Welcome to my garden, gratis kamperen voor slow travellers

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Eerder deelde ik al tips met je om kleinschalig bij particulieren in de tuin te overnachten. Sinds nog niet zo lang is er een nieuw platform bij: Welcome to my garden. Je kampeert daarmee gratis in heel veel tuinen in België. Een mooie toevoeging aan het aantal kampeerplekken in dat land voor fiets- en wandelkampeerders.

Het begon allemaal in België

Toen ik een aantal jaar geleden in België op fietsvakantie was, kwam ik erachter dat het best lastig was om daar campings te vinden. Langs de kust zijn ze er, maar wat verder landinwaarts zijn kampeerplekken niet echt dik gezaaid. Gelukkig is daar verandering in gekomen.

Toen tijdens de coronacrisis de wereld op slot ging en ook Belgen in hun eigen land vakantie moesten gaan vieren, ontstond het initiatief “Welcome to my garden”, mensen die hun tuin voor anderen openstellen om er één of twee nachtjes te overnachten. Door middel van crowdfunding werd een startkapitaal opgehaald en daarna werd het een doorslaand succes: in korte tijd stonden er enkele honderden adressen voor tuinkamperen op de Belgische kaart.

website welcome to my garden

Hoe werkt Welcome to my garden?

Het concept is heel eenvoudig. Iedereen die in zijn achtertuin ruimte heeft voor kampeerders, kan zich als ‘camping’ aanmelden op de website welcometomygarden.org.  De tuin wordt dan met een korte beschrijving toegevoegd aan een online kaart op de website.

Iedereen met een tentje die op zoek is naar een slaapplek (en die lid is van WTMG) kan zich via dezelfde website aanmelden. Nadat de “camping” heeft laten weten dat je welkom bent, wissel je uit hoe laat  je arriveert etc. Over betalen hoef je je geen zorgen te maken: de overnachting is in principe gratis.  Soms wordt er voor stroom of een douche een kleine vergoeding gevraagd, maar dat hoor je dan altijd van tevoren.

Tent in de tuin 2

Helemaal gratis is het niet meer

Welcome to my garden was voorheen helemaal gratis. Dat is sinds medio 2023 niet meer het geval.  Omdat er veel kosten gemaakt  worden voor het in standhouden van de database heeft WTMG besloten een lidmaatschap in te voeren. Dit kost € 36 per jaar. Daarna is het kamperen in de tuinen verder gratis. WTMG gaf mij aan dat naast het dekken van de kosten ook het voorkomen van ‘spookboekingen’ reden was om een lidmaatschap in te voeren. Hosts klaagden over reizigers die niet kwamen opdagen of toch met de auto kwamen. Deze konden in de oude constructie lastig worden geweerd.

Lees ook:  Kamperen met een kind met autisme, zo doen we dat!

Alleen voor slow-travelers

Reis je met auto, caravan of camper? Dan heb je pech. Welcome to my garden is uitdrukkelijk alleen bedoeld is voor “slow travelers”, mensen te voet en op de fiets dus.  Hier wordt ook op gehandhaafd en in mijn ogen is dat ook wel terecht. Alleen zo kan de kleinschaligheid van het toch wel grote initiatief behouden blijven.

Het is steeds weer verrassend wat je aantreft

De faciliteiten die in de tuinen aanwezig zijn variëren. De meeste plekken hebben in ieder geval een toilet en er is water. Vaak is er ook stroom, en geregeld is er plek voor een kampvuurtje. Of je toegang tot douche en andere faciliteiten hebt, verschilt echt per plek, en dat vind ik ook het leuke aan het concept. Ook de interactie met de tuineigenaren is steeds verschillend. Sommige hanteren een contactloos-principe, waarbij je dus niemand ziet, anderen staan je juist heel hartelijk op te wachten en willen alles over je reis weten.

Als fietskampeerder heb ik inmiddels op twee verschillende welcome-to-my-garden-plekken gestaan. De een was te vergelijken met een paalkampeerplaats, zonder enige faciliteit en de ander was totaal anders: daar had ik een douche, koffie, thee en zelfs een stukje taart!

Nu ook overnachten in tuinen in andere landen

Het tuinkamperen beperkt zich inmiddels niet meer tot België. Toen mensen in andere landen het concept Welcome to my garden ontdekten, kwam steeds vaker de vraag of er ook “campings” buiten België konden worden toegevoegd. En sinds eind 2020 is dat zo:  Je kunt nu ook tuinkamperen in bijvoorbeeld  Nederland, Duitsland, Engeland en Oostenrijk. Een mooi alternatief dus voor de verdwenen paalkampeerplaatsen. 

Als slow traveler word ik erg blij van dit soort spontane non-profit-initiatieven. Ik weet echter ook dat ze soms ten prooi vallen aan hun eigen succes. Ze sneuvelen dan doordat net even té veel mensen het ontdekken, of doordat subsidies wegvallen. Ik doe daarom, als ik gratis op een plek gekampeerd heb, een kleine donatie via de website van Welcome to my garden. Voor een gewone camping zou ik immers ook betalen en met een donatie ben ik én goedkoop uit, én zorg ik dat de website in de lucht kan blijven. Dan kan ik hem volgende keer weer gebruiken.

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

13 reacties

 • Gaaf!!!!

  • 6.0
   Algemeen
  • 6.0
   Gebruiksgemak
  • 6.0
   Pakmaat
  • 6.0
   Kwaliteit

  Geweldig initiatief.
  Wat een mooi initiatief, erg uitnodigend om dit ook te gaan proberen, kijk er al naar uit.

  • WELCOME TO MY GARDEN IS "NIET" MEER GRATIS ! €36 PER JAAR.
   WELCOME TO MY GARDEN IS “NIET” MEER GRATIS !
   €36 PER JAAR. 😔😔

   Ik ben echt teleurgesteld door WTMG. Ik ga dit niet meer aanbevelen

    • Dat zou kunnen, maar wanneer het zo groot wordt als wtmg dan wil je ook wat faciliteiten zoals een kaart bieden en met Facebook kan dat minder goed.
     Een alternatief zou een systeem zoals bij 1nitetent kunnen zijn

     • als ze gewoon de adressen en mailadressen op een lijst publiceren kunnen de gasten contact met me opnemen en hebben we wtmg niet nodig En is het echt gratis. Nu vragen ze geld om mijn gegevens te delen! Daar heb ik nooit toestemming voor geven. Het is me zelfs nooit gevraagd?

 • heel stilletje in mijn tuin
  In tegenstelling met andere jaren heb nog geen enkele gast in mijn tuin mogen ontvangen Waarom ? Ik vind dat erg triest want mijn tuintje is nu een uitbundige oase van groen aan de drukke rand van Anterpe.
  Komt nu de info van iedereen vie social media. Ik zit. niet op social media.
  graag reactie en raad om hier wat leven in de brouwerij tebrengen

  • Volgens mij verschilt het heel erg hoe veel mensen ergens komen. Ik ben in tuinen geweest waar ik de eerste was, maar ook in tuinen waar ze zo’n beetje elke week bezoekers hadden. Ik weet waar jouw tuin ergens ligt?

  • WTMY is niet meer gratis
   Dag Francine De reden is waarschijnlijk dat WTMG niet meer gratis is. Je kan geen contact meer kunt opnemen met de host of je moet €36 per jaar betalen. Ik ben echt teleurgesteld door WTMG. Ik ga dit niet meer aanbevelen

   • inderdaad is het niet meer gratis.
    WTMG geeft aan dat ze veel kosten moeten maken om de database te hosten en onderhouden en bovendien waren er vrij veel klachten over mensen die niet op kwamen dagen of toch met de auto kwamen. Door het betaald te maken hopen ze dat een beetje in te dammen.
    ik snap hun keuze dus ook wel een beetje. Wel jammer dat mensen die hosten ook moeten betalen. Daar zou toch wat anders voor te bedenken moeten zijn.

 • Niet meer echt gratis
  Helaas is echt gratis niet meer van toepassing. De gast moet sinds 2023 lid worden van de community voordat men een host kan benaderen.
  Ook hosten (die dus al actief leveren aan de community) moeten lid worden voordat zij andere hosten kunnen benaderen voor een kampeerplek.

 • Overweeg mijn tuin open te stellen….maar
  Overweeg mijn tuin open te stellen….maar. Ik deed dit al lang geleden toen het nog onder een ander platform viel met leuke ervaringen… Nu ik zie dat ik als host ook moet betalen om lidmaatschap en mogelijkheid te hebben om bij mensen te logeren….hou ik mijn tuin gesloten. Spijtig

Laat jouw reactie achter

Sending