9 x Twente met kinderen. Dit moet je echt doen!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Hof van Twente, is daar wel wat te doen voor kinderen? Glooiende weilanden, rietgedekte boerderijen en vooral veel ruimte. Als je door dit idyllische stukje Nederland rijdt, zou je het niet meteen zeggen, maar ook voor kinderen is hier veel te beleven. Vanuit Markelo hebben we de omgeving verkend en deze 9 uitjes zijn met kinderen in Twente een aanrader.  

Waar slapen? 

Wij verbleven dit weekend op camping De Bovenberg. Direct aan het bos en met een heerlijke zwemvijver om in af te koelen of juist beestjes te zoeken en zandkastelen te bouwen. Ook in de buurt maar net in de Achterhoek ligt Camping Lolotte waar we eerder al een recensie over schreven. 

Twente met kinderen

uitjes kinderen twente

1. Zandsculpturen spotten in de kasteeltuin van Warmelo

Ben je in de buurt van Diepenheim of elders in Twente dan zijn de zandsculpturen in de kasteeltuin van Kasteel Warmelo een must see. Ieder jaar, van eind april tot begin oktober, worden in de tuinen grote bakken zand gekieperd en omgetoverd in schitterende zandsculpturen. Dit jaar is het thema ‘Kinderboeken’.

Kuifje, Pipi Langkous, Harry Potter, Kruimeltje en nog 21 andere zandbeelden staan verspreid over de mooie wilde tuin van Warmelo. Onze oudste was niet te houden omdat hij de verborgen letters van de speurtocht wilde vinden, de jongste ging helemaal op in de fantasiewereld van de kinderboeken. Voor onszelf was het een trip down memory lane waarbij we soms flink moesten graven. Niet in het zand maar in ons geheugen. Want hoe zat het ook alweer met ‘De jongens van Bontekoe’ of Catweazle?

Buiten de zandsculpturen de natuurlijke tuin zeer de moeite waard en geschikt voor een wandeling. Er zijn grote volières met parkieten, papegaaien en mooie fazanten. Op het terras kun je simpel lunchen of een lekker glaasje chocomel drinken met uitzicht op het pittoreske kasteel Warmelo.

speeltuin twente restaurant

2. Restaurants met speeltuinen

Als je door de regio fietst of rijdt valt één ding iedere ouder gelijk op: De restaurants met speeltuinen. Ik weet niet of het door de ruimte komt die ze in dit stuk Nederland hebben of omdat ze gewoon gek zijn op kinderen maar echt iedere twee of drie kilometer is er wel een restaurant te vinden met een grote speeltuin er omheen.

Lees ook:  Welke aanhangfiets, Follow Me of Trail Gator is handig?

Vooral als je op de fiets bent, zijn dit erg fijne rustplekken. Een lekkere cappuccino terwijl de kinderen zich uitleven op de glijbanen, kabelbanen en klimtoestellen. Zo kwamen we ook bij café ’t Hoogspel terecht. Niet meteen het meest sexy interieur maar de worteltaart is echt een aanrader.

3. Mountainbiken over echte heuvels

Voor de iets avontuurlijkere en oudere kids kun je op verschillende plekken mountainbikes huren en één van de mooie tochten maken. Er zijn korte mountainbike routes en langere routes van zo’n 20 kilometer en door het glooiende landschap en de stuwwallen is het soms echt een uitdaging om zo’n route zonder kleerscheuren te volbrengen. Kicken toch?  

restaurant kinderen twente

4. Pannenkoeken, blote voeten en spelen op Erve Brooks

Erve Brooks is een begrip in de omgeving want iedereen die we vertelden dat we naar Twente gingen zei: ‘Dan moet je echt even bij Erve Brooks langsgaan’. Het is een uit de kluitengewassen pannenkoekenboerderij waar je buiten op het erf heerlijk kunt spelen.

Rondom de boerderij liggen overal speeltoestellen voor kinderen tot een jaar of 10. Zo kun je  schommelen op een mega slingertouw van wel zeven of acht meter hoog, kijken naar de dieren, springen op de airtrampoline, spelen in de speeltuin en struinen over het blotevoetenpad.  Erve Brooks is vooral met mooi weer een speelparadijs. Oh en neem vooral na een pannenkoek een kinderijsje want dat is een klein feestje.  

twickel uitje kinderen

uitje kinderen twente

5. Kasteel Twickel, binnen voor de ouders buiten voor de kinderen

Wij hadden één regendag en besloten te schuilen in kasteel Twickel. We hadden mazzel want het kasteel is meestal gesloten voor het publiek maar wordt twee keer per jaar opengesteld.  Net tijdens onze regendag. De rest van het jaar wordt het namelijk nog bewoond door een jong gezin.

Waar kasteel Warmelo ook nog voor een landhuis door kan gaan is Kasteel Twickel wel echt een kasteel met flinke gracht, torens en niet te vergeten kanonnen voor de deur. Deze laatste hebben onze kids meteen even gebruikt om allerlei indringers een kopje kleiner te maken.

Van binnen is het kasteel echt nog heel mooi bewaard gebleven, het lijkt alsof de gravin er een paar dagen eerder voor het was. De rondleiding die wij kregen duurde ruim een uur. Hoewel onze kinderen het echt bijzonder vonden om in deze sprookjeswereld van het kasteel binnen te kijken was het een beetje te lang en te veel geschiedenis voor ze. De gebouwen, tuinen en landgoederen rondom het kasteel zijn echter ideaal voor een lekkere wandeling.

Lees ook:  20 Tienercampings in Nederland, klein en groot voor ouders met pubers

twente met kinderen

6. Fietsen door bos, hei en weilanden

Ik wist vooraf echt niet dat Hof van Twente zo mooi was. Je krijgt er haast een beetje een buitenlandgevoel. Door het glooiende landschap en de rietgedekte huizen en slingerweggetjes krijg je een echt vakantiegevoel. Ook omdat er veel afwisseling is van omgeving.

We hebben met de kinderen een fietstocht “Rondje Markelo” gemaakt van een kleine 20 kilometer vanaf de camping. Vooral het natuurgebied de Borkeld vonden we bijzonder mooi. Binnen een paar kilometer kom je door bos, heide, weilanden en langs eeuwenoude grafheuvels en een schaapskooi met vrolijke lammetjes. De afstanden tussen de verschillende dorpen zijn vaak maar 3 of 4 kilometer waardoor het voor de kinderen te overzien is en anders is er altijd nog wel een restaurant met speeltuin onderweg.

7. Wandelen en geocachen

Je kunt natuurlijk overal geocachen maar omdat de omgeving zo mooi is, is een wandeling door dit gebied ook met kinderen prima te doen. Het fijne is dat er relatief weinig verkeer is, op een aantal fanatieke fietsers na, en veel mooie natuurgebieden.  Er zijn verschillende wandelingen uitgezet en de kortste die wij tegenkwamen was 2,5 kilometer. Ondertussen hebben we even gekeken of er nog geocaches in de buurt waren en deze na enig speurwerk weten te vinden. Schatzoeken blijft een hobby van ons allemaal.

uitjes kinderen twente

8. Tussenstop bij het Binnenstebuiten bos

Mocht je in de buurt van Diepenheim zijn en even een tussenstop willen of de kinderen even willen laten uitrazen dan kun je ze even laten spelen in het Binnenstebuitenbos. Ik zou er niet speciaal voor naartoe rijden maar dit burgerinitiatief is een prima plek voor een pauze of picknick.

Het Binnenstebuitenbos is eerder een plein met daaromheen bomen en bamboebos geplant met daarin stokken om hutten te bouwen, waterpompen en waterbanen om dammen te bouwen en een natuurpad om doorheen te kruipen.

zwemmen plas twente

9. Buiten zwemmen en spelen 

Op verschillende plekken in Twente heb je recreatieplassen en buitenzwembaden waar je in de zomer lekker kunt zwemmen.  Wij stonden op camping de Bovenberg en zijn daar eerst de plas overgestoken met de touwpond en hebben er toen lekker geplonsd. Midden in de vijver ligt een grote water trampoline voor megabommetjes.  Ben je het zwemmen zat dan kun je langs de rand van de plas op kikker en salamander jacht. Is je dat wat teveel natuur dan is Zwembad de Vijf Heuvels met buitenbad en glijbanen misschien een beter alternatief. 

Nog meer tips voor activiteiten met kinderen in Hof van Twente?

We zijn maar een lang weekend in dit mooie stukje Twente geweest maar zoals je ziet is er ook voor kinderen meer dan genoeg te doen om ze te vermaken.  In een weekend hebben we lang niet alles gezien. Zo wilden we ook nog naar Museumboerderij Wendezoele maar die moeten we voor een andere keer bewaren. Op visithofvantwente.nl staan trouwens nog meer tips die we hebben moeten overslaan. Heb je nog leuke tips voor uitjes met kinderen in Hof van Twente laat ze dan hieronder in een reactie achter.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

  • Leuk stukje! Ook erg leuk om te lopen in Twente is het Lutterzand in de Lutte. Mooi gebied om te wandelen, je kan er ook geo coachen met je gezin of met een kinderfeestje. Sfeervol restaurant erbij

Laat jouw reactie achter