Wat kost een camper per jaar nu echt? + berekeningen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Wat kost een camper nu eigenlijk per jaar? Voor veel beginnende camperaars of dromende vanlifers een vraag die het onderzoeken waard is. Want wat kost een camper écht per jaar? Om meteen maar met de deur in huis te vallen: een camper is niet goedkoop.

De kosten van een camper op een rij

De kosten van een camper vallen uiteen in vaste kosten die je ieder jaar hebt voor het bezit van een camper. Daarbij moet je onder andere denken aan afschrijving, onderhoud, stalling, verzekering en motorrijtuigenbelasting. Deze kosten voor een camper maak je ieder jaar ,ook al rij je er geen kilometer mee.

Daarnaast zijn er nog de variabele kosten voor bijvoorbeeld brandstof, camping- of camperplaats, overnachtingen, maar ook het verbruik van gas en stroom. In dit overzicht lopen we alle kosten langs en kom ik met drie voorbeeldberekeningen om de totale kosten van een camper per jaar in kaart te brengen. We beginnen met de vaste kosten.

Wat kost een camper in aanschaf?

Nieuwe camper: Wat een nieuwe camper kost, hangt natuurlijk helemaal van je eigen wensen af. De aanschafprijs van de goedkoopste nieuwe campers beginnen bij ongeveer €50.000.  Hiervoor heb je een basic camperbusje. Voor de meer gangbare camperbussen, maar ook voor integraal- en alkoofcampers betaal je al snel tussen de €70.000 en €120.000.

2e-hands camper: Je hoeft natuurlijk geen nieuwe camper te kopen, er zijn ook tweedehands campers te koop, op platformen zoals Marktplaats, Tweedehandscamper.nl of autotrack.nl hoewel deze wel erg gewild zijn en het een flinke zoektocht is om een geschikte tweedehands camper op de kop te tikken. Voor een goede tweedehands camper van zo’n 15 jaar oud tel je ook al snel €20.000 tot €35.000 neer. Wil je een jonge tweedehands of een goed onderhouden retro camper kopen, dan ben je al snel het dubbele kwijt.

wat kost een camper

1. Wat is de afschrijving op een camper?

Eén van de meest onzichtbare kosten van een camper, maar helaas vaak wel één van de grootste kostenposten is de afschrijving. Ieder jaar dat je de camper in je bezit hebt, wordt deze minder waard.

Volgens het Duitse Promobil moet je rekenen op een afschrijving voor een camper van 20% van de nieuwwaarde in het eerste jaar en 12% van de dagwaarde in het tweede jaar en 10% tot 8% in de jaren die volgen.

Dat gaat zoals je hieronder in ons voorbeeld kunt zien om flinke bedragen. Voor een nieuwe camper van €80.000 gaat dat in de eerste drie jaar om een min van €28.185.  

Naarmate je camper ouder is, wordt de afschrijving in euro’s echter minder. In onze voorbeelden op basis van de huidige realiteit zie je dat de afschrijving tegenwoordig iets lager is, maar nog zeker rond de 7% ligt. Voor bepaalde oldtimers geldt zelfs dat er geen afschrijving meer is op deze campers, maar dat ze na verloop van tijd meer waard worden.

2. Opportuniteitskosten of Alternatieve kosten van een camper

Nog zo’n kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien: de opportuniteitskosten van een camper, ook wel alternatieve kosten genoemd. Dit zijn de kosten die je hebt, omdat je geld vast zit in je camper.

Mijn oma zei altijd: ‘Je kunt je geld maar één keer uitgeven!’ en daar had ze gelijk in. Als je €35.000 niet aan een tweedehands camper uitgeeft, maar op een deposito spaarrekening voor 10 jaar vastzet (huidige rente 1,7%) of tegen een laag rendement van 3,5% belegt, dan was er na 10 jaar respectievelijk €6.426,- spaarrente of 14.371,- rendement verdiend. Dat zijn dus gederfde inkomsten die je eigenlijk in je berekening mee zou moeten nemen.

Lees ook:  Expert tips: 12 manieren om camperdiefstal en inbraak te voorkomen

Wat zijn de onderhoudskosten en APK van een camper?

Je wilt dat je camper een goede staat van onderhoud heeft. Dat betekent dat er ook onderhoudskosten gemaakt moeten worden. Al was maar enkel de kleine beurt en de APK eens ieder jaar.  (Nieuwe campers hoeven pas na drie jaar voor het eerst APK gekeurd te worden.) 

Voor nieuwe campers zijn deze kosten vaak beperkt, omdat ze grotendeels onder de garantie vallen. Naar mate je camper ouder wordt, zullen de onderhoudskosten oplopen. Je kunt in zijn algemeenheid uitgaan van gemiddelde onderhoudskosten van €300 voor een jonge camper tot €1000 per jaar voor een camper die wat meer op leeftijd is.

Wat kost een camperverzekering?

De camperverzekering zijn ook kosten voor jouw camper, die jaarlijks of maandelijks terugkomen. Wij hebben eerder al eens op een rij gezet waar je op moet letten bij het afsluiten van een camperverzekering.  

De kosten verschillen enorm, afhankelijk van de voorwaarden. Ze hangen af of je WA, WA beperkt Casco of Allrisk kiest en van de waarde van je camper. Ook als je je camper wilt verhuren, komt er een flinke toeslag op de verzekeringspremie van je camperverzekering. In de regel kun je uitgaan van gemiddeld 2% van de verzekerde vervangingswaarde aan kosten voor een Casco / Allrisk camperverzekering per jaar. In het geval van de camper van €80.000 is dat dus €1.600,- per jaar. Voor de tweedehands camper van €35.000,- zo’n €700,- per jaar.

Wat kost camperstalling?

Tenzij je zelf een oprit met carport of grote schuur hebt, zul je je camper, zeker in de herfst en winter, in een stalling willen plaatsen. Wat kost een camperstalling tegenwoordig? Daar zitten flinke verschillen tussen, maar plekken in camperstallingen zijn schaars en hebben de prijs de afgelopen jaren doen oplopen. Daarnaast zijn camperstallingen in de Randstad een stuk duurder dan elders.

Je betaalt bij een camperstalling veelal per lengtemeter van je camper en soms ook voor het aantal keren dat je de camper per jaar wilt gebruiken. Bij een dure stalling betaal je al snel €1.400,- per jaar. Als je mazzel hebt met een nuchtere boer betaal je misschien maar €300,- per jaar. Gemiddeld kost een camperstalling tegenwoordig toch al snel zo’n €500,- per jaar.

kosten camper

Hoeveel wegenbelasting betaal je voor een camper?

Het slechte nieuws is dat je ook voor je camper motorrijtuigenbelasting moet betalen, het goede nieuws is dat je in de meeste gevallen minder betaald dan voor een gewone auto. Tot en met 2025 betaal je het kwarttarief wegenbelasting voor een camper vanaf 2026 gaat dat zeer waarschijnlijk omhoog naar het halftarief wegenbelasting.

Dat betekent dat je maar de helft of minder van de normale prijs hoeft uit te geven. Gebruik je je camper in de winter niet, dan kun je jouw camper ook schorsen, zodat je nog minder wegenbelasting betaalt.

Elektrische campers betalen tot 2025 helemaal geen wegenbelasting en net als bij gewone auto’s is de wegenbelasting voor dieselcampers hoger dan benzinecampers. Ook hier zitten dus grote verschillen in, maar gemiddeld moet je toch uitgaan van zo’n €700,- tot €1.400 per jaar

Kosten camperrijbewijs

Voor grotere campers, zwaarder dan 3500 kg, moet je in het bezit zijn van een C1 rijbewijs. Dit is zowel een theorie- als een praktijkexamen. Gemiddeld zijn hier 6 lessen voor nodig, maar er zijn ook pakketten voor een camperrijbewijs waarbij je het in één dag kunt halen. De kosten voor een dergelijk pakket liggen rond de €1.000,-. Het rijbewijs blijft 5 jaar geldig.

Lees ook:  Dit zie je dus met de camper langs de tulpenroute in Noord-Holland

Brandstofverbruik

Je koopt een camper om er lekker mee op uit te trekken. Dat betekent kilometers maken en dus verbruik je bij een elektrische camper elektriciteit en bij standaard campers benzine of diesel. Dit zijn variabele kosten en zijn afhankelijk van het aantal kilometers die je maakt en hoe zuinig jouw camper is. Daarnaast betaal je vaak ook voor het laden van de huishoudaccu of je moet zonnepanelen op je camper zetten.

Gemiddeld genomen kun je uitgaan van het onderstaande verbruik van een camper bij 5000 km per jaar:

VerbruikBenzine €2.06/L Diesel €2.06/L
Buscamper1 op 11,5 km. €896€904
(Half) integraal camper1l op 10 km. €1.030€1.040
Alkoofcamper1l op 7 km. €1.471€1.486

Campings en camperplaatsen

Veel oriënterende en beginnende camperaars denken dat ze vooral vrij gaan staan of gratis camperplaatsen gaan bezoeken. De realiteit is echter dat wildkamperen niet overal is toegestaan, camperplaatsen vol staan of toch ‘betaald zijn’ en dat je af en toe toch de luxe van een camping wilt om stroom bij te laden, je was te doen of je te douchen zonder te hoeven bukken. Hou er dus rekening mee dat deze kosten blijven bestaan.

Wat kost een camper per jaar?

Nu we de kosten van een camper in kaart hebben, is het tijd om ze op een rij te zetten voor een paar verschillende situaties.

Wat kost een nieuwe Volkswagen T6 Ocean camper?

De kosten van een camper zijn per jaar het hoogst bij nieuwe campers omdat je hier met een grotere afschrijving te maken hebt. In het onderstaande voorbeeld hebben we 8% afschrijving aangehouden, hoewel Promobil aangeeft dat deze in het eerste jaar kan oplopen tot 20%. De aanschafprijs van deze camper in 2022 was €109.950,-.

