9.0
gemiddeld

The Canoe Trip: Onze 7-daagse kanovakantie in Zweden!

The Canoe Trip
Beoordeling
 • Algemeen
  8.0
 • Organisatie
  8.0
 • Natuurbeleving
  10.0
 • Omgeving
  10.0

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Afgelopen zomervakantie maakten wij via The Canoe Trip een 7-daagse kanotrektocht door het Zweedse Dalsland. We waren hele dagen buiten in de natuur en peddelden zolang we wilden. Ons tentje zetten we op de mooiste plekjes neer en we vielen in slaap met het geluid van kabbelend water. Benieuwd naar onze ervaringen tijdens de kanovakantie? Peddel dan vooral even met ons mee…

The Canoe Trip, georganiseerd maar toch zelfstandig

Een kanovakantie en wildkamperen in Zweden kan best een beetje spannend zijn. Daarnaast moet je altijd meer regelen dan je denkt.  The Canoe Trip is daarom een goed compromis.

Je maakt een kano trektocht van 7 dagen door Dalsland, kunt kamperen bij op de kaart aangegeven shelters of volledig wildkamperen als je dat fijner vindt. Een deel van het materiaal en zelfs proviand kan geregeld worden, je krijgt veel tips en dagelijkse weer-updates, maar vaart niet in een groep. Iedereen gaat gewoon zijn eigen gang en soms kom je elkaar tegen. 

Speciaal voor gezinnen met kinderen is er een vergelijkbaar concept: Canoe Tribe. Hierover later meer. 

The Canoetrip pauzemomentje

Praktische zaken over onze tocht met The Canoe Trip

Een meerdaagse kanotocht klinkt als de ultieme vrijheid. Je legt je hele boeltje in de kano en peddelt er op los. Het organiseren van een kanovakantie kan echter behoorlijk wat tijd kosten. Zeker wanneer je een nieuw gebied in het buitenland wilt verkennen en nog niet weet wat alle voorzieningen, regels en gebruiken daar zijn.

The Canoe Trip haalt je deze organisatorische rompslomp uit handen. Jij hoeft alleen nog maar een week te kiezen en zij zorgen voor de rest; van kanovakantiepaklijst tot kano en brander.

Geschikt voor zowel beginnende als ervaren kanoërs en kampeerders

Heb je nog nooit eerder een meerdaagse kanotocht gemaakt of zelfs nog nooit gekampeerd? Geen zorgen, ook dan kan je deelnemen aan The Canoe Trip! Zelf hadden we al wat kano-ervaring, maar we kwamen ook anderen tegen voor wie dit de eerste meerdaagse trip was. 

Koken

Een sluis

Wat regelt The Canoe Trip verder nog voor je?

Naast een kanovakantiepaklijst, briefing, route en een app met handige informatie en weetjes regelt The Canoe Trip nog meer voor je. Zo krijg je een Canadese kano met kanokar mee en uiteraard ook een zwemvest en een peddel. Verder krijg je een waterdichte ton, een papieren kaart en een kookset met brander, pannetjes, spiritus, afwasmiddel en spons. Ook krijg je een schepje om de grote boodschap mee te begraven.

Optioneel kun je een foodpakket bij The Canoe Trip afnemen. Deze is verkrijgbaar in zowel een vegetarische als een niet-vegetarische variant. Ik was als vegetariër blij verrast met de inhoud en de hoeveelheid eten in het pakket, we hebben zeker geen honger hoeven hebben en een week lang heerlijk gegeten.

Eveneens optioneel kun je een busreis of shuttle vanaf het vliegveld bijboeken. De bus pikt op verschillende punten in België en Nederland reizigers van The Canoe Trip op en zet ze af bij hun basecamp.

Etenstijd

The Canoe Trip begint: Kano in het water, inladen en gaan!

Het regent wanneer de bus ons op zaterdagochtend afzet bij basecamp Moose in het Zweedse Dalsland. We worden enthousiast verwelkomd met koffie, thee en kanelbullar. Dat gaat er na een busreis van zo’n 16 uur natuurlijk wel in! Onze kanovakantie is echt begonnen!

Na een korte koffiepauze is het tijd voor een briefing, want we mogen vandaag gelijk het water al op! De ranger en crew van The Canoe Trip geven uitleg over het gebied, de regels die hier op dit moment gelden, de voorgestelde route, het geleende materiaal en een aantal peddeltechnieken. Vervolgens is het tijd om de spullen te verzamelen en in te pakken.

Waterschoenen zijn een pre

Het duurt even voordat wij onze bagage hebben overgeheveld in de waterdichte zakken die we meegenomen hebben. Ook loop ik nog even langs de ICA – een Zweedse supermarkt – voor een paar verse kanelbullar. Met een gevulde maag leggen we vervolgens de kano in het water. Het regent nog steeds, maar dat mag de pret niet drukken: onze bagage is droog verpakt en wij hebben onze regenjas aan.

Na een klein uurtje peddelen kiezen we een schiereiland uit voor ons eerste kamp. Met onze tent en een tarp weten we een fijn regenproof kamp voor onszelf te bouwen. Vanaf onze kampeerplek hebben we rondom een prachtig uitzicht over het water, en het mooiste is: we staan hier helemaal alleen!

Lees ook:  Aanrader: De Jagersroute, 2-daagse kanotocht bij Utrecht

Kanovakantie zweden

Kanovakantie: Waar de wind ons brengt?

Na een goede nacht, waarin we de regendruppels op de tent neer horen kletteren, zijn we de volgende ochtend alweer vroeg uit de veren. We starten rustig op met een heerlijk ontbijtje en vers kopje koffie. In de Moose-groepsapp heeft de ranger het weerbericht voor de dag gedeeld. Het zal in de middag gaan regenen en ook de wind zal dan aanzwellen. Wij besluiten ons kamp snel af te bouwen en deze fijne plek te verlaten. Er is hier immers nog zoveel moois dat we willen zien!

Al snel blijkt hoe afhankelijk je tijdens een kanovakantie van het weer bent. Zodra we de luwte van ons schiereilandje verlaten, merken we dat we precies aan de ‘verkeerde kant’ van het meer varen. De wind heeft over het meer aan kracht kunnen winnen en blaast flinke golven tegen de zijkant van onze kano aan. We worden met vlagen door elkaar geschud en ik zit met samengeknepen billetjes achterin de boot.

Zonsondergang

Ik weet dat de golven het minst vat op een kano krijgen als ze recht op de boeg of op de achtersteven komen (in deze blog vind je meer handige kanotips). Maar die richting matcht helaas niet met onze route. Daarom proberen we ons al zigzaggend in de goede richting te begeven. Dit kost echter veel spierkracht en ik blijf het spannend vinden. Daarom zoeken we na zo’n 1,5 uur peddelen wederom een mooi plekje langs de kant. Het is immers vakantie.

Niet lang nadat ons tentje staat, de tarp is afgespannen en de stoeltjes zijn uitgeklapt, trekt de eerste regenbui over. Stiekem toch wel heel erg lekker dat we nu al droog in ons kampje zitten! We genieten van de meegebrachte boeken en verkennen de inhoud van het voedselpakket dat ik heb meegekregen. Wat zitten daar een boel lekkere dingen in. We zullen deze week zeker niet verhongeren!

Georganiseerde kanoreis Zweden

Verplichte rustdag roept de Ranger!

Intussen wint de wind aan kracht en schudt onze tent en tarp aardig door elkaar. We zijn dan ook niet verbaasd als de ranger even later appt dat het afgeraden wordt de volgende dag het water op te gaan. De wind is momenteel te sterk.

Het is geen straf om een dagje verplicht te moeten lummelen in de rust van de Zweedse natuur. We badderen in het meer, hangen met een boekje in de hangmat, drinken koffie en zoeken tondel voor een kampvuur. Ook denken we voorzichtig na over een plan B.  In de weerapp zien we namelijk dat de wind de komende dagen nog uit dezelfde richting blijft waaien.

