vouwwagen op een camping Municipal in Frankrijk. Het uitzicht vanuit onze voortent bestond uit: één knalgroene bungalowtent, een oranje klapcaravan met bloemengordijnen, een De Waard tent, een splinternieuwe caravan met gele strepen en een blauw Volkswagenbusje. In 2022 sta ik een paar dorpen verder op eenzelfde soort camping en vanonder mijn luifel tel ik zeven caravans, drie campers en drie tenten. Bij de tenten bespeur ik nog wat kleur, maar alle tien de caravans en campers hebben dezelfde kleur: wit! Waarom?
In 1994 stond ik met onze groene WalkerNog nooit zoveel caravans in Nederland
Het aantal verkochte caravans en campers in Nederland gaat door het dak. Volgens brancheorganisatie Bovag zijn er nog nooit zoveel caravans geweest in Nederland als in 2022, ruim 550.000. Fantastisch dat kamperen steeds populairder wordt. Toch heb ik hier als kampeerder één groot probleem mee. Meer dan 95%, misschien zelfs wel meer, is wit! Dat maakt het uitzicht op de camping een stuk saaier dan in 1994 en doet voor mij persoonlijk af aan de sfeer.
Waarom zijn caravans eigenlijk wit?
Het antwoord ligt natuurlijk voor de hand. Een witte caravan weerkaatst zonlicht en warmte beter dan welke kleur dan ook. Daarnaast geven wetenschappers aan dat de kleur wit ervoor zorgt dat een object in ons brein groter lijkt dan het daadwerkelijk is. Wit zorgt er dus ook voor dat jouw caravan meer opvalt.
Persoonlijk denk ik dat er nog een andere culturele reden speelt. Veel van de fabrikanten van caravans zijn Duits en daarnaast is Duitsland ook het grootste caravanland van Europa. Volgens dé cultuurprofessor van Nederland, Dhr. Hofstede, zijn Duitsers risicomijdend. Zij vinden het dus spannend om met een ander kleurtje op hun caravan rond te rijden of het risico op een iets warmere caravan op de koop toe te nemen. Of geldt dat ook voor ons kaaskoppen?
Je bent in de natuur toch?
De belangrijkste reden voor veel kampeerders om te kamperen is om lekker buiten te zijn en in de natuur. De meest dominante kleuren in de natuur zijn natuurlijk afhankelijk van het seizoen, maar wit is er zeker niet één van. Nu hoeven caravans en campers van mij echt niet allemaal in schutkleuren geleverd te worden, maar diversiteit maakt het zoveel leuker.
Vanonder je luifel alleen kraaien spotten is niet zoveel aan, maar als je naast die kraai ook een roodborstje, koolmeesje en een Vlaamse gaai ziet, verschijnt er toch een glimlach op je gezicht. Zo werkt dat bij mij ook met een divers kampeerveld.
Een groeiend aantal campingeigenaren kiest dan ook voor sfeer op de camping en laat alleen retro caravans toe die sfeer en kleur toevoegen op hun camping. Ik begrijp het, maar jammer dat het nodig is want juist kamperen hoort inclusief te zijn.
Gelukkig zijn er uitzonderingen
Ook bij campers is wit de dominante kleur, maar je ziet vaker uitzonderingen met vrolijke kleuren, stoere, zwarte, groene of kaki campers en zelfs grijs is al ‘diverser’. De zogenaamde twotone campers, waarbij de onderste helft van de camper in een kleurrijk badje lijkt gedoopt en de bovenkant juist wit is, zijn juist ontzettend populair. Waarom is dat bij caravans niet mogelijk?
Bij de caravans zijn er een paar uitzonderingen zoals de vrolijke Eriba Rockabilly met rode onderkant en Kip Shelter met subtielere pasteltinten. Ze zijn er dus wel, maar je moet ze met een lichtje zoeken.
Geef het campingleven weer meer kleur!
Eén van de redenen waarom ik ook nu nog in een vouwwagen kampeer is de uitstraling en kleur die deze op de camping brengt. Wij Nederlanders zijn een designminnend volkje dat qua kleur in huis meer durft dan in veel andere landen, waarom dan niet op de camping? Daarnaast zijn we na Duitsland het grootste caravanland van Europa. Genoeg reden voor een ‘gat in de markt’ als je het mij vraagt. Dus fabrikanten je maakt er niet alleen de caravankampeerders blij mee maar ook de rest van het ‘veld’ in Nederland én Europa. Of ben ik nu gewoon nostalgisch naar die vakantie van 1994?
Deze column van Kampeermeneer verscheen eerder op het blog van caravanbeurs Caravana.
reageer