trends die het kamperen anders maken. Dit zijn de 10 kampeertrends die ik zie voor 2019 en waarvan ik denk dat ze komend jaar kamperen gaan domineren?
Wat worden de kampeertrends voor 2019? Weer een mooi kampeerjaar komt ten einde. Tijd om vooruit te kijken. Kamperen blijft altijd hetzelfde maar toch ook weer niet helemaal. Ieder jaar zijn erIeder jaar sluit ik het jaar af met een voorspelling van welke kampeertrends het komende jaar een belangrijke invloed gaan hebben op kamperen in Nederland en Europa. Mijn kampeertrends van 2018 zijn grotendeels uitgekomen. Tijd voor de belangrijkste kampeertrends van 2019 en kijk ook bij mijn voorspellingen voor de kampeertrends van 2020 en de campingtrends van 2021.
1. Duurzaam kamperen breekt door
Kamperen in eigen land is natuurlijk op zich al een behoorlijk duurzame manier van kamperen. Het aantal natuurkampeerterreinen, eco-campings en campings met een Greenkey certificaat neemt nog steeds enorm toe en deze kampeertrend zet zich door.
Deze campings doen er alles aan om de voetafdruk van hun kampeerders zo beperkt mogelijk te maken. Omdat juist kampeerders de natuur en duurzaamheid aan het hart gaat.
Naast de campings worden ook steeds meer van de kampeerspullen duurzaam. Ik schreef eerder al over de tent van gerecyclede spijkerbroeken. Zonnepanelen zie je op steeds meer kampeermiddelen verschijnen of de Haaks camper welke met zo veel mogelijk herbruikbare onderdelen en zo min mogelijk plastic is gebouwd. Mijn verwachting is dat deze trend dit jaar binnen kampeerland een grotere voet aan de grond krijgt.
2. Oostblok in trek als kampeerstek
De tijd dat heel Nederland massaal met de caravan of tent richting Frankrijk of Spanje reed lijkt voorbij. Deze landen zijn nog steeds in trek maar steeds meer kampeerders weten ook de weg te vinden naar minder bekende kampeerlanden in Oost- en Zuidoost Europa.
Kroatië is al een aantal jaren een populair kampeerland aan de middellandse zee. Ook landen als Polen, Slovakije, Tsjechië en Roemenië weten steeds meer kampeerders te trekken. Kamperen is hier veelal nog kleinschaliger, dichter bij de natuur en vaak ook goedkoper.
3. Off the grid kamperen
Deze trend sluit natuurlijk erg goed aan bij het duurzaam kamperen maar staat op zichzelf. Steeds meer kampeerders of deze nu kamperen met camper, caravan, vouwwagen of tent. De ontwikkeling van kleine zonnepanelen is de afgelopen jaren snel gegaan en de prijzen zijn gedaald.
Deze nieuwe zonnepanelen zorgen er voor dat het als kampeerder steeds makkelijker is om zonder stroomaansluiting of met slechts af en toe een aansluiting te kamperen. Zeker in combinatie met een koelkast die ook op gas kan kun je het steeds langer zonder stroom volhouden. Dit geeft kampeerders meer vrijheid.
4. Stoer kamperen verbant de burgerlijkheid
Waar kamperen 10 jaar geleden vooral werd gezien als burgerlijk gaat het nieuwe imago van een deel van de kampeerders juist stoer worden. Geen standaard caravans voor deze kampeerders. Nee de trend is juist off-road met je Pick-up camper door Schotland reizen of slapen in de daktent boven op je 4 x 4.
Ook de bamping trend waarmee je back to basic zelfvoorzienend kampeert en waar bushcrafting een voorbeeld van is zet door. Dit is niet langer alleen voor een selecte groep maar wordt ook als georganiseerd weekend uitje of ‘bucket list avontuur’ geboekt door niet basic kampeerders.
5. Revival van het roadtrippen
Rondtrekkend kamperen is natuurlijk van alle tijden. Toch zie je door de opkomst van campers, een toename van vrije tijd bij babyboomers en een verlegging van prioriteiten bij twintigers en dertigers een revival van de roadtrip.
Steeds meer (pre) pensionados kiezen ervoor om in het voor- en of naseizoen de camper maar ook steeds vaker gewoon de caravan te pakken voor een kampeerroadtrip door Europa. Een verkenning van Oost Europa, een paar maanden langs de kust van Frankrijk, Spanje of Italië of een tour langs de favoriete vakantiespots van de afgelopen 20 jaar.
Bij de jongere generatie zie je twee stromen. Stellen of alleenstaanden die vaak met een campervan een aantal maanden tot een jaar rondtrekken. Om de vrijheid en soms het ondernemerschap te ontdekken of omdat ze het gevoel hebben dat dit de laatste kans is voordat het gezinsleven hun in de greep krijgt.
