Net voor de eerste herfstkou inviel gingen wij vlot varen met een kampeervlot in een mooi stukje Nederland. Bewapend met routekaarten, kampeerspullen en een tentconstructie voeren wij door het mooie Waterland op zoek naar een ‘kampeerplek’.
Echte rust onder de rook van Amsterdam
In een eerdere blog verzuchte ik al eens hoe graag ik ook in Nederland zou willen mogen wildkamperen. Soms snak ik er naar om de bewoonde wereld even helemaal te kunnen ontvluchten en me terug te trekken op een zelfgekozen plekje in de natuur. Na mijn twee dagen vlot varen inclusief overnachting op het varend kampeervlot kan ik vertellen dat ik wederom een pareltje gevonden heb dat deze wildkampeerervaring benadert. En dat nog wel onder de rook van Amsterdam!
Vlot varen met een kampeervlot in Nederland?
Het was dat we ons in een prachtig Oerhollands landschap bevonden, maar anders had ik me met dit vlot absoluut in Zweedse sferen gewaand. Het vlot varen is de Zweden namelijk niet vreemd. Met een zelfgebouwd vlot in alle rust enkele dagen een rivier afzakken behoort daar tot de mogelijkheden. In het drukbevaren en vlakke Nederland is dit helaas niet mogelijk.
Apostolis, onze gastheer, heeft hier echter een simpele oplossing voor bedacht door een motor aan het vlot te bevestigen. Hierdoor is het mogelijk om met het vlot op rustige wateren, waar weinig stroming staat, te varen. Het vlot hoef je bij aankomst niet zelf nog in elkaar te zetten en ook de tentconstructie hoef je niet zelf uit te denken. Apostolis vertelt ons vol trots dat hij zijn tentconstructie gebaseerd heeft op echte Viking tenten.
De laatste voorbereidingen
Voordat we vertrokken toonde Apostolis ons geduldig hoe we de tent op moesten zetten. Deze uitleg was geen overbodige luxe. Onze zeebenen waren nog ongetraind en we wilden graag voorkomen dat we met tent en al in het water zouden belanden. Ook over het besturen van het vlot en het bedienen van de motor kregen we een gedegen uitleg. Hierdoor voelden we ons daarna vertrouwd genoeg om het ruime sop te kiezen.
Het avontuur tegemoet, plat op je buik onder de brug door
Waar het kamperen op een stilliggend vlot al een avontuur is, geeft het varen met een kampeervlot dit avontuur nog een extra dimensie. We voeren over brede wateren en door smallere vaarten, waar Jenny, mijn kapitein, haar vaarkunsten op de proef gesteld werden. Al snel ervoeren we aan den lijve waarom de tent niet bij vertrek al opgezet kon worden. Niet alleen belemmerde dit het zicht van de kapitein, het was daarnaast simpelweg onmogelijk vanwege de vele lage bruggetjes onderweg. Verschillende keren lagen wij plat op onze buik op het vlot om onder een bruggetje door te drijven.
Vlot varen door Waterland
Onze vaarttocht startte in Uitdam. Van hieruit kun je over de prachtige wateren van Waterland naar plaatsjes als Zuiderwoude, Broek in Waterland en Monnickendam varen. Je kunt het avontuur zo groot maken als je zelf wilt. Dankzij de uitgebreide set kaarten van Apostolis kun je je goed oriënteren in de omgeving. Op deze kaarten staan verschillende vaarroutes + vaartijd aangegeven, waardoor het bijna onmogelijk is te verdwalen. Ook staan er restaurants, douches en tankstations aangegeven op de kaart.
Omdat wij aan het eind van het seizoen het water opgingen was het vrij rustig op het water. In de vroege middag voeren er vooral rond de dorpjes nog een aantal plezierboten rond, maar ’s avonds en de volgende ochtend waanden we ons afgezien van de watervogels helemaal alleen in Waterland. Wat een rust!
Ons vlot aanmeren voor de nacht
Wij waren zo onder de indruk van het vlot dat we besloten onze meegebrachte maaltijd te koken en niet naar een restaurant te gaan. Deze keus gaf ons de mogelijkheid om al vroeg op zoek te gaan naar een geschikte aanmeerplek en onze tent in te richten. Eind september waren de avonden al wat korter en we wilden de tent hebben staan voordat het donker werd.
We besloten ons geluk te beproeven bij de kampvuurplek die we op de kaart zagen. Hier was volgens Apostolis ook een mogelijkheid om aan te meren en te ‘kamperen’. We hadden geluk, ons beoogde plekje was vrij en we bleken de enige bezoekers deze nacht.
Wij vonden het aanmeren bij de kampvuurplek met steiger een absolute aanrader. Hierdoor ben je niet gebonden aan de beperkte ruimte op het vlot, maar kun je ook je benen strekken en een vuurtje stoken. Daarnaast hielp het om onze inventaris bij het opzetten van de tent even van boord te kunnen zetten.
Het is echter ook heel goed mogelijk om op een plek zonder steiger aan te meren. Het vlot beschikt over een lange lijn met daaraan een spit, die je in de oever kunt prikken. Deze combinatie voorkomt dat je ’s nachts wegdrijft en zorgt er tegelijk voor dat je aan kunt meren waar je maar wilt. Echte vrijheid dus!
Inventaris van het kampeervlot
Het vlot was zeer uitgebreid uitgerust, we bevonden ons duidelijk op een varende glamping. Je hoeft niet over eigen kampeerspullen te beschikken om dit avontuur te kunnen beleven. Apostolis verzorgde voor ons de complete set kampeerspullen, waaronder slaapmatjes, gaspotjes, kookstel, borden, bestek, pannen, aansteker, jerrycan met water, flessen drinkwater, campingstoeltjes en niet te vergeten een toiletemmer. Wij kozen ervoor onze eigen slaapzakken mee te nemen, maar ook deze verzorgt Apostolis voor een schappelijk bedrag.
Ondanks dat wij slechts 1 nachtje op het vlot zouden verblijven, kregen we van Apostolis voor twee dagen benzine mee. We hoefden dus niet bezorgd te zijn dat we onderweg stil zouden komen te liggen. Heel prettig. Daarnaast kregen we – de ultieme luxe – ook nog een vuurkorf met hout mee. Deze mag je uiteraard niet op het vlot zelf gebruiken maar is in de avond op de oever wel gezellig.
Zelf meenemen
Zoals hierboven al aangegeven hadden wij onze eigen avondmaaltijd mee. Ook hadden we alle ingrediënten voor een heerlijk ontbijt bij ons en een thermosfles waarin we de gezette thee lang warm zouden ouden. Wanneer er gekookt wordt, moet er helaas ook afgewassen worden. Dus ook de theedoek, afwasmiddel en spons hadden we bij ons.
Omdat het eind september was en we op het water zouden slapen, waren wij voorbereid op een frisse nacht. We hadden voor de zekerheid aluminium matjes voor onder de slaapmatjes mee, extra fleecedekens en niet te vergeten onze muts en handschoenen. Deze combinatie bleek in het zwoele septemberweekend waarop wij op pad gingen niet nodig, maar is voor iedereen die in het voor- of naseizoen op pad gaat zeker aan te raden om geen kou te lijden. Daarnaast had ik elektronica en extra warme kleding ingepakt in drybags. Ik wilde er zeker van zijn dat we te allen tijde warm en droog zouden blijven. Verder moet je natuurlijk je toiletspullen en – indien gewenst – je kussen niet vergeten.
Vlot varen is een avontuur èn basic glamping
De overnachting op het kampeervlot was een heel bijzondere ervaring. Je bent helemaal vrij om zelf je overnachtingsplek uit te kiezen en in de avond, nacht en ochtend waren we echt helemaal alleen op het water. We hebben genoten van een prachtige zonsondergang en werden de volgende ochtend beloond met een nog mooiere zonsopkomst.
Hoewel het vlot beschikt over een uitgebreide inventaris en daarmee absoluut als glamping kan worden gezien, blijft het kamperen op een varend vlot. Het is een echt avontuur. Het vlot varen en speuren naar een geschikte aanmeerplek gaf ons de nodige adrenaline, evenals het onder de lage bruggetjes door manoeuvreren en het opzetten van de tent. Wat ons betreft een absolute aanrader!
Corine ging vlot varen door Waterland op uitnodiging van Experience Waterland, zoals jullie van ons gewend zijn deelt ze hier haar eigen oprechte ervaring.
Vlot varen
Vlot varen
Ik wil ook graag vlotvaren waar kan dat