Zou je ook wel meer en langer willen kamperen dan je nu doet? Maar kom je net als ik vrije dagen en tijd te kort? Deze trucjes helpen je om dat zalige vakantiegevoel op te roepen zonder dat je je kampeerspullen hoeft te pakken.
1. Neem een souvenir mee van je vakantie
Als kind ging ik steevast elk jaar naar Frankrijk. Afhankelijk van de streek waar we waren, kocht ik dan een, achteraf kitscherig, poppetje in lokale klederdracht. Ze stonden nog jaren te verstoffen op mijn kinderkamer. Die gewoonte om iets mee te nemen van mijn vakantie, heb ik nog steeds. Ik zoek het nu alleen meer in andere, nuttige dingen. Een lekkere trui of een sjaal bijvoorbeeld. Elke keer als ik die dan draag, denk ik even terug aan die mooie vakantie, dat leuke winkeltje waar ik hem kocht. Een flesje van die heerlijke wijn, een tafelkleed voor op de camping. Het mag en kan allemaal. Pas wel op met het meenemen van bijvoorbeeld planten, schelpen, of grote hoeveelheden van je populaire vakantiedrankje uit het buitenland. Op de website van de Belastingdienst vind je de regels.
2. Bezoek een kampeer- of outdoorwinkel
Of het nu vriest dat het kraakt, het voorjaar voor de deur staat, of hartje zomer is, ik ben altijd in voor een ritje naar een kampeerwinkel. Ook als ik niets nodig heb, gewoon voor de sfeer. Ik ga altijd graag naar de Vrijbuiter. Die ligt op fietsafstand en is lekker groot. Heerlijk vind ik het om te grasduinen tussen de kampeerspullen, een kijkje te nemen bij de tenten. Daar hoop ik iets leuks, nuttigs en lekker voordelig te scoren op de outletafdeling. Afgelopen jaar had de kookafdeling mijn volle aandacht. Lekkergemaakt door de positieve reviews, schafte ik een Omnia oven aan. Daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Ook buitensportwinkels zoals de Bever of Decathlon bezoek ik regelmatig.
3. Maak een fotoalbum
Ik moet eerlijk bekennen dat de laatste twee jaar de klad er een beetje in is gekomen, maar een fotoalbum maken van je vakantie levert je zeker weten weer een lekker gevoel op. Het kost tijd, maar je ziet wel weer alle foto’s langs komen en als je dan het eindresultaat in je handen hebt, kun je in je hoofd weer op vakantie. Voor wie dit te veel moeite is, je mooiste vakantiefoto uit laten vergroten en bijvoorbeeld af laten drukken op canvas kan ook. Boven onze ene bank prijkt al jaren een foto van een van onze allereerste fietsvakanties: een volgepakte fiets langs de kust bij Den Oever. Boven de andere hangen twee foto’s van klaprozen, geschoten op een camping in het Franse Boulogne-sur-Mer.
4. Ga naar vakantiebeurzen
Wij zijn donateur van de Stichting Vrije Recreatie (SVR). In de winter organiseert deze op diverse locaties verspreid over het land vakantiebeurzen. Eigenaren van de aangesloten boerencampings uit binnen- en buitenland staan daar hun camping te ‘verkopen’. Je maakt er letterlijk kennis met je toekomstige boer(in). Een soort meet & greet tussen boer en kampeerder zeg maar. Verder kun je lekkere streekproducten proeven en stands bezoeken met kampeerartikelen. Als donateur bezoek je de beurs gratis. Van veel groter formaat is in oktober de jaarlijkse Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht. Daarin maak je kennis met de nieuwste kampeertrends. Leuk om ideeën op te doen voor je volgende kampeervakantie, hoe luxe of primitief die ook is. Zo ga je met een vakantiegevoel de winter in.
5. Begin vroeg met het maken van vakantieplannen
Ik start hartje winter al voorzichtig met nadenken over onze kampeerbestemmingen voor het komende vakantieseizoen. Waar willen we naartoe? Wat valt er te beleven? Wat is een haalbare fietsronde? Ik bekijk websites en noteer kanshebbers van campings. Vooral op een regenachtige middag vind ik dit een heerlijk tijdverdrijf. Niet zelden wijzigen de plannen nog tig keer, maar die voorpret neemt niemand me meer af.
6. Lees over het thema kamperen
Nieuwsbrieven, ik open ze maar zelden. Tenzij ze afkomstig zijn van kampeer- en buitensportwinkels, campings en aanverwante organisaties. Dan kan ik de verleiding niet weerstaan om toch te klikken op een linkje naar een Franse camping, een mooie route om te fietsen, een producttest of nieuwe kampeerartikelen. Voor ik het weet, verlies ik me helemaal in de ene na de andere website.
Ik vind het altijd weer leuk als De Kampioen of een kampeermagazine van de ANWB bij ons op de deurmat ploft. Zouden er nog leuke vakantiebestemmingen in staan? Handige hebbedingetjes? Nuttige tips? Als ik in de bieb ben, blader ik om die reden ook vaak de Kampeerkampioen en het blad Fiets Actief door.
7. Zet je kampeerspullen in het zicht
Onze kampeerspullen staan op zolder, achter een gordijn in dezelfde ruimte als onze wasmachine. Elke keer als ik de was doe, vang ik een glimp op van slaapzakken, matjes en fietstassen. Geduldig wachtend tot ze weer mee mogen. Hoe meer het kampeerseizoen nadert, hoe blijer ik word. Sinds kort zijn we de trotse eigenaar van een Combicamp vouwwagen. Hiermee wisselen we onze fietskampeervakanties af met autovakanties. Hij staat als we hem niet gebruiken in de garage. Dus elke keer als we er moeten zijn, en dat is heel vaak, lijkt hij te roepen: neem me mee, neem me mee!
8 Kijk reis- en kampeerprogramma’s
Elke keer kijk ik weer reikhalzend uit naar een nieuw seizoen van We zijn er Bijna! van omroep MAX. Dit jaar was alweer het tiende seizoen van dit programma waarin je meereist met een groep kampeerders. Ook een programma als 3 op Reis van BNNVARA kijk ik regelmatig. Even op vakantie in je hoofd, daar is het me om te doen!
9 Maak een playlist aan op Spotify
Franse chansons om je nog even in Frankrijk te wanen, of gewoon mooie nummers die een herinnering oproepen aan die fijne vakantie. Met een beetje fantasie tover je je autoritje naar je werk zo om in een traject op de route du soleil. Niet vergeten op tijd af te slaan hè?
10. Plan een minivakantie in
Helpen deze tips jou niet? Moet je echt naar de camping om in de juiste stemming te komen? Plan dan een minivakantie in. Een of twee nachtjes kamperen in het weekend kost je geen vakantiedagen, maar levert je wel een heerlijk gevoel op. De echte bikkels gaan natuurlijk winterkamperen. Dat staat nog op mijn bucketlist.
Wat ook goed werkt: wandelschoenen in de auto of de fietsen achterop en in een andere omgeving een mooie dagtocht maken. Een nieuwe omgeving geeft nieuwe uit- en inzichten. Ik woon op loopafstand van de Zaanse Schans. Als ik daarnaartoe ga, hoor ik talen van over de hele wereld om me heen. Dat geeft me echt een ‘buitenlandgevoel’.
Nog meer instantvakantietips
Ik neem tegenwoordig vaak een sieraad mee van vakantie: weegt niets, en is altijd een fijne herinnering. Nog een tip: maak een dagfietstocht, neem je campingbestek mee, en koop onderweg broodjes en beleg, eet op op een mooi plekje – dat kan ook in je eigen stad / dorp. Na een dag er op uit te zijn geweest ben je helemaal opgeladen!
Thanks Hanneke, goede aanvulling en altijd fijn om bij een blik op je sieraden zoveel herinneringen te kunnen zien.