Vlinderstoel voor buiten of op de camping | Onze top 6

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Vlinderstoelen zijn weer helemaal terug. Ook voor buiten en op de camping. Ze zien er dan ook supermooi en comfy uit. Is zo’n vlinderstoel echter wel handig en welke zit nu het lekkerst? Wij delen graag onze top 7 van inklapbare vlinderstoelen.

Is een vlinderstoel wel handig?

Dat hangt er een beetje vanaf waarvoor je de vlinderstoel gaat gebruiken. Een vlinderstoel is namelijk echt een relaxstoel. Hij is gemaakt om lekker in onderuit te zakken en een boekje te lezen, van je wijntje te genieten of in de verte te staren.  Je kunt er niet in een actieve houding in zitten. Dat maakt hem als stoel bij de eettafel bijvoorbeeld minder geschikt.

lafuma special edition

Lafuma special edition

Waar moet je op letten bij een vlinderstoel voor buiten?

 1. Bekleding: Check de bekleding van de stoel. Is deze makkelijk los te halen van de stoel, zodat je deze kunt wassen? Is de bekleding bedoeld om buiten te gebruiken? De stoelen hieronder zijn allemaal bedoeld voor buitengebruik, maar sommige hebben een polyester (gekussende) bekleding die prima tegen een buitje kan, maar niet onbeperkt. Andere vlinderstoelen hebben een Batyline of rubberachtige bekleding die je eigenlijk altijd buiten kunt laten staan.
 2. Meenemen: Natuurlijk is de pakmaat van de stoelen van belang. Voordeel van vlinderstoelen is dat ze lang en smal opvouwen, waardoor ze bijvoorbeeld goed in de dakkoffer passen. Daarnaast is het, als je de stoel ook als strandstoel wilt gebruiken, handig als er een draagtas of draagband bij zit.
 3. Buisdikte: Kijk altijd naar het maximum draaggewicht. Bij vlinderstoelen ligt dat meestal rond de 100 kg, wat vaak net wat minder is dan bij andere campingstoelen. Het materiaal van het frame en de buisdikte geven samen met het draaggewicht een goede indicatie van de kwaliteit. Bij iedere stoel staat het maximale draaggewicht.
 4. Gewicht: Vooral als je van plan bent veel met de stoel te gaan lopen, bijvoorbeeld over het strand, dan is het goed om ook naar het gewicht te kijken, want dit loopt uiteen van net geen 3 kilo tot wel 10 kilo. Zo zijn de Lafuma Pop UP XL stoelen het  van de grote vlindersteolen de lichtste en de XXX de zwaarste.
 5. Zitcomfort: Misschien wel het belangrijkste: hoe zit de vlinderstoel? Alle vlinderstoelen hebben een relaxte zit, maar er zit wel verschil in met name hoe breed en diep de stoel zit, vooral als je wat breder gebouwd bent. Zo heeft de Bo-camp Redbridge een minder diepe en smallere zit, waardoor je daarmee ook nog wel aan tafel kunt zitten, maar de Lafuma Pop Up XL
 
 
 
lafuma vlinderstoel pop up xl

Lafuma pop up xl vlinderstoel 

 

1. Lafuma vlinderstoel Pop Up XL

3,1 kg | Max 110 kg | 12 x 12 x 116 cm pakmaat | Airlon polyester bekleding
De Lafuma vlinderstoelen zijn dé camping vlinderstoelen.  De Lafuma vlinderstoelen in de Pop Up XL versie zijn echte design klassiekers en gebaseerd op het ontwerp uit 1937 van ontwerper Jorge Ferrari-Hardoy. Tegenwoordig zijn ze er in allerlei hippe kleuren en met een aluminium gekleurd of zwart frame. Zelf vind ik de okergele en zachtgroene erg mooi, maar er zijn in totaal zeven kleuren. Er zijn ook regelmatig heel coole limited editions te koop, bijvoorbeeld van designers als Jean Paul Gautier of met de Nederlandse vlag, maar daar moet je snel bij zijn, want die zijn zo weg. Let op want ze zijn er met zowel aluminiumkleurige, zwarte of witte buizen. 

Lees ook:  Stoov Big Hug warmtedeken écht getest, lekker warm!

De stoel zelf vind ik erg lekker zitten. Doordat hij breder is dan de meeste andere vlinderstoelen, heb je geen last van de hoeken van de poten. Je zit wel echt laag bij de grond, zo’n 30 cm, waardoor hij ook voor kinderen lekker zit, maar opstaan moet je niet te vaak doen. De bekleding kun je van het frame halen en wassen en voelt heel zacht aan. De bekleding kan prima tegen regen, maar drogen duurt wat langer waardoor ik hem toch onder de luifel zou zetten. Inklappen en uitklappen is een eitje. Met een sluiting blijft de stoel ook goed inklapt. Wel jammer vind ik dat er geen schouderband bij wordt geleverd.

vlinderstoel camping

Bo-camp Redbridge vlinderstoel

2. Bo-Camp vlinderstoel Redbridge

 3,5 kg | Max 100 kg | 20 x 20 x 101 cm pakmaat | Polyester  bekleding
De Redbridge Bo-Camp vlinderstoel zit echt zóóó lekker zacht dat je er uren in kunt chillen en boekjes in kunt lezen. Vooral bij onze kinderen is het een gewilde relaxplek om tussen het spelen door even tot rust te komen op de camping. Omdat hij in vergelijking met bijvoorbeeld de Lafuma nog een best hoge (45 cm) zithoogte heeft, kun je hem ook bij de eettafel zetten als je die op een wat lagere stand zet.

Hij is niet de kleinste qua pakmaat, maar wel makkelijk mee te nemen in de schoudertas. Voor mensen met een wat forser / breder postuur zijn vlinderstoelen van Lafuma of Human Comfort meer geschikt. Echter, tegen het geborgen gevoel van de gekussende zitting kan geen van de andere stoelen op.

bocamp vlinderstoel himrod

Bo-camp Himrod vlinderstoelen

3. Bo-Camp Himrod vlinderstoel

 3,5 kg | Max 100 kg | 20 x 20 x 103 cm pakmaat | Polyester  bekleding
De Himrod vlinderstoel van Bo-Camp is eigenlijk het hippere broertje van de Redbridge vlinderstoel. Eigenlijk zijn de twee stoelen bijna identiek op een paar kleine puntjes na.  Het verschil zit hem vooral in de hoes.  Die is bij de Himrod te krijgen in terrabruin en mintgroen. Ook is hij gemaakt van een iets ander polyester dat nog net iets zachter aanvoelt. Ook zitten de knopen net op een andere plek, maar alles bij elkaar zijn de stoelen qua zitcomfort en in- en uitklappen hetzelfde. Ook de Himrod komt met een draagtas. Wat mij betreft een heerlijke chillstoel die hoog genoeg is om ook eventueel nog bij de tafel aan te schuiven.

lafuma vlinderstoel pop up maxi

Lafuma Pop Up Maxi vlinderstoel

4. Lafuma vlinderstoel Pop Up Maxi

 3,1 kg | Max 110 kg | 12 x 12 x 116 cm pakmaat | Batyline bekleding
Deze Lafuma vlinderstoel, type Pop Up Maxi lijkt erg op zijn oudere broer, maar is toch echt anders.  Hij ziet er door de Batyline bekleding in het wit of blauw iets minder hip uit. De bekleding zorgt er echter wel voor dat je hem eigenlijk onbeperkt buiten kunt laten staan en dat de stoel ook supersnel weer droog is. Daarnaast voelt de stoel ook lekker zacht aan.

Lees ook:  Review: Campingstoel Eurotrail Loire

Naast de bekleding is ook ‘de zit’ net even anders. De rug is hoger en de zitting iets smaller, waardoor je iets meer rechtop zit. Persoonlijk vind ik de XL net iets fijner zitten. Inklappen en uitklappen gaat net als bij de Pop Up XL heel simpel en ook deze heeft een bandje waarmee de stoel ingeklapt blijft. Ook hier mist helaas een schouderband.  

relaxdays vlinderstoel

Relaxdays budget vlinderstoel

5. Relaxdays vlinderstoel

2,3 kg | Max 100 kg | 16 x 16 x 103 cm pakmaat | PVC bekleding
Op deze Relaxdays vlinderstoel heb ik maar één keer gezeten, maar is als budgetoptie wel het vermelden waard. Het is namelijk een mix tussen een relax- en een klapstoel. Door de minder diepe en hogere zit, zit je in deze stoel veel meer rechtop. Het voelt daardoor ook minder als relaxstoel, maar je kunt er wel goed mee aan tafel zitten. Nadeel is wel dat ook het zitvlak smaller is, waardoor je sneller de poten voelt. Ik vond het hem sowieso een beetje wiebelig

De bekleding is zacht en van pvc en kan goed tegen regen, maar persoonlijk zou ik ze niet snel buiten laten staan.  Hij komt wel met een hoes, wat superhandig is. Ook in- en uitklappen gaat zonder problemen. Als budgetversie niet slecht, maar voor mij iets te weinig chillstoel.

 
bocamp vlinderstoel bloomsbury

Bo-camp Bloomsbury vlinderstoel 

6. Bo-Camp Urban Outdoor Bloomsbury

 6,0 kg | Max 120 kg | 9 x 14 x 118 cm pakmaat | Polyester  bekleding
De Bo-Camp Bloomsbury vlinderstoel heeft een mooi houten frame dat ook nog eens flink stevig is ,want hij houdt een gewicht tot 120 kg. Je ziet het aan de buitenkant amper, maar ook deze zitting is gekussend. Daardoor zit hij erg zacht. Omdat hij ook een bredere en diepere zit heeft dan bijvoorbeeld de Himrod, is het echt een relaxstoel. Wel zak je er minder diep in weg dan bijvoorbeeld in de Lafuma Pop UP XL.

Inklappen en uitklappen gaat iets moeilijker dan bij de andere modellen, minder soepel en de hoes is los te plaatsen, maar hij staat nog steeds binnen een minuut. Fijn is dat er een opbergtas en schouderband wordt meegeleverd, want die 6 kilo die hij weegt, voel je wel.

Welke vlinderstoel staat bij jou buiten of op de camping?

Wat mij betreft is de fijnste vlinderstoel voor buiten de Lafuma Pop Up XL voor als je echt voor een relax- en chillstoel wilt gaan en de Bo-Camp Redbridge en de Himrod vlinderstoelen als je de stoel tijdens het kamperen ook aan de campingtafel wilt gebruiken. Heb jij nog een andere vlinderstoel die je buiten of op de camping gebruikt en waar je blij mee bent? Dan zijn we daar altijd nieuwsgierig naar.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

4 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending