Zit je te twijfelen over het aanschaffen van een nieuwe camper? Wil je toch iets luxer op vakantie dan altijd maar met de tent? Bij het kopen van een tweedehands camper moet je goed opletten dat je geen kat in de zak koopt. In dit artikel vind je alle tips.
Sinds kort zijn wij in bezit van een tweedehands camper. Daar ging natuurlijk wel wat aan vooraf. Emoties spelen vaak een grote rol bij de aankoop van een tweedehands camper. Dit gebeurde ons ook, maar toch keken we ook naar kapotte onderdelen. Zo was bij ons de koelkast niet in orde en konden we hier dus over onderhandelen. Bij een camper is het dan ook goed om op te letten, denk aan het interieur en of hij motorisch nog in een goede staat is. Maar waar moet je dan precies (nog meer) op letten? Wij zetten het op een rijtje.
1. Waar wil je naar toe op vakantie?
Voor ons was het belangrijk om een voertuig te hebben dat nog wel wat kilometers mee zou kunnen. Dit omdat wij de camper door het jaar heen gebruiken. Zo zijn we in de winter in Portugal en Spanje geweest en in de zomer in Polen en Tsjechië. Daarom moet je niet alleen letten op een werkende koelkast, maar ook op wat we kunnen doen om de kou in de winter tegen te gaan.
Wij hebben een verwarming in onze camper die op gas werkt. Dit was voor ons een vereiste voor in de nieuwe camper. Zo kunnen we onbezorgd onderweg. Mocht jij willen afkoelen in je camper tijdens warme dagen in de zomer, dan kan je ook kijken naar een airco; deze installaties zijn vaak wel prijzig.
2. Wat is je budget?
Voor wij op zoek gingen naar een tweedehands camper, een nieuwe zat er niet in, wisten we ongeveer wat we wilden uitgeven. Maar waarom is het dan zo belangrijk om een budget vast te stellen? Dat leg ik je uit.
Ten eerste is het goed om te weten in welke range je kan gaan zoeken. Zo hebben ze bij Marktplaats of Autoscout hier handige tools voor. Wijzelf zochten iets boven ons budget. Dit met als doel om nog ergens over te kunnen onderhandelen. In een budget dat je hebt bedacht, hou je natuurlijk ook rekening met alle andere kosten per jaar van een camper zoals: apk-keuringen, wegenbelasting, onderhoud en eventuele accessoires zoals een fietsenrek of nieuwe lampjes.
3. Waar ga je de camper voor gebruiken?
Bedenk wat je met de camper wil gaan doen? Ga je op zomervakantie of ga je er een verre reis mee maken. Hecht je waarde aan comfort of is voor jou een klein bankje ook prima. Er zijn veel camperinrichtingen, je kan een camper dus zo persoonlijk maken als je zelf wil.
Wij reisden een periode rond in een kleine Fiat Doblo. Qua comfort was dit stukken minder dan de Mercedes Benz 100 waar ik nu in rondtrek. Maar het zorgde ook voor een hoop lol en veel leuke reacties om juist in zo’n kleine camper rond te reizen.
4. Voor hoeveel personen is de camper?
Momenteel hebben wij een camper waar we met z’n tweeën veilig in kunnen. Officieel is het een vierpersoonscamper, maar daarvoor heeft hij niet het aantal juiste gordels (vroeger was dit niet nodig voor op de achterbank). Wij reizen er dus voornamelijk met z’n tweeën in. Check dus vooral hoeveel personen er op het kenteken staan ingeschreven. Zijn de gordels niet aanwezig dan kun je die vaak nog wel laten plaatsen.
Wanneer je met meerdere personen rondreist of je neemt een huisdier mee, dan zal je ook moeten nadenken over bagage die meegaat en de hoeveelheid comfortabele en veilige zitplaatsen in de auto. Zeker een punt van aandacht dus.
5. Beoordeel de camper
Nu je een aantal dingen hebt uitgezocht, is het misschien al tijd voor een proefrit. Omdat je bij een camper niet alleen moet letten op de motorische aspecten, heb ik een kleine lijst gemaakt met punten waarop wij onze tweedehands aankoop controleerden:
- Het bed: Bij een klapbed: werkt dit naar behoren?
- Deurtjes en kastjes: Sluiten deze nog allemaal goed?
- Gasaansluitingen: Zijn deze recent nog gecontroleerd?
- Fietsenrek: Zit dit erop?
- Airco of kachel: Kan je er vier seizoenen mee reizen?
- Verlichting: Werken alle lampen?
- Koelkast: Koelt hij en doet hij dit op zowel gas als op 12 volt?
Wanneer er zich problemen voordoen tijdens de bezichtiging en de proefrit, is het natuurlijk goed om deze te bespreken met de eigenaar. Je kan er dan op dat moment samen proberen uit te komen en net zoals wij, nog wat van de prijs afhalen.
6. Voer een vochtmeting uit
Een heikel punt bij een camper is de hoeveelheid vocht in de wanden. Vooral veel oudere campers zitten vol met vocht. Dit brengt enorm veel schade met zich mee en is moeilijk te herstellen. Daarom is het goed een vochtmeting te doen.
Vaak komt vocht voor bij plekken waar metaal en hout of kunststof samenkomen. Ook in het dak kan vaak – door bijvoorbeeld een lekkend raam – vocht voorkomen. Vocht zorgt voor schimmel, en schimmel is bijzonder slecht voor je gezondheid.
Wij kochten een camper met een metalen buitenwand. Hier en daar zitten er wel vochtplekken, maar wij moesten meer op zoek naar roest aan de buitenzijde. Bij ons was dit een jaar ervoor nog allemaal verholpen. Een gelukje dus.
7. Wij kochten een camper in het buitenland
Toen wij op zoek gingen naar een tweedehands camper, kwamen we uit bij de Duitse marktplaats ‘Klein anzeigen’. Het aanbod is hier groter, alleen moesten we rekening houden met een aantal zaken.
Zo hadden we regelmatig een tolk nodig en was de communicatie anders dan normaal. Je hebt bedrijven die je kunnen helpen met het organiseren en afhandelen van vrijwel alles. Wij regelden echter alles zelf, van transport tot betaling.
Bij een aankoop vanuit het buitenland moet je rekening houden met bijvoorbeeld:
- Aankoopkeuring bij het RDW
- Transport naar Nederland
- Verzekeringen (kortlopende op dag van de keuring)
- Invoeren bij het RDW
- Bpm (alleen voor voertuigen jonger dan 25 jaar)
- Nieuwe kentekenplaten
Je bent dus niet zomaar klaar wanneer je voor een tweedehands camper uit het buitenland gaat, al kan het fiscaal een aantal voordelen hebben ten opzichte van een camper uit Nederland.
Bijzonderheden?
Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen hebt over de aanschaf van een tweedehands camper of over het importeren van een Duitse camper. Wij beantwoorden je vragen graag. Wij schrijven regelmatig voor de Kampeermeneer over het wonen in een camper en geven hierbij praktische tips. Je kan ons zowel volgen en vragen via Instagram op @simply.nomads en @Ik wil hiken.
reageer