Top: Vlotkamperen met Campanyon

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Een tijdje geleden stuitte ik op Campanyon, een website vol met leuke reismogelijkheden. Ik probeerde de site een beetje uit en tot mijn verrassing werd ik daarna benaderd of ik niet eens voor hen op pad wilde gaan. Die kans voor een micro-avontuur sloeg ik natuurlijk niet af!

De missie van Campanyon: natuur voor iedereen

Campanyon wil buitenmensen en verhuurders bij elkaar brengen, zonder de zoveelste verzamelsite van campings te zijn. Het van oorsprong Scandinavische bedrijf biedt kampeerlocaties in Europa, nu nog voornamelijk in hun thuisbasis  Scandinavië, Nederland en Frankrijk. De plekken zijn allemaal kleinschalig, zelfs als ze soms op het terrein van een wat grotere camping liggen. Je reserveert en betaalt allemaal via Campanyon, heel gemakkelijk.

Mocht dit je een beetje doen denken aan Campspace, dan klopt dat deels. De website van Campanyon ziet er inderdaad ongeveer hetzelfde uit, maar daar waar Campspace zich meer op particuliere kampeerplaatsen richt, biedt Campanyon ook glamping en natuurhuisjes en zoekt het meer de samenwerking met kleine campings. Toch zitten er op de site ook wel wat particuliere plekjes bij.

1% for the Planet stichting

Wat ik sympathiek vind, is dat Campanyon de 1% for the Planet stichting steunt. Dit is een initiatief dat de natuur voor toekomstige generaties wil behouden. Het wil bedrijven overhalen om 1% van de omzet af te dragen aan financiële ondersteuning van lokale en internationale natuurorganisaties.

Pee with a view
Welke filter heeft Campanyon….Episch toilet?

Op de website staan veel leuke plekjes verspreid over Europa, gemakkelijk weergegeven op een kaart. Net zoals bij veel andere websites kun je inzoomen om meer locaties in beeld te krijgen en zijn er verschillende filtermogelijkheden. Vermeldenswaardig is daarbij het filter “episch toilet“, waarbij je accommodaties te zien krijgt met een wat alternatief toilet. Denk bijvoorbeeld aan een composttoilet, of een plek waar je je behoefte kunt doen met uitzicht op de bergen. Tsja, je kunt er van vinden wat je wil, onderscheidend is het wel.

Campanyon

Koken op het vlot
Mijn trip ging naar een kampeervlot

Mijn Campanyon-bestemming is IJsselstein. En niet zo maar op een camping:  nee, ik ga naar een kampeervlot! Eerder sliep ik al wel eens op een treibgut-vlot, maar dit is anders. 
In de jachthaven van Marnemoende liggen, in de natuur van de Hollandse IJssel namelijk vier kampeervlotten. Het zijn basic vlotten met een soort houten tentje erop. Ze varen niet: twee van de vlotten liggen een paar meter van de kant en hebben rondom water, de andere twee liggen vast aan de wal van een eilandje.

Lees ook:  Slapen in een glazen box, hoe cool (of hoe warm) is dat?

Deze hebben als voordeel dat ze een klein kampvuurplaatsje op het eiland hebben, maar de andere twee geven meer een ‘vlotgevoel’.  De kampeervlotten hebben allemaal een eigen terras van ongeveer 2 bij 3 meter, dus ook zonder eiland-plekje is er ruimte om buiten in de zon te zitten.   

Je komt met een Canadese kano in ongeveer 10 minuten peddelen vanaf de jachthaven bij de vlotten. De vlotten zijn als je aankomt leeg, dus al je bagage neem je in de kano mee. Vanuit Marnemoende krijg je alleen een basisset aan spulletjes mee, zoals een waterdicht tonnetje, een afvalzak, een lampje, matjes om op te slapen en klapstoeltjes. Ook krijg je een jerrycan drinkwater en een campinggaz-brandertje mee (mijn tip aan Marnemoende: een klein keteltje zou een goede toevoeging zijn.). En je krijgt een toiletemmer, dus ook hier de kans om ‘episch’ te plassen. 

Uitzicht vanaf het vlot
Kanoën door de gracht van IJsselstein

In de jachthaven kun je trouwens wel gewoon douchen en naar het toilet, en als je daar dan toch bent, bestel dan gelijk je broodjes voor de volgende ochtend of eet een hapje in het restaurant. Wat drinken kan er ook, maar er is natuurlijk niets beter dan op je kampeervlot midden in de natuur van je drankje te genieten en daarna een frisse duik in het meer te nemen.

Als je klaar bent met zwemmen, is het de moeite waard om met de kano over de rustige Hollandse IJssel naar IJsselstein te varen. Wij peddelden er ongeveer 3 kwartier over. Af en toe passeerde er een klein bootje, maar verder zagen we vooral meerkoeten, eenden, ganzen, zwarte zwanen en zelfs een ijsvogel. In IJsselstein legden we ergens aan langs de gracht, wandelden zo het centrum in en streken in het zonnetje neer op een terras: beter kan niet.   

Helaas: geen mooie zonsondergang

‘s Avonds verheugen we ons op de zondondergang. Dat wordt genieten, zo vanaf het vlot! Terwijl de avond valt, valt echter ook de regen. En niet zo’n klein beetje ook. Het houten dak en vrachtwagenzeil van het kampeervlot houden ons gelukkig goed droog en bij het licht van het kampeerlampje maken we het gezellig met een spelletje. Maar even geen vaartochtje naar het sanitair deze keer, maar tanden poetsen op het vlot. 

Campanyon

De volgende ochtend is het gelukkig wat opgeklaard en de zon doet hard zijn best door de wolken heen te komen. We duiken nog een keer snel in het water, ontbijten en laden dan de spullen weer in de kano om hem in te gaan leveren. Wij zijn weer een micro-avontuur rijker!

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter

Sending