Volkswagen T6 Ocean
Aanschaf in 2022€109.950
Afschrijving 8% dagwaarde€8.796
Opportuniteitskosten 3,5%€3.848
Onderhoud€0
APK€0
Stalling€500
Verzekering 2%€2.199
Moterrijtuigenbelasting€650
Brandstof bij 5000 km€904
21 x camperplaats €15€315
Totaal:€17.213

Wat kost een tweedehands Sunlight T68 camper?

Laten we alle kosten voor een camper, Sunlight T68, integraal camper per jaar op een rij zetten. De camper kostte nieuw in 2018 €82.395 inclusief accessoires. In 2022 is deze te koop voor €61.500.

Sunlight T68
Nieuwprijs 2018€82.395
Aanschaf in 2022€61.500
Afschrijving 8% dagwaarde€4.920
Opportuniteitskosten 3,5%€2.153
Onderhoud€300
APK€75
Stalling€600
Verzekering 2%€1648
Moterrijtuigenbelasting€850
Brandstof bij 5000 km€1.030
21 x camperplaats €15€315
Totaal:€11.890

Wat kost een 2e-hands Volkswagen T5 camper?

Bij een wat oudere camper zie je dat de jaarlijkse kosten dalen omdat zowel de aanschafprijs en dus de opportuniteitskosten lager liggen als wel de afschrijvingskosten. In het onderstaande voorbeeld betreft het de jaarlijkse kosten van een camper zoals een Volkswagen T5 uit 2006. Gekocht in 2022 voor €24.000,-.

Volkswagen T5
Nieuwprijs 2006€87.995
Aanschaf in 2022€24.000
Afschrijving 8% dagwaarde€1.920
Opportuniteitskosten 3,5%€840
Onderhoud€1.000
APK€75
Stalling€500
Verzekering 2%€480
Moterrijtuigenbelasting€650
Brandstof bij 5000 km€904
21 x camperplaats €15€315
Totaal:€6684

wat kost een camper per jaar

Een camper is best duur, eerst huren?

Zoals je ziet kunnen de kosten van een camper per jaar flink in de papieren lopen. Vooral door afschrijving van de camperopportuniteitskosten en de camperverzekering. Je krijgt er echter ook een hoop vrijheid en plezier voor terug.

Toch zou ik je echt willen aanraden: overweeg ook het huren van een camper nog eens. Bijvoorbeeld bij particulieren via  Goboony of Paulcamper. Niet alleen om het eerst eens uit te proberen en erachter te komen welke camper bij jouw vakantiestijl past, maar ook als vervanging van camperbezit kan een huurcamper een oplossing zijn. Gemiddeld wordt een camper zo’n 50 dagen per jaar gebruikt. Zit jij onder dat gemiddelde, dan kan huren al snel uit. Alleen heb je dan niet je eigen huisje op wielen, maar ben je wel duurzaam bezig. 

Ook weten wat kamperen met een vouwwagen of caravan kost? 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

10 reacties

 • Apk keuring
  Beste campeermeneer,

  Om te beginnen een leuk artikel over wat kost een camper echt.

  Alleen staan er een paar kleine foutjes in over de APK keuring n.l dar deze bij 4 jaar en daarna om de 2 jaar zou moeten plaatsvinden.

  Dit is natuurlijk bij 3 jaar en daarna elk jaar.

  Als de camper is 30 jaar oud is om de 2 jaar APK herhalen.

  Vr gr Andre

  • 10.0
   Algemeen
  • 10.0
   Gebruiksgemak
  • 10.0
   Pakmaat
  • 10.0
   Kwaliteit

  Ca(mper)ravan
  Beste Tjerk
  Buiten de APK keuring een zeer interessant artikel. Ik ben er erg blij mee.
  Een goed overzicht tussen nieuw en gebruikte Campers groot of klein.
  Ik hou het toch maar bij mijn caravan.
  Eens in de 2 jaar een grote keuring.
  Verzekering (WA) € 84,00
  Geen wegenbelasting.
  Afschrijf kosten per jaar €100,00
  Stalling €70,00 /m x 5.25=€367,50
  Alle comfort van een Camper.
  Bepaal zelf de camping kosten.
  OKAY gedateert, ik kan niet zo snel rijden als een camper.
  Maar ben wel vrij vanaf de camping om te gaan en terug tekomen.
  Wanneer ik reis met mijn caravan is mijn max speed 100 km/uur.
  Ik rijd nu bij 100km/h 1:13 en ik ben aan het reizen zonder haast.
  Met andere woorden mijn Caravan KIP uit 1994 doet het best.
  Gemiddelde afstand per jaar 15000 km
  (reken eens uit wat een Camper kost)

 • Koop er zelf één in Duitsland
  Rij al sinds 1996 een camper en die heb ik steeds in Duitsland gekocht. In het begin was het een grote klus om ze zelf te importeren maar tegenwoordig is het een fluitje van een cent.. De winst die handelaren in Nederland maken ( ze halen ze ook uit Duitsland )steek je in eigen zak.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending