11 Tips om de beste vouwwagen te kopen voor jou


9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Tips om een goede vouwwagen te kopen. Ik krijg vaak de vraag: Waar moet ik op letten als ik een nieuwe of tweedehands vouwwagen ga kopen? Wat de beste vouwwagen is, verschilt per kampeerder. Met deze tips help ik je de juiste vouwwagen te kopen voor jaren kampeerplezier.

Tip 1. Koop een vouwwagen die past bij hoe je kampeert

Hoe kampeer jij? Een vouwwagen kopen doe je niet ieder jaar. Vooral als je een nieuwe vouwwagen koopt is het de bedoeling dat je daar lange tijd van kunt genieten. Wij hebben in eerste instantie enorm getwijfeld over een vouwwagen. De vouwwagen moet dus passen bij jouw kampeerwensen. Voor mij was de zoektocht naar de juiste vouwwagen best een proces. 

Kampeer je ieder jaar in de zomervakantie vier weken waarbij je maximaal één keer verkast? Dan is een ruime vouwwagen met grote voortent vaak handig. Trek je in de zomervakantie juist iedere paar dagen naar een andere camping of ga je veel weekendjes weg dan is ruimte vaak minder van belang maar ga je op zoek naar een vouwwagen die makkelijk en vooral snel op te zetten is.

Tip 2. Welk tentdoek moet jouw vouwwagen hebben?

Kampeer je vooral in Nederland en dan het hele jaar door of ga je ieder jaar naar Zuid Europa? Hoe vaak je kampeert én het seizoen waarin je kampeert zijn belangrijk in de overweging van het soort tentdoek.

Grofweg zijn twee soorten tentdoek die voor vouwwagens gebruikt worden. (Poly)katoen en all weather doek. Kampeer je vooral in warm weer dan is katoen bij verre uit het meest comfortabel. Het ademt meer en het binnenklimaat is veel stabieler. Kampeer je het hele jaar door en ook als het weer minder vriendelijk is. Dan zijn beide soorten doek een optie hoewel ik persoonlijk nog steeds een grote voorkeur heb voor zwaar, minimaal 280 grams, katoen omdat dit duurzaam is maar ook goed ademt.

hotkamper cocoon

Tip 3. Met wie ga je kamperen?

Koop je een vouwwagen voor jouw gezin van 4 personen, 6 personen of enkel voor jouw en je partner? Voor ieder kampeergezelschap kun je een passende vouwwagen kopen. Lees wel ook even de volgende tip want flexibiliteit kan soms erg handig zijn.

Tip 4. Koop een vouwwagen die toekomst proof is

Wat de beste vouwwagen voor jullie huidige gezinssamenstelling is hoeft dat in de toekomst niet meer te zijn. Kleine kinderen worden snel groot en voor je het weet willen ze in een eigen tent slapen. Steeds meer vouwwagens hebben de mogelijkheid om een aparte kindertent aan te ritsen. Zo liggen de kinderen als ze klein zijn in de buurt en hoef je geen nieuwe vouwwagen te kopen als ze toch een eigen tent willen. En ga je eens voor een romantisch kampeerweekend met zijn twee dan rits je de kindertent gewoon niet aan.

vouwwagen kopen.tips

Foto: Aart Kok

Tip 5. Kies een passende indeling

Het klapsysteem en de indeling van een vouwwagen zijn vaak aan elkaar verbonden. Je hebt de (a)symetrische vouwwagens die een wagenbak in het midden hebben met zithoek en naar één of twee kanten openklappen. Merken als Cabanon , Raclet en Jamet zijn voorbeelden van dit type vouwwagen. Deze vouwwagens hebben vaak veel leefruimte, minder opbergruimte en kosten wat meer tijd om op te zetten.

Lees ook:  Vouwwagen huren? 16 toffe klapkarren om te proberen

Dan zijn er ook de Tenttrailers. Dit zijn vouwwagens waarbij het bed op de kar zelf is gesitueerd waarbij de tent daarna naar de zijkant en/of naar voren uitklapt. Merken zoals Aart Kok, Campooz, Holtkamper, 3Dog, Campwerk en Smitveld zijn voorbeelden van dit systeem. Deze vouwwagens hebben vaak wat minder binnenruimte, maar wel veel opbergruimte en hebben als groot voordeel dat ze relatief snel op te zetten zijn.

Daarnaast zijn er nog vouwwagens die een soort van tussenvorm van beide types zijn. Deze hebben op de bak een bed welke op te klappen is tot bank én ook een bed op het uit te klappen deel ook een bed. Merken als Combi-camp, Camp-let en Alpenkreuzer gebruiken deze indeling. Deze vouwwagens zijn redelijk makkelijk op te zetten en bieden makkelijk 4 comfortabele slaapplaatsen. Nadeel is dat ze vaak lastig zijn in te pakken, veelal geen standaard keuken hebben en relatief weinig opbergruimte.

Als laatste zijn er ook nog de vouwcaravans. Deze hebben een keuken en één of twee zitjes in de bak die tot bed zijn om te bouwen. Door het dak omhoog te tillen komen de wanden tot stand en met je eigenlijk een soort caravan met tentdoek. De Rapido is hier het bekendste voorbeeld van.

vouwwagen kopen matras

Tip 5. Wees kritisch op het bed

Een goed bed is voor veel mensen één van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een vouwwagen. Er zijn hier grote verschillen. Onze eigen vouwwagen heeft nog enkel een schuimrubber matras van 10 cm dik. Maar bijvoorbeeld de Aart Kok River Lodge is er met een Kingsize bed met heerlijk matras. Ook zijn er steeds meer vouwwagens die een froli schaaltjes bedbodem voor extra vering.

Tip 6. Koop een vouwwagen die je mooi vindt

Het oog wil ook wat. Als je dan een vouwwagen gaat kopen kun je maar beter één kopen die je mooi vindt. Over smaak valt te twisten maar over het algemeen valt te zeggen dat de (a)symetrische vouwwagens wat hoekiger er uit zien en de tenttrailers een wat avontuurlijker uiterlijk hebben.

kopen vouwwagen

Tip 7. Is de laadruimte groot genoeg, makkelijk te bereiken en makkelijk in te delen?

Bij de verschillende types vouwwagens schreef ik al dat er qua laadruimte grote verschillen zijn. Over het algemeen is te zeggen dat de tenttrailers de meeste bergruimte hebben.

Daarnaast is het ook goed om te kijken hoe makkelijk je bij de bergruimte kunt komen. Moet je dan de hele vouwwagen openklappen? Bij sommige tenttrailers kun je de laadruimte openen van bovenaf zonder de hele wagen op te zetten. Andere vouwwagens hebben extra luiken in de vouwwagenbak om er makkelijk bij te kunnen.

Tip 8. Hoe zit het met de airco?

Kijk bij het kopen van een vouwwagen of er voldoende ventilatie mogelijkheden zijn. Zo kun je beter het binnenklimaat van jouw vouwwagen regelen. Ga je veel in de zomer naar Zuid-Europa dan kan een ventilerend dak zoals de Holtkamper en Aart Kok hebben erg handig zijn.

omnia oven

Tip 9. Denk na hoe je in je vouwwagen wilt koken

Voor ons was het niet apart te hoeven opzetten van de keuken één van de belangrijkste redenen om een vouwwagen te kopen. Er zijn echter grote verschillen in keukens. De faciliteiten verschillen, de plek verschilt en ook in het opzetgemak zit verschil. Vragen die van belang kunnen zijn:

Lees ook:  Een caravan of vouwwagen verzekering wanneer is dat nodig?

• Moet je de keuken apart kopen of zit deze in de prijs inbegrepen?
• Kan de keuken blijven zitten als je de vouwwagen uitklapt of moet je deze er altijd afhalen?
• Hoeveel gaspitten heeft de keuken?
• Heeft de keuken een gootsteen?
• Heeft de keuken een koelkast?
• Is de keuken makkelijk uit te klappen / op te zetten?
• Heb je voldoende loopruimte of moet je om de dissel heen lopen?

Tip 10. Bedenk welke snufjes voor jou belangrijk zijn

Als je een vouwwagen gaat kopen zal je zien dat ze steeds luxer worden en steeds meer snufjes of gadgets krijgen. Een USB-poort naast je bed of ingebouwde LED-lampen. Heel erg handig, maar je moet je wel afvragen welke van die snufjes je ook daadwerkelijk gaat gebruiken.

Tip 11. Huren om uit te proberen

Op Websites zoals Paulcamper kun je naast campers ook caravans en beperkter vouwwagens van particulieren huren.  Dat is best een handige manier om zonder hoge jaarlijkse kosten het gewoon eens uit te proberen. Er staan verschillende types vouwwagens. Je kunt zo dus ook nog eens twee weekenden proefkamperen in verschillende vouwwagens, bijvoorbeeld als je nog twijfelt. Merken die er te vinden zijn zijn Aart Kok, Holtkamper, 3Dog, Combicamp en Trigano. 

De Gouden tip voor het kopen van een vouwwagen

Klap hem zelf uit en weer in! Zo simpel is het eigenlijk Voordat je een vouwwagen koopt is het belangrijk dat je hem zelf een keer hebt opgezet en ingeklapt. Je weet dan hoe dit in zijn werk gaat. Is dat makkelijker of moeilijker dan verwacht? Vaak willen verkopers dit graag een keer samen met je doen. Weet dat het deze eerste keer altijd langer duurt dan daarna, maar het geeft je wel een gevoel van of de wagen bij je past.

Wanneer een vouwwagen kopen

Het beste moment van het jaar om een vouwwagen te kopen is tussen september en november. In deze tijd zie je veel aanbod van tweedehands vouwwagens omdat mensen tijdens hun zomervakantie andere plannen hebben gemaakt.

Daarnaast kun je nieuwe vouwwagens van het huidige jaar vaak met grotere kortingen kopen omdat ze in het nieuwe seizoen vervangen worden door een nieuw type of nieuwe versie.

Wat kost een vouwwagen?

Een nieuwe vouwwagen is er vanaf ongeveer €6.000,-. Maar wil je iets meer veiligheid én een keuken dan heb je al snel €2.000,- meer nodig. Ev voor de premium merken lopen de prijzen op tot bijna €30.000.

Voor een tweedehands vouwwagen moet je rekening houden met minimaal €2.000,- maar zie je ook dat vooral de kwaliteitsmerken zoals Holtkamper en Aart Kok meer waardevast zijn en daarvoor moet je dus meer van je spaargeld opzij leggen. Maar hou ook rekening met de extra kosten van een vouwwagen. 

vouwwagen blokhut

Nieuwe of tweedehands vouwwagen kopen?

Een nieuwe of een tweedehands vouwwagen kopen is natuurlijk een kwestie van budget en persoonlijke voorkeur. Wanneer je er voor kiest om een tweedehands vouwwagen te kopen zorg er dan wel voor dat je deze goed hebt onderzocht én zelf eens hebt opgezet. Je moet speciale aandacht besteden aan:

• Check de ritsen van de vouwwagen én de voortent op beschadigingen
• Controleer of er geen loszittende stiksels zijn
• Wat is de staat van het tentdoek? Gaten, weervlekken, etc
• Zijn er geen afspanpunten of elastieken afgebroken?
• Past de stekker van de vouwwagen op het contact naast de trekhaak van je auto. Hiervoor zijn verloopstekkers te koop.
• Werken de gaspitten in de keuken nog?
• Is de elektrische bedrading in orde en werken alle lampen
• Is er een aankoopbewijs voor eventuele garantie?

Bij een vouwwagen kopen komt nog een hoop kijken

Het kopen van een vouwwagen is een flinke uitgave en je keuze bepaalt voor een deel ook je vakantieplezier. Het is dus van belang om daar niet te makkelijk overheen te stappen. Met deze tips wordt het kopen van een vouwwagen iets makkelijker. Ga op bezoek bij de dealers, vraag of je hem het liefste zelf of samen uit mag klappen en in mag klappen en maak je keuze.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

8 reacties

 • Hoi Tjerk, ik kom je site met handige info tegen omdat ik onze vakantie aan het voorbereiden ben. Wij hebben pas een “vouwwagen” gekocht maar met een ander model of principe dan die je genoemd hebt: een zogenaamde pop-up. Die van ons is Amerikaans (Coleman Santa Fe) maar er bestaat ook een Engelse versie: de Conway Cruiser. Wij draaien met een lier het dak omhoog en trekken aan de voor- en achterkant de bedden naar buiten waardoor binnen de leefruimte ontstaat. Ze bestaan er in verschillende groottes en indelingen. Onze overweging was een leefruimte van de grond af te willen hebben. Bij de meeste vouwwagens leef je immers in de (voor-)tent en bij de pop-up dus in de wagen. Groetjes, Keet

 • Mijn zoektocht was vooral gespitst op de vouwwagen in mijn eentje op kunnen zetten. Maar wel met 4 slaapplaatsen.

  Via de Jamet, die budgetair zeer aantrekkelijk was, maar niet alleen te doen, de Camplet Royal ben ik nu aangekomen bij de Combi-Camp Venezia met gastencabine. Ik moest mijn budget iets ophogen, maar hopelijk gaan we er veel plezier van hebben.

 • Advies uitklappen opvouwen holtkamper family
  Hallo ik heb een 2e hands holtkamper family gekocht maar ik ben opzoek naar iemand die mij uitleg kan geven over het makkelijk opzetten invouwen van de vouwwagen. De verkoper kon me dat niet vertellen. Waar kan ik dat wel vinden of heb je tips?
  Groet jan willem

 • Al 24 jaar Combi Camp kampeerder
  Hallo Tsjerk,
  24 jaar geleden hebben wij ook alles overwogen en dus al zo lang onze Combi Camp Venezia. Op de klep hebben we ruimte voor losse spullen en de mand van de hond is fijn. Bij slechtweer, jaja dat komt ook voor, kunnen we van de grond af op de klep zitten. Vaste keuken doet het al jaren goed en is onderweg heel handig.
  Als we weer naar huis gaan, kan er al veel opgeruimd en onderweg kunnen we droog openklappen en overnachten. Wij zijn dus al heel lang enthousiast en hebben toen (met 3 jonge kinderen) een goede toekomstbestendige keus gemaakt!
  Dank altijd voor je mails. Baudien

Laat jouw reactie achter