8.4
gemiddeld

Review: Deze Vertex slaapmat weegt maar 450 gram en slaapt…

Vertrex Matress
Beoordeling
 • Kwaliteit:
  7.4
 • Gebruiksgemak:
  6.0
 • Pakmaat:
  10.0
 • Gewicht:
  10.0

64d50467ce3ab4c72923183c1b6ddca6?s=55&d=mm&r=g Wijtske Tijdens het scrollen op Instagram kwam ik dit lichtgewicht matje van Vertex Hiking tegen dat ik wel eens wilde uitproberen. Het grote voordeel is namelijk dat je het matje zeer compact kunt opbergen en dit daarom erg praktisch is in je rugzak of fietstas als je lichtgewicht wil kamperen. Er is echter niets zo belangrijk als slaapcomfort, zodat je uitgerust wakker wordt, ook – of misschien wel juist – op vakantie. Daarom heb ik dit matje eens uitgebreid getest voor deze review. 

review vertex lichtgewicht slaapmat

Vertex slaapmat lichtgewicht en compact

We zijn gewend om op Therm-a-rest self inflatable-matjes te slapen, wat voor de meeste mensen een vorm van zelfkastijding is, maar wij vinden het over het algemeen prima matjes. Sinds kort hebben we ExPed-matjes in onze standaard kampeeruitrusting zitten. Deze bevallen ons ook prima, maar het kan natuurlijk altijd kleiner en lichter. 

Gebruiksgemak van het Vertex luchtbed

Met een pakmaat van 22 x 9 cm en een gewicht van 450 gram is de Vertex slaapmat voor mij de lichtste en kleinste mat die ik ooit gezien heb. Maar dat zegt natuurlijk niks over het gebruiksgemak en slaapcomfort. Het is tenslotte een niet-geïsoleerd matras, in feite is het gewoon een luchtbed. Maar er zitten wel degelijk een paar extra lagen in om te voorkomen dat je lichaamswarmte door het matje naar de grond verdwijnt. 

De eerste indruk van het matje is heel goed. Mooi design met 144 kleine luchtkamers. Als je het matje uitrolt, dan lijkt het een best lang matje, maar dat is logisch, omdat ie nog niet opgeblazen is. Ik ben zelf vrij lang en vind het fijn om wel in zijn geheel op het matje te passen en dat mijn voeten niet over de rand steken als ik languit lig. De uiteindelijke maat van het matje is 190 x 58 cm, dus daar pas ik met mijn 180 cm lengte prima op. 

Er zit een ingebouwd hoofdkussen in. Daar heb ik normaal gesproken geen behoefte aan, maar ik kan mij voorstellen dat wanneer je op een wandelvakantie gaat dat je dan minimaal wilt inpakken en dat het dan wel handig kan zijn dat je niet een apart hoofdkussen mee hoeft te nemen. Het ligt in ieder geval best comfortabel. 

Lees ook:  Review: Slaapzak Quechua Forclaz Trek MT500 van Decathlon uitgebreid in de test

vertex lichtgewicht luchtbed

Opblazen en leeg laten lopen

Het opblazen van het matje gaat via een groot ventiel en toevallig hebben wij een ExPed-pompje dat daar perfect op past. Dat scheelt weer met opblazen. Het opblazen met het pompje ging wat langzaam, dus het laatste stukje heb ik alsnog even met de mond opgeblazen. Het gaat met de mond wel een stuk sneller dan met de pomp. Het leeg laten lopen gaat via het grote ventiel. Het zijn dus twee ventielen ineen. Het matje is dan ook supersnel leeg en dat scheelt weer tijd met inpakken.  

vertex slaapmat review

vertex lichtgewixht slaapmat

Hoe comfortabel slaapt deze Vertex mat?

En dan het ligcomfort: ondanks, of waarschijnlijk juist dankzij de 144 aparte luchtkamers, ligt het slaapmatje heel comfortabel. Door die verschillende luchtkamers verdeelt je gewicht zich goed over het oppervlak van de Vertex slaapmat. Ook op mijn zij lag ik niet met mijn heup op de grond, iets wat ik wel vaak ervaar met ons huidige assortiment slaapmatjes. Ik merk wel dat het scheelt als je een extra laag ertussen hebt van je slaapzak. Daar wordt hij net iets zachter van. Ook scheelt het natuurlijk hoe hard je het matje opblaast, maar dat kun je natuurlijk zelf bepalen. 

Hij kraakt wel een beetje

Heeft het Vertex matras dan geen negatieve punten? Het enige nadeel dat ik kan noemen, is dat het matje wel een beetje kraakt of ritselt als je je omdraait in je slaap. Dat was en is voor mij nog altijd een sterk criterium bij het uitzoeken van het meest ideale slaapmatje. Maar goed, als je de hele dag hebt gewandeld of gefietst, dan ben je waarschijnlijk zo diep in slaap dat het je niet stoort dat het een beetje kraakt. Voor lichte slapers kan het wel een beetje vervelend zijn. 

Vertex® slaapmat
Beoordeling
Vertrex Matress
8.4
gemiddeld
Superlichte slaapmat met 144 luchtkamers, perfect voor hikers en fietsers.
 • Kwaliteit:
  7.4
 • Gebruiksgemak:
  6.0
 • Pakmaat:
  10.0
 • Gewicht:
  10.0

Eindoordeel: Vertex Mattress niet duur, wel licht

Wat mij betreft een prima slaapmatje dus, deze Vertex lichtgewicht slaapmatras en in ieder geval waar voor je geld. Voor de prijs hoef je het namelijk niet te laten, deze is $ 39,99 bij Vertex zelf, een kleine € 36,50. Hij moet dan wel uit de VS komen. 

Auteur

Ik ben Wijtske, 50jaar en samen met mijn man en kinderen kamperen we er op los. Met onze Volkswagen T3 camper trekken we er op uit in Nederland en Europa. Het liefst kampeer ik op Staatsbosbeheer of alternatieve sfeervolle campings.
Leer Wijtske kennen...

5 reacties

Laat jouw reactie achter