Vignet Oostenrijk heb ik dat nodig? Ja als je gaat kamperen of op wintersport naar Oostenrijk of er doorheen rijdt heb je bijna altijd een vignet Oostenrijk nodig. Welke soort vignet je nodig hebt hangt af van het gewicht van je auto. Daarnaast zijn er nog andere tol regels rondom het autobahn vignet die je echt moet weten voor je vertrekt. Daarom hieronder alles wat je moet weten over het autobahnvignet voor Oostenrijk in 2019.

Wat is het vignet Oostenrijk eigenlijk?

Het Autobahn vignette Österreich zoals het vignet officieel heet is een tol vignet waarmee je toegang krijgt tot het merendeel van de snelwegen in Oostenrijk. Iedereen die van de autobahn in Oostenrijk gebruik maakt dient in het bezit te zijn van een geldig vignet. Eigenlijk is het dus niet echt een tolvignet en betaal je dus geen maut of tol maar betaal je om gebruik te maken van deze wegen in Oostenrijk. Tja, dat klink dan wel weer erg als tol.

HANDIGE KAMPEERTIPS ONDERWEG Vignet Oostenrijk, alles wat je moet weten over het tol vignet: Update 2019

Op welke tolwegen is het autobahn vignet Oostenrijk geldig?

Het vignet voor Oostenrijk is geldig voor alle Autbahnen herkenbaar aan de A en een aantal Schnellstrassen te weten S1 & B302. Dit betekent dat als je een beetje wilt doorrijden in Oostenrijk je eigenlijk niet zonder het vignet kunt.

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Naast deze wegen wordt er op een aantal andere wegen in Oostenrijk ook tol geheven maar op deze wegen is een vignet dan weer niet verlicht. Dit zijn de zogenaamde “Sondermautstrecken” en overige tolwegen. Hierop betaal je wel tol maar is geen vignet verplicht.  Wel is het haast onmogelijk om bij deze wegen te komen zonder vignet. 

[one_half] Sondermautstrecken:

 • A9 Gleinalmtunnel (Pyhrnautobahn)
 • A9 Bosrucktunnel (Pyhrnautobahn)
 • A10 Tauern Autobahn (incl. Tauern- en Katschbergtunnel)
 • A11 Karawankentunnel
 • A13 Brennerautobahn
 • S16 Arlberg Schnellstrasse

[/one_half]Overige tolwegen:

 • Dachsteinstraße,
 • Felbertauernstraße,
 • Gerlos Alpenstraße,
 • Großglockner-Hochalpen-Straße,
 • Maltatal-Hochalmstraße, Nockalmstraße,
 • Silvretta Hochalpenstraße,
 • Timmelsjoch-Hochalpenstraße,
 • Villacher Alpenstraße – Dobratsch.

Digitaal vignet of een tolsticker in 2019?

Het vignet is zowel als sticker alswel als digitaal vignet beschikbaar. Waar het vignet eerst enkel als sticker op de voorruit beschikbaar was kun je sinds eind 2017 het vignet ook digitaal aanvragen. Dat scheelt weer een sticker op je voorruit, je kenteken wordt dan namelijk gescand. Het digitale vignet Oostenrijk is online te bestellen. Doe je dit via de Oostenrijkse website dan moet dit wel minimaal 18 dagen voor vertrek. Via Nederlandse tussenpersonen hoeft dit meestal niet en is je digitale vignet binnen 2 uur geldig. 

HANDIGE KAMPEERTIPS ONDERWEG Vignet Oostenrijk, alles wat je moet weten over het tol vignet: Update 2019

Is het autobahnvignet voor Oostenrijk ook voor buitenlandse auto’s en motoren verplicht?

Ja, iedere auto, camper of motor onder de 3500 kg die Oostenrijk binnenrijdt heeft een fysiek of digitaal vignet nodig als je gebruik gaat maken van de genoemde tolwegen. Voor auto’s en bijvoorbeeld campers van 3500 kg of meer geldt een aparte regeling voor tol. Heb je geen vignet dan riskeer je een flinke boete.

Welk vignet voor campers zwaarder dan 3500 kg?

Voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo  (zonder aanhanger of caravan) dus ook campers moeten in plaats van het autobahn vignet een zogenaamde GO-box hebben. Deze tolbadge is te koop bij tankstations aan de Oostenrijkse grens. Achteraf betalen is mogelijk maar lastig voor buitenlandse voertuigen. Aan te raden is om bij hetzelfde tankstation prepaid tolkaarten te kopen.

Heb je voor een caravan of vouwwagen een apart vignet nodig?

