aanhangfiets

Welke aanhangfiets, Follow Me of Trail Gator is handig?

Tjerk Fietsen met je kinderen, ik word er blij van. Omdat ik geen rijbewijs heb, fiets ik ook heel wat af met die koters. Achterop, op hun eigen fiets en soms met de aanhangfiets. Als we met die laatste langsfietsen, zie ik ouders soms nog wat verwonderd kijken en de kinderen vooral met een gezicht van “wow, dat wil ik ook!”. Er zijn verschillende oplossingen voor aanhangfietsen en koppelstukken zoals de Follow Me in de handel. Ieder heeft zijn voor- én nadelen.

Waarom een aanhangfiets zo handig en vooral ook leuk is!

Eigenlijk zijn er maar twee redenen, nou misschien drie, waarom je een aanhangfiets zou kopen. Voor mij persoonlijk was de belangrijkste dat mijn kinderen wel actief wilden zijn, en warm wilden blijven, maar zelfstandig lange afstanden fietsen zat er voor hen nog niet in.

En met lange afstanden bedoel ik niet 40 kilometer op één dag. Ik fiets regelmatig een kilometer of 15 à 20 naar de andere kant van de stad en terug bijvoorbeeld. Achterop in het stoeltje of op het  zadel op de stang worden ze dan snel koud en gaan ze zich op een gegeven moment vervelen. Met een aanhangfiets hebben ze daar geen last van. Ze fietsen vrolijk mee, nou ja, het merendeel van de tijd dan. Vooral mijn dochtertje vindt het echt een traktatie als we er met de aanhangfiets op uit trekken. Ze geniet er volop van.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Welke aanhangfiets?

Maar welke soort aanhangfiets kies je dan. Eigenlijk zijn ongeveer drie verschillende soorten. Welk soort aanhangfiets of koppelstuk het meest geschikt is, hangt een beetje af van hoe en met welke fiets je ze gaat gebruiken.

welke aanhangfiets

De Roland aanhangfiets vraagt ook om een eigen bagagedrager

Aanhangfiets + bagagedrager: De echte aanhangfietsen koop je eigenlijk altijd als een combinatie van een fiets en een aparte bagagedrager. Die bagagedrager monteer je dan op de fiets van de ouder. Is even een klusje, maar relatief simpel. Op de bagagedrager zit dan een koppeling waar je de aanhangfiets mee kunt aankoppelen en afkoppelen. Het fijne aan deze fietsen is dat ze zelf ook versnellingen hebben, waardoor je kind in een rustig tempo mee kan fietsen als je zelf een beetje doortrapt en je dus makkelijk echt lange afstanden kunt afleggen.

De Burley Piccolo is daarbij als beste getest door de Fietsbond. Maar zelf ben ik meer een fan van de Add+Bike en Roland-aanhangfietsen. Deze zijn nog steeds meer dan stabiel genoeg, maar houden wel je bagagedrager vrij. Je kunt deze dan nog steeds blijven gebruiken voor fietstassen, bagage of een kinderzitje.

trail gator aanhangfiets

Bevestigingsstangen goedkoop, maar ik ben er geen fan van

Bevestigingsstang: Er zijn ook bevestigingsstangen in de handel zoals de Trail Gator, geschikt voor 16 en 20 inch kinderfietsen. Deze stang maak je vast aan de zadelpen van de fiets van de ouder. Die stel je daarna af. Dat komt best nauw en vraagt een beetje trial-and-error om het goed ingesteld te krijgen. Aan de stuurkolom van de kinderfiets monteer je ook een koppelstuk en hiermee lift je het voorwiel van de fiets van de grond. Als het eenmaal goed afgesteld is, is het aan- en afkoppelen makkelijk en een groot voordeel is dat de stang weinig ruimte inneemt. Daarnaast zijn ze relatief goedkoop. Voor minder dan € 100,- kun je ze al krijgen. Maarrrr… deze tandemstang en zijn wat mij betreft geen fijne optie. De stabiliteit van de kinderfiets is echt een stuk minder dan bij een volledige aanhangfiets of Follow Me. Laatst zag ik echter ergens iemand fietsen met de Trail Angel. Dit is ook een tandemstang, maar deze heeft bij de fiets bevestiging aan het wiel en stuur. Dat leek er stabieler uit te zien, maar deze heb ik nooit zelf uitgeprobeerd.

follow me tandem

©  Saint Heave  Een Follow-me tandem is de meest flexibele en populaire oplossing

Follow Me-tandem: De laatste optie, en misschien ook wel de meest populaire optie, is de Follow Me-tandem.  Dit is een uitklapbaar bevestigingsmechanisme dat aan de achteras van de ouderfiets wordt bevestigd. Klap je hem daarna uit, dan kun je er de voorband van de eigen fiets (12 inch tot 20 inch) van je kind in vastzetten. Het grote voordeel hiervan is dat het heel makkelijk maakt om af te wisselen tussen zelf fietsen en de ‘aanhangfiets’ gebruiken. Als we de kinderen moe van de BSO haalden of naar school brachten, dan konden ze aanhaken en de fiets bij school gewoon achterlaten. Het is dan wel fijn dat de kinderfiets ook een “vrije modus’ heeft. Dat wil zeggen dat als een kind stopt met trappen, dat de trappers dan niet doorgaan.

Omdat de constructie laag bij de grond zit, fietst dit voor zowel de ouder als het kind erg stabiel en comfortabel. Wel is de Follow Me zelf behoorlijk zwaar en past hij wel op bijna alle fietsen, maar toch niet op iedere fiets. Voor veel fietsen zijn echter wel asverlengers te krijgen zodat ze alsnog passen, maar deze zijn prijzig. Net als bij de Add+Bike en Roland-aanhangfietsen houd je ook bij de Follow Me de bagagedrager vrij voor een fietsstoeltje of bagage en ook fietstassen zijn geen probleem.

Vanaf en tot welke leeftijd kun je een aanhangfiets gebruiken?

Zowel voor de aanhangfiets als voor de Follow Me geldt dat hij geschikt is voor kinderen van ongeveer vier jaar tot maximaal een jaar of acht. Onze jongste fietste voor het eerst op de aanhangfiets toen ze ruim drieënhalf was.

Kan een aanhangfiets aan een elektrische fiets?

Omdat je bij aanhangfietsen ook de bagagedrager moet vervangen, zijn deze niet geschikt voor elektrische fietsen. Maar een Follow Me  is in de meeste gevallen wel gewoon op een elektrische fiets te bevestigen.

Een aanhangfiets of een Follow Me?

Tja, dat vind ik best een lastige keuze. Wij hebben ontzettend veel plezier gehad van beide. Het grote voordeel van de Follow Me is dat je de eigen kinderfiets kunt gebruiken en makkelijker kunt afwisselen tussen zelf fietsen of aanhangen. Vooral als je kind nog jong is en de eigen fiets geen versnellingen heeft, vind  ik echter een aanhangfiets zoals de Add+bike als ouder fijner fietsen. Het voelt lichter en ze kunnen eerder meefietsen. Wel pak ik de aanhangfiets alleen maar als we echt een flink stuk gaan fietsen, terwijl je een Follow Me ook makkelijk voor korte stukjes gebruikt.  De meeste fietsers die op fietsvakantie gaan met kinderen zie ik  echter een Follow Me gebruiken, dus wellicht ben ik een uitzondering. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter