5 x waarom vakantieverwachtingen niet uitkomen

954dc0784751598477e9c465a063bc70?s=55&d=mm&r=g Gast Ik las pas in een tijdschrift dat voorpret je zoveel gelukkiger maakt dan de vakantie zelf. Het duurt vaak ook langer, want een vakantie vliegt over het algemeen zo om. Maar ik ben zelf ook altijd wel een beetje bang dat ik te hoge verwachtingen krijg van zoveel voorpret. Ook daar kopte een landelijke krant pas mee, want ik heb even gerekend en nog geen 10% van je werktijd is vakantie en die wil je natuurlijk wel tot de max als positief ervaren!

Wij zaten deze zomervakantie op camping De Lemeler Esch in Overijssel. Een kindvriendelijke camping die in menig top-5-lijstje is beland. Wij boekten naar aanleiding van mijn broertjes tip en toen mensen om ons heen het hoorden, werd onze beslissing toegejuicht. Langzaam stegen mijn verwachtingen.

Nu zit ik onder onze luifel, de regen tikt al een uurtje zachtjes boven mijn hoofd. Deze keer zo welkom voor heel Nederland, maar…

vakantieverwachtingen kamperen 

Het weer kan je vakantie maken of breken

Deze zomer hebben wij Zuid-Franse temperaturen gehad. Zo blij dat we maar een uurtje hoefden te rijden voor een zon-en-zwembadbestemming! Maar mijn plan om elke twee dagen een mooie wandeling te maken op en rond de Lemelerberg is daardoor niet gelukt. Met een tijdschrift in het speelbos genieten van onze spelende kinderen voelde passender bij deze hoge temperaturen!

En dat in tegenstelling tot onze rondreis in Nieuw-Zeeland een paar jaar geleden. Van de drie maanden hadden wij slechts een derde van de tijd droog weer. We reisden met een auto en een kleine tent. Wat ben ik jaloers geweest op de campers waarin kampeerders relaxed konden zitten en onderweg zijn!

Een mooi voorbeeld dus dat verwachtingen afhangen van externe factoren. Ik noem er nog een paar.

Ook een kindvriendelijke camping kent haar nadelen

Een camping, gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd, superleuk dacht ik van tevoren. Maar ik was even vergeten dat die kinderen vaak ook broertjes en zusjes hebben die zich meestal uiten door huilen en jammeren. Zelfs een natuurcamping kan daar niet een sussend laagje rust overheen leggen.

Ook hoorden we dat door de vooral jonge leeftijd van kinderen het ’s avonds vroeg stil is. Heerlijk vooruitzicht toch, kinderen op tijd op bed en wij nagenieten van ons uitzicht voor de caravan. Maar als het ’s avonds ook nog warm is, gaan niet alleen onze kinderen later naar bed. Pas tegen tienen kwam de stilte en ploften ook wij met een verkoelend drankje op onze stoelen.

Lees ook:  Kampeerspullen gestolen uit de auto? Zo zit het met je verzekering

Kortom, ook op kindvriendelijke campings gedragen kinderen zich zoals ze thuis doen. En tijdens schoolvakanties zijn er nu eenmaal veel meer kinderen tegelijk op een camping.

Mensen zijn vaak bepalend voor jouw ervaring

Die aardige buurman die vraagt of je mee barbecuet of de alsmaar knipperende ‘kerstverlichting aan de tent tegenover, deze ervaringen wegen mee in een positief of minder positief vakantiegevoel.

Iedereen heeft zijn of haar voorkeur over wat wel of niet past bij het type camping dat je geboekt hebt. Ik kwam deze vakantie wel wat mensen tegen die niet bij mijn kindvriendelijke camping in het groenbeeld pasten.

vakantieverwachtingen

Nederland is eigenlijk maar een klein land

Een camping in eigen land betekent dat vrienden en familie nooit heel ver weg wonen. We zagen ook op deze camping dat dagelijks gasten ontvangen worden. Grootouders, een broer, vrienden en de buren tegenover vierden zelfs een verjaardag waar zo’n twintig mensen voor aan kwamen schuiven.

Ook wij deden een beetje mee, we kregen twee logees voor onze kinderen en hun ouders bleven ook even hangen om te genieten van de fijne sfeer hier op de camping.

Maar het maakt de camping wel onrustig. Veel vaker en luider gepraat bijvoorbeeld. Mensen die niet op dezelfde vakantiegolflengte zitten en daardoor meteen opvallen als gasten. Niet in dezelfde campingbubbel leven is de omschrijving die bij mij opkomt.

de kleur van het gras in 2022 De Lemeler Esch Dirkje

Mooie plaatjes, mooie praatjes

Reclame maakt alles net iets mooier. De mooiste foto’s en campingreviews vind je op websites en social media. Zelf stijgen mijn verwachtingen daardoor en hou ik persoonlijk de foto’s liever realistisch. Het gras was deze zomer niet groen, prima. Mijn hei-foto wint geen prijs, prima. Als de werkelijkheid maar mooier blijft, dan heb je tenminste een goede reden om naar een locatie te gaan.

Ook termen als ‘uitgeroepen tot de mooiste, groenste of fijnste’ wekken verwachtingen. Superfijn voor een camping om deze nominaties te krijgen na vaak hard werken. Zelf ben ik een marketingmanager van beroep en zou dolblij zijn om deze termen te kunnen gebruiken om de camping te promoten. Maar het verhoogt wel mijn blijde vooruitzichten, want zo’n nominatie krijg je niet zomaar.

Tips om je verwachtingen niet te groot te maken

 1. Besef dat een camping of bezienswaardigheid de mooiste beelden uitkiest om zichzelf te promoten.
 2. Lees ook de 1-ster reviews. En kijk of deze geschreven zijn over dezelfde periode als die je zelf op pad gaat.
 3. Probeer de mooie eigenschappen te zien van het weer, de camping of de buurman. Of draai je stoel om, je eigen slaapplek is toch de mooiste wat er op de camping te vinden is? Of ga erbij liggen, dan kan je bij onbewolkte nachten misschien wel sterren zien vallen.
 4. Als Nederlanders weten we als geen ander dat het weer veranderlijk is. En dat kan dus ook in het buitenland. Neem bijvoorbeeld ook kleding mee die je niet denkt te gebruiken, zoals laarzen, een regenponcho of een korte broek in de voorjaarsvakantie.
 5. Geniet van de voorpret, maar realiseer je dat het anders kan lopen! Dan heb je het beste van beide.
Lees ook:  Stroom op de camping? Ampères en Watt je moet weten!

voorpret begint al vroeg

Al kamperende weet ik beter welke camping ik wil

Mijn wensenlijst voor volgend jaar is weer iets aangepast. Maar dat komt ook omdat geen vakantie gelijk is aan een vorige. En dat maakt kamperen ook zo leuk. Op naar de volgende mooie herinneringen. Heb jij vaak hoge verwachtingen van je vakantie?


Dirkje DEE Organizer mfGastauteur: Dirkje en haar gezin heeft samen met haar ouders een caravan gekocht in 2020. Sindsdien ontdekken ze in de schoolvakanties de leuke dingen van het kamperen. Samen met hun kinderen van bijna 7 en 5 zijn ze nog zoekende naar welke camping het beste past. Het aantal sterren wijzigt nogal. Maar ze gaan vooral voor het ‘miljoen sterren aan de hemel’-gevoel.

 

Auteur

Dit artikel is een bijdrage van een gastblogger op Kampeermeneer.

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending