Wat zijn de kampeertrends voor 2020? Het begint inmiddels een traditie te worden de voorspellingen van deze Kampeermeneer aan het begin van het nieuwe kampeerseizoen. Ook dit jaar breng ik de kampeertrends weer in kaart, want ja ze zijn er, maar ze zijn subtieler.
Update: 2023
Inmiddels heb ik ook de kampeer- en campingtrends van 2013 voor op een rij gezet met weer nieuwe ontwikkelingen in kampeerland.
Zijn er wel kampeertrends in 2020?
Dit jaar heb ik getwijfeld of ik dit artikel wel moest schrijven. Ik had mijn visie op de kampeertrends voor 2020 tot 2025 namelijk in oktober al tijdens een presentatie gedeeld op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs. Maar toen ik precies mijn woorden en voorbeelden teruglas in een interview met de directeur Kamperen van de ANWB in de KCK, wist ik dat ik ze moest delen. Blijkbaar luistert ook de ANWB al naar de Kampeermeneer, maar in hun interpretatie kon ik me maar deels vinden.
Toch had ik het idee dat de kampeerwereld het afgelopen jaar een beetje stil had gestaan. Totdat ik mijn kampeertrends 2019 nog eens doorlas. De daar genoemde trends zetten zich grotendeels voort in 2020, maar toch zie ik nuances in de eerder genoemde trends én totaal nieuwe trends opdoemen. Bij dezen de kampeertrends die ik zie voor het kampeerseizoen 2020 en inmiddels zijn ook de kampeertrends 2021 al bekend.
1. Verzuiling van de camping zet door
De specialisatie van campings zet door. De kindercampings, en 50+ campings kennen we inmiddels wel. Je ziet nu echter dat steeds meer campings hun niche of doelgroep nog specifieker kiezen. De yoga-camping, stilte-camping of juist creatieve camping steken de kop nu ook op.
Aan de ene kant vind ik dit een mooie ontwikkeling: het zorgt ervoor dat meer mensen blijven of juist gaan kamperen. Aan de andere kant vind ik deze verdere verzuiling ook jammer, want één van de charmes van de camping blijft wat mij betreft dat directeur, stratenmaker, politicus, tandarts en kapster elkaar daar als gelijken ontmoeten.
2. Een jaar lang kamperen is dé kampeertrend
Winterkamperen timmert al een aantal jaren aan de weg, hoewel het aantal kampeerders in de winter het nog lang niet haalt bij de aantallen in het hoogseizoen. Toch is het een toename. De toename die misschien minder zichtbaar is, is het kamperen in het vroege voorjaar. De herfstvakantie, de voorjaarsvakantie en meivakantie worden steeds vaker gebruikt om te gaan kamperen. Niet alleen op campings en glampings in Nederland, maar ook in Zuid-Europa. Ook de toename van het aantal 55-plussers met meer tijd – en de roadtrips die zij maken – draagt bij aan deze kampeertrend.
3. Een safaritent is niet meer genoeg
Glamping is nog zo’n vorm van kamperen die inmiddels ingeburgerd is. Het begon met safaritenten. Deze safaritenten werden steeds luxer, maar zelfs met een luxe safaritent onderscheid je je als camping tegenwoordig niet meer. Een safaritent met eigen saniteir begint zelfs al gemeengoed te worden.
Om je glamping een beetje te laten opvallen, moet je tegenwoordig iets echt bijzonders hebben. Een zelf getimmerde caravan, of wat dacht je van het Tralaluna Tiny House? Er beginnen zelfs campings te ontstaan die geen campingplaatsen meer aanbieden, maar in zijn geheel een glamping geworden zijn.
4. Virtual Reality kamperen
Eerlijk is eerlijk, toen ik dit zag op de Vakantiebeurs was ik een beetje sceptisch. Wie gaat er nu kamperen met een Virtual Reality bril op als je ook de echte natuurbeleving kunt krijgen. Maar er zijn natuurlijk mensen die niet (meer) kunnen kamperen, omdat hun handicap of gezondheid dat niet meer toestaat. Want wat is er nu fijner dan wanneer je 50 jaar lang iedere zomer met jouw man of gezin gekampeerd hebt om daar dan even naar teruggevoerd te worden terwijl je gewoon thuis in je luie stoel zit. Of wat als je als echte kampeerder aan je ziekenhuisbed gekluisterd bent en dat wordt omgetoverd tot een luchtbed, terwijl de geur van de Zwitserse berglucht die van ontsmettingsmiddelen verjaagt. Toch best een uitvinding.
5. Je bent geen… kampeerder meer
Deze kampeertrend is enorm helpend voor iedereen die kamperen nog steeds als een beklemmende manier van vakantie vieren ziet of juist bang is om als degelijke Nederlander neergezet te worden. Waar je vroeger nog echt een kampeerder was of niet, of misschien nog wel specifieker een tentkampeerder, caravankampeerder of camperaar, is dat nu langzaam verleden tijd aan het worden.
Je mag inmiddels als kampeerder ook best een keer een jaartje overslaan om een verre reis te maken: in het voorjaar gewoon naar de ‘all inclusive’ gaan en in de zomer op de camping staan. Je mag zelfs als je normaal gesproken altijd met je gezin in een caravan kampeert, die keer met je vrienden gewoon in een tentje of in een hangmat gaan bushcraften. Een belangrijke kampeertrend is dus dat dé kampeerder niet meer bestaat.
6. Iedereen gaat lichtgewicht kamperen
Het gewicht van lichtgewicht tenten, campingstoelen, maar ook van caravans is in 2020 belangrijker aan het worden. De redenen hiervoor lijken tegenstrijdig. Enerzijds is dat namelijk omdat campingspullen steeds vaker ook met het vliegtuig meegaan.
Anderzijds is het juist de duurzaamheid die lichtgewicht kampeerspullen belangrijk maken. Een elektrische auto heeft minder trekkracht, dus wanneer je een caravan lijmt in plaats van schroeft, scheelt dat gewicht. Wanneer je aluminium campingstoelen meeneemt, scheelt dat gewicht. En in dit geval is minder gewicht meer reikwijdte.
7. Mini-adventures
In 2020 gaan we geen weekendje meer kamperen, we gaan een weekend op een mini-adventure. Beleving en avontuur worden belangrijker. Of dit een trektocht met een kano van camping naar camping is, overnachten op een kampeervlot of een trekking van cabiner naar cabiner in de Nederlandse wildernis. Ik zie het echt als kampeertrend dat we weer op zoek gaan naar het kleine avontuur in onze eigen figuurlijke achtertuin.
8. Duurzaam kamperen willen we dat echt?
De doorbraak van duurzaam kamperen noemde ik vorig jaar al als kampeertrend. Hoewel kamperen natuurlijk sowieso een duurzame manier van vakantie vieren is, is de echte doorbraak van het duurzaam kamperen er bij het grote publiek nog niet van gekomen. Het zijn vooral de grote campings en luxe glamping-accommodaties die aan populariteit winnen bij een grote groep kampeerders. Wellicht is dit een nieuwe groep, die eerder voor hotelvakanties koos, maar mijn gevoel zegt dat dat niet zo is. Deze vormen van kamperen zijn natuurlijk minder duurzaam dan met je tent naar de natuurcamping op de Veluwe. Dus ik vraag me af en toe af in hoeverre we wel echt duurzaam willen kamperen.
9. Wildkamperen nieuwe stijl
Wildkamperen is verboden in Nederland. Toch denk ik dat wildkamperen nieuwe stijl aan een opmars bezig is en wel in die mate dat je inmiddels wel van een kampeertrend kunt spreken: georganiseerd kamperen bij particulieren in de tuin of samen met je buren in het park kamperen tijdens de ‘buurtcamping’. Om over de toename in populariteit van paalkampeerterreinen en de daarbij komende problemen nog maar te zwijgen. We willen graag onze vrijheid terug en er komen steeds meer manieren waarmee dat ook legaal kan.
10. Samen kamperen
Kamperen is altijd iets geweest dat je samen deed, meestal samen met je gezin of familie. Maar we willen meer samenzijn. Ik zei eerder al dat de verzuiling van de camping deels door deze hang naar samenzijn met gelijkgestemden wordt veroorzaakt. Maar er is meer. Ook de buurtcamping, de daktentkaravaan of de populariteit van georganiseerde kampeergroepsreizen zoals in “We zijn er bijna” zijn daar voorbeelden van.
Wat zijn jouw kampeertrends voor 2020?
Dit zijn de kampeertrends waarvan ik in 2020 op de camping en in kampeerland verwacht meer te zien. Eigenlijk is iedere kampeerder die zijn ogen openhoudt een trendwatcher op de camping. Dus wat zijn de trends in kamperen waarvan jij verwacht dat ze doorzetten in 2020? Laat het me hieronder in een reactie weten.
al langere tijd ben ik aan het bedenken, hoe een fietsvouwwagen te ontwerpen voor bijv. één persoon. ik zie allerlei bedenksels, maar die zijn niet geschikt om (fabrieksmatig) te producen met eenterdelijk gewicht(12-15 kg). Ik hen wel allelei delen hievoor op papier verzameld, maar wie duikt er in productie hiervan. Zelf iets fabriceren wordt meestal te zwaar omdat ik de technische hulpmiddelen om lichtgewicht te produceren niet heb.
Misschien moet je eens gaan praten met een producent van fietskarren. Daarnaast is er ook al zoiets een fietsvouwwagen die oppompbaar is. Ken je die?
Je kent toch wel de b-Turtelboom, beter wordt het niet….