Gaan waar de wind niet waait

De ochtend daarop schijnt het zonnetje heerlijk, maar waait de wind nog steeds fors. We besluiten daarom dat het definitief tijd voor plan B is. We laten de route los en steken recht tegen de wind in het meer over. Het kost wat spierkracht, maar aan de overkant belanden we op spiegelglad water. Een verschil van dag en nacht, en dat nog geen kilometer uit elkaar!

Genietend peddelen we een aantal uren in de luwte en maken een flink aantal kilometers. Halverwege de middag bekijken we de kaart en bepalen we waar we ongeveer ons kamp willen opslaan. We zien een shelter op een schiereiland en zetten koers in die richting. Het blijkt een schot in de roos.

Kanovakantie in Zweden

Het is absoluut een van de mooiste plekken waar ik ooit mijn tent opgezet heb en we hebben rondom een adembenemend uitzicht. Terwijl de zon in de verte in het meer zinkt, maak ik met de eerder verzamelde tondel een klein kampvuurtje. De marshmallows smaken na zo’n dag op het water extra goed!

kano vakantie zweden

Zweden kanovakantie

Onze ervaring: Eet, vaar, slaap, herhaal

De volgende dagen komen we heerlijk in het kanoritme. We leven volledig in het nu en maken ons niet meer druk om zaken thuis. We worden wakker in de vrije natuur van Zweden, ontbijten en maken dan op basis van de weersvoorspelling een plan voor de dag. Leidend is daarbij de windrichting en -kracht. Vervolgens bouwen we ons kampje af en gaan te water. Nu we beter ‘samenwerken’ met de wind, kunnen we ook beter genieten van het prachtige landschap waar we doorheen varen.

Varen en lopen. Want op dag 4 zit er een landtransport op onze route. We trekken de kano aan land en halen hem leeg. Vervolgens binden we de wieltjes eronder, vullen de kano weer en gáán met die banaan. Bij de briefing hebben we een fijne transporttechniek uitgelegd gekregen. Doordat we zelf nog een spanbandje hebben ingepakt, is het landtransport nu een koud kunstje.

Lees ook:  Review: Sevylor Adventure I Opblaaskano uitgebreid getest!

Voor we het weten laten we onze kano in het volgende meer zakken. Wederom een flink meer met verschillende eilandjes en vertakkingen. Op dit meer zullen we de komende 2 dagen rustig richting ons basecamp afzakken. Vanwege de windrichting steken we het meer niet over naar de shelters die daar volgens onze kaart liggen. We blijven aan de loefzijde en zoeken daar naar een kampeerplek. Zweden is zo mooi!

The Canoe Trip

Zweden meerdaagse kanotocht

Kanovakantie Zweden

Op een onbewoond eiland

De laatste twee nachten van onze kanovakantie in Zweden kamperen we op twee verschillende eilanden in dit meer. Omdat we inmiddels al redelijk dicht bij het basecamp zijn, zijn de dagafstanden op de laatste 2 dagen nog maar kort.

Hierdoor kunnen we al vroeg naar een plek voor ons laatste kampje uitkijken. We vinden een prachtige plek die net wordt verlaten door een groep Denen. We zetten ons kamp hier op en genieten de hele middag vanuit de hangmat van het zonnetje.

Zweden heeft ons uitgedaagd en laten genieten!

De wind heeft ons deze week uitgedaagd en het was met recht een avontuur te noemen. Maar wanneer we op vrijdagochtend koers zetten naar het basecamp doen we dat met pijn in ons hart.

We hebben enorm genoten van de prachtige natuur, de vrijheid om te kunnen gaan waar je wilt en de eenvoud van het bestaan. Alles wat je nodig hebt, heb je bij je, en dat blijkt tijdens zo’n kanovakantie altijd weer minder te zijn dan je verwacht.

We hebben een week lang geen tijd gehad om na te denken over beslommeringen thuis. We waren eenvoudigweg te druk met het nadenken over de route, het bouwen van ons kamp, het koken van eten en genieten van de natuur om ons heen. Onze Canoetrip had met liefde nog een week langer mogen duren!  

The Canoe Trip: kano-avontuur op de Zweedse meren
Beoordeling
The Canoe Trip
9.0
gemiddeld
Een heerlijk 7-daags kanoavontuur midden in de Zweedse natuur. Overdag peddel je over de Zweedse meren en 's avonds zet je je tentje op waar jij dat wilt. Dankzij de goede organisatie van The Canoe Trip hoef jij je geen zorgen te maken over de planning, route, benodigdheden en regels in het gebied. Een heel toegankelijk kampeeravontuur in de Zweedse wildernis voor zowel de beginnende als de gevorderde kampeerder en kanoër.
 • Algemeen
  8.0
 • Organisatie
  8.0
 • Natuurbeleving
  10.0
 • Omgeving
  10.0

The Canoe Trip is echt een aanrader!

Zeven dagen kanoën over de Zweedse meren. Weg van de massa, ondergedompeld in de natuur. Met een vriendengroep, of juist met zijn tweetjes. Bij The Canoe Trip is het allemaal mogelijk. Het denkwerk word je uit handen genomen, jij hoeft alleen nog maar een week te kiezen, je spullen in te pakken, erheen te reizen en te peddelen. Wij hebben een top ervaring gehad zoals je in dit reisverslag en review hebt kunnen lezen. 

georganiseerde kanovakantie Zweden

Onderweg geen andere deelnemers gezien!

Toegegeven, wij waren van tevoren best een beetje benieuwd. Zouden we, nadat we met een groep tegelijk starten, wel kunnen genieten van de rust in de natuur? Ja, dat kan! De week-deelnemers worden namelijk over meerdere basecamps verspreid, waarbinnen de deelnemers weer verschillende routesuggesties krijgen. Wij zijn onderweg nauwelijks basecampgenoten van The Canoe Trip tegengekomen.

Wel passeerden we onderweg genoeg andere peddelaars op kanovakantie in Zweden. Dalsland is een populaire kano bestemming die ook door Duitsers, Denen en natuurlijk de Noorse buren goed gevonden wordt. Zeker bij de shelters zul je in het seizoen niet snel alleen staan met je tentje, wat een voordeel is als je alleen wildkamperen nog wat te spannend vindt.

The Canoe Trip

Wildkamperen in Zweden

Als je juist wel voor de rust komt en vrij wilt staan, weet dan dat ook rustige plekjes goed te vinden zijn. Wildkamperen mag onder deze omstandigheden in Zweden. Wij hebben uiteindelijk, maar één nacht bij een shelter gekampeerd – samen met een Duitse groep – en alle andere nachten hebben we alleen in de natuur gestaan.

kanovakantie zweden met kinderen

 Canoe Tribe: op kano-avontuur met het hele gezin

Enthousiast geworden bij het idee van een kanovakantie in Zweden en The Canoe Trip? En zou je deze kanotrektocht graag met kinderen maken? Ook dan heeft Travelbase een geschikt peddelavontuur in het aanbod, namelijk Canoe Tribe.

Overnachten doe je in dit geval op campings midden in de natuur. Op sommige hiervan blijf je meerdere nachten staan, zodat je niet iedere dag je kampje weer op hoeft te breken. Verder heb je op deze campings niet alleen het comfort van de campingfaciliteiten, maar worden er ook verschillende leuke activiteiten georganiseerd.

De dagafstanden zijn korter en goed te doen voor een volwassene en een kind (van 8 jaar of ouder). Jongere kinderen mogen in een extra kinderzitje in de Canadese kano zitten. Afhankelijk van de samenstelling van jouw reisgezelschap beleef je jouw avontuur in een 2- of 3-persoons Canadees en evt. een extra kajak. 

Pauzetijd

Wij waren op uitnodiging mee met The Canoe Trip. Zoals altijd is de review onafhankelijk tot stand gekomen.

The Canoe Trip is een concept van Travelbase. Dit is een Belgisch-Nederlandse reisorganisatie met focus op natuur en avontuur. Naast The Canoe Trip biedt Travelbase ook nog andere trips aan. Denk bijvoorbeeld aan Winterwoods, Beachcamp De Lakens, The Packraft trail en nog veel meer. 

 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

4 reacties

Laat jouw reactie achter

Sending