Tweedehands De Waard tent kopen? 5 tips!

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Een tweedehands tent kopen? Op Marktplaats? Is dat wel een zo’n goed idee? Sommigen zullen mij voor gek verklaren maar ik hou van De Waard tenten. Die tenten gaan ook gewoon een generatie mee. Dus waarom zou je zo’n tent niet 2e hands kopen? Dat heb ik dus ook gedaan maar of dat een juiste beslissing was…

Ik was nog geen jaar toen ik voor het eerst in een tent van De Waard sliep. Mijn ouders namen ons, ik ben de jongste van vier, mee naar Luxemburg waar we twee weken lang in een Vergrote Zilvermeeuw woonden. Het is dan ook niet gek dat ik de geur van een De Waard koppel aan vakantie.

tent kopen 2e hands

2e hands de waard

Onze eerste tweedehands De Waard

Toen ik ruim tien jaar geleden voor het eerst met mijn man Hans ging kamperen, kon ik me dan ook niet voorstellen dat ik niet in een De Waard zou slapen. Een nieuwe tent zat er alleen niet in. Gelukkig hoeft dat ook niet; een De Waard tent is immers onverwoestbaar.

Net als veel kampeerders op Marktplaats. We struinden Marktplaats.nl af om een katoenen tent van meer dan twintig jaar oud. Dat laatste was niet een criterium, maar ons budget zorgde hier wel voor. We kochten een Zilvermeeuw waar we naast onze reis naar Noorwegen nog vier zomers mee op vakantie zijn geweest. Toch was deze tent niet direct perfect.

Leer alsjeblieft van mijn fouten

Een echt gevalletje van te mooi om waar te zijn was onze 2e-hands Zilvermeeuw. Ik kan me voorstellen dat je graag leert van mijn fouten. Daarom wil ik je aan de hand van een aantal tips toch klaar maken om een goede tweedehands tent te kopen. Want na onze Zilvermeeuw volgde een Albatros Junior en een Jan-van-Gent. We zijn inmiddels dus tweedehands De Waard experts!

 Tip 1: Welke 2e-hands De Waardtent koop je?

Wanneer je een De Waardtent koopt via marktplaats is het wel handig dat je weet welk model je wilt. Vooral de Albatros is een populaire De Waard tent. Het was dan ook het eerste model. Dit is een vierpersoonstent met één achtermast, zoals een tentstok heet in De Waard jargon. Onze eerste tent, de Zilvermeeuw, is ook een vierpersoonstent.

Lees ook:  Review: Decathlon Quechua Air Seconds 4.1 F&B familietent

De Waard heeft verschillende modellen, waarbij ‘vergrote’ of ‘junior’ aangeven welke grootte de tent heeft ten opzichte van het standaardmodel. Mocht je nog niet goed weten welke De Waardtent je wilt, dan kun je hier lezen waar je op moet letten.

Bij echt oude tenten kan het zijn dat er ook andere namen voorbij komen. Zo hebben wij een Jan-van-Gent. Op het De Waardforum kun je altijd vragen stellen, mocht je twijfelen aan de naam van je tent. De opzetschema’s van de oudjes zijn overigens ook te vinden via het forum. Super handig!

tweedehands tent kopen

IMG 1265

Tip 2: Te mooi om waar te zijn

We kochten voor €45,- onze eerste Zilvermeeuw tent. Nu klinkt dat veel te goedkoop en dat was het helaas ook. De tent was niet goed onderhouden: er waren een paar naden los en er zaten een paar scheurtjes in, maar de tent was compleet. Mijn moeder heeft de tent opgelapt en zoals gezegd hebben wij er nog vijf zomers van kunnen genieten.

Wanneer je, net als onze eerste keer, een De Waard koopt voor €45,- kun je er vanuit gaan dat deze tweede of derde of vierde hands tent niet meer goed is. Het ligt natuurlijk een beetje aan de grootte van de tent en de staat wat de juiste prijs is voor je De Waard.

Toch kun je er vanuit gaan dat de tent meer dan honderd euro kost. Een korte blik op marktplaats laat zien dat er voor bijvoorbeeld een Albatros tussen de 250-2500 euro wordt gevraagd.

Tip 3: Vraag naar staweken

Stawattes? Staweken inderdaad. Omdat een tent van De Waard onverwoestbaar is, ze geven niet voor niets levenslange garantie, zijn er nogal wat ‘oudjes’ op de markt. De leeftijd in jaren is niet zo belangrijk bij deze tent. Ik houd ook erg van de retrogordijnen die bij deze oudere modellen horen.

Wat wel belangrijk is zijn de staweken en de omgeving waar de tent heeft gestaan. Een tent met 20 staweken kan vaak nog wel een hele tijd mee. Maar als er altijd mee op de Waddeneilanden is gekampeerd, zoals op camping De Duinkant, dan heeft het doek wel wat te verduren gehad.

Wanneer er niet in een advertentie staat hoeveel staweken de tent heeft, kun je hier natuurlijk naar vragen en dat geldt ook voor de omgeving. Als je een mooie, oude tent hebt gezien en er worden zandharingen bij verkocht, zou ik je de tent niet aanraden. Dat betekent zeer waarschijnlijk veel lange weken op een Waddeneiland. 

Lees ook:  12 x de beste familietent voor een gezinsvakantie!

Tip 4: Bekijk de kleur van de masten

Er worden erg veel De Waard tenten aangeboden op marktplaats. Jammer genoeg, zitten er ook adverteerders tussen met een mooi verhaal over de kwaliteit, leeftijd en staweken. Onze Jan-van-Gent is bijvoorbeeld aan ons verkocht als een tent van ongeveer twintig jaar met 24 staweken. Als ik deze tip eerder had gehad, hadden we deze tent niet gekocht. 

Je kunt namelijk aan de kleur van de stokken zien in welke periode de tent is gemaakt. Wanneer de stokken donkerbruin zijn, is de tent bijvoorbeeld van voor 1995 en wanneer de stokken een lichtere kleur hebben (brons/olijfkleur) is de tent dus van daarna.

Een handig rijtje met stokkleuren is deze:

t/m 1973: aluminium kleur
1973 – 1976: wit
1976 – 1994: bruin
1995 –  2014: brons/olijfkleur
2014 – heden: antraciet

Onze Albatros Junior, waarmee we naar De Reidplûm waren, heeft bijvoorbeeld ook donkerbruine stokken. Naast de kleur van de stokken is het ook interessant om de etiketten van de tent te bekijken, al worden deze lang niet altijd op de foto gezet.

Mocht een tent als te jong worden aangeboden, dan kun je het hier dus al aan de stokken zien en zou ik niet in zee gaan met deze verkoper.

IMG 1326

Tip 5: Eerst de tweedehands tent bekijken, dan kopen  

Misschien is dit wel een hele logische tip, maar ik vind het wel een heel belangrijke. Neem de tijd om de De Waard echt te bekijken voordat je hem koopt. Juist omdat het gaat om een tweedehands tent, moet je de tent goed bekijken en dan het liefst opgezet.

Kleine scheurtjes of vlekken, doordat de tent niet droog opgepakt is, zie je niet wanneer je je ‘nieuwe’ Albatros alleen maar uitrolt en op de grond bekijkt. Daarvoor is de tent domweg te groot.

Je kunt ook afgaan op foto’s van de tent. Maar dan moeten het wel heel realistische foto’s zijn. Je kunt er niet vanuit gaan dat een tent van twintig jaar oud helemaal geen vlekken heeft. Daarom is het goed om de tent opgezet te bekijken of, nog mooier, samen met de verkoper op te zetten.

tweedehands de waard

Onze volgende De Waard

Als je goed hebt gelezen, dan heb je ook gezien dat onze Jan-van-Gent niet de beste aankoop was. Door de jaren heen zijn we er wel achter gekomen dat we graag met een De Waardtent kamperen. Ondanks dat we veel trekken en dit niet een echte trekkerstent is. Daarom hebben we sinds kort een nieuwe tent gekocht. Natuurlijk wel één van De Waard, maar zonder tweedehands retrogordijnen helaas. We zetten nu vol trots onze Stormvogel op! Waar let jij op bij het kopen van een tweedehands tent? 

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Tot voor kort in haar zelfgebouwde kampeerauto, maar nu weer in haar De Waard of lichtgewicht tent. Samen met haar man Hans en hond kampeert ze veel in Nederland, maar ook, zonder hond, in Scandinavië, Oeganda en afgelopen zomer op IJsland. Leer Akke kennen...

21 reacties

 • Vorige week onze De Waard Albatros uit 1980 verkocht voor 150,00.
  We hebben die in 1997 overgenomen van de eerste eigenaar en er tot 2014 zelf erg veel plezier van gehad en er altijd goed opgepast.
  Nu een nieuwe eigenaar blij kunnen maken met een tent die nog jaren meekan.

 • Hoi, heel herkenbaar dat de waard-verhaal. ik heb hier voor liefhebber nog een albatros liggen die ik paar jaar geleden kocht om mee te gaan kamperen. ziekte evenwel en nu mijn leeftijd (70) gooiden roet in het eten en die tent ligt hier nu stof te verzamelen op de logeeerkamer. Voor zover ik weet is hij helemaal kompleet, inclusief de binnengordijnen. de stokken zijn donkerbruin, dus hij zal van voor 1995 zijn (bovenstaand verhaal volgend). Ik heb deze tent zelf één keer helemaal opgezet maar ben verder geen kenner. Voor liefhebber voor zacht prijsje af te halen. gewicht is pakweg 55 kg.

  • Te mooi om waar te zijn!
   Zelf zette ik jaar in, jaar uit mijn tent met donkerbruine stokken op in Zuid Spanje. Ben nu zelf, jammer genoeg, door het doek gegaan van een mooie tent op een nare plek. Er is daar weinig kans op storm, er is er wel wind en veel zon! Ik lees in uw verhaal wel drie excusses voor het niet weten van de kwaliteit…. Graag uw reactie als ik deze tent de komende zomer met een gerust hart kan opzetten!! Met vriendelijke groet, Peter Mulders

  • Te mooi om waar te zijn!
   Zelf zette ik jaar in, jaar uit mijn tent met donkerbruine stokken op in Zuid Spanje. Ben nu zelf, jammer genoeg, door het doek gegaan van een mooie tent op een nare plek. Er is daar weinig kans op storm, er is er wel wind en veel zon! Ik lees in uw verhaal wel drie excusses voor het niet weten van de kwaliteit…. Graag uw reactie als ik deze tent de komende zomer met een gerust hart kan opzetten!! Met vriendelijke groet, Peter Mulders

   • Dag Peter,

    Ik denk dat je hiervoor beter contact op kunt nemen met De Waard of via het De Waardforum informatie in kunt winnen. Ik kan je helaas niet verder helpen.

    Hartelijke groet,
    Akke

 • Ik heb nog een Albatros met de donkerbruine stokken. Ligt al jaren op de logeerkamer. Weinig gebruikt: meer dan 5 jaar en minder dan 10 jaar gebruikt voor jaarlijkse zomer vakanties in Oostenrijk (ca 2-3 weken). Voorzien van alle luifels en zijstukken, opbergstuk, extra “vloerbedekking en speciaal plastic (géén pvc verzachters en extra moeilijk door te steken). Misschien een paar kleine vlekjes (wat er uit de lucht viel), maar geen verdere beschadigingen. Grondzijl ziet er als nieuwsuitzending. Ik ben nu de 70 gepasseerd en zal er geen gebruik meer van maken. Ik ben geïnteresseerd voor elk aannemelijk bod.

 • Wij hebben als eerste eigenaar een zilvermeeuw uit ongeveer 1974 en een stern die nog een paar jaar ouder is. Het zijn zeer doorleefde tenten met ons gezin en gebruikt in zomervakanties in nederland en europa. De zilvermeeuw heeft een nieuw grondzeil (van de waard) en heeft diverse uitbouw flappen. Verder beschikbaar allerlei gebruiksattributen, zoals kooktoestel met 2 gasflessen, pannen, borden, bestek, bekers, lage stoeltjes, hoge/lage tafel, kortom zo te gebruiken. Geen toiletvoorziening.
  We hebben naast het sterntje ook diverse kleine lichtgewicht tenten voor bijvoorbeeld kinderen.
  In één pakket van ons – die vanwege de leeftijd niet meer gaan kamperen – over te nemen. Doe een redelijk bod en u kunt morgen kamperen.

 • Beste kampeerders, ik heb twee De Waard tenten die weg mogen. Eenmaal Stolp 4. Weet zo niet of dat de grootste is. Beide 4-persoons. De grootste tent heeft een vast grondzeil, maar is niet meer in goede conditie (lekt wat).
  De kleinere tent is nog prima, geen vast grondzeil, met luifel. Grondzeilen, stokken en binnententen aanwezig. Alles schoon. Ook deels nieuwe, ruimere opbergzakken gemaakt. Even uitzoeken welke stokken bij welke tent horen. Wel compleet bij elkaar in originele zak. Gratis indien BEIDE tenten worden meegenomen. Noord-Brabant. (De zolder wordt opgeruimd 😉

 • Wat kostte de zilver plevier? Deze is uit de collectie. Mooi trekkers tentje
  Ik ben op zoek naar een klein bijzet tentje van de waard.
  Nu staat er een zilverplevier op marktplaats. 300 euro. 20 staweken niet bij zee.
  Is dit een goede prijs?

 • Tweedehands Stern met 1 stok
  Morgen ga ik naar een tweedehands Stern kijken. Vraagprijs €250, op het eerste zicht ziet de tent er prima uit. Volgens de verkoper hebben ze de Stern slechts eenmaal op een grasveld opgezet in Italië.
  De kleur van de stokken is op de foto helaas niet goed zichtbaar, maar dat ga ik morgen dan wel zien.
  Zijn er nog andere gevoeligheden waarop ik extra zou moeten letten?

  • Dag Ilse,

   Ik zou de tent samen met de verkoper opzetten. Dan kun je zien of de tent echt in goede staat is. De staweken zijn overigens belangrijker dan de leeftijd en een Stern is een prachtig model. Veel succes morgen.

   • Dag Akke,

    Bedankt voor je snelle antwoord. De tent zal inderdaad samen opgezet worden. Ik kijk al uit naar morgen en hoop op een positief verhaal.

 • de Waard vergrote Zilvermeeuw
  Goedemiddag Ik had een vraagje
  Wat is een prachtige vergrote zilvermeeuw waard na 15 jaar.
  Hij is als nieuw.
  Wij krijgen diverse aanvraag voor verkoop..

  Alvast bedankt

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending