Wat kost een caravan per jaar nu echt? + berekeningen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Wat kost een caravan mij eigenlijk per jaar? Voor veel beginnende caravan eigenaren of dromende happy campers een vraag die het onderzoeken waard is. Want wat kost een caravan écht per jaar? Om meteen maar met de deur in huis te vallen: een caravan is niet goedkoop.

De kosten van een caravan op een rij

De kosten van een caravan vallen uiteen in vaste kosten die je ieder jaar hebt voor het bezit van een caravan. Daarbij moet je onder andere denken aan afschrijving, onderhoud, stalling, verzekering en motorrijtuigenbelasting. Deze kosten voor een caravan maak je ieder jaar, ook al blijft hij gewoon in de stalling staan en bezoek je geen enkele camping.

Daarnaast zijn er nog de variabele kosten voor bijvoorbeeld brandstof van je auto, de camping, maar ook het verbruik van Campingaz en stroom. In dit overzicht loop ik alle kosten langs en kom ik met 3 voorbeeldberekeningen om de totale kosten van een caravan per jaar in kaart te brengen, want het maakt nogal wat uit of je een nieuwe caravan of een Marktplaatsvondst gebruikt. We beginnen met de vaste kosten.

Eerder in deze serie:

caravan1klein

Wat kost een caravan in aanschaf?

Nieuwe caravan: Wat een nieuwe caravan kost, hangt natuurlijk helemaal van je eigen wensen af. De aanschafprijs van de goedkoopste nieuwe caravans, zoals de Trigano Mini Freestyle, beginnen bij ongeveer €16.000. Hiervoor heb je een erg knusse, kleine, simpele caravan. Voor iets grotere caravans met iets meer comfort betaal je al snel tussen de €30.000 tot zelfs €60.000.

2e-hands caravan: Je hoeft natuurlijk geen nieuwe caravan te kopen, er zijn ook tweedehands sleurhutten te koop, hoewel deze wel erg gewild zijn en het een flinke zoektocht is om een geschikte 2e-hands caravan of kekke retro caravan op de kop te tikken. Voor een goede tweedehands caravan van zo’n 10 jaar oud tel je ongeveer €4.000 – €7.000 neer. Wil je een jonge tweedehands of een goed onderhouden retro caravan kopen, dan ben je al snel twee tot drie keer zoveel kwijt.

Mijn ouders kochten hun eerste echte caravan, een oudje van 20 jaar oud, voor een paar honderd euro. Ze hebben er nog zo’n 4 jaar mee gekampeerd voordat het onderstel los van de caravan kwam en het echt niet meer veilig was. Dus ja het kan ook nog goedkoper.

1. Wat is de afschrijving op een caravan?

Eén van de meest onzichtbare kosten van een caravan, maar helaas vaak wel één van de grootste kostenposten, is de afschrijving. Ieder jaar dat je de caravan in je bezit hebt, wordt deze minder waard. We hebben gekeken naar de huidige 2e-hands prijs en de eerdere nieuwprijs. 

Touring 430 TangoHobby De Luxe 400 SfeAdria Adora 462 PS
Leeftijd1 jaar oud5 jaar oud10 jaar oud
Nieuwsprijs€ 33,270€ 19,797€ 15,395
Prijs in 2023€ 31,795€ 15,350€ 13,950
Waardevermindering€ 1,475€ 4,447€ 1,445
Afschrijving per jaar€ 1,475€ 889€ 145
Inflatie€ 3,327€ 6,205€ 6,348
Afscrijving per jaar incl. inflatie€ 4,802€ 1,419€ 649
Afscrijving incl. inflatie-14%-11%-5%

Een caravandealer vertelde mij dat je uit moet gaan van €1.000,- afschrijving per jaar over een periode van 15 jaar. In onze voorbeelden op basis van de huidige realiteit zie je dat de afschrijving daar de eerste jaren overheen gaat. Maar vooral na die 5 jaar zijn caravans door de huidige inflatie in prijs gelijk gebleven. 

Door de huidige inflatie en het tekort aan caravans is de afschrijving op langere termijn nu lager dan in het verleden en lijkt het bij ons voorbeeld dat deze in 10 jaar maar €145,- is geweest. De €15.000 die we in 2013 aan de Adria uitgaven zou nu echter bijna €22.000 waard zijn. Neem je dus de geldontwaarding mee dan is de afschrijving €649,- per jaar voor deze oudere caravan. Bij de jongere caravans ligt dat dus hoger.  

caravan kosten

Naarmate je caravan ouder is, wordt de afschrijving in euro’s echter minder. Ook is de afschrijving van bepaalde merken zoals Eriba, Hobby en Tabbert over het algemeen minder dan bijvoorbeeld van een Caravalair. Deze behouden langer hun waarde. Zelf ga ik uit van een afschrijving inclusief inflatie van gemiddeld zo’n 10% in de eerste 5 jaar en daarna 5% per jaar.

Lees ook:  Caravan huren? Dit zijn de 12 mooiste caravans!

Ook moet je rekening houden met de levensduur van een caravan. Een nieuwe caravan zou tegenwoordig bij gemiddeld gebruik zo’n 15 à 20 jaar mee moeten kunnen gaan, hoewel sommige ook de 30 zelfs aantikken. Dan heb je die laatste jaren geen afschrijving meer.

2. Opportuniteitskosten of alternatieve kosten van een caravan

Nog zo’n kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien: de opportuniteitskosten van een caravan, ook wel alternatieve kosten genoemd. Dit zijn de kosten die je hebt, omdat je geld vastzit in je caravan.

Mijn oma zei altijd: ‘Je kunt je geld maar één keer uitgeven!’ en daar had ze gelijk in. Als je €15.000 niet aan een tweedehands caravan uitgeeft, maar op een deposito spaarrekening voor 10 jaar vastzet (huidige rente 4,25%) of tegen een rendement van 7% belegt, dan had je na 10 jaar respectievelijk €4.675,- spaarrente of 10.622,- rendement verdiend. Dat zijn dus gederfde inkomsten die je eigenlijk in je berekening mee zou moeten nemen.

Kosten Caravan

3. Wat zijn de onderhoudskosten en APK van een caravan?

Een verplichte APK voor caravans is er niet, toch wil je dat je caravan veilig de weg op gaat. Zo moeten de banden om de 5 à 6 jaar vervangen worden en wordt geadviseerd door de BOVAG om je caravan minimaal eens in de twee jaar te laten keuren.

Voor nieuwe caravans zijn deze kosten vaak beperkt omdat ze grotendeels onder de garantie vallen. Naarmate je caravan ouder wordt, zullen de onderhoudskosten oplopen. Je kunt in zijn algemeenheid uitgaan van gemiddelde onderhoudskosten per twee jaar van €300 voor een jonge caravan en €500 voor een caravan ouder dan 10 jaar, omdat er dan vaak ook wat vervangen moet worden.

4. Wat kost een caravanverzekering?

De caravanverzekering is ook niet verplicht, maar wel te adviseren. Ook dit zijn kosten voor jouw caravan, die jaarlijks of maandelijks terugkomen. Wij hebben eerder al eens op een rij gezet waar je op moet letten bij het afsluiten van een caravanverzekering

De kosten verschillen enorm van €150 tot €800 per jaar, afhankelijk van de voorwaarden, nieuwwaarde of vervangingswaarde, wel of geen hagelschade, wel of geen accessoires, etc. Hier vind je een overzicht  van alle caravanverzekeringen. Ook als je je caravan wilt verhuren, komt er een flinke toeslag op de verzekeringspremie van je caravanverzekering.

In de regel kun je uitgaan van gemiddeld 2,5% van de verzekerde vervangingswaarde aan kosten voor een caravanverzekering per jaar. In het geval van de caravan van €25.000 is dat dus €625,- per jaar. Voor de tweedehands caravan van €10.000,- zo’n €250,- per jaar.

 
kosten caravan stalling

5. Wat kost caravanstalling?

Tenzij je zelf een oprit met carport of grote schuur hebt, zul je je caravan, zeker in de herfst en winter, in een stalling willen plaatsen. Wat kost een caravanstalling tegenwoordig? Daar zitten flinke verschillen tussen, maar plekken in caravanstallingen zijn schaars en hebben de prijs de afgelopen jaren doen oplopen. Daarnaast zijn caravanstallingen in de Randstad een stuk duurder dan elders.

Je betaalt bij een caravanstalling veelal per lengtemeter van je caravan en soms ook voor het aantal keren dat je de caravan per jaar wilt gebruiken. Bij een dure stalling betaal je al snel €1.400,- per jaar. Als je mazzel hebt en een nuchtere boer treft, betaal je misschien maar €300,- per jaar. Gemiddeld kost een caravanstalling tegenwoordig toch al snel zo’n €500,- per jaar of €70,- per meter.

Geen wegenbelasting, wel kenteken

Het goede nieuws is dat je voor je caravan geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. Wel moeten caravans van 750 kg of meer een eigen kenteken krijgen. Dit kan via het RDW en de kosten daarvoor zijn éénmalig  €12,50 (2024)

Lees ook:  Caravanhoes: Moet je dat willen? Waar moet je op letten?

6. Kosten caravanrijbewijs B+ of BE

Voor grotere caravans en zwaardere auto’s waarbij het gecombineerde gewicht zwaarder is dan 3500 kg, moet je in het bezit zijn van een B+ of een BE rijbewijs. Dit is een praktijkexamen. Gemiddeld zijn hier 5 lessen voor nodig maar er zijn ook pakketten voor een caravanrijbewijs waarbij je het in één dag kunt halen. De kosten voor een dergelijk pakket liggen rond de €1.000,-. Het rijbewijs blijft 5 jaar geldig.

7. Brandstofverbruik

Je koopt een caravan om er lekker mee op uit te trekken. Dat betekent kilometers maken en dus verbruik je bij elektrische auto’s elektriciteit en bij standaard auto’s benzine of diesel. Wanneer je met een caravan rijdt, ligt het brandstofverbruik gemiddeld 30% tot 60% hoger. Ook bij elektrische auto’s met caravan is de actieradius gemiddeld 30 tot 50% minder.

Dit zijn variabele kosten en afhankelijk van het aantal kilometers dat je maakt en hoe zuinig jouw caravan is.  Gemiddeld genomen kun je uitgaan van het onderstaande verbruik van een caravan bij 5.000 km per jaar:

Benzine €2.06/L Diesel €2.08/L Elektrisch €0.05/Kwh
Zonder caravan€ 686.67€ 490.48€ 166.67
Extra met caravan 750 kg€ 892.67€ 637.62€ 216.67
Extra met caravan 1200 kg€ 995.67€ 711.19€ 241.67
Extra met caravan 1600 kg€ 1,098.67€ 784.76€ 266.67

8. Een grotere auto  is de grootste kostenpost

Het hangt natuurlijk een beetje af van wat voor caravan je koopt maar weel caravans zijn behoorlijk zwaar. Een zware caravan vraagt ook om een zwaardere motor in de auto of elektrische auto met voldoende trekkracht.  Waar je een vouwwagen met een lichte motor van 1.3 vaak makkelijk kunt trekken is voor een caravan vaak meer trekkracht nodig.  Die trekkracht heb je de rest van het jaar niet nodig dus dat kan een flinke investering zijn!

Fraai 7 1

Campings en caravanplaatsen

Met een caravan is wildkamperen niet echt een optie en de meeste kampeerders willen dat ook niet, dus je moet ook rekening houden met de kosten van een camping. Campingprijzen lopen erg uiteen in Europa, maar volgens het Duitse camping info was de gemiddelde prijs van een camping in 2024 tussen de €13 en €39 verschillend per land. Wie goed zoekt, kan ook voor de helft nog wel een plekje op een boerencamping of natuurcamping vinden.

Wat kost een caravan per jaar?

Nu we de kosten van afschrijving, onderhoud, stalling, verzekering duidelijk hebben, zien we dat de afschrijving van een caravan een grote impact kan hebben op de werkelijke kosten. Hieronder zie je uitgerekend wat een caravan kost als je een nieuwe, jonge caravan of oudere tweedehands caravan koopt:

Touring 430 TangoHobby De Luxe 400 SfeAdria Adora 462 PS
Leeftijd1 jaar oud5 jaar oud10 jaar oud
Nieuwsprijs€ 33,270€ 19,797€ 15,395
Prijs in 2023€ 31,795€ 15,350€ 13,950
Afscrijving per jaar incl. inflatie€ 4,802€ 1,419€ 649
Verzekering€ 500€ 384€ 349
Stalling€ 400€ 400€ 400
Onderhoud€ 1,000€ 300€ 500
Totaal:€ 6,702€ 2,503€ 1,898
Gemist rendement (4.25%)€ 1,414€ 3,551€ 7,201

Over een looptijd van 10 jaar kost de Adria ons dus ongeveer €1900 aan vaste kosten per jaar. Daarvan is één derde afschrijving en de resterende €1.250,- zijn jaarlijks terugkerende kosten. De variabele kosten van brandstof en campingplaatsen zijn daar nog niet in meegenomen.

Een caravan is best duur, eerst huren?

Zoals je ziet, kunnen de kosten van een caravan per jaar flink in de papieren lopen. Vooral door afschrijving van de caravan, opportuniteitskosten en de caravanverzekering. Je krijgt er echter ook een hoop vrijheid en plezier voor terug.

Toch zou ik je echt willen aanraden: overweeg ook het huren van een caravan nog eens. Niet alleen om het eerst eens uit te proberen en erachter te komen welke caravan bij jouw vakantiestijl past, maar ook als vervanging van caravanbezit kan een huurcaravan een oplossing zijn. Gemiddeld wordt een caravan zo’n  5 weken per jaar gebruikt. Een Eriba Troll caravan huur je voor €61 per dag, dat is €2.135,- voor 5 weken. Zit jij onder dat gemiddelde van 5 weken, of wil je per se een nieuwe caravan, dan kan huren al snel uit. Alleen heb je dan niet je eigen huisje op wielen.

Ook weten wat kamperen met een vouwwagen of camper kost? 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

  • Klopt overzicht wel?
    In overzicht staan onderhoudskosten genoemd die horen bij intervan van 1x per twee jaar. 1000 euro onderhoud voor nieuwe caravan lijkt me heel veel. Voor overzicht lijkt het me juist goed om de kosten over een langere periode (bv 10 jaar) te bepalen om zo goede vergelijking te maken.

Laat jouw reactie achter

Sending