Nee, het vignet is in Oostenrijk gekoppeld aan de auto of motor. Voor je aanhangwagen vouwwagen of caravan heb je geen apart vignet nodig.

https://www.youtube.com/watch?v=UtO3d2kk1oQ

Waar moet ik de sticker van het autobahn vignette op de voorruit plakken?

Wanneer je een digitaal vignet hebt heb je geen sticker nodig. Heb je wel een fysiek autobahnvignet plak deze dan aan de binnenkant van de voorruit van een auto. Deze moet goed zichtbaar zijn. Aangraden wordt deze linksboven aan te plekken of onder de achteruitkijkspiegel. Voor motoren moet de tolsticker ook duidelijk zichtbaar zijn. Plak hem dus op de tank, kuip of het windscherm.

Hoe lang is mijn vignet geldig voor Oostenrijk?

Het autobahn vignet Oostenrijk is te bestellen met drie verschillende geldigheden van 10 dagen, 2 maanden of één jaar. Ze zijn verschillend geprijsd en vooral als je bijvoorbeeld in een maand tijd twee keer door Oostenrijk rijdt kan het voordeling zijn om twee keer een vignet van 10 dagen aan te vragen.

Krijg ik een boete als ik geen vignet heb?

Als je zonder Oostenrijks vignet van één van de tolwegen gebruik maakt of als je de tolsticker niet juist is bevestigd, bijvoorbeeld met plakband, dan kun je hiervoor beboet worden. Boetes voor het niet juist bevestigen lopen op tot €120, De boete voor het misbruik van het vignet kan oplopen tot €240.

Moet ik mijn digitale vignet echt 18 dagen voor vertrek aanvragen?

Ja én Nee. Wanneer je het vignet Oostenrijk via de Oostenrijkse website aanvraagt moet je inderdaad 18 dagen wachten voordat het gebruikt kan worden. Via Nederlandse tussenpersonen zoals VignetOostenrijk.nl is het digitale vignet echter zonder vertraging te bestellen. Ongeveer 2 á 3 uur na de digitale aanvraag is het vignet geldig. 

HANDIGE KAMPEERTIPS ONDERWEG Vignet Oostenrijk, alles wat je moet weten over het tol vignet: Update 2019

Waar is het vignet voor Oostenrijk te koop?

De tolsticker is in zowel de ANWB winkel te koop als bij verschillende tankstations aan de grens met Oostenrijk. Het digitale vignet is online te bestellen. Dit kan in Oostenrijk maar je kunt ook het digitale vignet aanvragen in het Nederlands bij verschillende vignetten webshops. Deze rekenen tussen de €2 en €3 servicekosten.

Wat kost een vignet voor Oostenrijk in 2019?

Het digitale Oostenrijk vignet en de tolsticker hebben dezelfde prijs. Wel verschilt de prijs per type voertuig en de lengte van geldigheid. Voor 2019 is al bekend dat de tarieven tussen de €0,10 en €1,90 zullen stijgen. 

 10 dagen2 maanden1 jaar
Auto <3500 kg€9,00€26.30€87.30
Motoren€5.20€13.10€34.70

Heb je die tolsticker of het vignet echt nodig? 

Als je net over de grens met Oostenrijk moet zijn kun je op sommige plaatsen prima zonder vignet. En ja als je echt wilt kun je ook zonder over tolwegen te rijden Oostenrijk doorkruisen maar dan moet je wel echt je best doen en veel tijd nemen voor het uitzoeken en omrijden.  Een digitaal vignet zorgt dat je een stuk zorgelozer door Oostenrijk heen rijdt. 

Dit vind je misschien ook interessant:
– Alles wat je moet weten over de verplichte milieusticker Frankrijk
– Alles plaatsen waar je in Duitsland de verplichte Umweltsticker nodig hebt
– De tolpoorten in Frankrijk gaan verdwijnen. Yes!
Maximum snelheid met caravan of aanhanger in Europa per land

Volg kampeermeneer ook op facebooktwitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en de laatste info over Oostenrijkse vignetten.

Rating: 4.3/5. From 21 votes.
Please wait...

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

4 reacties

 • ik heb nog een vraag: als je toch een paar dagen langer in Oostenrijk blijft is het dan mogelijk in Oostenrijk een tol vignet te kopen ik heb al een vignet voor 10 dagen. deze vraag of antwoordt kan ik nergens vinden

 • Wij gaan begin oktober van Zwitserland naar Duitsland en komen dan door de Oostenrijkse stad Bregenz. Hebben wij daarvoor een Oostenrijks vignet nodig? We rijden dan alleen maar DOOR een stadsgebied.
  Gaarne ontvangen wij uw reactie. Dank u wel.