Vliegen verjagen en bestrijden! De beste 18 tips tegen vliegen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kun je vliegen verjagen of bestrijden? Vliegen, op zich heb ik er geen hekel aan en nee ze doen meestal geen vlieg kwaad, maar soms zijn vliegen gewoon mega-irritant. Dus vroeg ik me af wat te doen tegen vliegen? Toen ik een oproep deed op Facebook: “Wat kun je doen tegen vliegen?” werd al snel duidelijk dat er meer mensen op zoek waren naar anti vliegen tips. Gelukkig kwamen er ook veel tips binnen om van vliegen af te komen. Niet alle tips werken voor iedereen. De werking is afhankelijk van onder andere weersomstandigheden, lichaamsgeur en jaargetijde.

Kun je vliegen bestrijden?

Er zijn iets van 120 verschillende soorten vliegen in Nederland, daarvan zijn de huisvlieg, ook wel de kamervlieg genoemd, de fruitvlieg, steekvlieg en de aasvlieg ofwel bromvlieg het meest voorkomend in Nederland. Gelukkig zijn dat ook meteen de vliegensoorten die niet kunnen steken.

Kunnen vliegen steken?

De meest voorkomende vliegen in Nederland steken niet. De twee bekendste soorten in Nederland die wel kunnen bijten zijn Dazen en Stalvliegen. Ze steken je dus niet maar ze bijten. Soms zelfs door een dun T-shirt heen. Je kunt er fenijnige muggenbulten van krijgen. Deze vliegen zie je meestal verschijnen bij vochtige weer en een beet kan best pijnlijk zijn. Deze kun je echter ook verjagen net als je met gewone vliegen kunt doen.

e83db10d2bf6033ecd0b470de7444e90fe76e7d01eb0154294f0c8 640 fly

Hoe kan ik vliegen verjagen?

Heb je vliegen in huis of juist buiten? Er zijn vele manieren om vliegen echt op afstand te houden, maar je kunt ook vliegen vangen. Het beste middel tegen vliegen is het weghalen van de bron die ze aantrekt. De meeste vliegen komen namelijk op af op warmte, droogte en vooral geur. Een deel vliegt ook gewoon per ongeluk je campingraam of -deur binnen.

Geur is één van de belangrijkste redenen waar vliegen op af komen. Dit kunnen uitwerpselen zijn, maar ook de geur van een rottend kadaver of rottend voedsel zoals fruit. Vooral fruitvliegjes zijn daar dol op. De geurbron kan soms erg klein zijn. Een rottend kadaver van een muis of een druif die zijn beste tijd heeft gehad kan al vliegen aantrekken.

De makkelijkste manier om vliegen te verjagen thuis of op de camping is dan ook om deze bron gewoon te bestrijden door hem te verwijderen.  Anders blijven vliegen namelijk larven leggen tot de geurbron helemaal weg is gerot.

 Zelfs als je bovenstaande tip hebt gebruikt en geen rottend eten of voedsel in je campingkastje hebt staan kun je nog steeds vliegen tegenkomen bij de lunch of de borrel. Er zijn in hoofdzaak 5 verschillende manieren die tegen vliegen helpen of ze helpen te bestrijden:

1. Schoonmaken om vliegen te bestrijden

 1. Ruim etensresten op: Vliegen kun je het makkelijkste verjagen door de bron die hun aantrekt weg te halen. Maak na het eten dus meteen de tafel en het fornuis schoon en gooi de restjes in een dichte vuilnisbak. Ook op de camping het je speciale vuilnisbakken die makkelijk in te klappen zijn.
 2. Hou je huisdier schoon: Ook op de uitwerpselen van jouw huisdieren komen vliegen af. Dus gooi ook deze in een afgesloten bak of zak weg zodat de geurbron weg is. Daarmee verjaag je dus ook vliegen.   
 3. Dek eten af: Je kent ze wel die vliegennetjes voor over je fruitschaal. Die werken meestal niet omdat de geur gewoon door het net heengaat. Wat beter werkt tegen vliegen is om het eten helemaal af te dekken met een goede afdekschaal.
 4. Doe de afwas: Herken je het een waas van vliegen boven de afwas? Ik heb op vakantie meestal ook geen zin om de afwas te doen en laat het soms wel twee dagen staan. Geen goed idee want de etensresten die hierop zitten trekt vliegen juist aan. Wat consequenter die afwas doen dus.
Lees ook:  Mieren bestrijden | Welke tips werken echt?

