Actief in de Achterhoek 7 tips voor een top weekend

64d50467ce3ab4c72923183c1b6ddca6?s=55&d=mm&r=g Wijtske Na een vreselijk nat voorjaar, waarin wij de camper alleen maar naar buiten hebben gereden om te wassen en vervolgens zo weer (schoon) terug te rijden onder het afdak, is het eindelijk mooi weer. En dus gaan we kamperen op uitnodiging in de Achterhoek! We maken er een lekker actief weekend van dus rijden we onze camper Granny weer naar buiten, maar deze keer om in te pakken voor een weekend. 

1. De boom in, in het klimbos

We beginnen ons actieve weekendje zaterdagochtend gaan  Klimbos Achterhoek. We worden hartelijk ontvangen door Bert en zijn personeel bij Pannenkoekenboerderij de Heikamp.  Het is duidelijk dat iedereen zat te wachten op mooi weer en weer op de mogelijkheid om gasten te ontvangen na deze lockdown. Ze hebben er zin in.

klimbos achterhoek

Na de uitleg waren we klaar om te klimmen!

En wij ook! Na een korte instructie, het aandoen van de klimgordels en een oefenrondje ermee,  worden we het bos ingestuurd. In het Klimbos zijn verschillende parcoursen die je kunt volgen en we besluiten natuurlijk om met de groene te beginnen, deze gaat tot 5 meter hoogte, even om erin komen. Daarna volgen de wat moeilijkere  blauwe (7 meter hoogte) en de rode route die tot 12 meter hoogte gaat én na een extra instructie wagen de jongens ook de bungeesprong.

Voor de allerkleinste klimmers (vanaf 1.20 meter) zijn er ook nog drie routes die natuurlijk gemakkelijk en superveilig zijn. Alles is keurig onderhouden en in goede staat en er is genoeg toezicht aanwezig zodat je echt veilig kunt klimmen.  Tot slot pakken we de tokkelroute en vliegen tussen de bomen door om te eindigen bij het restaurant. De Heikamp organiseert overigens ook andere activiteiten, zoals Het Kabouterpad, DAF tours, en sinds kort Het Liefdespad, dus er is voor ieder(e leeftijd) wel wat te doen. 

achterhoek klimbos 1

Er zijn parcours voor iedere leeftijdsgroep

2. Écht de beste pannenkoeken van Nederland

Na deze actieve ochtend strijken we neer op het terras van Restaurant De Heikamp. Zij zijn een aantal keren Nederlands kampioen pannenkoeken bakken geworden, dus onze verwachtingen zijn hooggespannen. Ik kies voor een pannenkoek met zalm, kappertjes, rucola en truffelmayonaise, en ik moet zeggen, het is écht de lekkerste pannenkoek die ik ooit heb gegeten! Met deze heerlijke lunch kunnen we er weer goed tegenaan, want we hebben nog een actieve middag op de planning staan!

beste pannenkoeken nederland

Zo ziet een prijswinnende pannenkoek er dus uit

3. MTB-cross door het bos

We melden ons op het parkeerterrein bij Heleen en Joris van Ultimate Adventures, die al vier hard tail mountainbikes voor ons klaar hebben staan om een mountainbike clinic te gaan doen. Een hard tail mountainbike is een fiets die geen vering in de zadelpen heeft en daarmee vrij licht is, en waarmee je snel kunt accelereren en klimmen. En een clinic betekent inderdaad dat Heleen er de tijd voor neemt om echt goed uit te leggen hoe je nu het beste op de mountainbike door het bos kan fietsen: uitleg over de fiets zelf, hoe je ‘m het beste in kunt stellen, je eigen houding op de fiets en natuurlijk ook een aantal tips over het nemen van bochten en hobbels en bobbels in het parcours.

Achterhoek

Crossen door de bossen

We doen een helm op voor de veiligheid en stappen op de fiets om rustig aan het eerste stuk te gaan doen. Na elk stuk door het bos stoppen we even en legt Heleen nog even uit wat je op het volgende stuk te wachten staat en ook hoe je deze route het beste kunt nemen. Het geeft ook een goed gevoel dat er steeds iemand voor en achter ons fietst om te voorkomen dat er iemand ergens achterblijft…. 

Lees ook:  De 16 mooiste campings met binnenzwembad in Nederland

Al met al fietsen we een prachtige single track route van zo’n 13,5 km met ongeveer 67 hoogtemeters. Er zijn meerdere routes die soms ook onderling verbonden kunnen worden. Het gebied waar we doorheen fietsen, is prachtig en erg afwisselend: loofbos, dennenbos, maar ook varens en zandpaden. De clinic was een succes want onze jongens zijn zo enthousiast dat ze meteen online een fiets gaan uitzoeken.

We sluiten de dag af op het terras en gaan dan op de camping aan voor het avondeten en de rust van de camping. Even bijkomen van een sportieve dag! 

maintanbiken achterhoek mtb

Best fijn, die uitleg vooraf, maakt dat je beter weet hoe een bocht te pakken bijvoorbeeld

4. Met de kano over ‘De Oude IJssel’

Zondagochtend ontbijten we lekker met verse croissantjes van de “Rode Bus” op de camping en pakken dan alles alvast in om ons vervolgens te melden bij de heren van Markant die een Canadese kano voor ons klaargelegd hebben in Doetinchem, aan de Oude IJssel.

Na een korte instructie stappen we in de kano voor een tochtje van 5 km over deze meanderende rivier. Het is wel een vaarroute, dus we komen zo nu en dan wat plezierjachtjes tegen, maar over het algemeen is het heerlijk rustig. Wat een heerlijke route om te varen, stroomafwaarts richting Laag Keppel. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur, en in het heerlijke zonnetje is het echt genieten.

leuke dingen doen achterhoek

Vaanaf het water zie je zoveel meer

Onderweg zien we natuurlijk verschillende vogels, een nestje futen en twee koekoeken die in de boom naar elkaar roepen, vissen in het water, libellen die over het water scheren. Echt een tochtje waarbij je heerlijk tot rust komt. Bij het Kasteel van Laag Keppel is ons eindpunt en trekken we de kano’s op de kant. Daar staat een ijscokar waar we tijdens het wachten op het vervoer terug natuurlijk graag gebruik van maken om het wachten te verzachten. 

5. Vind de camping die bij je past

De Achterhoek heeft best veel campings, op de website van Kamperen in de Achterhoek kun je ze allemaal vinden. . Van kleine boeren- en natuurcampings tot grotere familiecampings die van alle gemakken zijn voorzien. Wij kozen voor  kasteel- en landgoed camping Jena, een prachtige, rustig gelegen camping in Hummelo. Lekker verscholen in de bossen, van oorsprong een boerderij met landbouwgrond, maar al meer dan 40 jaar een camping. Dat kun je ook zien aan de verschillende veldjes die duidelijk eerst een agrarische bestemming hadden. Alhoewel, daar is dan ook weer niks van terug te zien, want de veldjes zijn mooi aangeplant met bosschages waardoor iedereen wel echt een eigen plekje heeft.

camping jena

Wij stonden op Camping Jena, maar er zijn er een hoop in deze regio

7. Ontmoet ‘De Achterhoek’

We rijden voldaan naar huis na een gezellig, actief weekend. De spierpijn valt mee, alhoewel ik zelf wel last heb gehad van het zadel van de fiets, ik had niet zo’n fancy fietsbroekje aan…, maar we hebben een superleuk weekend gehad. De mensen in de Achterhoek zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij en nemen de tijd voor je, een sfeer die ik wel kan waarderen. Het is sowieso een mentaliteit die heel goed bij ons past, en ik hou van die no-nonsense.

Lees ook:  De 14 mooiste campings met privé sanitair in Gelderland

wat doen achterhoek

Voor mij was de Achterhoek een redelijk onbekend gebied, behalve onze bezoekjes aan het festival Manana Manana, maar wij gaan zeker nog een keer terug om meer van de Achterhoek te ontdekken. En helaas, wij hebben de mannen van Normaal niet ontmoet, terwijl ik er later achter kwam dat Bennie Jolink vlak achter Camping Jena woont… Nog een reden om een keer terug te gaan. En, heb jij de Achterhoek ook nog op je lijstje staan om te bezoeken?

achterhoek zien

Auteur

Ik ben Wijtske, 50jaar en samen met mijn man en kinderen kamperen we er op los. Met onze Volkswagen T3 camper trekken we er op uit in Nederland en Europa. Het liefst kampeer ik op Staatsbosbeheer of alternatieve sfeervolle campings.
Leer Wijtske kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending