Vakantie in het Murtal: Onze 7 zomerse tips!

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Nu ik je in mijn andere blog enthousiast heb gemaakt voor kamperen in de Oostenrijkse regio Murtal, wil je vast ook weten wat deze regio je te bieden heeft. Hou je vast: Er is in het Murtal voor jong en oud wat te beleven. Op de website van de regio vind je veel activiteiten. Wil je weten wat mijn tips zijn? Lees dan zeker even verder.

1. Fietsknooppunten in Oostenrijk?

Over wandelen in Oostenrijk ga ik het niet hebben. Vanaf de campings in de regio maak je fenomenale bergwandelingen en er is keuze te over in lichte, middelzware of zware bergtochten. Maar heb je ook al eens aan de fiets gedacht?

De Murradweg loopt dwars door de regio Murtal. Dit langeafstandsfietspad, volgens Oostenrijkers ‘de mooiste fietsroute van het land’, is ongeveer 450 kilometer lang en loopt van Lungau bergafwaarts naar Kroatië, langs kastelen, wijngaarden, dorpjes en bossen.

Vind je dat te enthousiast, dan is er in de regio Murtal een heus fietsknooppuntensysteem. Het systeem is, naar Nederlands voorbeeld, sinds kort opgezet en nog volop in ontwikkeling. De routes lopen voornamelijk door de dalen, dus ook met een gewone fiets zijn ze meestal goed te doen. En waar een sterke stijging is, staat dat duidelijk aangegeven.

Knooppunten murtal

Ik fietste – door de regen, dat wel – een stuk van het netwerk en merkte dat de start veelbelovend is. De routes zijn goed gekozen, en hoewel je door de smalle dalen vaak op wegen rijdt die ook door auto’s worden gebruikt, zijn er op veel plekken al aparte fietspaden. Wel is het echt nodig om een kaart mee te nemen. Anders dan in Nederland zijn namelijk niet alle kruispunten voorzien van een bordje, en dat kan best voor verwarring zorgen. Ook qua fietsen is er nog wat verbeterpotentieel: het duurde even voordat mijn fietsverhuurder een fiets had gevonden waarvan er én een sleutel was, én waarvan de banden niet lek waren. Er is op dit moment dus nog werk aan de winkel, maar hou deze ontwikkeling in de gaten.

Klimmen murtal2. Klimmen en rodelen in Klippitz

40 kilometer ten zuiden van het centraal in de regio Murtal gelegen Judenburg ligt de Klippitztörl-pas. In de omgeving is dit gebied vooral bekend van de wintersport, maar ook in de zomer is hier van alles te beleven. Je kunt er met de kabelbaan omhoog en snoeihard met de rodelbaan naar beneden en in de Klettergarten klim je tussen de rotsen en zoef je via kabelbaantjes door het berglandschap. Oké dan, het ligt nét buiten de regio Murtal, maar wie mijn vakanties een beetje kent, weet dat ik dit soort activiteiten altijd een dikke aanrader vind.

Lees ook:  8 écht mooie natuurcampings in Oostenrijk!

Puchmuseum

3. De historie van de Puch en racen bij de Red-Bullring

Wil je het rustiger aan doen, dan is het Puchmuseum in Judenburg leuk om te bezoeken. Wij kennen het merk vooral van de brommertjes, maar wist je dat het merk ook een relatie heeft met de vermaarde Fiat 500? Over deze een meer van dit soort weetjes vertellen de sympathieke medewerkers van het museum je graag.

Red bullring

Meer actie vind je bij de Red-Bullring. Er is daar een klein gratis bezoekerscentrum waar je jezelf kunt fotograferen bij een formule 1-wagen, en vanuit het restaurant kun je een blik werpen op het circuit. Tijdens de formule 1-races is het hier natuurlijk een gekkenhuis, maar ook op gewone dagen is het bijzonder om hier eens rond te kijken. Als je houdt van snelle auto’s, kun je zelf bij het circuit ook karten of een slipcursus volgen.

Wipfelpad4. Wandelen door de boomtoppen

Ben je met kinderen op pad? Dan is de omgeving van Rachau aan te bevelen. Er zijn daar verschillende wandelingen gericht op kinderen. Letterlijk hoogtepunt is de Wipfelwanderweg. Haal bij de kassa de gratis speurtocht en begin met een korte wandeling langs een pad met speelse panelen over de natuur. Alle vragen goed beantwoord? Dan wacht de kids aan het eind van de speurtocht een klein cadeautje. Bestijg daarna de ‘Himmelleiter’, de ladder naar de hemel. Dit is een lange trap die leidt naar een houten toren met nog meer treden om te beklimmen.

Vervolgens loop je door de boomtoppen, hoger en hoger. Met een snelle glijbaan (voor volwassenen is er ook een trap) daal je vervolgens weer af naar de grond. Langs een natuurlijke mega-knikkerbaan (tip: neem een balletje van ongeveer vier centimeter doorsnee mee of koop er een bij de kassa van het pad) wandel je daarna terug naar het begin. Lol is gegarandeerd, ook voor volwassenen!

5. Nog meer hemels vermaak in het Naturelebnispark 

In de omgeving van Hohentauern vind je het Naturerlebnispark, een bijzondere plateau op ruim 1.000 meter hoogte met alpenweiden, hoogveen, bos en meertjes. Je komt er wandelend door vanaf het Toeristenbureau in het dorp Hohentauern de – wel enigszins onopvallende – bordjes te volgen.

Himmlische platz

In het Erlebnispark vind je een nagebouwd Keltisch dorp op palen en, heel leuk voor kinderen, een belevenissenpad. Dit pad van 1,5 kilometer lang gaat via houten vlonderpaden en een flink aantal natuurlijke speeltoestellen in de richting van een speelweide met kiosk tussen de bergen. De Oostenrijkers zelf vinden dit ook een fijne plek om te recreëren: ze hebben hem zelfs uitgeroepen tot een officiële ‘Himmlische Plätz’, een hemelse plaats dus. Wellicht komt dat doordat je bij de speelweide ook een reusachtige glijbaan vindt. Via een pad wandel je de berg op en daarna roetsj je wel 60 meter naar beneden! 

Lees ook:  Beleef zomers Tirol - Onze tips!

En ben je toch hier? Bezoek dan ook zeker de voormalige magnesietmijn die hier ligt. Een rondleiding, gegeven door een van de oud-werknemers hier, geeft echt inzicht in de historie van het gebied hier.

Adventure golf6. Minigolfen op grote hoogte

Klinkt minigolfen je een beetje gezapig in de oren? Dan ben je nog nooit bij Mountain Adventure Golf in Hohentauern geweest. Dit is de hoogst gelegen adventure golfbaan ter wereld. Niet alleen recreanten spelen er, maar ook de wereldtop komt hier geregeld heen om een balletje te slaan. De 18 holes van de baan zijn prachtig aangelegd en op een toch wel beperkt oppervlak reis je volledig in thema door de Oostenrijkse seizoenen.

Zo is er een baan met Oostenrijkse koeien, met een bergmeertje en ook de skipiste komt aan bod. En dat alles met uitzicht op het omliggende berglandschap. De Nederlandse eigenaren van de golfbaan staan altijd open voor een praatje en hebben de meest aansprekende verhalen over adventure golf. Het blijkt voor sommigen echt meer dan een spelletje. Als recreant is het prima voor een ruim uur vermaak en ook fijn: ze geven er goed-weergarantie. Dus regent het op de dag dat je wil spelen, dan kun je gewoon een andere keer terugkomen.

Regio Murtal, een vakantie waard!

Er is in dit deel van Oostenrijk genoeg te doen om een ruime week door te brengen. Realiseer je wel dat de regio’s in Oostenrijk vrij strak zijn ingedeeld. Ben je in de regio Murtal, dan vind je daar weinig info over toerisme in andere regio’s, zelfs als de grens van die andere regio, maar op een steenworp afstand ligt. Andersom vind je daar weer nauwelijks info over Murtal. Check voor je op vakantie gaat dus even hoe de toeristische regio’s ongeveer in elkaar zitten en aarzel niet om toeristenbureaus in meerdere regio’s te bezoeken.

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending