Welke camperverzekering? Check deze 9 tips voor je kiest

Reageer

Tjerk Welke camperverzekering heb ik nodig? Een camperverzekering is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je lekker op pad wilt met je nieuwe camper maar wel noodzakelijk. Weet je door alle verzekeringen niet meer welke je moet kiezen?  Met deze 9 tips heb je een kampeerautoverzekering die bij je past.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een camperverzekering?

Je kunt natuurlijk de camperverzekering nemen die de dealer je adviseert, maar beter is het om vooraf te vergelijken. Daarbij let je niet alleen op de premie, maar zeker ook op de voorwaarden. De meeste verzekeraars bieden gelijke verzekeringsvormen aan, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen onderlinge verschillen zitten in de dekkingen en voorwaarden zitten.

1. Welke dekking heb ik nodig voor mijn camperverzekering?

Voor een camperverzekering heb je de keuze tussen de volgende drie verzekeringsvormen:

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


  • WA – Schade aan je eigen camper wordt niet vergoed. Uitsluitend met de camper aan anderen aangerichte schade keert de verzekeraar uit;
  • Aangevuld met beperkt casco – Naast schade veroorzaakt aan anderen, keert de verzekeraar ook uit bij bepaalde schadeoorzaken. Er volgt bijvoorbeeld een uitkering bij diefstal en ruitschade;
  • Aangevuld met casco – Aanvullend keert de verzekeraar bijvoorbeeld ook de schade aan je eigen camper uit na een ongeval.

2. Is hagelschade gedekt door de camperverzekering?

In de WA beperkt casco is hagelschade vaak meeverzekerd, maar niet altijd. Neem dit mee in de overweging. In sommige delen van Europa zoals  bij het Gardameer heb je een grotere kans op schade door hagel. Best zuur als je camper vol putjes zit. Kijk dus goed of de voorwaarden van je beperkt casco dit dekken. 1

3. Zijn je camperinboedel en de accessoires ook gedekt door de camperverzekering?

Al me tal is ook de inboedel van je camper heel wat waard. Denk aan je kookspullen, maar ook bijvoorbeeld aan je camera en tablet. Dit geldt ook voor accessoires zoals een fietsendrager of zonnescherm. Bij veel camperverzekeringen zijn deze spullen tot een bepaald bedrag meeverzekerd. Alleen per verzekeraar verschilt de hoogte van dat bedrag. Heb je ook een reisverzekering dan is de kans groot dat deze dat ook deels dekt. Check dan tot welk bedrag jouw reisverzekering dat dekt om te kijken of dat voldoende is.

4. Heeft de camperverzekering ook pechhulpverlening?

Hulp bij pech zit lang niet bij elke camperverzekering in het pakket. Je hebt het misschien ook niet nodig als je al hulp in het buitenland van de ANWB hebt bijvoorbeeld. Maar je kunt er ook op besparen doordat deze bij je camperverzekering in zit zoals bij de NKC.  Zit het er wel in dan zorgt het voor vervangend vervoer of overnachtingen voor onderweg en hulp bij pech in Nederland en het buitenland.

5. Reis je veel of ver check dan de kilometerlimiet en reislengte limiet

Sommige camperverzekeringen hebben een kilometergrens.  Als je boven die grens uitkomt is het risico dat er iets gebeurt groter en dus gaat de premie dan omhoog. Er zijn ook verzekeraars die niet zo’n grens hanteren wat een voordeel kan opleveren. Hetzelfde geldt voor hoeveel dagen je aanééngesloten onderweg mag zijn. Dit varieert van 30 dagen tot ongelimiteerd zoals bij de NKC. Belangrijk om te controleren want anders kun je alsnog onverzekerd zijn.

6. Mag je je camper verhuren van de verzekering?

Steeds meer camperaars verhuren hun camper via websites op momenten dat ze de camper zelf niet gebruiken. Niet iedere verzekeraar staat dit toe en dekt ook dan de risico’s. Wil je dit doen dan moet je hier zeker rekening mee houden.

7. Is de no-claim van je autoverzekering ook geldig voor je camper?

Net als bij normale autoverzekeringen bepalen de schadevrije jaren die je met je camper gereden hebt hoeveel no-claim korting je krijgt op je camperverzekering. In veel gevallen mag je bij een camperverzekering de schadevrije jaren van je autoverzekering meenemen. Maar niet altijd dus check dit zeker bij het afsluiten van de verzekering want het kan je een behoorlijke korting opleveren.

8. Hoger eigen risico, betekent lagere premie

Net als bij andere verzekeringen heb je ook bij een camperverzekering vaak een eigen risico. Soms is dit een vast bedrag soms kun je bij het afsluiten van de verzekering zelf kiezen hoeveel eigen risico je zelf wilt dragen. Ben je een schadevrije camperaar en heb je voldoende reserves om een onverwachte uitgave zelf te doen dan kan een hoog eigen risico een behoorlijke korting op de premie betekenen.

9. Vergelijk, vergelijk, vergelijk camperverzekeringen

Zoals je ziet is er een hoop te kiezen om tot de juiste camperverzekering te komen. Welke kampeerautoverzekering je nodig hebt is afhankelijk van welke dekking je wilt, hoeveel en ver je reist met de camper, of je de camper ook verhuurt en welke extra’s je nodig acht. Daarnaast moet je weten of je no-claim meegenomen mag worden en hoeveel eigen risico je wilt dragen. Stel voor jezelf een eisenlijstje op en vergelijk verschillende aanbieders dan weet je welke camperverzekering voor jou het meest geschikt is. Het kan gebeuren dat de WA casco, maar iets duurder is dan de WA beperkt casco. Tegen een iets hogere premie kun je dus een veel betere dekking krijgen. Wees dus kritisch en kies de camperverzekering niet willekeurig, maar weloverwogen. Door te vergelijken op premie en de voorwaarden kies je voor de beste camperverzekering tegen een goede premie.

10. Pas op met het schorsen van je camper

Veel campers staan in de winter werkeloos in de stalling. Je kunt je camper dan schorsen van de wegenbelasting. Dit scheelt je  een slok op een borrel. Doe je dit, check dan wel bij je camperverzekering of hij dan nog steeds gedekt is. Vaak wel maar niet altijd. 

Welke camperverzekering is de beste? 

Welke camperverzekering de beste is, verschilt dus per situatie. Op Facebook stelde ik de vraag aan  camperaars die zelf schade hebben gehad Hoe tevreden ze waren over de afhandeling door hun verzekeraars. De onderstaande 3 verzekeringen werden daar vaak genoemd: De verzekering van de NKC  werd het vaakst genoemd vanwege de goede afhandeling. Ook Diks, Univé en Centraal Beheer was men erg tevreden over.  Ook de camperverzekering van de ANWB werd als betrouwbaar genoemd, maar niet als goedkoopste. 

Bekijk de prijs en voorwaarden van ANWB Bekijk de prijs en voorwaarden van Univé

Bekijk de prijs en voorwaarden van Centraal Beheer

Bekijk de prijs en voorwaarden van Diks

Bekijk de prijs en voorwaarden van NKC
 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter