Boekreview: Wandelinspiratie in The Great Hikes

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Een kampeertrektocht, wandelend met je tentje op de rug door de ruige natuur van kampeerplek naar kampeerplek. Iedere dag wacht een nieuwe etappe, een nieuw avontuur, waarbij je van te voren nooit helemaal zeker weet of je bedachte kampeerplek ook daadwerkelijk geschikt is om een tentje op te zetten. Ik ben altijd op zoek naar inspiratie voor nieuwe trektochten en laat ‘The Great Hikes’ zich hier nu uitstekend voor lenen!

12 mythische wandeltochten

Sinds ik in 2013 een klein stukje van de Sörmlandsleden in Zweden liep, ben ik verkocht. De ervaring om door de wildernis te lopen, met iedere dag een andere plek om je tentje neer te zetten, is onbeschrijfelijk.

Met ‘The Great Hikes’ van Rik Merchie kan iedere trektochtliefhebber zijn hart ophalen. De 12 mythische wandeltochten uit de titel van het boek bestaan uit interviews met hikers die verschilende tochten gemaakt hebben. Deze interviews worden telkens afgewisseld met reportages over wandelen en spreads met foto’s en quotes. Ook bevat het boek goede tips voor de (beginnende) wandelliefhebber.

Deze 12 interviews met hikers over twaalf iconische trektochten vormen mijn favoriete onderdeel uit het boek. Hikers wordt gevraagd naar hun keuze voor de trektocht, hoe ze zich erop hebben voorbereid, hoe de trektocht zelf verliep en of er nog tips voor toekomstige deelnemers zijn.

Gouden bergen?

Ik vind het heel prettig dat de interviews heel eerlijk zijn; een wandelervaring wordt niet rooskleuriger geschetst dan zij is. Er kan altijd van alles tegenzitten, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de lichamelijke tegenslagen van Katrien en Wouter op de Camino Frances.

Uit het verhaal van Wim daarentegen blijkt dat ook de wandelomgeving zelf voor gevaar kan zorgen. Wim wandelde met een vriend zonder helm en zekeringsmateriaal op de Haute Route en kreeg het daar toch wel even benauwd vanwege de steenslag die naar beneden kwam. Hij adviseert toekomstige wandelaars dan ook om zeker aangepast technisch materiaal mee te nemen, wanneer ze in de verleiding komen hoger gelegen terrein op te zoeken.

Wandeltips

Zoals ik al aangaf, bevat het boek naast de 12 interviews ook tips voor beginnende wandelaars. Gezien bovenstaande ervaringen van ervaren wandelaars is dat zeker geen overbodige luxe. Het boek geeft 10 tips hoe je in verschillende stappen kunt toewerken naar een wandeltocht. Denk bijvoorbeeld aan voldoende beweging voor de aanvang van een tocht of het volgen van een bergsportcursus.

Lees ook:  Een sfeervolle natuurcamping vinden in Spanje of Portugal is nu niet moeilijk meer!

Wanneer je het boek leest, breng je tip 5 uit het boek alvast in werking: ‘Steel met je ogen’. “De reportages en interviews in dit boek bieden een waaier aan ervaringen waar je als beginnende hiker zeker iets van kan opsteken. Heb je een specifieke tocht in gedachten? Surf het internet af naar reisverslagen en vind de praktische tips, die voor elke tocht anders zijn. Wandel in de voetsporen van auteurs en cineasten die jouw droomtocht reeds in woord of beeld hebben omgezet.”

Gratis iedere 2 weken even kamperen met ons e-magazine?

Iedere 2 weken ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Ook geeft het boek tips over materialen die absoluut niet mogen ontbreken tijdens een trektocht. Te beginnen bij de wandelschoen. Ook het laagjessysteem, de backpack en natuurlijk de tent worden niet overgeslagen.

Persoonlijke reportages

Rik Merchie wisselt de verschillende interviews en tips af met zijn eigen persoonlijke ervaringen. Zijn reportages zijn zowel humoristisch als serieus van opzet. Humoristisch wanneer hij samen met een vriend een poging waagt om Europa bekend te maken met trail magic en verkleed als engel op de Camino belandt. Trail magic is een term die op langeafstandspaden in Noord-Amerika al jaren een begrip is. 

Serieuzer wordt het in zijn reportage waarin hij beschrijft hoe hij met drie alpinisten de Mont Blanc beklimt en zich realiseert hoeveel zo’n tocht van een mens vraagt en hoe gevaarlijk dit kan zijn. Ik zal niet te veel verklappen. Rik weet het zelf veel beter te verwoorden.

Is ‘The Great Hikes’ een aanrader?

Of je nu al een doorwinterde hiker bent, of tot nog toe iedere trektocht in je dromen aflegde, ‘The Great Hikes’ is voor iedere liefhebber vermakelijk leesmateriaal. Sommige van de routes zijn heel bekend en komen ook in het eerder door mij gereviewde ‘Wanderlust’ voor, maar ‘The Great Hikes’ heeft nog genoeg eigens te bieden. De wandeltips voor beginnende hikers zorgen dat dit boek voor de beginnende hiker geschikt is als oriëntatiemateriaal, terwijl de 12 interviews en de verschillende reportages het boek ook voor de overige wandelliefhebbers zeker de moeite waard maken.

Lees ook:  Boekreview: Slow Travel, onthaasten op reis

The great hikes

★★★★★
34,99  Op voorraad
Sinds 28 november 2023 19:09

Specificaties

Taal Nederlands
Bindwijze Hardcover
Druk 1
Verschijningsdatum juli 2019
Aantal pagina's 216 pagina's
Kaarten inbegrepen Nee
Illustraties Met illustraties
Auteur Rik Merchie
Uitgever Lannoo
Extra groot lettertype Nee
NUR code 480
Subtitel 12 mythische trektochten die je zeker moet maken
Thema Subject Code SC

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789401451789 | 216 pagina's

Eerder schreven we ook al een boekreview over deze wandel, kampeer en outdoor boeken: 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending