10x Terschelling met kinderen, dit moet je echt doen!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Terschelling met kinderen, dat is een feest voor het hele gezin. Het grote voordeel van een iets groter Waddeneiland is dat er genoeg te doen is voor iedereen. Kinderen hoeven zich bij zowel mooi als slecht weer echt niet te vervelen op Terschelling. Tijdens ons laatste bezoek aan dit heerlijke eiland hebben we een hoop gedaan waar de kids veel plezier in hadden. Dus doe je voordeel met deze tips.

boot terrschelling kinderen

Terschelling met kinderen is dat een goede match?

Afgelopen meivakantie hebben we een tent gehuurd op Terschelling. Omdat het toch nog best fris was, hebben we wat minder van het strand gezien en zijn we er flink op uitgetrokken om in beweging te blijven en warm te blijven.

Wij verbleven op camping ’t Wantij in Oosterend, het meest oostelijke plaatsje van Terschelling. Kamperen op Terschelling is echt niet zo’n gedoe als je denkt. Wat mij betreft is het Oosten het mooiste deel van het eiland omdat je iets verder van het grotere toerisme af zit maar vooral ook omdat zowel strand, wad als het prachtige natuurgebied de Boschplaat allemaal dichtbij zijn.

Nadeel is wel dat je wat verder af zit van de meeste activiteiten voor kinderen op Terschelling. Deze zijn toch vooral in West Terschelling, Midsland en Formerum te vinden. Met de fiets kun je eigenlijk het hele eiland prima bereiken. Voor kleine fietsers is het misschien handig om in plaats van een eigen fiets, een aanhangfiets fietsstoeltje of kindertandem te huren. Dan kunnen de kinderen toch meefietsen maar bepaal je als volwassene iets meer het tempo.

Oh en neem vooral de langzame boot naar Terschelling. Dan kunnen de kinderen lekker rondsjouwen, meeuwen kijken op het dek of spelen in de speciale kinderspeelruimte.

Wat is er op Terschelling allemaal te doen voor kinderen?

slecht weer terschelling

Tip 1. Het Wrakkenmuseum een must see voor kinderen op Terschelling

Eerlijk is eerlijk ik had nog nooit van het Wrakkenmuseum gehoord, maar het museum schijnt al een paar jaar hoog te scoren in de lijstjes met favoriete kindermusea. Een museum wil ik het eigenlijk niet noemen. Het is meer een beleving. Het hele msueum bestaat zowel binnen als buiten uit waren die zijn gejut langs de Waddenkust. Je komt er de vreemdste dingen tegen. Van brievenpost met liefdesbrieven, My Little Pony’s tot borden met fantastische teksten.

Alles in het museum wordt met een piratenknipoog gebracht. Voor de jongste kinderen is het één grote speeltuin, vooral buiten. Onze oudste van 8 vond de speurtocht uitdagend met vragen als: “Wat kun je gratis met de bon van Rijkswaterstaat?” Antwoord: In de Noordzee zeiken. Precies het soort humor die onze oudste kan waarderen. Heb je alle vragen goed dan krijgen kinderen een gratis pannenkoek met een hap eruit voor ieder fout antwoord. Geweldig! Wat mij betreft echt een must see voor kinderen op Terschelling en ook voor ouders erg leuk.

Lees ook:  Kamperen met een kind met autisme, zo doen we dat!

Tip 2. Huur een kindertandem

Wij hadden gewone fietsen gehuurd voor vertrek naar Terschelling die al klaar stonden op de camping. Op Terschelling zagen onze kinderen echter veel andere kinderen op kindertandems rondrijden. Tja dat wilden ze ook weleens proberen. Dus hebben we voor één dag er nog één gehuurd. Dat was nog best even zoeken want die dingen zijn populair. Vooraf reserveren is aan te raden dus.

Het leuke van een kindertandem is dat het zowel voor de ouder als het kind ontspannen fietsen is. Het is daarnaast echt eens wat anders en dat is natuurlijk altijd leuk. Een kindertandem is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 9 jaar.

Tip 3. Roggen aaien in het natuurmuseum en zeeaquarium

Of deze tip lang kan blijven staan is even de vraag want er zijn plannen om dit museum te sluiten. Dat zou super jammer zijn want onze kinderen hebben er een kleine twee uur met plezier doorgebracht. Het staat er vol met opgezette vogels en andere dieren die ze zoet op hun vogelkaart konden aanvinken. De speurtocht voegde er nog een competitief elementje aan toe.

De meeste indruk maakte het zeeaquarium. Een aantal lange wanden met vissen en enorme krabben. Het zien van deze beesten maakte flinke indruk op de kinderen. Ze waren zich er niet van bewust dat dit gewoon zwom in de Wadden- en Noordzee rondom Terschelling. Nog meer indruk maakten de roggen. Een grote bak met een stuk of 5 van deze beesten van zo’n 60 cm breed is onderdeel van het aquarium. Je mag ze zelfs aaien als je durft.

Tip 4. Krabben zoeken op het wad of wadlopen

Hoewel veel mensen bij Terschelling denken aan strand en duinen heeft het aan de kant van de Waddenzee een flink stuk wad. Ga op Terschelling met je kinderen ook eens het wad op. Dat kun je gewoon zelf doen als het eb is. Er is vanalles te vinden aan diertjes, garnaaltjes en visjes op het wad. Neem je schepnet mee en ga op onderzoek uit.