Ook de roadtrippende jonge gezinnen winnen aan populariteit. Voordat je kind op vijfjarige leeftijd leerplichtig wordt nog één keer de vrijheid opzoeken. Genieten van de tijd samen als gezin door een aantal maanden door Europa te trekken.
6. Lux, luxer, meest luxe
Waar aan de ene kant van het spectrum kamperen juist simpeler wordt, zie je aan de andere kant steeds meer luxe verschijnen. Niet alleen bij campers en caravans zoals we dat inmiddels wel gewend zijn, deze worden nog steeds luxer, maar ook vouwwagens worden bijvoorbeeld steeds luxer uitgevoerd als je dat wil.
De Opera vouwwagen heeft vloerverwarming, de nieuwe Outrex vouwwagens hebben ingebouwde led-verlichting en in navolging van Holtkamper zijn er steeds meer vouwwagens die zichzelf opzetten door zich op te pompen.
7. Caravans voor elektrische auto’s
De dieselauto kan inmiddels echt inpakken want uit milieuzones worden ze geweerd en elektrische auto’s gaan hun plaats innemen. Of dit nog 5, 10 of 15 jaar duurt blijft de vraag en is vooral afhankelijk van hoe de technologie zich ontwikkeld. Dat het gaat gebeuren lijkt onomkeerbaar maar wat betekent dat voor kampeerders?
De eerste elektrische campers met een beetje een acceptabele actieradius komen binnenkort op de markt. Dethleffs heeft met de eCoco de eerste caravan speciaal voor elektrische auto’s al ontwikkeld. In 2019 zullen meer caravanmerken volgen.
8. De seizoensplaats als retraite
In de Randstad is dit fenomeen al langer aan de gang maar de trend lijkt nu ook uit te waaieren naar de rest van Nederland. Het hebben van een seizoenplaats op een camping wordt weer hip. Steeds meer mensen zien de seizoensplaats als een retraite van het drukke leven waar je heerlijk kunt onthaasten in het weekend.
Op de seizoensplek staat dan vaak ook niet meer een stacaravan maar een gepimpte caravan, keet of zelfs Tiny House. Op camping Bakkum waar deze trend lijkt te zijn uitgevonden werd op een gegeven moment zelfs tot 20.000 betaald voor een seizoensplek. De camping heeft dit inmiddels zelf een halt toegeroepen om de seizoensplaatsen beschikbaar te houden voor alle kampeerders.
9. Mixen van glamping, kamperen en bamping
Vroeger was het eenvoudig. Je was tent, (sta)caravan of vouwwagen kampeerder en je bleef de hele vakantie op één plek óf je trok rond van camping naar camping. Maar zo simpel is het niet meer. Steeds minder mensen zijn één type kampeerder maar kiezen per weekend of vakantie welk soort kampeerder ze willen zijn.
In 2019 zal deze scheidslijn nog veel meer vervagen. Voor het weekendje weg gaan we de ene keer bampen op een kampeervlot, de andere keer met de eigen caravan weg, in de meivakantie gaan we een midweek glampen in een boomhut of safaritent om in de zomervakantie er weer met de eigen caravan of tent op uit te trekken.
10. Erop of eronder voor Airbnb voor kampeerders
Voor onze hotelvakanties is het inmiddels bijna gewoon geworden om ook de Airbnb mogelijkheden te checken. Ook voor kampeerders zijn er inmiddels websites zoals Gocampr en Campspace die het mogelijk maken om in plaats van op een gewone camping bij iemand in de tuin, op zijn landgoed of zelfs op zijn dak of in een zelfgebouwde caravan van resthout te kamperen.
Zelf vind ik het een mooie trend die zich aandient en je kunt echt op hele mooie plekken terecht komen. Echter is het aanbod aan thuiscampings nog best beperkt en voor een echte doorbraak moet dit wel groter worden. Dus meld jij je aan met je tuin of dakterras?
Dit zijn de trends in kamperen! Of toch niet…?
Dit zijn de trends in kamperen die ik het afgelopen jaar gezien heb waarvan ik verwacht dat ze in 2019 gaan doorzetten. Dus als jij in 2019 duurzaam gaat kamperen, een glamping afwisselt met een gewone camping of voor de verandering een keer richting Roemenië vertrekt ben je wat mij betreft volgens de trends bezig. Eigenlijk zijn we natuurlijk allemaal een beetje trendwatchers op de camping. Dus welke kampeertrends zijn jou het afgelopen kampeerseizoen opgevallen? Benieuwd naar de trends van dit moment?
Trend bij het eerste plaatje: de vrouw gaat weer koken. De man kijkt toe en de bbq ataat niet meer centraal.