Welcome to my garden, gratis kamperen voor slow travellers

Reageer

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Eerder deelde ik al tips met je om kleinschalig bij particulieren in de tuin te overnachten. Sinds nog niet zo lang is er een nieuw platform bij: Welcome to my garden. Je kampeert daarmee gratis in heel veel tuinen in België. Een mooie toevoeging aan het aantal kampeerplekken in dat land voor fiets- en wandelkampeerders.

Het begon allemaal in België

Toen ik een aantal jaar geleden in België op fietsvakantie was, kwam ik erachter dat het best lastig was om daar campings te vinden. Langs de kust zijn ze er, maar wat verder landinwaarts zijn kampeerplekken niet echt dik gezaaid. Gelukkig is daar verandering in gekomen.

Toen tijdens de coronacrisis de wereld op slot ging en ook Belgen in hun eigen land vakantie moesten gaan vieren, ontstond het initiatief “Welcome to my garden”, mensen die hun tuin voor anderen openstellen om er één of twee nachtjes te overnachten. Door middel van crowdfunding werd een startkapitaal opgehaald en daarna werd het een doorslaand succes: in korte tijd stonden er enkele honderden adressen voor tuinkamperen op de Belgische kaart.

website welcome to my garden

Hoe werkt Welcome to my garden?

Het concept is heel eenvoudig. Iedereen die in zijn achtertuin ruimte heeft voor kampeerders, kan zich als ‘camping’ aanmelden op de website welcometomygarden.org.  De tuin wordt dan met een korte beschrijving toegevoegd aan een online kaart op de website.

Iedereen met een tentje die op zoek is naar een slaapplek, kan zich via dezelfde website aanmelden. Nadat de “camping” heeft laten weten dat je welkom bent, wissel je uit hoe laat  je arriveert etc. Over betalen hoef je je geen zorgen te maken: de overnachting is in principe gratis.  Soms wordt er voor stroom of een douche een kleine vergoeding gevraagd, maar dat hoor je dan altijd van tevoren.

Tent in de tuin 2

Alleen voor slow-travelers

Reis je met auto, caravan of camper? Dan heb je pech. Welcome to my garden is uitdrukkelijk alleen bedoeld is voor “slow travelers”, mensen te voet en op de fiets dus.  Hier wordt ook op gehandhaafd en in mijn ogen is dat ook wel terecht. Alleen zo kan de kleinschaligheid van het toch wel grote initiatief behouden blijven.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Lees ook:  Deze kaart geeft 30% korting op campings in Engeland

Het is steeds weer verrassend wat je aantreft

De faciliteiten die in de tuinen aanwezig zijn variëren. De meeste plekken hebben in ieder geval een toilet en er is water. Vaak is er ook stroom, en geregeld is er plek voor een kampvuurtje. Of je toegang tot douche en andere faciliteiten hebt, verschilt echt per plek, en dat vind ik ook het leuke aan het concept. Ook de interactie met de tuineigenaren is steeds verschillend. Sommige hanteren een contactloos-principe, waarbij je dus niemand ziet, anderen staan je juist heel hartelijk op te wachten en willen alles over je reis weten.

Als fietskampeerder heb ik inmiddels op twee verschillende welcome-to-my-garden-plekken gestaan. De een was te vergelijken met een paalkampeerplaats, zonder enige faciliteit en de ander was totaal anders: daar had ik een douche, koffie, thee en zelfs een stukje taart!

Nu ook overnachten in tuinen in andere landen

Het tuinkamperen beperkt zich inmiddels niet meer tot België. Toen mensen in andere landen het concept Welcome to my garden ontdekten, kwam steeds vaker de vraag of er ook “campings” buiten België konden worden toegevoegd. En sinds eind 2020 is dat zo:  Je kunt nu ook tuinkamperen in bijvoorbeeld  Nederland, Duitsland, Engeland en Oostenrijk. Een mooi alternatief dus voor de verdwenen paalkampeerplaatsen. 

Als slow traveler word ik erg blij van dit soort spontane non-profit-initiatieven. Ik weet echter ook dat ze soms ten prooi vallen aan hun eigen succes. Ze sneuvelen dan doordat net even té veel mensen het ontdekken, of doordat subsidies wegvallen. Ik doe daarom, als ik gratis op een plek gekampeerd heb, een kleine donatie via de website van Welcome to my garden. Voor een gewone camping zou ik immers ook betalen en met een donatie ben ik én goedkoop uit, én zorg ik dat de website in de lucht kan blijven. Dan kan ik hem volgende keer weer gebruiken.

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

4 reacties

  • Gaaf!!!!

    • 6.0
      Algemeen
    • 6.0
      Gebruiksgemak
    • 6.0
      Pakmaat
    • 6.0
      Kwaliteit

    Geweldig initiatief.
    Wat een mooi initiatief, erg uitnodigend om dit ook te gaan proberen, kijk er al naar uit.

  • heel stilletje in mijn tuin
    In tegenstelling met andere jaren heb nog geen enkele gast in mijn tuin mogen ontvangen Waarom ? Ik vind dat erg triest want mijn tuintje is nu een uitbundige oase van groen aan de drukke rand van Anterpe.
    Komt nu de info van iedereen vie social media. Ik zit. niet op social media.
    graag reactie en raad om hier wat leven in de brouwerij tebrengen

    • Volgens mij verschilt het heel erg hoe veel mensen ergens komen. Ik ben in tuinen geweest waar ik de eerste was, maar ook in tuinen waar ze zo’n beetje elke week bezoekers hadden. Ik weet waar jouw tuin ergens ligt?

Laat jouw reactie achter

Sending