Nog een paar nachtjes slapen en editie 2016 van mijn favoriete Omroep Max programma begint weer. Grijze kopjes, heerlijke burgerlijkheid, mooie landschappen, bakken vol met levenservaring en en stuk of 20 campers of caravans. Dat zijn de ingrediënten van ‘We zijn er bijna’. Ik hoor dan misschien niet tot de doelgroep van Omroep Max, ik ga genieten van het kijken en ik zal je vertellen waarom.

In dit kampeerprogramma maken zo’n 20 caravans en campers en hun karakteristieke kampeerders als groep een reis door Europa.  Ze trekken een week of vijf / zes gezamenlijk op. Trekken van camping naar camping met hun eigen camper of caravan en bekijken het land.

Het ritme van thuis

Burgerlijkheid, het heeft een beetje een slechte bijklank. Maar man wat is die burgerlijkheid toch fantastisch.  Het ritme van thuis houden ze er in. Of ze nu in Griekenland, Bulgarije of Spanje zijn om vijf uur beginnen de dames allemaal met koken en om zes uur zit de hele camping aan de krieltjes met broccoli, macaroni of uit Nederland meegebrachte rundervinken.  Op een reisvrije dag wordt de caravan gesopt en hangen de dekbedden over de campingstoelen te luchten, terwijl manlief nog even de waslijn spant. Ik vind het heerlijk om te zien hoe deze kampeerders zo ontzettend op elkaar ingespeeld zijn en hun eigen dagritme ook op vakantie gewoon lekker vasthouden.

Kampeerpraat Persoonlijk  Jeuhhh “We zijn er bijna” begint weer! Waarom ik ga kijken...

Foto: Youtube.com

We zijn er bijna en slow TV zijn synoniemen

Wie heeft er nog mindfulness nodig als “We zijn er bijna” weer op de buis is. Omdat ze op vakantie zijn, voornamelijk 55+ zijn en het programma rustig voortkabbelt is bij mij al na vijf minuten alle stress uit mijn lijf. Langzaamaan begin je de kampeerders te kennen door de persoonlijke verhalen die Martine van Os ze op luchtige wijze laat vertellen. Iedere caravan lijkt zijn kruisje te hebben. Ze nemen de tijd om de soms heftige levensverhalen te vertellen zonder dat het onder de noemer emoTV komt te vallen.  Het dagelijkse ritme van de kampeerders, de rust die ze nemen om een land en de kampeergroep te leren kennen maken “We zijn er bijna” voor mij heerlijke slow TV. Iets waar Omroep Max met ook Heel Holland Bakt en Bed & Breakfast een patent op lijkt te hebben.

Hoe vinden ze die plekjes?

Ze kiezen met het programma meestal niet voor de standaard vakantielanden. In de afgelopen vijf seizoenen deden ze onder andere Roemenië, Sicilië en Griekenland aan.  En dat levert schitterende beelden op van uitgestrekte groene bergketens in de mist tot pittoreske dorpsmarktjes. De routes worden echt uitgezocht zodat er onderweg wat te zien is. Daar kunnen wij nog wel wat van leren. Want met mindful rijden begint de vakantie al bij het sluiten van de voordeur.

Het groepsproces, een kijkje achter de schermen

Op TV lijkt het allemaal rozengeur en maneschijn. Ik kan me echter niet voorstellen dat er met zoveel eigengereide mensen bij elkaar voor zo’n lange periode niet af en toe flinke mot is. Ik weet niet hoe ik er tegenaan zal kijken wanneer ik 69 ben maar voor nu lijkt het me maar niets om zo in een groep te moeten reizen.  Samen op excursie, de zeer serieus genomen petanque competitie en het regelmatig in een grote kring moeten eten of kletsen, het geeft me de kriebels.

Een oud collega die een dergelijke reis naar Spanje en Marokko had gemaakt gaf me eens een kijkje achter de schermen.  Ze zei: “Bij ons waren er geen camera’s bij maar al vanaf de tweede dag had je bij ons twee kampen. De groep die wel een slokje lustte en de rustzoekers. Dat boterde niet en leidde bijna dagelijks tot confrontaties.” Zij heeft er daarna nooit meer voor gekozen een dergelijke reis te maken, hoewel ze toe moest geven dat het erg ontspannen is wanneer alles zo voor je geregeld wordt.  Dagelijkse confrontaties zullen vast niet bij iedere reis zo aanwezig zijn, maar er spelen vast dingen binnen zo’n groep die we op TV niet te zien krijgen. Misschien is dat maar goed ook want dat zou afdoen aan de het slow feelgood gehalte van het programma.

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Kampeerpraat Persoonlijk  Jeuhhh “We zijn er bijna” begint weer! Waarom ik ga kijken...

Foto:Sanfamedia.com

We zijn er bijna! begint weer op 4 juli 2016

Op 4 juli om 21:25 zit ik er weer klaar voor en zal ik er mijn wekelijkse mindful TV momentje van gaan maken. Dit jaar gaan ze via het Baskenland naar Portugal. Voor mij extra reden om te kijken want in het Baskenland heb ik een tijdje gewoond en op Portugal raak ik echt nooit uitgekeken. Kijk jij vanaf maandag ook weer iedere week “We zijn er bijna” editie 2016 op NPO 2 of uitzendinggemist?

Like de Kampeermeneer op facebook en blijf op de hoogte van het laatste kampeernieuws, de handigste kampeertips en mooiste campings.

 

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

6 reacties