campings zie ik plastic bekertjes en kartonbordjes in de bosjes liggen. Op internet en zelfs op Kampeermeneer zie ik regelmatig de opmerking voorbijkomen dat je beter wegwerpservies kunt gebruiken op de camping dan campingservies. Natuurlijk is het een eigen keuze, maar persoonlijk snap ik daar helemaal niets van en ik zal je vertellen waarom.
Op1. Afwassen is gezellig
De belangrijkste reden waarom mensen wegwerpservies van karton of plastic gebruiken op de camping is de afwas. Door de afwasmachine zijn we niet meer gewend om onze eigen borden en kopjes af te wassen en voor sommigen is het zelfs een jeugdtrauma.
Toch vind ik het samen afwassen met mijn partner of kind nou juist één van die intieme momenten op de camping. Je kunt rustig een gesprek voeren, moppen tappen of zelfs een schuimgevecht houden. En als het afwassen je echt tegenstaat, is er zelfs een afwasmachine voor in je caravan of tent of kies je een camping met afwasmachine.
2. Je campingservies kun je prima schoonvegen
Nog een tip voor de afwashaters: afwassen is niet verplicht op de camping. Je mag best de kruimels van het bord dat je voor het ontbijt gebruikte, vegen en het dan ook voor de lunch en dan nog een keer voor het avondeten gebruiken. Timemanagement op de camping noem ik dat.
3. Er is al genoeg rotzooi
Plastic bekers en kartonnen bekers waaien snel van je campingtafel of zelfs uit je vuilniszak. Ik kom ze op campings dan ook regelmatig rondom mijn kampeerplek tegen. Ze komen zo in de natuur. Vergaan niet of nauwelijks en dieren raken er in verstrikt of worden er erg ziek van of erger, omdat ze het opeten.
4. Je hart heeft een groene kamer
Een belangrijke reden om te kamperen is in mijn optiek het dicht bij de natuur zijn en lekker buiten zijn. Door deze natuur met bekertjes te vervuilen en extra grondstoffen te gebruiken door telkens een nieuw wegwerpbekertje of wegwerpbord te gebruiken doe je in mijn optiek afbreuk aan deze natuur, zie ook punt 2, en maak je haar zeker niet mooier.
5. Ook recyclebaar plastic is vervuilender
Een veelgehoord argument is dat het wegwerpservies van plastic of karton toch recyclebaar is. Nu zijn er gelukkig steeds meer campings die het afval scheiden, maar op het merendeel van de campings en zeker bij kampeerders gebeurt dat nog niet. Dat is gewoon best lastig op de camping. Dus komen de wegwerpbekers in de gewone grijze zak terecht en worden die niet gescheiden.
Zou je je wegwerpservies wel scheiden en recyclen, dan nog berekende Milieu Centraal dat het produceren, leveren en schoonmaken van een mok na een jaar milieuvriendelijker is dan het gebruik van wegwerpbekers. Ons campingservies gaat al zo’n 15 jaar mee en we kunnen er nog wel even mee vooruit.
6. Campingservies maakt mij blij
Daarnaast vind ik wegwerpservies, zelfs dat wat voor verjaardagen gebruikt wordt, en zeker de meest gebruikte witte plastic bekers, gewoon saai. Er is zo veel mooi campingservies met mooie motieven of kleuren van melamine of emaille. Ik word gewoon blij van een gedekte tafel of een picknickkleed, gedekt met zo’n servies. En in de meeste gevallen is melamine gewoon veilig.
7. Campings worden er duurder door
Zeker niet de belangrijkste reden, maar misschien wel een prikkel waar kampeerders gevoelig voor zijn. Door het gebruik van wegwerpservies worden campings duurder. Het opruimen van het zwerfafval kost mankracht en dus salaris. Het verwerken van het afval is voor campings ook een belangrijke kostenpost. Het gebruik van veel wegwerpservies zorgt voor meer afval en dus hogere kosten die op termijn terugverdiend moeten worden.
8. Campings sluiten door zwerfafval
Misschien wel de belangrijkste reden is dat je wilt dat je kinderen en kleinkinderen kunnen blijven kamperen. Staatsbosbeheer heeft vorig jaar al zijn paalkampeerterreinen gesloten omdat er te veel zwerfafval en overlast veroorzaakt werd. Als we met zwerfafval campings en natuurgebieden vervuilen, dan is de kans aanwezig dat er straks steeds minder van dat soort gebieden zijn, maar zeker dat ze minder natuurlijk aanvoelen. Nog een reden om te zorgen dat je je rotzooi opruimt.
Milieu, milieu, milieu
Ik ben helemaal geen Groen Gekkie die alleen maar keuzes maakt in het belang van het milieu. Toch voor iets wat zo makkelijk is als het gebruiken van gewoon campingservies en afwassen, daar ga ik voor staan. Dus gebruik je ontbijtbord voor de lunch, maak van het afwassen op de camping een feestje en zorg dat je een campingservies hebt waar je vrolijk van wordt, zoals dit, en waar je lange tijd mee kan doen. De Mepalmokken uit de jaren 70 zijn oersterk en weer megahip.
Amen!
Ik ben het helemaal met je eens! Onnodig om wegwerpservies mee te nemen naar de camping. Trouwens ook onhandig als het opeens op is en je toch wat wilt eten of drinken 😉
Helemaal mee eens
Wat is kamperen zonder fleurig servies met een groene gedachte!!
Helemaal mee eens
Afwassen is juist gezellig, buurten met mede kampeerders, hoofd lekker leeg maken. Ook wij hebben thuis een afwasmachine maar vinden het geen gemis op de camping.
RVS FOR LIFETIME
Ik ben qua kampeergerief echt een fan en voorstander van Inox / RVS (en andere metalen zoals staal of titanium). En ja, zelfs hout.
Het is wel duurder, maar het kan (haast) niet stuk, weegt belachelijk weinig en het ziet er gewoon lekker stoer uit. Merken zoals Klean Lantern, Primus en MSR hebben aan mij al goed verdiend.
Daar had ik inderdaad neit aangedacht, maar dat is zeker ook een optie en dat MSR spul word ik ook altijd erg blij van.
Afwas
Ik heb jaren motor gereden en nu een mini campertje en nooit anders dan camping afwas gedaan, dwz een stukje keukenpapier over mijn bord en door mijn beker. Prima toch.
Afwas
Ook ik ben het helemaal met je eens. Het
leert je kinderenn ook afwassen,dat is dan mooi meegenomen.
Ik heb al 35 jaar hetzelfde servies voor op de camping. Eerst met het hele gezin, nu meestal alleen. Nostalgie is het 😉
Afwassen op de camping
Ik vind het juist gezellig om op de camping af te wassen,je hoort nog eens wat,waar mensen heen zijn geweest,doe je ideeën op.
Alleen waar ik mij wel aan stoor, is dat sommige de boel niet opruimen, als ze klaar zijn,of je moet afwassen,en de bak ligt vol met troep,zoals macaroni.
Ik denk,doe je thuis toch ook niet.
Nee afwassen op de camping, vind ik heel gezellig.
Mooi verhaal maar we leven nu wel in Corona tijd en is gezellig afwassen met mede kampeerders niet verstandig,wij hebben komende zomer dan ook gekozen voor privé sanitair
Wegwerp spul...?
Voor mij staan punt 3 en 8 beide op 1; heb gekampeerd tot in Mongolië toe, en als ik iets geleerd heb, is dat, als we natuur aan onze (klein)kinderen willen achterlaten, we zuinig moeten zijn op wat er nog aan natuur over is.Natuurlijk hoort daar dan geen wegwerp spul toe, er zijn mooie en goede alternatieven!