Wil je met je kinderen het wad van Terschelling echt leren kennen dan kun je ook gaan wadlopen. Het is niet mogelijk om naar het vasteland te lopen maar een korte zwerftocht langs de kust over het wad is al een hele belevenis. Tot je knieën in de drek en springen of zwemmen over slenken heen.

wat te doen terschelling met kinderen

Tip 5. Ga met je kinderen op Terschelling zeehonden spotten

Gelukkig gaat het sinds een paar jaar weer erg goed met de zeehond in de Waddenzee. Het is bijzonder om deze toch nog best grote beesten van dichtbij te kunnen zien. Er zijn verschillende aanbieders van boottochten langs de zandbanken met zeehonden.

Wij gingen er met de Talisman op uit. Een oud vrachtschip dat ons tot op zo’n kleine honderd meter van de zeehonden bracht. Erg bijzonder om zo’n grote groep van deze beesten in het wild te zien. De boten moeten zich aan strenge voorwaarden houden om de dieren niet te verstoren. Voor onze kinderen was dit één van de bijzonderste ervaringen op Terschelling. Ook de boottocht heen en terug is al leuk. Je ziet dan alle eilanden in de buurt.

Lees ook:  Fietsvakantie met kinderen? 11 handige tips voor het hele gezin!

Tip 6. Grote kinderen klauteren in het Klimbos Klimdaris op Terschelling

Voor de avontuurlijke kinderen of om ze even te ander uit te dagen stuur je de kinderen naar het Klimdaris klimbos. Je moet zelf wel mee want tot 12 jaar moet er een ouder bij zijn voor de begeleiding. In het klimbos zijn 5 parcours. 2 voor kleine kinderen tot 130 cm en daarnaast nog 3 parcours voor kinderen en volwassenen vanaf 130 cm.

Je wordt gezekerd en krijgt vooraf uitgebreide uitleg. Daarna kan de klauterpartij beginnen. Vooral het laatste high ropes parcours is echt uitdagend. Het is soms echt even zoeken hoe je hier nu weer overheen gaat komen. Een aanrader in het bos net buiten West Terschelling.

strand terschelling kinderen

Tip 7. Struinen op het strand mag niet ontbreken

Tja deze mag natuurlijk niet in het lijstje ontbreken. Want of het nu lekker warm zomer weer is waarbij je heerlijk zandkastelen kunt bouwen en zwemmen in de zee of juist herfstweer. Op het strand is het altijd goed toeven.

Wij waren zelf erg fan van het strand bij paal 18. Lekkere ijsjes bij strandpaviljoen Heartbreak Hotel en een relatief rustig strand. Een paal verder is geen strandtent maar daar is het wel nog een stuk rustiger.

wandeling boswachter terschelling

Tip 8. Wandeling met Boswachter

Bij Staatbosbeheer kun je je inschrijven voor verschillende soorten wandelingen. Er is ook een speciale kinderwandeling over de Boschplaat met een boswachter. Wij liepen deze wandeling van twee uur met de boswachter en de kinderen waren niet van haar lippen los te weken.

De wandeling leidt je eerst naar het wad en dan langs de eendenkooi en het berkenbos naar de duinen om daarna weer in de buurt van Oosterend te eindigen. Onderweg hebben we de lepelaar, hazen, wulpen en futen gezien. Ze hebben lepelblad geproefd en de boswachter beantwoorde al hun vragen over de natuur en over Terschelling. De twee uur vlogen voorbij.

terschelling met kinderen

Tip 9. Eten, drinken en spelen

Je merkt aan alles dat Terschelling is ingesteld op gezinnen met kinderen. Veel restaurants hebben speelhoekjes of zelfs hele speeltuinen. Eén van die fijne plekken vonden wij Zonneweelde in Hoorn. Een restaurant met terras met daarnaast een hele speeltuin met luchttrampoline, kabelbaan en nog veel meer. Wijntje, biertje, nachos of juist een warme choco op het terras in de loungebanken terwijl die kinderen zich uitleven.

Tip 10. Geocachen met kinderen op Terschelling

Waar je ook bent maar zeker ook op Terschelling is geocachen met kinderen een klein avontuur. Met je GPS of smartphone op zoek naar cache schatten. Mijn kinderen worden er altijd enthousiast van. Op Terschelling hebben we ook met de kinderen gegeocached. Wel vonden we veel van de caches behoorlijk ingewikkeld voor kinderen van 4 en 8. De simpelere had je vaak een premium account voor nodig en die hadden we niet. Het blijft echter een spannende onderneming en geeft een enorme kick als je de schat uiteindelijk vindt.

Bonustip: Ga Eilandhoppen

Voor wie na Terschelling nog geen genoeg heeft van de waddeneilanden is er de mogelijkheid om te gaan eilandhoppen. Vanaf Terschelling zijn er regelmatig vaarten naar Vlieland en Ameland. Je zou zelfs met je fiets zo meerdere eilanden aan kunnen doen. Het goede nieuws is dat ook Vlieland en Ameland met kinderen de moeite waard zijn. 

Dus Terschelling met kinderen? Dat kan prima

Op Terschelling is genoeg te doen voor kinderen én hun ouders. Of het nu mooi weer of slecht weer is er is altijd een activiteit die past. Fijn is ook dat veel van de dingen die je op Terschelling met kinderen kunt doen passend zijn voor zowel kleinere kinderen als tieners of pubers. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

5 reacties

Laat jouw reactie achter