Wandelen in het Saarland, 2 wandelroutes waarvan je geen genoeg krijgt

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Afgelopen zomer kampeerde ik drie nachten in het prachtige Saarland. In een folderrek op de camping vond ik een boekje met rondwandelingen in de omgeving. Er ging een wandelwereld voor me open. In deze blog ga ik in op de wandelmogelijkheden in het Saarland.

Het Saarland is een regio in Duitsland, op zo’n 375 kilometer afstand van Utrecht. Het Saarland hoort sinds 1957 bij Duitsland, maar de Franse invloeden zijn nooit ver weg. De fervente wandelaar kent het Saarland wellicht van de Saar-Hunsrück Steig. Een langeafstandswandeling van Perl aan de Moezel naar Boppard am Rhein. Een route van 27 etappen over 410 kilometer die nog steeds hoog op mijn verlanglijstje staat.

Traumschleifen

Ter aanvulling op deze Saar-Hunsrück Steig zijn er rondwandelingen van 6 à 20 kilometer gecreëerd. Sommige van deze lussen sluiten direct aan op de langeafstandswandeling, andere liggen op een kleine afstand er vandaan. De Traumschleifen (droomlussen) bieden de wandelliefhebber een extra mogelijkheid om van het mooie Saarland te genieten zonder zich gelijk aan een langeafstandwandeling te wagen. Je kunt deze verschillende wandelingen gemakkelijk vanuit een vaste uitvalsbasis benaderen.

In het folderrek op onze camping vonden wij een boekje waarin deze 111 Traumschleifen beknopt behandeld worden. Iedere route is kort omschreven en voorzien van een kaartje en hoogteprofiel. Daarnaast zijn de routes eenvoudig vindbaar op een overzichtskaart, zo kun je makkelijk een route in jouw omgeving zoeken. Ook zijn de routes per thema gegroepeerd. Er valt te kiezen uit routes met een culinair thema, routes die goed met het ov bereikbaar zijn, avontuurlijke routes, culturele routes en ga zo maar door. Op de website staat meer informatie over de routes dan in de boekjes. Ook is het mogelijk GPX-bestanden van de routes te downloaden.

Uit 111 mogelijke routes was het voor mij als wandelfanaat moeilijk kiezen. Wij kwamen dagen en benen te kort. Uiteindelijk kozen we ervoor de volgende twee routes te lopen.

Vanaf de camping is het goed wandelen

Vanaf de camping is het goed wandelen

Der Bergener

Der Bergener is een route van 11,5 kilometer die start en eindigt bij Landgut Girtenmühle (Girtenmühle 1, 66679, Losheim am See – Britten). De route wordt als ‘eenvoudig’ bestempeld en beslaat in de 11,5 kilometer zo’n 297 hoogtemeters. Voor de Duitsers wellicht een peulenschil, maar hier in Nederland toch iets minder gebruikelijk. Houd er dus rekening mee dat er in deze route het een en ander gestegen moet worden. De gemiddelde wandeltijd van deze route wordt daarom op zo’n 3,5 uur geschat. De route is uitstekend bewegwijzerd, verdwalen is niet nodig.

Lees ook:  4 te gekke roadtrips door groen Duitsland

Voor de gasten van camping Landgut Girtenmühle is dit een heerlijke route om op een ochtend of middag te wandelen. Voor wandelaars die elders verblijven, is de buitenbar op deze camping een heerlijke plek om voor of na de wandeling een welverdiend biologisch drankje en taartje te nuttigen. De auto kan geparkeerd worden op de grote parkeerplaats aan het begin van de camping. Vanaf daar is het startpunt van de route duidelijk zichtbaar. Een grote poort en een overzichtsbord van de wandelmogelijkheden in de omgeving trekken de aandacht.

Wandelen door de velden op de Bergener

Wandelen door de velden op de Bergener

Het verloop van Der Bergener

Der Bergener loopt een klein stukje over de camping en duikt vervolgens al snel het bos in. Na het oversteken van een klein bruggetje volg je het beekje dat naast de camping stroomt. Er moet in het begin al redelijk wat gestegen worden, waarbij het smalle wortelige pad ervoor zorgt dat je goed moet kijken waar je je voeten neerzet.

De route blijft 11,5 kilometer lang boeien. Hij bestaat voor een groot deel uit smalle bospaadjes, wat ik persoonlijk het leukste wandelen vind. De eerste helft van de route bevind je je in de bossen, de tweede helft van de route ga je door de open velden. Hier heb je prachtige uitzichten over het landschap. Ook zul je onderweg een verdwaald kapelletje aantreffen. Aan het einde kronkel je langs een dierenweide het bos weer in. Je steekt het beekje weer over en bereikt via een ander deel van de camping je eindpunt.

Saarschleife-Tafeltour

Voor de tweede route trokken we iets verder van ‘huis’. Een dame op de camping vertelde ons ’s avonds bij het kampvuur vol enthousiasme over haar ervaringen met de Saarschleife-Tafeltour. Deze route is 16 kilometer lang en wordt als een middelzware route gewaardeerd. Het aantal hoogtemeters komt op 563 meter. Een route van circa 6 uur voor de klimgeiten onder ons.

Het startpunt van deze route ligt bij een informatiebord in Mettlach (Gangolfer Straße, 66693 Mettlach). Dit startpunt is echter lastig te vinden; wij vonden het informatiebord namelijk niet. Wel zagen we de routemarkering op een paaltje. We pakten de route gewoon op waar het ons uitkwam. Dit is geen probleem omdat de Traumschleifen rondwandelingen zijn. Je komt dus vanzelf weer bij je beginpunt en vervoersmiddel uit.

Het is in Mettlach iets ingewikkelder om een parkeerplek te vinden. Onder andere vanwege het Villeroy & Boch beleveniscentrum is Metlach een populair stadje. Wij ontdekten tijdens de wandeling dat er kort na het begin van de route meerdere gratis parkeerplaatsen te vinden waren net boven de begraafplaats.

Wandelen langs rotsen op de Saarschleife Tafeltour

Wandelen langs rotsen op de Saarschleife Tafeltour

Afwisselende route vol bezienswaardigheden

Wij kozen deze route vanwege de afwisseling en de bezienswaardigheden onderweg. Wanneer we in het buitenland zijn, kiezen we graag voor een route met gevarieerd hoogteprofiel. Deze route loopt zowel over de heuvelrug, als door dalen langs de Saar. Afwisseling was er dus zeker. Deze route maakt gebruik van zowel smalle wandelpaadjes als bredere paden, waarop soms ook gefietst mag worden. Onderweg kwamen we langs verschillende infopanelen en een uitgezet belevenispad voor families met kleine kinderen.

Lees ook:  Noordrijn-Westfalen: het ultieme vakantiegevoel lekker dichtbij

Binnen een uur na de start van de route passeerden we een burcht waar tegenwoordig een horecagelegenheid in gevestigd is. Wij waren vanwege de duur van deze wandeling vrij vroeg op pad en passeerden de burcht al voordat deze opende. Jammer. Voor de winterwandelaars onder ons: let op, de burcht houdt een winterslaap.

Planning is alles…

Gepland hoogtepunt van deze route was voor ons de overtocht met een veerpondje over de Saar. Aan de overkant van de Saar zou een Boomtoppenpad ons vervolgens een prachtig uitzicht over de beroemde bocht in de Saar kunnen geven. Al ver voordat we aan de oever van de Saar stonden, zagen we de het boomtoppenpad aan de overkant boven ons uittorenen. Steeds sneller liepen we het bos uit naar beneden richting de rivier.

Wandelend langs de Saar

Wandelend langs de Saar

Helaas hadden wij onze research niet goed gedaan en bleek het veer niet te varen op maandag. Dit staat duidelijk aangegeven op de site, maar niet in het boekje dat wij gebruikten. Mocht je van plan zijn deze route te lopen, zoek dan goed uit of het veer vaart. Wij moesten rechtsomkeert maken en besloten langs de rivier terug naar Mettlach te lopen. Jammer, want volgens onze medekampeerster was juist het tweede deel van de route het mooist vanwege de kleinere avontuurlijke paadjes.

Saarland wandelland

Ik had nog dagen kunnen wandelen in de prachtige omgeving van het Saarland en wil er zeker nog eens terugkomen.  Natuurlijk ook om alsnog met het veer naar het boomtoppenpad te kunnen varen. De routes hier zijn ontzettend goed gemarkeerd en op verschillende thema’s en moeilijkheidsgraden ingedeeld. Dit maakt dat de Traumschleifen voor iedere wandelaar, sportief of recreatief, iets te bieden hebben. En interessant voor degenen onder ons die zonder eigen vervoersmiddel reizen: er is ook een categorie met Traumschleifen die op de bus of de trein aansluiten. Duitsland is een heerlijk wandelland. Iets dichter bij huis is ook wandelen in het Sauerland  een aanrader en ook in het Zwarte Woud is veel te ontdekken. Die regio’s ga ik ook nog eens beter verkennen. 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter