11 handige dingen voor op je To Do list na een vakantie

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Thuiskomen na een heerlijke vakantie. Het eerste wat je doet? Voor de één is dat twee dagen lekker lamballen op de bank om na te genieten. De ander schiet meteen in de actie modus en gaat aan de slag. Ik behoor tot die laatste categorie terwijl mijn vriendin liever bij de eerste groep zou horen. Met kinderen is dat echter lastig. Daarom voor de actie mensen en voor hen die actie mensen zouden willen zijn 11 tips om direct na je vakantie geld te besparen, gezond te blijven en langer na te kunnen genieten.

Post en mail uitzoeken na het thuiskomen

Bij thuiskomst ligt er vast een stapel(tje) post op de deurmat en als je je e-mail niet hebt bijgehouden puilt ook de inbox vast behoorlijk uit. Sorteer meteen bij binnenkomst de post op leuk, troep en actie vereist. Neem dat laatste stapeltje facturen en afspraakbevestigingen en betaal ze direct of zet ze in je agenda. Zo ben je meteen bij. Met je e-mailbox doe je hetzelfde. Gooi in 10 minuten alle spam en nieuwsbrieven weg, reageer meteen op de mails die daar om vragen en je bent weer bij. Dit zorgt ervoor dat ze geen ruimte in je hoofd meer kosten.

Check je bankrekening

Je kunt tegenwoordig met veel apps gewoon ook op vakantie je bankrekening en creditcard checken. Is vakantie voor jou echter vakantie en doe je dit niet check dan bij thuiskomst wat de schade is. Zorg er voor dat er voldoende geld op je lopende rekening staat zodat je geen rente hoeft te betalen. Check daarnaast je creditcardrekening en bankrekening om te zien of alles al afgeschreven is, dat duurt soms namelijk even, zodat er geen verrassingen meer komen en om te zien dat er geen misbruik van jouw passen is gemaakt.

Ruim op

Dit is één van mijn persoonlijke favorieten. Yep ik ben een opruimjunk. De kampeerspullen moeten uit de auto en meteen naar hun opruimplek toe. Zo zwerven ze niet nog dagen door het huis waardoor je voor de derde keer over de luchtbeddenpomp struikelt. Wij hebben de kampeerspullen op twee plekken staan. Alles wat niet klam of vochtig mag worden op zolder. De Curver bakken met keukeninventaris in de kelder. Als er dingen zijn die je deze vakantie hebt gemist voeg die dan nu aan je kampeerspullen toe zodat je voor de volgende kampeertrip zo alles kunt pakken en in de auto kunt zetten.

Lees ook:  Kamperen, zo maak je de CO2-voetafdruk op de camping nog kleiner

Deel je ervaring

Ter voorbereiding op jouw vakantie heb je vast op het internet gezocht naar reviews van campings of tips voor dingen die je in de regio kunt doen.  Nu je er zelf bent geweest kun jij ook anderen helpen door bijvoorbeeld op Zoover op een Facebookgroep jouw ervaringen te delen. Doe dit binnen twee weken na thuiskomst omdat je dan de naam van die ene ijssalon of de naam van de eigenaar van de camping je nog herinnert. Je mag je camping en kampeertips natuurlijk ook altijd delen op de facebookpagina van Kampeermeneer.

Foto: HAMZA BUTT

Foto: HAMZA BUTT

Verzorg jezelf

De ene keer is dit meer nodig dan de andere. Kamperen kan echter ook voor je lichaam wat ongemakken met zich meebrengen. Dus heb je nek of rugklachten door het harde luchtbed trakteer jezelf dan op een lekkere massage. Zijn wondjes op je handen, benen of voeten door de viezigheid op de camping een beetje ontstoken ga dan een paar avonden weken in Biotex of Badedas om erger te voorkomen. Zo voorkom je dat je in negatieve vorm vakantiesouvenirs overhoudt.

Handel de verzekering af

Heb je in vakantie schade gehad aan je auto, ben je je zonnebril kwijtgeraakt of heb je een bezoekje aan de dokter gebracht. Handel dit na thuiskomst dan binnen een week meteen af met je auto-, reis- of zorgverzekering. Dat scheelt een zoektocht naar de bonnetjes of gewoon het helemaal vergeten om de schade in te dienen.

Foto; Memphis-and-53rd

Foto; Memphis-and-53rd

De was

Tja dat is altijd wel een dingetje. Vakantie is vakantie dus het wassen op de camping dat beperken we tot een minimum. Dat betekent wel dat we bij thuiskomst echt een enorme berg hebben. De wasmachine gaat dan ook direct na thuiskomst aan. Volgens een strak schema van vaak een was of 6 á 7 wordt daarna alle vieze campingwas inclusief slaapzakken etc. verwerkt. Het duurt meestal twee dagen maar dan zijn we wel meteen weer bij en ligt alles schoon in de kast.

Foto’s uitzoeken

Op vakantie maak je vaak veel foto’s. Wij hebben naast de telefoons vaak nog twee camera’s mee. Alles bij elkaar zijn het vaak honderden foto’s.  Om dit een beetje overzichtelijk te houden is het handig om één of twee weken na thuiskomst een avond te nemen en alles uit te zoeken. Alle foto’s in één map op je computer, ook die van je mobiele telefoon, en foto’s die dubbel of van slechte kwaliteit zijn die kunnen meteen weg. Laat er ook meteen een paar afdrukken of maak er een mooi fotoalbum van en zet ze ergens in huis zodat je af en toe nog even terug kunt dromen.

Lees ook:  Kampeerbeurzen in 2024, hier moet je zijn!

Neem actie

Op vakantie heb je vaak eindelijk tijd om even stil te staan bij de belangrijke dingen in het leven. Je gaat plannen maken of besluit bepaalde dingen juist niet meer te doen. Ook door een nieuwe omgeving kun je geïnspireerd raken en besluiten een bepaalde sport op te pakken, je te gaan verdiepen in een kunstenaar of een goed doel te gaan steunen.  Helaas blijft het vaak bij plannen en voornemens. Echter als je in de eerste week na je vakantie de tijd neemt om de plannen even op te schrijven. Een moment in je agenda te prikken om er echt mee aan de slag te gaan. Of nog beter meteen diezelfde avond een donatie te doen aan Stichting het Limburgs Landschap, je in te schrijven bij de lokale surfschool of nu eens die sollicitatiebrief te schrijven. Dan blijft het niet bij plannen maar komt er actie. Ik weet hoe moeilijk dit is maar doen is de enige manier die werkt.

Zet je ‘Buitenland’ abonnementen uit

Heb je een flexibele reisverzekering dan kun je er nu ook voor kiezen om bijvoorbeeld het annuleringsdeel of het buiten Europa deel tijdelijk uit te zetten. Ook de ANWB pechservice buitenland kun je per maand opzeggen. Zo kun je geld besparen als je weet dat je voorlopig toch niet naar het buitenland gaat.

Voor de mobiele telefoon geldt ook dat je bij veel abonnementen nu tijdelijke buitenland bundels hebt. Je moet niet vergeten die weer uit te zetten als je thuis komt. Anders betaal je voor een service waar je geen gebruik van maakt.

Plan je volgende kampeertrip

Een recent onderzoek naar het effect van vakantie op ons geluk liet zien dat we zowel van het plannen, als van de eigenlijke vakantie gelukkiger worden. Helaas liet het onderzoek ook zien dat het effect niet blijvend is. Ongeveer twee weken na thuiskomst is ons geluksniveau weer terug bij normaal. De enige manier om dat dus te voorkomen is om meteen maar weer een nieuwe vakantie te gaan plannen. Dat is dus precies wat wij hebben gedaan. Nog geen vijf dagen na thuiskomst hebben we een zonvakantie geboekt voor de herfstvakantie om het regenachtige Limburg een beetje goed te maken.

Wat is jouw ritueel om bij thuiskomst? Hoe bespaar jij geld? Zorg je voor jezelf of geniet je nog even na van die lekkere kampeervakantie? Deel het met ons in de reacties hieronder.

Like Kampeermeneer ook op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste kampeernieuws, handige kampeertips en de mooiste campings.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

  • Nog een tip: schrijf direct op je paklijst voor volgend jaar wat er nog moet gebeuren. Bijv. wasmiddel kopen, gasfles vervangen in 2018, twee weken gebruikt, volgend jaar meer warme kleding menemen.

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending