18 mustsee tips voor een rondreis over het Noordereiland + Route!

d93e1e3b7cb28f39c1de73173e335410?s=55&d=mm&r=g Laura Sta je op het punt om het Noordereiland van Nieuw-Zeeland te ontdekken? Dan zijn deze tips voor jou geschreven! Zo lees je de highlights van het Noordereiland, welke must-sees je niet mag missen én deel ik een camperroute van 2 weken. Hoe lang je reis ook gaat zijn: met deze tips beleef jij de beste rondreis.

De eerste stappen op het Noordereiland

Onze camperreis begon in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland. We vertrokken met onze camper en verkenden de noordelijke regio. We bezochten de Waitomo Glowworm Caves, waar duizenden glimwormen een magische sfeer creëren. Bereid je goed voor met deze 13 musthave apps die je rondreis door Nieuw-Zeeland makkelijker maakt. 

 

Camperroute van 2 weken Noordereiland Nieuw-Zeeland

 • Dag 1-3: Auckland – Bay of Islands
 • Dag 4-6: Wangarei/Far North
 • Dag 7: Coromandel Peninsula
 • Dag 8: Rotorua
 • Dag 9-10: Tongariro National Park
 • Dag 11: New Plymouth – aan de voet van Mount Taranaki
 • Dag 12 -13: Wellington
 • Dag 14: AucklandDe hoogtepunten van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland

6x watervallen in Nieuw-Zeeland

Een waterval kan erg imposant zijn. Een zonnige dag waarop je verschillende regenbogen spot in het water, of juist een regenachtige dag waardoor de waterval zeker de moeite waard is met dat extra water. Deze watervallen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland vonden wij echt een bezoek waard:

 • Whangarei falls
  De eerste waterval die wij bezochten in Nieuw-Zeeland. Een mooie start en een goede opbouw voor de komende watervallen die we gaan bezoeken. Je kunt een klein rondje lopen rondom de waterval en de parkeerplaats is gratis.
 • Huka falls
  De Huka falls is niet echt een waterval, eerder een wildwaterrivier. Met een onwijze kracht stroomt het felblauwe water hier voorbij. Een prachtig plaatje is dan ook niet te missen.
 • Rainbow falls
  Rondom de Rainbow falls kan je een korte wandeling maken. In de mist die net boven de Rainbow falls hangt, zie je vaak de weerspiegeling van een regenboog. Deze informatie las ik pas na ons bezoek, dus ik deel dit graag alvast met jou.
 • Tawhai falls
  Bij deze waterval zijn wij niet geweest, maar toch wil ik ‘m benoemen. Hij kan velen bekend voorkomen. Dit is namelijk de waterval waar Gollum uit Lord Of The Rings vaak zit. De waterval heeft dan ook de bijnaam Gollums Pool.
 • Owharoe falls
  Onderweg naar de Lord of the Rings-filmset kwamen we langs deze verstopte waterval. Kleinschalig en alles behalve toeristisch en juist daarom zo leuk. Ben je in de buurt? Zeker even langsgaan dan.
 • Te Wairoa falls
  Je kunt bij de Te Wairoa falls elkaar haast niet verstaan, zo hard klettert het water naar beneden. De Te Wairoa falls zijn nogal een verborgen parel omdat je ze alleen kunt bezoeken via het Burried Village park.
Lees ook:  13 Must-have apps voor een roadtrip in Nieuw-Zeeland

Ontdek glowwormen in Nieuw-Zeeland

Een vochtige grot induiken om naar kleine vliegen te kijken. Klinkt als een fantastisch uitje, toch? De grotten waar glowwormen zich in bevinden, zijn zeker een fantastisch uitje. Het deed ons het meest denken aan ‘glow in the dark’-stickers van vroeger, maar dan in het echt.

 • Waitomo Caves
  De meest bekende glowwormgrot is de Waitomo Caves. Hoe het er daar uitziet kan ik je niet vertellen. De ervaring zal ongekend zijn. Je ontdekt de grot via een boot. Daar zie je in alle duisternis de groene lichtgevende glowworms.
 • Waipu Coves
  Wij ontdekten de Waipu Coves. Een haast onontdekte plek. In tegenstelling tot de Waitomo Caves ontdek je deze grot op eigen houtje. Neem dus een hoofdlamp en droge kleren mee. Wij waren tot aan onze navel nat maar dat was het helemaal waard. Wat een natuurfenomeen is dit zeg.
Roturoa kraters

Rotoroa kraters

3x vulkanische activiteit op Nieuw-Zeeland

Wist je dat er 15 aardbevingen per dag plaatsvinden in Nieuw-Zeeland? Dit komt doordat Nieuw-Zeeland op twee tektonische platen ligt: de Indo-Australische en de Pacifische plaat. Hierdoor vindt er veel geothermische activiteit plaats zoals bij aardbevingen, warmwaterbronnen en de welbekende eierlucht die daarbij komt kijken. In Nieuw-Zeeland vind je verschillende activiteiten die hiermee te maken hebben.

 • Rotorua is de bekendste plek waar geothermische activiteit te ontdekken valt. Je merkt het gelijk wanneer je Rotorua binnenrijdt: de rotte eierlucht die er hangt en de stoom die overal uit de grond komt. De aardkorst in Rotorua is zo dun dat er relatief dicht onder de grond magma stroomt. Dit zorgt voor de stoom en de warmwaterbronnen.
 • Nabij Rotorua heb je Kerosene Creek. Een relatief onbekende warmwaterbron. Het water heeft bij de bron een temperatuur van 90 graden Celcius. Doe dus voorzichtig voordat je de Kerosene Creek instapt. Onderaan de rivier is het water zo’n 30 graden Celcius. Heerlijk dus om in te baden. De omgeving is verder bijzonder groen: je bent omgeven door het bos.
 • Last but definitely not least: Tongariro National Park. In het Tongariro National Park kun je onder andere de Tongariro Alpine Crossing doen. Hierbij wandel je meer dan 19 km door geothermisch gebied. Er zijn drie actieve vulkanen: Tongariro, Ngauruhoe en Ruapehu.
 • Ook zijn er kraters waar stoom uitkomt en verschillende kleuren heuvels. Zo spot je de Red Crater en de Emerald Lakes. Deze kratermeren hebben een smaragdgroene groene kleur en vallen zeker op in de omgeving. Ben je echt helemaal in to vulkanische activiteit zoals ik? Dan is de Tongariro Alpine Crossing een echte must do!  

Ontdek de Maori cultuur

De Maori cultuur vind je alleen nog op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Op vele plekken herken je onderdelen van deze cultuur. 14% van de inwoners is Maori. De taal van Maori is een officiële taal in Nieuw-Zeeland. Zo zie je vaak dat zaken aangeduid staan in het Engels en in het Maori. Ook maken Maori zich hard om de naam van Nieuw-Zeeland terug te veranderen naar de originele naam in Maori: Aotearoa.

Lees ook:  Kamperen in Nieuw-Zeeland, alles wat je moet weten

In de steden Rotorua, Auckland en Wellington vind je diverse musea die de Maori cultuur goed laten zien. Wij bezochten het Te Papa Tongarewa museum in Wellington. Dit museum is gratis toegankelijk en vertelt op vele manieren het ontstaan van de Maori’s en hoe zij zich standhouden in de nieuwe, Westerse cultuur. Een echte aanrader om je te verdiepen in hun cultuur.

6x beroemde filmscènes opgenomen in Nieuw-Zeeland

Het uitgestrekte landschap van Nieuw-Zeeland is een perfecte locatie voor filmscènes. Het zal je dan ook niet verbazen dat er tal van internationale films zijn opgenomen. Van Lord of the Rings tot aan een minder voor de hand liggende zoals Wolverine. Deze 6x beroemde films zijn opgenomen op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

 • Mission Impossible
  Mission Impossible is deels opgenomen in Nieuw-Zeeland. Zo zijn er scènes opgenomen in Milford Sound. Voor de helikopterstunts in Mission Impossible is gekozen voor het landschap van Glenorchy.
 • Wolverine
  Ook voor Wolverine: X mens originals is gekozen voor het uitgestrekte landschap van Glenorchy, nabij Queenstown. Een goede reden om deze film nogmaals te bekijken.
 • The Last Samurai
  Hoewel het lijkt alsof The Last Samurai is opgenomen in Japan, is dat niet waar. Het i grotendeels opgenomen in Nieuw-Zeeland. In de film zie je Mount Fuji. In werkelijkheid was dit Mount Taranaki, nabij New Plymouth.
 • Chronicles of Narnia
  The Chronichles of Narnia is niet alleen opgenomen op het Noordereiland, maar ook op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De gebieden die gebruikt zijn op het Noordereiland is wederom Glenorchy, maar ook Cathedral Cove in The Coromandel en het gesloten White Island.
 • Lord of The Rings en The Hobbit
  De meest bekende filmseries waar Nieuw-Zeeland bekend om staat: de Lord Of The Rings films en spin-off The Hobbit. Vele filmsets zijn dan ook een echte trekpleister. Neem nou Mount Doom, oftewel Mt Ngauruhoe in het Tongariro National Park. De filmset kun je zelfs bezoeken!

Ga je met de ferry naar het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland?

Is het einde van het Noordereiland niet het einde van jouw reis? Lucky you! Reis je met de ferry door naar het Zuidereiland? Dit is een erg gewilde oversteek. Zorg er dus voor dat je je tickets op tijd boekt! Er zijn twee maatschappijen voor de oversteek van Noord naar Zuid: Bluebridge en Interislander. Welke van de twee je ook boekt: vergeet onderweg niet te genieten van de prachtige omgeving. De overtocht met de ferry duurt ongeveer 3 uur. De beste tips voor het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland hebben we voor je op een rij gezet.

Is dit het einde van jouw reis? Laat dan in de comments weten wat jouw highlight was van het Noordereiland. Wie weet inspireer je anderen (en ons)! Een goede reden om terug te keren naar Nieuw-Zeeland.

Auteur

Met bloedgroep Avontuurlijk is Laura altijd in voor een reis. Met haar vriend én hondje Scotty ontdekt ze graag Europa met tent. Maar voor weidse avonturen is ze ook altijd in: met een daktent door IJsland en Australië of een camper huren in Nieuw-Zeeland Zolang er mooie natuur om haar heen is, is ze in haar element.

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending