8.9
gemiddeld

Voor jou geprobeerd: Dare to be Different daktent 180L

DTBD 180L
Beoordeling
  • Algemeen
    9.0
  • Gebruiksgemak
    9.0
  • Compleetheid
    8.0
  • Kwaliteit
    9.5

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Sinds kort is hij er in het groen: de 180L Daktent de Luxe. Ik mocht deze nieuwe daktent van Dare to be Different uitproberen tijdens een korte roadtrip door Nederland. Wat een kampeerfeest!

Al op het moment van het op de auto bevestigen had ik het door: kamperen met de 180L Daktent De Luxe is meer dan zo maar even een tent op je dak zetten. Het paradepaardje van de daktentencollectie van Dare to be Different is een startpunt voor avontuur.

Met zijn drietjes in de daktent
Het kan dus gewoon: een tent op je eigen auto!

De stevige bodemplaat van de 180L de Luxe heeft in ingeklapte vorm een maat van 180 bij 130 centimeter en is voorzien van een aantal rails, zodat de daktent zo’n beetje op elke auto te bevestigen is. Met zijn 68 kilo aan gewicht kan hij zonder problemen op mijn Volkswagen Golf. Het bevestigen op de dakdragers duurt de eerste keer ongeveer twintig minuten, omdat het even puzzelen is waar welk boutje moet komen. Gelukkig helpen de mannen van Dare to be Different daarbij, terwijl ze ondertussen ook nog even telefonisch een klant wat tips geven over zijn daktent. Eenmaal vast zit de tent als een huis op het dak en ben ik klaar om mijn korte roadtrip door Nederland te beginnen.

Tijdens het rijden merk ik niets van de tent op mijn dak. Ja, de auto is ongeveer 40 cm hoger en ook het benzineverbruik is wat meer dan normaal, maar er is geen sprake van een vreemde wegligging of rare geluiden bij het rijden. Een overtrekkende regenbui maakt evenmin uit: de daktent zit lekker droog weggestopt in een transporthoes van dik pvc-zeildoek, die er stevig omheen geritst zit.

Dare to be different daktent
In een oogwenk klaar voor de nacht

Op mijn eerste kampeerstek aangekomen parkeer ik de auto ergens op een veldje tussen de bomen. Ik zorg dat hij goed horizontaal staat en rits de transporthoes van de daktent af. Vervolgens de banden los, laddertje uittrekken en deze als hefboom gebruiken bij het uitklappen. Een kind kan de was doen. Voor de stevigheid klik je één telescoopstang onder de luifel bij de ingang. Vervolgens de luifels aan de zijkant uitzetten met dunne metalen stangen en je bent klaar. En dat in drieënhalve minuut. 

Enkele medekampeerders kijken belangstellend toe: “Nog best ruim, zo’n tent!”. En dat klopt, eenmaal uitgeklapt is de 180L Daktent de Luxe 180 bij 310 centimeter groot, royaal dus. De ingang via het laddertje is ruim en het matras van 180 bij 230 zorgt voor een comfortabele slaapplek. Vooral ook omdat eronder nog eens een ondermatras ligt van bijna een centimeter dik. In mijn enthousiasme denk ik de eerste nacht met vrouw en twee kinderen van 9 en 13 de tent wel in te kunnen duiken. Het past, maar is wel erg knus. De volgende nachten slaapt een van ons daarom toch maar ergens anders, en heeft de rest alle ruimte.

Lees ook:  Review: Wickiup 5 lichtgewicht tent voor een gezin?

Veel licht binnenin klein

De Dare to be Different 180L heeft een briljant uitzicht

Onder het legergroene doek van de daktent is het goed toeven. Als het koud is, houdt het 300 grams canvas de warmte goed vast. Is het warm, dan zitten er in de deur en de drie wanden grote vensters die je met een rits open kunt maken. De vensters hebben horgaas, zodat er veel ventilatie is en een briljant uitzicht naar alle kanten. Ik heb het idee in een soort uitkijkhut te zitten, vooral omdat je van buitenaf nauwelijks inkijk hebt. Regent het? Ook tijdens een regenbui hoef ik me geen zorgen te maken. Het canvas heeft een waterkolom van 2500 mm, dus droog blijf ik wel. En wat fijn: de vensters kunnen tijdens een regenbui gewoon open blijven. Het regent door handig geplaatste luifels namelijk niet in.

Royale luifels tegen inregenen klein

Boven de 180L zit nog eens een extra dak, een fly-top. Deze klapt gewoon mee in en uit, hij hoeft dus niet apart te worden vastgezet. Behalve dat de fly-top nog eens extra beschermt tegen regen, zorgt hij ook voor extra isolatie, zowel op warme als koude dagen. Ideaal. Een mooie plus vind ik bovendien dat er in de fly-top drie dakramen zitten. Zo kun je ‘s nachts vanuit je slaapzak naar de sterren kijken en heb je overdag heel veel lichtinval. Overigens zijn de dak- en zijramen ook allemaal te verduisteren door het doek dicht te ritsen, dus hou je ervan om in het donker te slapen dan kan dat ook.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Hoe slaapt dat dan en waar laat je je schoenen?

Eenmaal klaar met kijken naar de sterren is het tijd om te gaan slapen. Onze slaapzakken liggen al, die kunnen gewoon in de opgevouwen daktent blijven liggen. Nog een keer het laddertje af om tanden te poetsen en de laatste slaapspullen uit de kofferbak te halen. Niet te veel, want in de daktent is de bergruimte beperkt en alles wat je erin legt, moet je er bij het inklappen weer uit halen. In de tent zitten vier wat verborgen zakjes voor je bril, portemonnee of telefoon, de rest van de spullen ligt naast de slaapzakken op het zes centimeter dikke matras, dat precies zacht genoeg is om heerlijk op te slapen.

Hoewel het matras een wasbare hoes heeft, is het niet aan te raden om met je schoenen de daktent in te gaan. Dat roept bij mij wel gelijk de vraag op waar ik mijn schoenen dan moet laten.

Lees ook:  Je tent & kampeerspullen opbergen? | 11 Tips

Op de grond onder aan de ladder is niet handig met aan- en uittrekken en als ik ze in de daktent zet, wordt het binnen wel erg snel vies. Dare to be different lost dat op met een schoenenzak die je onder de luifel aan de rand van de daktent kunt hangen. Zo kun je je schoenen zittend op het matras uittrekken en ze vervolgens binnen handbereik opbergen. Deze schoenenzak is als optie bij de daktent te krijgen, maar hij is zo noodzakelijk dat ik vind dat het eigenlijk een standaardaccessoire zou moeten zijn.

Opstaan, koffie en weer verder!

De volgende ochtend word ik gewekt door het zonnetje dat door het dakraam schijnt. Aankleden (met een hoogte van 1,26 meter gaat dat nog best goed), schoenen aan en het trappetje af om een kop koffie te gaan zetten op de kookkist S die ik van Dare to be Different ook mee heb gekregen. Vervolgens haal ik de spullen uit de daktent, klap het laddertje in en rits de transporthoes weer om de tent. Vijf minuten later ben ik klaar voor vertrek, op naar een volgende camping.

Compact op het dak klein

Review

Na drie dagen roadtrippen met de Dare to be Diffferent ben ik er wel uit. Dit is de ideale manier om te reizen als je een trip maakt waarin je veel rijdt en steeds maar kort kampeert. Met de daktent behoud je het gevoel van tent-leven, maar heb je niet het gedoe van elke dag de tent opbouwen en afbreken. Ik zie mezelf er nog wel eens mee reizen, maar dan langer en verder. Op naar het avontuur!

Een kwaliteitsdaktent die kamperen tot een avontuur maakt
Beoordeling
DTBD 180L
8.8
gemiddeld
De Dare to be Different 180 L Daktent heeft een hoge kwaliteit. Het stevige canvas doek zorgt ervoor dat de tent tegen een stootje kan en je gegarandeerd droog blijft. Met zijn vele ventilatiemogelijkheden is het goed slapen in de tent. Overdag is het door de dakramen lekker licht binnen. De tent staat in een oogwenk en breekt ook weer snel af, zonder dat het ook maar even ingewikkeld is. Dat Dare tot be Different voortdurend innoveert zie je op een paar puntjes wel terug: de afwerking van de gaatjes voor de luifelpinnen zou wat mooier kunnen en de ook voor de loslatende dopjes van de luifelpinnen zelf zou misschien wat anders gevonden kunnen worden. Gelukkig zijn er wel reservedopjes bijgeleverd. Op de daktent zit standaard twee jaar garantie, en na registratie wordt deze verlengd tot drie jaar. Verder zijn er verschillende accessoires bij te bestellen.
  • Algemeen
    9.0
  • Gebruiksgemak
    9.0
  • Compleetheid
    8.0
  • Kwaliteit
    9.5

Pluspunten

+ Hoge kwaliteit doek
+ Tot 3 jaar garantie
+ Fijn matras
+ Veel ventilatiemogelijkheden

Minpunten

– Schoenenzak/bagagenet niet standaard

Lees ook: 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

4 reacties

  • Goedemorgen
    Ik ben weg van zo’n daktent en de golf waar hij opligt is een station.
    Mijn vraag is ik heb een kia picanto (dus klein)
    Pas hij daar ook op?

    • Ik heb zelfs daktenten op een mini gezien, dus er is vast ook een daktent voor de picanto. Belangrijk is de daklast, die kun je in het boekje van je auto vinden.
      Als je dat weet zou je eens kunen mailen met Dare to Be different f een andere leverancier welke daktenten zouden passen.

    • De variant die we testten kost 2700 euro.

      Als je het eens wil proberen zijn er ook mogelijkheden om er daktent te huren voor een paar honderd euro per week.

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Compleetheid
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending