Tol voor zware campers op Autobahn Duitsland vanaf 2024

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Tol in Duitsland, het zit er al een tijdje aan te komen tol op de Duitse autobahn. Vanaf oktober 2020 wil de Duitse minister van verkeer de tol definitief gaan invoeren.  De zogenaamde ‘PKW maut’ wordt een kilometerheffing voor alle personenauto’s die gebruik maken van de snelwegen in Duitsland. 

frankrijk tolpoorten

UPDATE: Geen tol

Begin 2020 werd duidelijk dat de tol op de duitse autobahn voor Nederlandse vakantiegangers niet door gaat. Het Europese hof heeft hier tegen gestemd. Per 1 juli 2024 moeten voertuigen zwaarder dan 3500 kg, Zware campers worden echter buiten de tolregeling gehouden en hoeven geen to te betalen. 

Tol op Duitse snelweg v?

De invoering van tol op de Duitse snelwegen komt niet vanuit het niets. Al jaren probeert de Duitse overheid een kilometerheffing in te voeren. De Duitse Ministerr van Verkeer Andreas Scheuer liet onlangs via Twitter weten dat er belangrijke vorderingen zijn gemaakt waardoor een invoering in oktober 2020 haalbaar is. 

Volgens de Minister zouden er geen organisatorische en technische belemmeringen meer zijn en is ook de financiering van de invoering al rond. 

Duitse tol ook voor buitenlandse auto’s

In Duitsland is er al een kilometerheffing voor vrachtwagens. Met de invoering van de PKW-maut gaat er ook tol geheven worden voor personenauto’s. De tol gaat gelden voor alle personenauto’s in Duitsland dus ook voor Nederlandse en andere buitenlandse auto’s. 

Als één van de belangrijkste redenen voor de invoering geeft Andreas Scheuer in zijn nieuwjaarstoespraak zelfs aan dat het gaat om ‘gerechtigheid’.  Iedereen die de Duitse infrastructuur gebruikt moet daar voor betalen. Duitsers gaan niets extra’s betalen maar de inkomsten worden vooral vanuit het buitenland verwacht. 

duitsland tol

Foto: MPD01605

Nederland in beroep tegen tol in Duitsland

 De Nederlandse overheid ziet het Duitse tolbeleid als discriminerend. Nederland heeft daarom samen met Oostenrijk een klacht ingediend bij het Europese Hof van Justitie. De tol is volgens Nederland discriminerend omdat Duitse inwoners door andere financiele regelingen worden gecompenseerd voor de te betalen tol. Voor buitenlandse voertuigen geldt dat niet. 

Daarnaast zou de invoering van de tol in Duitsland ook het grensoverscheidende verkeer belemmeren volgens de Duitse en Oostenrijkse overheid.  De verwachting is dat het Europese Hof van Justitie pas over een aantal maanden een uitspraak zal doen.  Het belemmert de Duitse Minister van Verkeer er niet van om zijn plannen verder uit te werken. 

Lees ook:  Milieusticker Spanje, heb je die echt nodig?

tolvignet duitsland

In 2019 en 2020 laatste tolloze kampeerseizoen in Duitsland

Als de invoering van tol op de Duitse snelwegen inderdaad in oktober 2020 zal plaatsvinden kunnen we nog twee kampeerseizoennen genieten van de Autobahn zonder tol te betalen. Laten we daar maar gewoon enorm vn genieten. 

Ondertussen stilletjes hopen op een uitspraak van het Europese Hof die de tol in Duitsland toch dwarsboomd. Zelf verwacht ik niet dat dit nog terug te draaien is en kunnen we dus nog maar beter even genieten van die laatste zomers zonder tol. 

Dit vind je ook interessant: 
– Alles wat je moet weten over de milieusticker Duitsland
– De tolpoorten in Frankrijk gaan verdwijnen. Yes!
– Alles wat je moet weten over de milieusticker in Frankrijk
– Dit moet je weten over het tol vignet Oostenrijk
Maximum snelheid met caravan of aanhanger in Europa per land

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

Laat jouw reactie achter