Herfsttip: Kamperen in een trekkershut

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Het is herfst en de regen kletterde tegen de ramen. Toch wilden we er in de herfstvakantie nog even tussenuit. Omdat we geen zin hadden om met dikke truien aan buiten te zitten en achteraf natte tenten uit te moeten hangen besloten we deze keer te kiezen voor een trekkershut op natuurcamping De Kersengaard.

Een trekkershut? Wat is dat?

Een trekkershut is een klein houten blokhutje, bedoeld om maximaal een paar nachtjes in te overnachten. Je kunt er met vier personen terecht, hoewel enkele hutten ook plaats bieden aan groepen tot 8 personen.

Een basic of een luxe trekkershut?

Trekkershutten zijn er zijn verschillende types: standaard, plus en comfort. Zoals je vast al kunt raden, verschillen ze in grootte en voorzieningenniveau. Waar een standaardhut niet meer heeft dan een tafel, stoelen, een kookgelegenheid en vier stapelbedden, hebben de plus- en comforthutten extra’s zoals een aparte slaapruimte, stromend water en een toilet.

Trekkershut3

Wat is er aanwezig in een trekkershut?

Er is een standaardlijst van dingen die je minimaal in een trekkershut hoort aan te treffen. Daarop staan, behalve de bedden, de tafel en het kooktoestel, ook een afwasteil, een jerrycan, een pannetje of fluitketel, een emmer, een bezem en stoffer en blik en een spiegel.

Veel campingeigenaren vullen dit standaard-assortiment naar eigen inzicht aan, maar je kunt er dus niet op rekenen dat er extra’s zijn. Beddengoed, borden, bestek en extra pannen zelf meenemen dus, en vergeet ook de lucifers niet!

Trekkershut

Trekkershutten staan in heel Nederland…

Trekkershutten vind je door heel Nederland, zowel op grote als kleine campings. Op de website van de stichting trekkershutten staat een compleet overzicht. Je kunt er selecties maken en zo de resultaten filteren. Op deze site kun je ook vinden waar een hut aan moet voldoen om officieel de titel “trekkershut” te mogen dragen. En daar is best nog wat voor nodig: een minimale afmeting, een standaard inventaris en zelfs een picknickbank buiten. Sommige op trekkershut lijkende accommodaties voldoen daar niet aan, en daarom bieden campings ze ook wel aan als “hooiberghut”, “kampeerhut” of “trekkershuisje”. Met een beetje creatief zoeken op Google vind je dus nog wat extra locaties.

Lees ook:  Review: Landgoedcamping Westerwolde, natuur en kampvuur op de Veluwe

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

…en enkele staan in het buitenland

Ook buiten Nederland zijn er trekkershutten. Op de trekkershutten-site vind je onder meer plekken in België, Luxemburg en Duitsland. Ga je naar Scandinavië? Zoek dan in Google eens op “stuga”. Je vindt dan een veelheid aan hutjes.Trekkershut6

Wij kozen deze herfst een standaardhut op natuurcamping de Kersengaard

Om op de camping in de herfstvakantie zonder tent het kampeergevoel toch een beetje vast te houden, kozen wij voor de standaardhut op natuurcamping de Kersengaard in het Zuid-Hollandse Zuidland. Hoewel “standaard” doet denken aan dertien-in-een dozijn, was dat op deze camping allesbehalve het geval.

Onze trekkershut stond ongeveer 1,5 meter boven de grond tussen een paar bomen op de camping. Daardoor hadden we de hele vakantie een soort van “boomhut-gevoel”. Omdat de hut ook wat groter was dan de standaardmaat, konden we met zijn viertjes makkelijk aan de tafel zitten en had ook het kookplekje (een keukentje zou te veel eer zijn…) nét wat extra ruimte. Fijn!
Water en sanitair was er niet in de hut, maar gelijk onder aan het trapje hadden we een eigen kraantje, en de wc’s en douches lagen op nog geen 20 meter afstand.

Trekkershut2

Een lege camping heeft voordelen!

Het sanitair deel je met de rest van de campinggasten. Nu waren die er tijdens ons verblijf nauwelijks, dus voor ons waren de 2 douches en 3 wc’s bijna privé-sanitair. Als de camping voller is, dan lijkt het ons misschien wat weinig.

Voordeel van de lege camping was dat de kinderen alle ruimte hadden om te voetballen. Of om andere spelletjes te doen, want spelmateriaal was er genoeg op de Kersengaard. Frisbee’s, Jeu-de-boules, trampolines, een schommel, een vuurplaats en zelfs een kano. Die laatste hebben we vanwege de regen maar niet gebruikt.

Sowieso is nattigheid bij deze camping wel een dingetje. Zeker als het wat langer achter elkaar regent, wordt het kampeerveld best wel zompig. Dat ligt natuurlijk gewoon aan de ligging en het daarmee samenhangende bodemtype, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Caravans en campers kunnen daardoor bijvoorbeeld niet altijd overal staan. 

Lees ook:  Slapen in een Cabiner en wandelen in wild Drenthe

Kersengaard: Een betere trekkershut op een plek waar je alle kanten op kunt

De trekkershut op natuurcamping de Kersengaard is een van de betere in zijn soort. Doordat hij net wat groter is en een aparte vorm heeft, is het erg leuk om hier te verblijven. Vanaf de camping kun je makkelijk richting de stadse drukte van Rotterdam, in vestingstadje Brielle of richting de rust van Goeree-Overflakkee en natuureiland Tiengemeten. Om te kamperen is de camping in de herfst wel erg rustig en nat, dus zeker met een tent loont het misschien om wat verder te kijken. Of om toch even te informeren of de trekkershut vrij is natuurlijk!

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending