Campingtip: Natuurkampeerterrein Wega, het andere Limburg waar je je niet verveelt

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Natuurkampeerterrein Wega, al verschillende keren hadden lezers van mijn blog me op het hart gedrukt dat echt een plekje voor Kampeermeneer is. Gastvrijheid, leuk voor de kinderen en in een mooi stukje Noord-Limburg. Bij Noord-Limburg dacht ik echter niet meteen aan een natuurlijke omgeving. Gelukkig bleek ik het bij het verkeerde eind te hebben, natuurkampeerterrein Wega is een voorbeeld van groene gastvrijheid. Zeker ook voor de kleine kampeerders.

wega natuurcamping limburg

Weert? Daar aan de A2 is daar een natuurcamping?

Bij het horen van de naam Weert dacht ik toch vooral aan de A2, industrie, Limburgse vlaai en Bospop. Natuur, wandelen, fietsen en een levendige omgeving waren wel het laatste wat in me opkwam. Toch heb ik mijn beeld grondig moeten bijstellen. Want ga je de snelweg af dan kom je in een regio die in 2014 tot ‘Groenste’ ter wereld is uitgeroepen. Het heeft mij ontzettend verrast.

Ja, hier en daar zie je nog overblijfselen van de industriële revolutie én ook nu is er nog industrie te vinden. Muisstil is het er ook niet want als je goed luistert, hoor je ‘s nachts afhankelijk van de wind op afstand wat verkeer. Maar wat je er vooral op en rondom natuurkampeerterrein Wega vindt is een veelzijdig natuurgebied.

Natuurkampeerterrein Wega ligt midden in het bosgebied de ‘IJzeren Man’, precies tussen Roermond en Eindhoven vlakbij de Belgische grens. Dit gebied maakt weer deel uit van het grotere natuurpark Kempen-Broek van 250 km2 , dat onder andere uit bossen, moerassen, zandverstuivingen en heide bestaat. Allemaal op wandel en fietsafstand van de camping.

2017 07 21 13.10

Op Wega is alles voor een actieve gezinsvakantie dichtbij

Het stikt van de wandel- en fietsroutes in variërende afstanden die je zo vanaf de camping kunt volgen. De kortste wandelroute, van anderhalve kilometer, leid je zo het natuurgebied te IJzeren Man in. Vooral voor gezinnen met kleine kinderen is dat fijn. Binnen een kilometer van de camping vind je hier veel plezier.

De mega kinderboerderij is zeer dichtbij, daar loop je zo naartoe vanaf de camping. (Vooral de ezel, ‘IA’,  was favoriet bij onze jongste) Een zwemparadijs met binnen- en buitenbaden dat erg geschikt is voor regendagen. Een klimbos waar je op acht meter hoogte tussen de boomtoppen door kunt klauteren en zippen. Onze oudste, je moet minstens 130 cm groot zijn om te mogen klimmen, voelde zich een super Tarzan toen hij tussen de bomen door vloog. Echte daredevils kunnen zich uitleven op de waterskibaan die ernaast ligt.

Lees ook:  6 x de leukste camping met zwembad in Noord Holland

blauwe meertje weert

Iets verder van de camping, een kilometer of twee, vind je ‘Het blauwe meertje’.  Een zandafgraving waar nog steeds zand gewonnen wordt maar die nu ook dienst doet als recreatieplas. We hebben heerlijk gezwommen in het helder blauwe water en kuilen gegraven op het zandstrand. Rondom natuurkampeerterrein Wega hoef je je echt niet te vervelen.

Natuurkampeerterrein Wega, aan een onverharde weg

Natuurkampeerterrein Wega heeft ruim 50 plaatsen en ligt ongeveer twee kilometer te zuiden van Weert in de bossen. Alleen al het feit dat mijn TomTom aangeeft ‘Uw bestemming ligt aan een onverharde weg’, geeft mij een vakantiegevoel. Bij aankomst voelt het meteen goed. Midden in het bos zijn twee grote velden. Het grootste veld met twee kleine bosjes in het midden en een kleiner veld met wederom een bos in het midden. Het kleine veld biedt veel privacy, het grote veld biedt veel (speel)ruimte. Ook is er nog een klein trekkersveldje voor fietsers en wandelaars en zijn er een paar trekkershutten te huur. Tussen de twee velden op Wega in ligt het toiletgebouw welke genderneutraal is en de speeltuin.

natuurkampeerterrein wega

Natuurkampeerterrein Wega =  Gastvrij

Cees en Carin waren  20 jaar de eigenaren van natuurkampeerterrein Wega maar inmiddels is de camping overgenomen door Peter. Er wordt nog steeds voor gezorgd dat je je ontzettend welkom voelt op de camping. Niet opdringerig ofzo, nee gewoon heel natuurlijk. Er zijn veel tips over de omgeving, weten precies vanaf wanneer je waar schaduw hebt en staan ’s ochtends klaar met net geraapte eieren, verse broodjes, honing van campingbijen en erg lekkere aardbeien-bessen jam.

De waterpomp is op Wega nog altijd dé ontmoetingsplek voor kinderen

Voor kinderen is er veel ruimte om lekker te kunnen fietsen, voetballen of ontdekken. De speeltuin op natuurkampeerterrein Wega is simpel. Het is echter dé ontmoetingsplek voor de kids. Lekker kliederen met de waterpomp in de zandbak of zo hoog schommelen als je kunt. In het bos langs de rand van de camping worden de mooiste hutten gebouwd. Ben je je kinderen kwijt? Dan is de kans groot dat je ze hoog in een klimboom terugvindt.

wega natuurkampeerterrein

Praktisch over natuurkampeerterrein Wega

Wega is een natuurkampeerterrein, daarvoor moet je dus in het bezit zijn van een natuurkampeerkaart. Deze is ook op de camping te koop. Er is gratis wifi beschikbaar bij de receptie en in de slechtweer ruimte. Het sanitair is netjes verzorgd en wordt goed schoongemaakt, er zijn ook een wasmachine en droger beschikbaar. (Best handig met kinderen als ze fan zijn van de zandbak en waterpomp) Op de camping kun je iedere ochtend verse broodjes, eieren en streekproducten kopen. Er is daarnaast ook de mogelijkheid om op natuurkampeerterrein Wega een trekkershut, tipi of fietsen te huren.

Lees ook:  Kampeerterrein Banjaert, duincamping voor kabouters

Hadden jullie gelijk? Is natuurkampeerterrein Wega de moeite waard?

Wega en haar omgeving hebben mij verrast. Ik wist niet dat er in Noord Limburg nog zoveel natuur te vinden was. Het terrein zelf is mooi gelegen en wat ik vooral erg fijn vind is dat je niet de auto in hoeft te stappen om er op uit te gaan. In de omgeving van de camping én Weert is genoeg te beleven terwijl op de camping zelf eigenlijk vooral rust, ruimte en gastvrijheid heerst. Een mooie combinatie in een voor velen nog onontdekt stukje Nederland.

Bekijk ook de andere Kampeermeneer natuurcampings en kindercampings

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

4 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending