Kampeertrends 2018, deze 9 trends veranderen kamperen komend jaar - Kampeermeneer.nl

Kampeertrends 2018, deze 9 trends veranderen kamperen komend jaar

Kampeertrends 2018, deze 9 trends veranderen kamperen komend jaar
Kampeertrends 2018, deze 9 trends veranderen kamperen komend jaar
4.9 (97.33%) 15 votes

Het einde van het jaar nadert, tijd om vooruit te kijken. Ieder jaarkijk ik vooruit naar welke trends het kamperen zullen gaan beïnvloeden. Wat worden de grote kampeertrends in 2018? 2018 wordt het jaar van de pop-up campings, bushcrafing en nog zeven ander belangrijke trends die het kamperen gaan veranderen. Wat staat jou te wachten op de camping komend jaar?

Kampeertrend 1: Vercamperisering van de camping

Campers krijgen een eigen plaats op de camping. Sinds 2015 zijn  campers aan een opmars bezig. Ook in 2017 werd het ene na het andere verkoop record van zowel nieuwe als tweedehands campers behaald. Op campings leidt dit steeds meer tot verdeling. Andere campinggasten klagen over de grote gevaartes die hun idyllische kampeerbeeld overhoop gooien. Aan de andere kant staan veel camperaars het liefste op een (gratis) camperplaats maar goede camperplaatsen zijn schaars en gemeenten zijn onwillig om er nieuwe aan te leggen Steeds meer campings proberen de vrede te bewaren en spelen hierop in door speciale campervelden aan te leggen of om campers alleen toe te staan tot een bepaalde lengte.

Trend 2: De opkomst van de boomhut

Glamping is de afgelopen jaren gemeengoed geworden. Op heel veel campings zie je tegenwoordig safaritenten, pods, blokhutten of andere accommodaties waar je luxe kunt kamperen. Een nieuwe glamping variant die ik op steeds meer plekken terug zie is kamperen tussen de boomtoppen. De boomhut is aan een opmars bezig. Er zitten enorme verschillen tussen de boomhutten. Je hebt platformen waar je je eigen tent nog op kunt zetten maar ook ontzettende luxe bouwsels die niet onderdoen voor een mooie bungalow.

KAMPEERTIPS  Kampeertrends 2018, deze 9 trends veranderen kamperen komend jaar

Foto: mrtnk

Kampeertrend 3: De opkomst van bushcraften

Wat mij betreft is 2017 het jaar geweest van de doorbraak van het bushcraften in Nederland. Bushwattes?  Bushcrafts zijn de vaardigheden die je nodig hebt om in de natuur te verblijven. Je maakt dus gebruik van alles wat de natuur te bieden heeft om het voor jezelf zo aangenaam mogelijk te maken. Overnachten is zelf gebouwde hutten of shelters, kampvuren bouwen om daarop te koken etc. Je hebt dus niet veel nodig want je gebruikt wat de natuur je geeft. In Nederland is een groeiende groep bushcrafters die regelmatig samen komen en samen kamperen in de natuur. Een trend binnen kamperen om zeker rekening mee te houden én eens uit te proberen.

Trend 4: Campingweddings en feesten

Met de opkomst van festivals willen steeds meer mensen ook hun eigen (huwelijks)feest in festivalsfeer vieren. Vooral kleine campings zijn hier uitermate geschikt voor. Trouwfeesten, familiefeesten en jubileumfeesten worden dan ook steeds vaker op campings gegeven. Hierbij worden de campings soms omgebouwd tot totale festivalterreinen. Wat mij betreft een mooie ontwikkeling omdat een nieuwe groep kampeerders weer naar de camping wordt getrokken. Wel is het belangrijk om hier met de andere gasten open over te zijn. We hebben op een natuurcamping weleens een hele avond in de feestmuziek gezeten terwijl we daar voor onze rust kwamen. Dus of openheid óf gewoon de hele camping laten afhuren.

Lees ook:  Bellenblaas vanaf nu verboden op campings in Europa!

Kampeertrend 5: De 50+ camping verboden voor gezinnen

Deze trend in kamperen zit er al een tijdje aan te komen. Een camping is al lang geen camping meer. In de loop der jaren zijn het boerencampings, natuurcampings of kindercampings geworden. Deze opkomst  van doelgroepencampings zet komend jaar door waarbij steeds meer campings de keuze durven te maken voor een specifieke doelgroep. Op de 50+ camping zijn gezinnen niet langer welkom en op de eenoudercamping mag je alleen als alleenstaande ouder met je kinderen komen. Voor veel kampeerders is dit wel even wennen. Zelf vind ik het soms jammer dat mijn gezin niet meer welkom is op deze plekjes. Toch begrijp ik ook wel dat wanneer je echt voor je rust komt een 50+ camping een uitkomst kan zijn.

KAMPEERTIPS  Kampeertrends 2018, deze 9 trends veranderen kamperen komend jaar

Trend 6: VTwonen caravans en tenten

Het zou mij niet verbazen wanneer VTwonen komend jaar met een kampeeruitrusting komt inclusief stoelen, kleden, servies en campingkasten. Want styling is één van de grote trends in kamperen van dit moment. Het pimpen en stylen van retro caravans is al een aantal jaren populair. Ook het versieren van je tent met lichtjes, lampions en slingers heeft een vlucht genomen. Kampeerders vinden het steeds belangrijker om ook op de camping gezelligheid om zich heen te hebben, zich thuis te voelen en te kunnen laten zien wie ze zijn.  De laatste hippe kampeerartikelen van Bo-camp zijn een goed voorbeeld van hoe dat kan en mijn inschatting is dat er meer zullen volgen.

Kampeertrend 7: Deel je camper of caravan

De airbnb’s voor campers en caravans springen als paddenstoelen uit de grond. De tijd dat je zelf niet kampeert kun je je vouwwagen, caravan of camper via deze website verhuren aan anderen die er plezier van kunnen hebben. Waar het aanbod op deze websites de afgelopen jaren beperkt was verwacht ik dat dit in 2018 explosief zal groeien omdat Nederlanders steeds meer gewend raken aan deze manier  van zaken doen.

KAMPEERTIPS  Kampeertrends 2018, deze 9 trends veranderen kamperen komend jaar

Trend 8: Terug van weggeweest de vouwwagen

Ik weet niet of het komt omdat we zelf afgelopen jaar een vouwwagen hebben gekocht maar ik zie ze weer steeds vaker op de camping. Nadat de vouwwagen het afgelopen decennium een beetje in de vergetelheid was geraakt is de vouwwagen in 2018 weer terug van weggeweest. Door de innovaties in de vouwwagenbranche is het opzetten van vouwwagens stukken sneller en makkelijker geworden. Daarnaast hebben ze veel meer comfort gekregen, matrassen met pocketvering, kant en klare keukens inclusief wasbak, koelkast en driepits gasstel. In 2018 staan komen er meer zelfopblaasbare vouwwagens zoals de Campooz Lola.  Mooi vind ik ze nog niet maar wel super handig.

Lees ook:  Campingtip: Camping Hoeve Krekelberg Limburg

Kampeertrend 9: Weekendjes weg

Uit het CBS Trendrapport Recreatie en Toerisme 2017 blijkt dat kamperen weer helemaal hot is. Voor het eerst sinds jaren is het aantal kampeervakanties weer met procenten gestegen. Dit komt vooral omdat het aantal korte kampeervakanties is toegenomen de weekendjes op de camping met de eigen tent of caravan of in een glamping. Hoewel we nog lang niet terug zijn op het niveau van 15 jaar geleden lijkt me het een mooi streven om volgend jaar dat verschil in te lopen

Trend 10: Pop up campings worden dé trend in kamperen

Pop up winkels en pop-up tenten zoals de Quechua kennen we inmiddels wel.  Tijdelijke winkels die de leegstand in winkelstraten opvullen en vaak creativiteit en reuring brengen. In 2018 komen de pop up campings er aan. Tijdelijke campings, vaak kleinschalig,  op mooie plekken waar je maar een paar maanden of één seizoen terecht kunt voordat de camping weer verhuisd. Een bijzondere en exclusieve ervaring die je laat kamperen op bijzondere plekken.

Welke trends gaan kamperen volgens jou veranderen?

Genoeg kampeertrends voor 2018 dus om kamperen nog leuker en spannender te maken voor iedereen. Ga jij in 2018 glampen in een boomhut, voor de eerste keer bushcraften of misschien zelfs trouwen op de camping? Eigenlijk zijn we allemaal trendwatchers dus welke trends in kamperen het jij in 2017 op de camping gezien en verwacht je dat doorzetten in 2018?

Volg kampeermeneer ook op facebooktwitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en mooie trends in kamperen.

Share

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Lees mijn bio

Comments

  1. In een boomhut je vakantie doorbrengen, dat lijkt ons echt mega leuk! haha nog nooit iemand over gehoord. Super leuk idee! Onze jongens die altijd al in bomen klimmen zullen dit fantastisch vinden. Snel even verder kijken naar de mogelijkheden.

  2. […] Op de Kampeer en Caravanjaarbeurs in Utrecht vind ik het altijd zo jammer dat er zo weinig campings aanwezig zijn. Op de Caravana heb je met meer dan 200 campings uit alle windhoeken van Europa genoeg campings om uit te kiezen. Er zitten sowieso een paar mooie campings tussen heb ik al gezien, leuk om je te oriënteren voor de mei- of zomervakantie 2018. Dit jaar is er voor het eerst een apart plein met veel campings uit Nederland wat weer handig is voor de weekendjes weg. Want dat is dit jaar dé kampeertrend! […]

  3. […] in kratten bij elkaar opslaat vergeet je nog steeds dingen. Want of je nu aan glamping doet in een boomhut, safari tent of stacaravan. Compleet zijn ze eigenlijk nooit. Vaak kun je de het beddengoed tegen […]

  4. […] met deze kekke stoel en stoere Dutch oven! Vorige week vroeg ik me af wat jullie van de trend van VTwonisering op de camping vonden en vertelde ik hoe hebberig ik zelf wordt van de Bo-Camp Outdoor collectie.  […]

  5. […] kamperen, ik hou er van, is zoals ik al voorspelde dé kampeertrend voor 2019.  Op de KCJ zie je dat ook terug. Als ik even door de stands heen blader zie ik […]

  6. […] ik het doorlees realiseer ik me hoeveel trends, hypes en rages er zijn gekomen en gegaan maar ook hoe ontwikkelingen eigenlijk al lang geleden […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *