Welke aanhangfiets, Follow Me of Trail Gator is handig?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Fietsen met je kinderen, ik word er blij van. Omdat ik geen rijbewijs heb, fiets ik ook heel wat af met die koters. Achterop, op hun eigen fiets en soms met de aanhangfiets. Als we met die laatste langsfietsen, zie ik ouders soms nog wat verwonderd kijken en de kinderen vooral met een gezicht van “wow, dat wil ik ook!”. Er zijn verschillende oplossingen voor aanhangfietsen en koppelstukken zoals de Follow Me in de handel. Ieder heeft zijn voor- én nadelen.

Waarom een aanhangfiets zo handig en vooral ook leuk is!

Eigenlijk zijn er maar twee redenen, nou misschien drie, waarom je een aanhangfiets zou kopen. Voor mij persoonlijk was de belangrijkste dat mijn kinderen wel actief wilden zijn, en warm wilden blijven, maar zelfstandig lange afstanden fietsen zat er voor hen nog niet in.

En met lange afstanden bedoel ik niet 40 kilometer op één dag. Ik fiets regelmatig een kilometer of 15 à 20 naar de andere kant van de stad en terug bijvoorbeeld. Achterop in het stoeltje of op het  zadel op de stang worden ze dan snel koud en gaan ze zich op een gegeven moment vervelen. Met een aanhangfiets hebben ze daar geen last van. Ze fietsen vrolijk mee, nou ja, het merendeel van de tijd dan. Vooral mijn dochtertje vindt het echt een traktatie als we er met de aanhangfiets op uit trekken. Ze geniet er volop van.

Welke aanhangfiets?

Maar welke soort aanhangfiets kies je dan. Eigenlijk zijn ongeveer drie verschillende soorten. Welk soort aanhangfiets of koppelstuk het meest geschikt is, hangt een beetje af van hoe en met welke fiets je ze gaat gebruiken.

welke aanhangfiets

De Roland aanhangfiets vraagt ook om een eigen bagagedrager

Aanhangfiets + bagagedrager: De echte aanhangfietsen koop je eigenlijk altijd als een combinatie van een fiets en een aparte bagagedrager. Die bagagedrager monteer je dan op de fiets van de ouder. Is even een klusje, maar relatief simpel. Op de bagagedrager zit dan een koppeling waar je de aanhangfiets mee kunt aankoppelen en afkoppelen. Het fijne aan deze fietsen is dat ze zelf ook versnellingen hebben, waardoor je kind in een rustig tempo mee kan fietsen als je zelf een beetje doortrapt en je dus makkelijk echt lange afstanden kunt afleggen.

De Burley Piccolo is daarbij als beste getest door de Fietsbond. Maar zelf ben ik meer een fan van de Add+Bike en Roland-aanhangfietsen. Deze zijn nog steeds meer dan stabiel genoeg, maar houden wel je bagagedrager vrij. Je kunt deze dan nog steeds blijven gebruiken voor fietstassen, bagage of een kinderzitje.

weehoo aanhangfiets 1

Weehoo aanhangfiets

WeeHoo IGo Turbo Zelf hebben we deze WeeHoo aanhangfiets niet gebruikt, maar via onze lezers werden we er op getipt Bij de WeeHoo aanhangfiets zit het kind namelijk laag en in een soort stoel in plaats van op het zadel. Dit is een groot voordeel voor vooral jongere kinderen vanaf ongeveer 3 en half jaar. Zij vallen immers nog wel eens slaap op de fiets. Bij de WeeHoo fietsen maakt dat niet uit. Ze kunnen rustig in hun stoel slapen en als ze wakker zijn weer meefietsen. Ander voordeel is dat je op de fiets nog extra fietstassen kwijt kunt voor tijdens een fietsvakantie. De fiets maak je makkelijk vast aan de zadelpen waardoor hij op veel fietsen past met weinig moeite. Nadeel bij slecht weer is dat het kind nat kan worden van de opspattende water van de ouder fiets. Met een speciaal spatbord is dat echter wel te minimaliseren. 

trail gator aanhangfiets

Bevestigingsstangen goedkoop, maar ik ben er geen fan van

Bevestigingsstang: Er zijn ook bevestigingsstangen in de handel zoals de Trail Gator, geschikt voor 16 en 20 inch kinderfietsen. Deze stang maak je vast aan de zadelpen van de fiets van de ouder. Die stel je daarna af. Dat komt best nauw en vraagt een beetje trial-and-error om het goed ingesteld te krijgen. Aan de stuurkolom van de kinderfiets monteer je ook een koppelstuk en hiermee lift je het voorwiel van de fiets van de grond. Als het eenmaal goed afgesteld is, is het aan- en afkoppelen makkelijk en een groot voordeel is dat de stang weinig ruimte inneemt. Daarnaast zijn ze relatief goedkoop. Voor minder dan € 100,- kun je ze al krijgen. Maarrrr… deze tandemstang en zijn wat mij betreft geen fijne optie. De stabiliteit van de kinderfiets is echt een stuk minder dan bij een volledige aanhangfiets of Follow Me. Laatst zag ik echter ergens iemand fietsen met de Trail Angel. Dit is ook een tandemstang, maar deze heeft bij de fiets bevestiging aan het wiel en stuur. Dat leek er stabieler uit te zien, maar deze heb ik nooit zelf uitgeprobeerd.

follow me tandem

©  Saint Heave  Een Follow-me tandem is de meest flexibele en populaire oplossing

Follow Me-tandem: De laatste optie, en misschien ook wel de meest populaire optie, is de Follow Me-tandem.  Dit is een uitklapbaar bevestigingsmechanisme dat aan de achteras van de ouderfiets wordt bevestigd. Klap je hem daarna uit, dan kun je er de voorband van de eigen fiets (12 inch tot 20 inch) van je kind in vastzetten. Het grote voordeel hiervan is dat het heel makkelijk maakt om af te wisselen tussen zelf fietsen en de ‘aanhangfiets’ gebruiken. Als we de kinderen moe van de BSO haalden of naar school brachten, dan konden ze aanhaken en de fiets bij school gewoon achterlaten. Het is dan wel fijn dat de kinderfiets ook een “vrije modus’ heeft. Dat wil zeggen dat als een kind stopt met trappen, dat de trappers dan niet doorgaan.

