Boekreview: vind Nederlandse wandelinspiratie in Wandellust

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Als wandelliefhebber word ik altijd blij als er een nieuw wandelboek uitkomt. Als het boek dan ook nog eens inspiratie geeft voor wandelingen binnen ons eigen kikkerlandje, is het helemaal feest. Ik kon dan ook niet wachten om met het boek van lifestyleblogger Cynthia Schultz op de bank te kruipen.

Toen ik eenmaal op die bank zat en de achterflap van het boek bekeek, temperde mijn enthousiasme wel een beetje. “Lijkt wandelen je saai of denk je bij wandelen aan wandelschoenen, windjacks en stokken? Wandelen is zoveel meer!”

Als wandelfanaat vraag ik me af wat er mis is met deze handige items die menig wandeling gemakkelijker of zelfs veiliger maken. Vermoedelijk bedoelt Cynthia dat wandelen laagdrempelig is en toegankelijk voor iedereen, maar op deze manier stoot ze de doorwinterde wandelaar een beetje af.

Wandelinspiratie van een lifestyleblogger, kan dat?

Het moge duidelijk zijn, ik sloeg het boek vervolgens vanuit een enigszins kritische blik open. Een lifstyleblogger die tijdens de coronacrisis met een wandelboek komt? Houdt zij echt van wandelen of speelt ze slim in op een nieuwe situatie?

Gelukkig wordt mijn argwaan al snel gesust. Cynthia blijkt al jarenlang dagelijks te wandelen, dat is veel vaker dan ik zelf wandel, dus dit zal wel goed komen.

Geen routeboek

Het boek behandelt verschillende locaties die elk hun eigen hoofdstuk gekregen hebben. Deze hoofdstukken staan vervolgens per provincie bij elkaar. Mocht je dus op zoek zijn naar inspiratie voor een bepaalde provincie, dan kun je zo snel zien waar je aan toe bent.

Cynthia behandelt bekende plekken zoals de Oostvaardersplassen, maar ook minder bekende plekken zoals het Vechtdal. Ze kiest er heel bewust voor om plekken in plaats van routes te beschrijven, omdat ze de wandelaar aan wil sporen zelf te gaan ‘verdwalen’. Wandelen draait wat Cynthia betreft, om ‘gedachteloos rondbanjeren’, waardoor je op de mooiste en meest verrassende plekken stuit.

Het boek staat vol met prachtige foto’s die direct uitnodigen zelf ook de natuur in te duiken.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

(Review gaat verder onder de informatie)

Wandellust

★★★★★
24,99  Op voorraad
Sinds 6 juni 2023 07:42

Leuke en handige weetjes per gebied

Bij al deze locaties krijgt de lezer enige achtergrondinformatie. Zo leer je als lezer ook echt iets over onze cultuurgeschiedenis en de natuur die Nederland rijk is. Wist jij bijvoorbeeld dat een ‘Galgenberg’ meestal ten noordoosten van een dorp aangetroffen kan worden? Ik niet!

Daarnaast geeft Cynthia praktische tips bij iedere wandelplek. Zo kan je bijvoorbeeld terugvinden waar je het beste kunt parkeren, of de wandelplek bereikbaar is met het OV, in welke periode een gebied (deels) afgesloten is vanwege de broedtijd en of je hond welkom is.

En laten we ook de fijne tips wat dierenleven betreft niet vergeten. Zo vind je bij verschillende gebieden terug welke vogels er gespot kunnen worden.

Ook tips voor de vogelaar in de dop en wandelgear

De hoofdstukken over de wandelplekken worden afgewisseld met enkele hoofdstukken met wandelinformatie. Gelukkig maar, want zo weet je niet alleen welke vogels er gespot kunnen worden, maar weet je ook hoe je ze zou kunnen (leren) spotten. Ja, er is een hoofdstuk gewijd aan vogelspotten. Inclusief tips voor laagdrempelige vogelspotapps.

Ook aan wandelgear wordt een eigen hoofdstuk besteed. Eerlijk toegegeven, toen er op de achterkaft al twijfelachtig gedaan werd over wandelschoenen en windjacks, hield ik mijn hart toch een beetje vast voor de tips over wandelgear.

Ik heb het vermoeden dat Wandellust voor een deel gericht is op de echt beginnende wandellaar, en dan vind ik dat dit hoofdstuk toch wat weinig informatie biedt. Cynthia geeft hierin absoluut ook nuttige tips, maar over het stuk over de wandelschoenen en de navigatie wil ik wel graag wat opmerken.

Wandelschoenen: saai, noodzakelijk of allebei?

Allereerst wil ik ingaan op de wandelschoenen. Cynthia tipt zelf twee sneakers waar ze veel op loopt. Tenzij het regent, dan loopt ze op Dr. Martens. Behalve als ze door modder en plassen moet, dan loopt ze op rubberlaarzen.

Ik kan het dan als wandelliefhebbende lezer (met, ja ik zal het eerlijk toegeven, twee paar wandelschoenen in de kast) niet laten om me af te vragen wat er in vredesnaam mis is met een paar wandelschoenen. Ik geniet van het gemak om, ongeacht de wandeling die ik in Nederland ga maken, één paar schoenen uit mijn kast te kunnen trekken en te weten dat ik daarop de wandelling zal doorstaan.

Mocht je als lezer nu zelf ook liever wandelschoenen aanschaffen, dan verwijst Cynthia je onmiddellijk door naar de outdoorwinkel. Nu is het altijd verstandig om voordat je wandelschoenen koopt advies in te winnen en te gaan passen bij een outdoorwinkel, maar als je een artikel over wandelgear in een wandelboek maakt, dan verwacht ik daar toch wel wat basistips voor wandelschoenen te vinden.

Lees ook:  Boekreview: Slapen onder de sterren met lonely planet

Navigeren in onze postzegelnatuur

Daarnaast adviseert Cynthia als navigatiemiddel een telefoon met Google Maps, zodat je zorgeloos kunt wandelen. Zorgeloos totdat je geen bereik meer hebt, vrees ik.  Nu is ons kikkerlandje redelijk goed uitgerust met zendmasten, maar het is me toch al regelmatig gelukt om ook in onze ‘postzegelnatuur’ geen bereik te hebben. Ook ken ik verschillende situaties waarbijmobiele telefoons op een winterse dag onverwacht snel leeg liepen. Omdat onze natuurgebieden in Nederland niet megagroot zijn, is het  zelden dat je uren lang geen mens tegenkomt. Maar toch, voor een onervaren wandelaar is het wellicht goed om te weten dat je niet 100% op een telefoon met Google Maps kunt vertrouwen.

Regels in de natuur

Ontzettend dankbaar ben ik vervolgens voor het hoofdstuk met tips van boswachter Tim. Hij wijst de lezer op het belang van de regels (en het zich daaraan houden) voor de natuur. Hier wordt onder andere beschreven waarom je ’s nachts niet mag wandelen in onze natuurgebieden. “Als je je niet aan deze regels houdt, verstoor je veel meer dan je denkt.” (blz. 117). Een zin die, zeker nu steeds meer mensen de natuur weten te waarderen, van groot belang is.

Eindoordeel

Het is vast wel duidelijk dat ik wat gemengde gevoelens over dit boek heb.

Ik vind Wandellust een leuk boek om inspiratie voor nieuwe wandelgebieden op te doen en daar interessante achtergrondinformatie en nuttige praktische informatie bij te krijgen. Het boek ziet er daarnaast prachtig uit en enthousiasmeert daardoor absoluut tot het maken van een lekkere wandeling. Ben je op zoek naar een boek om nieuwe inspiratie voor wandelgebieden op te doen, dan zal dit boek je zeker niet teleurstellen. Het boek is ook als e-book beschikbaar. 

Maar als informatief boek voor de beginnende wandelaar vind ik het boek niet geschikt. Mogelijk is het boek ook niet bedoeld als informatief boek, maar dan zouden hoofdstukken over bijvoorbeeld wandelgear naar mijn idee ook beter hebben kunnen ontbreken. Als je erover denkt om te beginnen met wandelen en graag wat praktische tips over gear en dergelijke wilt, raad ik je aan daar een ander boek of het internet voor te raadplegen. Voor beginnende bergwandelaars is “Hoe word ik bergwandelaar” bijvoorbeeld een mooie start. 

Eerder schreven we ook al een boekreview over deze wandel, kampeer en outdoor boeken: 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter