachels. Welke camping kachel het beste bij jouw kampeerstijl past, leggen we hieronder verder uit.
Lichtgewicht / kleine tent
Ben je iemand die kampeert in een kleine tent en ben je op zoek naar een kleine kachel die gemakkelijk mee te nemen is, dan raden we aan om een kleine elektrische kachel te kopen. Dit zal voldoende zijn om je tent op te warmen. De elektrische kachels zijn sterk genoeg om de kleine ruimte op te warmen. Zodra je in je slaapzak gekropen bent, kun je hem weer uitzetten. Wij raden hier de keramische kachel aan omdat hij stil is en geen licht geeft. Onze persoonlijke voorkeur heeft de Sunnywarm 360, maar ook de iets grotere, maar goedkopere Tristar Quarz of kwarts werkt vaak prima in een kleinere (voor)tent.
Grote tent / vouwwagen
Ga je met het hele gezin op pad en heb je een grotere ruimte die verwarmd moet worden, dan is ons advies om een gaskachel zoals de Gimeg GRK-100 Turbo of de GH 959 RF aan te schaffen. De gaskachel zal de gehele ruimte vrij snel verwarmen. Daarnaast zijn ze zuinig en kun je ze overal neerzetten. Je hebt alleen een gasfles nodig. Na het verwarmen van de ruimte met een gaskachel kan je hem uitzetten. Ook als jullie nog even willen blijven zitten. De ruimte zal niet gelijk afkoelen. Vind je droge warmte belangrijk en is het meenemen van een kleine jerrycan met petroleum geen probleem, dan is de Qlima R 8128S C-2 ook een goede keuze.
Caravan voortent
Zit je graag ’s avonds nog buiten in de voortent van je caravan? Dan is ons advies om een gaskachel zoals de GRK-100 Turbo of een petroleumkachel zoals de Qlima R 8128S C-2 te kopen. Beide kachels houden je voortent gedurende langere tijd warm. Daarnaast zijn ze beide geschikt om een groter oppervlak te verwarmen. Je kunt hierbij zelf kiezen hoe groot je de verwarming wilt.
Dus welke camping kachel gaat het worden?
Na het lezen van het artikel hopen we dat het duidelijker geworden is welke type camping kachels er verkrijgbaar zijn, hoe ze werken en wat hun voor- en nadelen zijn. Vooral hopen we dat we het keuzeproces voor het aanschaffen van een campingkachel hierdoor gemakkelijker geworden is. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!
Kachel
elektrische Kachel
Beste Tjerk: Als aanvulling kan ik zeggen dat ik op weg naar de Noordkaap met een Kip caravan (1994) .Waar geen Gaskachel in zit.Heb ik onderweg een Tristar KA-5064 Keramische kachel gekocht in Zweden.Mijn vermoeden was juist aan gekomen op de Noordkaap was het 3 graden met wind 6 beaufort .Dit kacheltje
H 21 Br 15 D 9,5
Watt bereik 0-2000 Watt in stelbaar
Ingebouwde thermostaat
Ventilator instelbaar.
Oververhittings beveiliging,
Omval beveiliging,
Zwenkt automatisch
Deze deed zijn werk echt geweldig en niet duur.
Binnen zeer korte tijd was het behaaglijk warm in de Kip
Hij past in ieder boven kastje omdat je klein van formaat is.
Dit was mijn ervaring met een electrische kachel.
Gr John
Dank voor je tip en mooie reis lijkt me!
Eurom Fanheater 600
Eurom Fanheater 600 in gebruik
Wij hebben nu 2 jaar een Eurom Fanheater 600 in gebruik. We zijn expres voor een 600 watt kacheltje gegaan omdat we vaak op campings staan waar wij maar 6 amp hebben. Dit jaar zelfs de gaskachel van de caravan (Hobby 460) helemaal niet gebruikt. Op een paar koele ochtenden en avonden zetten we de Eurom eventjes aan en zelfs met maar 600 watt krijgt ie de caravan behaaglijk warm. Hij is ook enorm compact, en heeft omval beveiliging.