Lees ook:  10 x zo overleef je een dagje slecht weer op de camping

Omdat de constructie laag bij de grond zit, fietst dit voor zowel de ouder als het kind erg stabiel en comfortabel. Wel is de Follow Me zelf behoorlijk zwaar en past hij wel op bijna alle fietsen, maar toch niet op iedere fiets. Voor veel fietsen zijn echter wel asverlengers te krijgen zodat ze alsnog passen, maar deze zijn prijzig. Net als bij de Add+Bike en Roland-aanhangfietsen houd je ook bij de Follow Me de bagagedrager vrij voor een fietsstoeltje of bagage en ook fietstassen zijn geen probleem.

Vanaf en tot welke leeftijd kun je een aanhangfiets gebruiken?

Zowel voor de aanhangfiets als voor de Follow Me geldt dat hij geschikt is voor kinderen van ongeveer drieënhalf /vier jaar tot maximaal een jaar of acht. Onze jongste fietste voor het eerst op de aanhangfiets toen ze ruim drieënhalf was.

Kan een aanhangfiets aan een elektrische fiets?

Omdat je bij aanhangfietsen ook de bagagedrager moet vervangen, zijn deze niet geschikt voor elektrische fietsen. Maar een Follow Me  is in de meeste gevallen wel gewoon op een elektrische fiets te bevestigen.

Een aanhangfiets of een Follow Me?

Tja, dat vind ik best een lastige keuze. Wij hebben ontzettend veel plezier gehad van beide. Het grote voordeel van de Follow Me is dat je de eigen kinderfiets kunt gebruiken en makkelijker kunt afwisselen tussen zelf fietsen of aanhangen. Vooral als je kind nog jong is en de eigen fiets geen versnellingen heeft, vind  ik echter een aanhangfiets zoals de Add+bike als ouder fijner fietsen. Het voelt lichter en ze kunnen eerder meefietsen. Wel pak ik de aanhangfiets alleen maar als we echt een flink stuk gaan fietsen, terwijl je een Follow Me ook makkelijk voor korte stukjes gebruikt.  De meeste fietsers die op fietsvakantie gaan met kinderen zie ik  echter een Follow Me gebruiken, dus wellicht ben ik een uitzondering. En dan is er dus ook nog de WeeHoo Turbo die het onderzoeken waard is want daar horen we veel positieve verhalen over. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

9 reacties

 • Weehoo ook ideaal
  Wij zelf hebben al jaren een Weehoo aanhangfiets. Het voordeel van deze is dat het kind in een stoel zit en er niet echt iets aan de hand is als deze in slaap valt. Wij hebben hem gebruikt vanaf 3.5 jaar tot en met 7 jaar. Je merkt als je berg op moet wel dat er wat achter hangt. Maar de passagier kan ook zelf mee trappen. Ook is het mogelijk voor de handige mensen om een volwaardige bagagedrager te monteren voor meer tassen. De Weehoo zit namelijk op de zaldelpen. Grootste nadeel is dat opspattend water van het achterwiel in het kind zijn gezicht komt. Het spatboord heeft wat aandacht nodig. Follow me heb ik ook naar gekeken maar erg kostbaar en ongeschikt voor kinderen die in slaap kunnen vallen, dus pas vanaf 5 a 6 jaar geschikt.

 • Weeride aanhangfiets
  Beste,

  Wij hebben onlangs een tweedehands Weeride aanhangfiets gekocht. Je raadt het al, het koppelstuk past niet. Je koppelt de fiets onder het zadel, onze bagagedragers zitten in de weg. Je noemt in bovenstaand stuk dat er speciale bagagedragers zijn maar je noemt geen merk. Weet je daar iets meer van=
  We hebben contact opgenomen met Weeride maar ze verkopen geen langere koppelstukken.

  • Wij hebben een racktime 20 inch bagagedrager op de Weehoo kunnen zetten.
   Dit was wel het oude model Weehoo met dubbele achtervork. We hebben we hier een klein beugeltje voor bij moeten bestellen om alles goed te laten passen.

   De buis waarmee je aan je zadelpen koppelt is in principe uitschuifbaar en zou gewoon om je bagagedrager heen moeten kunnen draaien.

   Misschien is dit voor bijvoorbeeld elektrische fietsen met een accu onder de drager een probleem.

   De bagagedrager is net groot genoeg om 2 grote fietstassen kwijt te kunnen.

   Verder hebben we er 20 inch SKS spatborden op gezet.

   De tent (5 persoons Vango Omega) zit achter het stoeltje van de Weehoo.

 • Een vraagje, zijn de aanhangfietsen en follow me ook te gebruiken zonder dat het kind erop zit? Wij moeten soms onze kinderen op de fiets wegbrengen en dan haalt de andere ouder ze met de auto weer op of vice versa. Dus de fiets moet dan verplaatst worden zonder kind erop. we zijn op zoek naar een oplossing hiervoor en kwamen toen op dit idee. alvast bedankt voor uw reactie.

Laat jouw reactie achter