Vignet Oostenrijk, alles wat je moet weten: Update 2024

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Vignet Oostenrijk, heb ik dat nodig? Ja, als je gaat kamperen of op wintersport naar Oostenrijk of er doorheen rijdt, heb je bijna altijd een tolvignet nodig. Welke soort vignet je nodig hebt, hangt af van het gewicht van je auto. Daarnaast zijn er nog andere tol regels rondom het autobahn vignet die je echt moet weten voor je vertrekt. Daarom hieronder alles wat je moet weten over het autobahnvignet voor Oostenrijk in 2024.

Wat is het vignet Oostenrijk eigenlijk?

Het Autobahn vignette Österreich zoals het vignet officieel heet is een tolvignet voor Oostenrijk waarmee je toegang krijgt tot het merendeel van de snelwegen in Oostenrijk. Iedereen die van de autobahn in Oostenrijk gebruikmaakt dient in het bezit te zijn van een geldig vignet. Eigenlijk is het dus niet echt een tolvignet en betaal je dus geen maut of tol maar betaal je om gebruik te maken van deze wegen in Oostenrijk. Tja, dat klink dan wel weer erg als tol.

vignet oostenrijk

Op welke tolwegen is het autobahn tolvignet Oostenrijk geldig?

Het vignet voor Oostenrijk is geldig voor alle Autbahnen herkenbaar aan de A en een aantal Schnellstrassen te weten S1 & B302. Dit betekent dat als je een beetje wil doorrijden in Oostenrijk je eigenlijk niet zonder het Oostenrijk vignet kunt. Op de meeste snelwegen geldt dus tol in Oostenrijk

Naast deze wegen wordt er op een aantal andere wegen in Oostenrijk ook tol geheven, maar op deze wegen is een vignet dan weer niet verplicht. Dit zijn de zogenaamde “Sondermautstrecken” en overige tolwegen. Hierop betaal je wel tol maar is geen vignet verplicht.  Wel is het haast onmogelijk om bij deze wegen te komen zonder vignet. 

Sondermautstrecken:

 • A9 Gleinalmtunnel (Pyhrnautobahn)
 • A9 Bosrucktunnel (Pyhrnautobahn)
 • A10 Tauern Autobahn (incl. Tauern- en Katschbergtunnel)
 • A11 Karawankentunnel
 • A13 Brennerautobahn
 • S16 Arlberg Schnellstrasse

Digitaal tolvignet of een tolsticker in 2024?

Het tolvignet voor Oostenrijk is zowel als sticker als wel als digitaal vignet beschikbaar. Waar het vignet Oostenrijk eerst enkel als sticker op de voorruit beschikbaar was, kun je sinds eind 2017 het vignet ook digitaal aanvragen.

Dat scheelt weer een sticker op je voorruit, je kenteken wordt dan namelijk gescand. Het digitale vignet Oostenrijk is online te bestellen. Doe je dit via de Oostenrijkse website dan moet dit wel minimaal 18 dagen voor vertrek. Via Nederlandse tussenpersonen hoeft dit meestal niet en is je digitale vignet binnen 2 uur geldig.  

Vignet online bestellen>>

tolvignet oostenrijk

Is het autobahnvignet Oostenrijk ook voor buitenlandse auto’s en motoren verplicht?

Ja, iedere auto, camper of motor onder de 3500 kg die Oostenrijk binnenrijdt heeft op tolwegen een fysiek of digitaal vignet nodig als je gebruik gaat maken van de genoemde tolwegen. Voor auto’s en bijvoorbeeld campers van 3500 kg of meer geldt een aparte regeling voor tol. Heb je geen vignet dan riskeer je een flinke boete.

Welk vignet voor campers zwaarder dan 3500 kg?

Voertuigen met een technisch toelaatbare maximummassa van meer dan 3.500 kilo  (zonder aanhanger of caravan) dus ook campers moeten in plaats van het autobahn vignet een zogenaamde GO-box hebben. Deze tolbadge is te koop bij tankstations aan de Oostenrijkse grens. Achteraf betalen is mogelijk, maar lastig voor buitenlandse voertuigen. Aan te raden is om bij hetzelfde tankstation prepaid tolkaarten, die je dan dus op je GO-Box moet zetten, te kopen of BroBizz te gebruiken welke ook in Oostenrijk geldig is voor campers boven de 3,5 ton.

Om te bepalen of zij een vignet of een GO-Box – een tolkastje in plaats van een sticker – nodig hebben, werd voorheen het maximaal totaalgewicht gebruikt dat wordt vermeld op het kenteken van de camper. Voor vignetjaar 2024 is dit gewijzigd in de technisch toelaatbare maximummassa. Daarbij blijft de grenswaarde van 3500 kilogram gelijk. Hieronder de precieze bepaling volgens de Oostenrijkse ASFiNAG .

 • Voertuigen tot en met 3500 kg (technisch toelaatbare maximummassa) zijn, net als voorheen, vignetplichtig.
 • Voertuigen boven de 3500 kg (technisch toelaatbare maximummassa) met eerste goedkeuring vóór 1-12-2023 zijn vignetplichtig.
 • Voertuigen boven de 3500 kg  (technisch toelaatbare maximummassa) met eerste goedkeuring vanaf 1-12-2023 hebben een GO-Box nodig.

Heb je voor een caravan of vouwwagen een apart vignet nodig?

Nee, het vignet is in Oostenrijk gekoppeld aan de auto of motor. Voor je aanhangwagen vouwwagen of caravan heb je geen apart tolvignet nodig.

Waar moet ik de sticker van het autobahn vignette op de voorruit plakken?

Wanneer je een digitaal vignet hebt, heb je geen sticker nodig. Heb je wel een fysiek autobahnvignet plak deze dan aan de binnenkant van de voorruit van een auto. Deze moet goed zichtbaar zijn. Aangeraden wordt het autobahnvignet Oostenrijk linksboven aan te plekken of onder de achteruitkijkspiegel. Voor motoren moet de tolsticker ook duidelijk zichtbaar zijn. Plak hem dus op de tank, kuip of het windscherm.

Lees ook:  7 tips om makkelijk en goedkoop te lezen op reis

Ik heb nog een oranje, rode, roze sticker is die geldig in 2024? 

Nee, de kleur van het tolvignet, wordt in Oostenrijk ieder jaar aangepast. In 2024 is de kleur geel. Dit is dit jaar het enige vignet dat geldig is, tenzij jouw roze 2023 jaar of 2 maanden vignet nog een deel van 2024 geldig is dan mag je die ook nog gebruiken. 

Is mijn Duitse of Franse vignet ook geldig in Oostenrijk? 

Nee, je Duitse of Franse milieusticker is niet geldig in Oostenrijk. Wel is het het Oostenrijkse vignet geldig als Spaanse milieusticker voor kentekens van buiten Spanje. Voor Spanje hoef je dan dus geen aparte milieusticker te kopen. 

Hoe lang is mijn vignet geldig voor Oostenrijk?

Het autobahn vignet Oostenrijk is te bestellen met drie verschillende geldigheden van 10 dagen, 2 maanden of één jaar. Ze zijn verschillend geprijsd en vooral als je bijvoorbeeld in een maand tijd twee keer door Oostenrijk rijdt kan het voordelig zijn om twee keer een vignet van 10 dagen aan te vragen.

Krijg ik een boete als ik geen tolvignet heb?

Als je zonder Oostenrijks vignet van één van de tolwegen gebruikmaakt of als je de tolsticker niet juist is bevestigd, bijvoorbeeld met plakband, dan kun je hiervoor beboet worden. Boetes voor het niet juist bevestigen van het tolvignet lopen op tot €120, De boete voor het misbruik van het vignet kan oplopen tot €240.

Moet ik mijn digitale vignet echt 18 dagen voor vertrek aanvragen?

Ja, én Nee. Wanneer je het vignet Oostenrijk via de Oostenrijkse website aanvraagt moet je inderdaad 18 dagen wachten voordat het gebruikt kan worden. Via Nederlandse tussenpersonen zoals VignetOostenrijk.nl is het digitale vignet echter zonder vertraging te bestellen. Ongeveer 2 á 3 uur na de digitale aanvraag is het vignet geldig. 

tol oostenrijk

Waar is het vignet voor Oostenrijk te koop?

De tolsticker is in zowel de fysieke ANWB-winkel te koop als bij verschillende tankstations aan de grens met Oostenrijk. Het digitale vignet is online te bestellen. Dit kan in Oostenrijk, maar je kunt ook het digitale vignet aanvragen in het Nederlands bij verschillende vignetten webshops. Deze rekenen tussen de €5 en €8 servicekosten.

Vignet online bestellen>>

Wat kost een vignet voor Oostenrijk in 2024?

Het digitale Oostenrijk vignet en de tolsticker hebben dezelfde prijs. Wel verschilt de prijs per type voertuig en de lengte van geldigheid. Voor 2024 is al bekend dat de tarieven zullen stijgen. Het wordt echter maar een tiental centen duurder. De wegenbelasting in Nederland stijgt harder in 2024. 

1 dag10 dagen2 maanden1 jaar
Auto 2024 <3500 kg€8,60€11,90€28,90€96,40
Motor 2024????

Heb je die tolsticker of het vignet in Oostenrijk echt nodig? 

Als je net over de grens met Oostenrijk moet zijn kun je op sommige plaatsen prima zonder tolvignet Oostenrijk. En ja, als je echt wilt, kun je ook in 2024 zonder over tolwegen te rijden Oostenrijk doorkruisen, maar dan moet je wel echt je best doen en veel tijd nemen voor het uitzoeken en omrijden.  Een digitaal vignet zorgt dat je een stuk zorgelozer door Oostenrijk heen rijdt. 

Dit vind je misschien ook interessant:
– Alles wat je moet weten over de verplichte milieusticker Frankrijk
– Alles plaatsen waar je in Duitsland de verplichte Umweltsticker nodig hebt
– De tolpoorten in Frankrijk gaan verdwijnen. Yes!
Maximum snelheid met caravan of aanhanger in Europa per land

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

16 reacties

 • ik heb nog een vraag: als je toch een paar dagen langer in Oostenrijk blijft is het dan mogelijk in Oostenrijk een tol vignet te kopen ik heb al een vignet voor 10 dagen. deze vraag of antwoordt kan ik nergens vinden

 • Wij gaan begin oktober van Zwitserland naar Duitsland en komen dan door de Oostenrijkse stad Bregenz. Hebben wij daarvoor een Oostenrijks vignet nodig? We rijden dan alleen maar DOOR een stadsgebied.
  Gaarne ontvangen wij uw reactie. Dank u wel.

 • Slechte service..Oplichters
  Hele slechte service..
  Vignet voor Oostenrijk besteld en niets gekregen
  Reageerde niet op telefoontjes (je krijgt alleen vociemail )
  En een maal op Whatsapp berichtje..
  Met de belofte dat je het geld terug gestort krijgt..nou je krijgt helemaal niets niets.niets niets….
  Nogmaals hele slechte service..
  Koop gewoon maar aan de grens of bij de ANWB….

 • Online: sneller en goedkoper bij officiële website ASFINAG
  ASFINAG is de officiële Oostenrijkse wegbeheerder en verkoopt de vignetten ook online. Wil je niet 18 dagen wachten of ben je (zoals ik) altijd weer net even te laat? Geef dan in de webshop aan dat je ondernemer bent en hij gaat meteen in. Zo eenvoudig is het en scheelt je weer ‘servicekosten’ bij de commerciële tussenpersonen

 • BroBizz tolbadge
  Ik heb een Brobizz tolbadge voor de camper zwaarder dan 3500kg, deze koop je online, is geschikt voor Scandinavië, maar ook voor Oostenrijk.
  Ik miste deze hierin, wellicht handig voor anderen.

 • Camper >3500
  Begrijp ik het goed dat wanneer een camper > 3500 kg is, het nog afhankelijk is van de datum goedkeuring of je OF een vignet OF en go-box nodig hebt?

Laat jouw reactie achter