Ophangen om vliegen te bestrijden

 1. Vliegenval: Het meest gebruikte middel tegen vliegen is de vliegenval. Daarmee verjaag je ze niet maar kun je vliegen vangen Je snijdt een frisdrankfles door midden, vult de bodem met iets zoetigs en zet de bovenkant van de fles ondersteboven in het onderste deel. Inmiddels zijn er ook kant en klare vliegenvallen of vliegenzakken te koop. Over met welke zoetigheid je de vliegen het beste bestrijd, en je dus in de fles moet doen verschillen de meningen. Limonade, ranja, bier en worst lijken allemaal te werken. Zelf gebruik ik altijd een combinatie van limonade en afwasmiddel in de vliegen bestrijding. Door dat laatste wordt de zoetigheid dikker en kunnen de vliegen er minder goed uitkomen. Eén vliegenval kan werken, maar je kunt er ook prima meerdere ophangen. Dat werkt nog beter om de vliegen te verjagen. Hang ze wel op enige afstand van je tent of terras zodat ze niet in je leefgebied vliegen. Wel pas ophangen als je last van de insecten hebt anders trek je ze juist aan.
 2. Insectenlamp: Zelf heb ik hier niet zulke goede ervaringen mee maar een aantal lezers gaf aan dat het voor hun wel goed werkte tegen vliegen. De lamp trekt met UV licht insecten aan waarna ze door tegen de lamp aan de vliegen eigenlijk geëlektrocuteerd of verbrand worden. Een insectenlamp is effectief en je ziet ook goed het resultaat. Wat ik het nare vind is dat het dus inderdaad de insecten naar je toetrekt en de geur van verbrande insecten tijdens het eten of de borrel staat mij ook niet aan.
 3. Vliegenlint: Persoonlijk vind ik het gore dingen en een beetje een naar gevoel dat de vliegen hier tegenaan vliegen en vastgeplakt dood gaan, maar er zijn mensen die die nog dagelijks gebruiken. Het kleeflint heeft een geur die vliegen aantrekt en éénmaal er op geland kunnen ze niet meer los komen.

e830b2082efd053ecd0b470de7444e90fe76e7d01eb0154294f0c8 640 fly

Welke geuren verjagen vliegen

Last van vliegen gebruik dan geur. Vliegen blijken erg gevoelig te zijn voor geurtjes. Het is in veel gevallen de geur die ze aantrekt maar vliegen zijn aan de andere kant ook op afstand te houden met geur. Het goede nieuws is dat de meest van deze geuren ook muggen en wespen op afstand houden. Welke geuren? Dat zijn:

 1. Lavendel is een plant waarvan de geur vliegen niet kan behagen. Ter bestrijding van vliegen werkt het dus prima. Voor thuis kun je een paar grote bossen planten in je tuin of een paar plantenbakken voor je raam hangen. Op de camping kun je ook wat zakjes met gedroogde lavendel in de tent of caravan leggen of jezelf insmeren met lavendel olie. Lavendel tegen vliegen is een goed idee.
 2. Basilicum: Deze was voor mijzelf ook onbekend maar vliegen blijken niet van de heerlijke geur van basilicum te houden. Zet een basilicumplant dus op de camping naast je fornuisje en de vliegen blijven op afstand én je kunt je eten er ook mee verfraaien. Een mooi natuurlijk middel tegen vliegen.
 3. Knoflook werkt niet alleen goed om mensen op afstand te houden, maar ook tegen vliegen. De geur houdt muggen en mensen op afstand. Op de camping misschien niet altijd de beste optie als je ook nog op de koffie bij de buren wilt, maar wel effectief.
 4. Kruidnagel tegen vliegen: Deze manier wordt veel op terrassen toegepast. Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en druk daar wat kruidnagels in. Dat leg je op een schoteltje en zet je neer vlakbij waar je zit. De geur zal de vliegen verjagen. Ook is er kruidnagelolie te koop wat eenzelfde effect heeft. Citnroensap werkt trouwens ook goed tegen mieren.
 5. Azijn: Ja ook azijn vinden de meeste mensen stinken en vliegen denken daar hetzelfde over. Zet een schoteltje op tafel en de vliegen blijven op afstand. Je kunt ook de kruidnagels in de azijn leggen dan werkt het dubbel zo hard.
 6. Ui: Uien helpen niet alleen tegen verkoudheid maar ook tegen wespen. Een vers gesneden ui heeft een scherpe geur die mensen doet huilen en wespen kan bestrijden. Ook hier helpt het om de ui in een klein laagje water te leggen om de geur langer te verspreiden.
vliegen verjagen

Foto: Ben Paulos

Smeren en spuiten tegen vliegen

 1. Vliegenspray: Er zijn speciale spays op de markt die je in iedere hoek van je tent, caravan of huiskamer kunt spuiten. Meestal stinkt het spul ontzettend, maar voor een goede werking moet je deuren en ramen eerst een kwartiertje gesloten houden voordat je weer mag luchten. Sommigen zweren erbij.
 2. Tea tree olie: heb ik zelf nog nooit gebruikt, maar werd door verschillende van jullie aanbevolen. De olie van de Melaleuca Alternifolia, een boom, werd vroeger door Aboriginees in Australië al gebruikt vanwege zijn heilzame werking. De olie heeft een aparte geur waar je van moet houden, maar tegen vliegen en muggen werkt het goed want die houden er in ieder geval niet van. Tea tree olie werkt door jezelf er mee in te smeren en is gewoon te koop bij de meeste drogisterijen.
Lees ook:  Wespen verjagen! 19 tips tegen wespen, de beste anti wespen tips

Lill gordijn als horMynou van der valk e1469342710524

Hoe vliegen buiten houden?

  1. Gordijnen dicht: Vliegen komen op licht af, daarom werken die insectenlampen ook, dus als je ’s avonds de gordijnen dicht doet en deuren en ramen sluit dan komen ze niet op je caravan af en hou je vliegen buiten het huis.
  1. Horren: In de meeste tenten zijn ze standaard ingebouwd in de deuren en ramen maar heb je een camper of caravan dan adviseer ik je om ook rolhor te plaatsen. Daarmee kun je toch ventileren, maar kun je vliegen toch buiten houden.
 1. Kieren dichten: Vliegen, maar ook muggen en wespen hebben vaak maar een klein gaatje nodig om door naar binnen te komen. Zorg dus dat je alle ritsen goed afsluit, thuis alle kitranden hebt dicht gekit en op de camping ook geen kieren overlaat tussen slikranden en grondzeil.

Wat niet werkt tegen vliegen

Er zijn verschillende fabels over vliegen die de ronde doen. Daarom ook even kort zat je zeker niet moet doen als anti vliegen middel.

Dood slaan: Het doden van een vlieg is vaak nog knap lastig. Ze hebben 360 graden zicht en verwerken informatie sneller dan mensen waardoor ze jouw klap vaak al voelen aankomen. Hoe vervelend je vliegen ook vindt, je kunt ze beter niet doodslaan want voor iedere vlieg die je ziet zijn er nog talloze anderen in de buurt. Het is trouwens een fabeltje dat op één dode vlieg juist weer andere vliegen afkomen maar dood slaan is wel een kortetermijnoplossing.

Citronella: Olie of kaarsen dat maakt niet uit. Dit is een natuurlijke stofje dat gebruikt kan worden tegen muggen en wespen werkt veel minder goed tegen vliegen. Voor vliegen lijkt het echter weinig te helpen, die hebben andere geuren waar ze een hekel aan hebben.

Wat te doen tegen vliegen? Bonus tip!

Als laatste nog één bonustip tegen vliegen:

Wind: Vliegen houden niet van wind. Als je bang bent voor vliegen kun je op de camping het beste een niet al te beschutte plek uitzoeken. Dat geeft met je tent in de storm weer andere problemen, maar goed het blijft compromissen sluiten.

Wat is de beste tip tegen vliegen?

Genoeg tips om vliegen te verjagen dus. Zelf gebruik ik vooral de vliegenval om een vliegenplaag tegen te gaan en vliegen te verjagen. Wat echter het allerbeste werkt is gewoon de boel schoon en afgesloten houden. Daarmee kun je vliegen bestrijden omdat ze dan geen geurbron hebben om op af te komen. Heb jij nog andere anti vliegen tips die voor jou werkten? Laat het weten in een reactie hieronder.

Lees ook onze tips om andere insecten te verjagen: 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

27 reacties

 • Thuis hou ik ze wel buiten, op de camping met de tent is het een stuk lastiger. Maar gelukkig heeft onze tent een apart slaap deel en daar houden we de rits zoveel mogelijk van dicht, er zit gelukkig wel wat ‘hor gaas’ in of hoe je dat exact noemt, in ieder geval tocht het wel door. Daarnaast hebben we een elektrische vliegenmepper mee, vliegen zijn sneller dan een normale, en waar wil je ze in de tegen tegen kapot slaan… maar een elektrische ontkomen ze niet aan!

 • Hoi Tjerk,

  Ik zag eens bij een dierenwinkel dat ze een bolgevuld zakje water in de deuropening hadden hangen, het zonlicht dat hier vanaf kaatste zou vliegen hun oriëntatie verstoren waardoor ze de deuropening vermeden. Ga het deze zomer zelf maar eens proberen. het is zo insectfiendly 😀

 • Mijn Senegalese schoonzus leerde mij om de kamer door te gaan met een grote wapperende doek, beginnen in de hoek het verste van de deur. Hup, alle vliegen en muggen weg! Daarna wel je deur gelijk dicht doen natuurlijk…..

  • Yup, en met een theedoek heb je nog best slagkracht ook: als je ze niet in één keer neermaait, versuf je ze in elk geval en hoe meer het ‘waait’ in de kamer, hoe gedesorienteerder ze raken. Nadeel: de buren denken onderhand dat ik ze zie vliegen… 😉

 • Ook wij vinden vliegen verdomd irritant. Wat voor mij bijzonder goed werkt als de vlieg dan toch al binnenzit; een gewoon doorschijnend glas nemen, deze heel rustig naar de vlieg toebrengen: glas erop, papier er tussenschuiven o.i.d. en zelf de keuze hebben wat je met de gevangen vlieg doet! Zeer effectief bij ons: ik vang er iedere vlieg voor 100% mee. Soms niet in 1x, maar dan zeker bij de volgende poging. Het glas rustig naar de vlieg brengen is een vereiste, ivm luchtdrukverplaatsing.

 • Kunnen vliegen steken
  Interessant om te lezen dat stalvliegen en dazen niet steken maar bijten. Nog interessanter om te lezen dat je daar muggenbulten van krijgt. ?

 • Die tip werkt idd top, ik heb hem net zelf toegepast bij 3 vliegen (en ze daarna weer naar buiten gelaten) en dacht toen: goh ik zal toch niet de eerste zijn die bedenkt om vliegen te vangen met een glas en een papiertje. Even gegoogeld en nee, ik was niet de eerste 😉

  En het is nog best een leuk stukje bezigheidstherapie ook 🙂 Als je er tijd en geduld voor hebt, zoals op zondag en niet als je aan het werk bent.

  Ik heb het geluk dat de vliegen bij mij steeds op een vaste plek gaan zitten (computerschermen).

 • Ventilator tegen vliegen?
  De titel zegt het al. Mijn idee is dat de vlieg die niet van wind houdt ook niet van de ventilator houdt én dus uit de buurt blijft. De vliegen zijn er nog wel maar niet in de buurt van de ventilator en de luchtstroom ervan

 • Ik heb ook zakje water boven achter deur hangen helpt echt .
  Want we hebben veel vliegen omdat er achter onze tuin paarden lopen .
  Het waterzakje helpt echt moet je doen

 • Vlieg een eind op…
  Wat een stelletje hippies hier!
  Hang gewoon wat vliegpapier op, neem een vliegenmepper of koop zo’n elektrische mepper… die maken zo’n lekker knalgeluid als je de vlieg raakt.

  90% van de tips werken trouwens voor geen meter… mensen zoeken een effectieve oplossing, geen diervriendelijke hippie crap!

 • Ja om te reageren op jullie verhalen wil ik jullie vertellen dat we vanavond mosselen gegeten hebben. Buiten alles op tafel gezet en een vliegervanger erbij. Zo,n ronddraaiend geval Dit hielp voor geen meter. Er kwamen horders vliegen op af. Naar binnen de rest van de mosselen opgegeten. Nu blijkt dat je op iedere plaats waar je zit zo,n vliegermepper moet plaatsen.
  Bovenstaande mijn verhaal. Jammer dat ik zo laat zag dat ik op deze venster mijn reactie moest plaatsen. Maar nogmaals mijn advies koop voor iedere persoon een vliegermepper te koop bij Blokker om de vliegen op afstand te houden want buiten eten was geen optie omdat we mosselen aten- Uit frustratie maar binnen gaan zitten om de rest op te eten – De geur van mosselen trekt vele strontvliegen aan. Nu ik hoop dat deze tip een aanrader is. Groetjes Maria.

 • Spinspiratie
  Misschien eens een deftig onderzoek hoe je spinnen die webben bouwen, overal kan aantrekken of uitzetten…. 🤣. Vrolijke camper, geraakt iemand nog in bed?

 • Chloor(water)
  Wat bij mij het beste werkt en vliegen echt op afstand houdt is een scheut chloor in dweilwater gieten of mengen met afwasmiddel. Ook bij schoonmaken van de woning/caravan/ tafel/ stoelen e.d. ( dus niets van stof anders krijg je verkleuringen) werkt een scheut chloor goed. Mijn balkonvloer en reling maak ik regelmatig schoon met chloor, evenals een scheut chloor in de emmer bij het wassen van de ramen en kozijnen. Ik krijg geen vliegen meer op balkon of in huis, zij hebben een hekel aan de geur.

 • last kleine vliegjes en zoms grote vliegen in huis hoe kan ik dat het het best weg jagen die kleine vliegjes en zoms grote vliegjes
  ik vaak zoms erg veel last van grote vliegen en kleine vliegjes in mij huis hoe kan ik dat het best weg jagen en als ik in mij slap kamen ga slapen dan heb ik erg veel last van kleine vliegjes en grote vliegen in mij huis en dan zie ik ze ook rondt om bij mij gezicht en dan kan ik er niet van slapen en komen zee op mij licht aaam af en dat is erg verstreert en vervelt en dan wil ik dat ze op hoepent naar buiten toe en daar om heb ik nu de balkon deur dicht gedaan zo dat zewe l weg gan en als ze dan nog niet weg ga dan ga ik de spuit er op zeten dan gaan ze weg die kloten vliegen en als dat niet helpt dan ga ik nog meer met de spuit naar ze toe spuiten en als dat weer niet helpt dan ik net zo lang door tot ze wel weg gaan

 • ik heb nu zins vanmorgen met schoonmakaak midel en azijn er in gedaan met water en dat staat nu al de heledag op het aanrecht en ik ga kijken of dat helpt met schoonmaak aazijn en schoon maak midek en water er in en als dat niet helpt dan ga ik een vliegen mepper koprn en daar sla ik ze mee dood en als dat nog niet helpt dan koop ik vliegen kachgeltje en een vliegen vervuling en dat stopt ik in het stop contacht

Laat jouw reactie achter