Tent of vouwwagen? 11 afwegingen op een rij!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Vroeger kampeerden we vooral met de tent, nu vooral met de vouwwagen. Maar af en toe pakken we toch nog de tent voor een weekend of weekje naar de camping. Voor iedereen die twijfelt, zet ik graag de voordelen én nadelen van een vouwwagen én een tent naast elkaar. Dan kun je zelf bepalen welke manier van kamperen het best bij je past.

Kamperen doe je op jouw manier

Eerder vergeleken we het kamperen met een vouwwagen en een caravan als met elkaar en met een caravan en camper. Elk kampeermiddel heeft zijn eigen voor- en nadelen. Als je voor het eerst gaat kamperen of de switch wilt maken naar een nieuw kampeermiddel, dan is het goed om vooraf bij deze voordelen en nadelen stil te staan.

Tent of vouwwagen?

Vouwwagens en tenten, ze zijn er in alle soorten en maten. De vouwwagens van tegenwoordig zijn niet meer de bouwwagens van weleer. De meeste zijn voorzien van snelklapsystemen zodat je niet meer uren aan het opzetten bent. Bij tenten zijn er grote verschillen tussen stokken familietenten, opblaastenten en trekkerstenten en zelfs binnen die categorieën zijn er verschillen. Zo let je bij een trekkerstent voor een gezin op andere dingen dan bij één voor 2 personen. Ieder heeft zo zijn voor- en nadelen en we proberen ze hier grotendeels uit te lichten.

1. Camping Friesland Tentjes in het veld

Tent of vouwwagen je slaapt sowieso onder tentdoek

Slapen onder tentdoek

Een groot voordeel van zowel de tent als de vouwwagen is dat je nog steeds onder tentdoek slaapt. Wat is er nu fijner dan ’s ochtends wakker worden van de fluitende vogeltjes of in slaap vallen bij het geluid van de tikkende regen op het tentdoek. De meeste vouwwagens zijn tegenwoordig gemaakt van katoen of polykatoenen tentdoek. Bij tenten heb je de keuze uit nylon, polyester of (poly)katoen. Een groot voordeel van (poly)katoen is dat je daarmee ook een heel fijn binnenklimaat hebt.

In én uitpakken

Je kunt natuurlijk je kampeerspullen slim inpakken met een tent. Maar feit blijft dat je relatief veel spullen steeds moet in- en uitpakken. Bij een vouwwagen liggen de bedden veelal al klaar, is de keuken reeds ingericht en kun je veel kampeerspullen gedurende het seizoen gewoon in de vouwwagen laten zitten. Waardoor het voor een weekendje weg een kwestie van aanhaken, kleding en eten pakken en wegwezen is. Dat is mijns inziens echt een voordeel van een vouwwagen. Het vraagt om minder planning. Wij merken dat we sinds we een vouwwagen hebben, nog vaker weekendjes weggaan.

tent of vouwwagen

Wel of geen aanhanger?

Rijden met een dakkoffer, kar of vouwwagen?

Het rijden met een vouwwagen is daarentegen een nadeel. Als je een grote auto hebt of kleine tent, heb je bij een tent alleen de auto nodig, eventueel met een dakkoffer. Nu zijn vouwwagens vaak zo licht dat je amper merkt dat je iets trekt, maar voor aanhangwagens geldt wel een aparte snelheidslimiet in veel Europese landen. Vooral als je ver weg op vakantie gaat, dan kan dat een paar uur van je reistijd schelen.

Lees ook:  Een tent gemaakt van jouw oude spijkerbroeken

Opzetten tent vs. vouwwagen

Eén of twee kleine tenten en inventaris voor een gezin zet je op in zo’n 45 minuten, een grote familietent inclusief inrichting kost al snel anderhalf tot twee uur om op te zetten. Inpakken kost vaak al snel nog meer tijd. Bij een vouwwagen is er veelal minder uit te pakken. Dan ben je met het uitklappen in 15 tot 45 minuten klaar en nog 10 minuten voor het inrichten en dan ben je er wel.

Iets anders waar je rekening mee moet houden, is of je de boel ook in je eentje kunt opzetten. Bij veel grote stokken-familietenten lukt dat moeilijk of niet, bij een oppomptent vaak wel. Bij veel snelklapper-vouwwagens is in je eentje opzetten goed mogelijk.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Je moet een vouwwagen wel kunnen stallen

Een tent gooi je op zolder en klaar, met een vouwwagen gaat dat iets moeilijker.  Je moet een vouwwagen wel kunnen stallen. Als je het geluk hebt om dat thuis in de garage of onder de carport te kunnen doen, dan is dat mooi meegenomen. Veel kampeerders zijn echter aangewezen op een stalling. Deze zijn niet altijd even makkelijk te vinden én vooral als je vaak kampeert, kan een ritje van 30 minuten heen en 30 minuten terug naar de stalling bij het ophalen én wegbrengen op den duur vervelend worden.

vouwwagen of tent?

In- en uitklappen gaat heel makkelijk

Rondtrekken met een vouwwagen is vaak makkelijker

Misschien is die snelheidslimiet, gecombineerd met het opzetgemak, ook wel één van de redenen waarom vouwwagenkampeerders vaak rondtrekken.  Zeker wanneer je geen voortenten bij de vouwwagen opzet, maar enkel een luifel, is het heel makkelijk om rond te trekken of zelfs om zonder veel gedoe op een overnachtingscamping één nacht open te klappen en de volgende ochtend weer te vertrekken. De keuken kun je bij veel vouwwagens zelfs onderweg gebruiken om te lunchen of koffie te zetten.

Kleine of grote plek op de camping?

Hoe je het ook wendt of keert, de meeste (familie)tenten nemen minder oppervlakte in dan een vouwwagen. Dat betekent dat je op een camping met een vouwwagen op minder plekken en in sommige gevallen ook op minder mooie plekken terecht kunt. Ook zijn vouwwagens niet op ieder tentenveld welkom, vaak ook wel maar dit verschilt per camping. De mooiste plekken blijven vaak voor tenten bewaard.

vouwwagen kopen matras

Een beetje nachtrust is heel wat waard

Comfortabel slapen?

Met een dikke slaapmat kun je in een tent comfortabel slapen. Maar veel van de bedden in nieuwere vouwwagens hebben een (latten)bodem én matras dat niet onderdoet voor dat in een hotelkamer. Daarnaast slaap je vaak een flink eind van de grond wat én minder vochtig én warmer is dan dicht bij de grond. Voor mij persoonlijk maakt dit niet uit, maar ik ken veel mensen die ‘van de grond slapen’  een belangrijk voordeel van een vouwwagen vinden.

Lees ook:  Welke Decathlon tent voor een gezin?

Het oog wil ook wat

Tja, over smaak valt niet te twisten en er zijn heel lelijke vouwwagens én heel lelijke tenten, maar veel vouwwagens lijken flink te moeten inboeten aan esthetiek ten opzichte van opzetgemak. Een afweging die je soms dus wel zult moeten maken als je tussen een tent of een vouwwagen moet kiezen.

Aanschafprijs loopt nogal uiteen

Voor de prijs van een budget nieuwe vouwwagen – denk aan een prijsrange van €6.000 – koop je met gemak één of zelfs twee De Waard- of Karsten kwaliteitstenten. In aanschaf is een vouwwagen, ook tweedehands, veelal nog een stuk prijziger dan een goede tent. Er zijn zelfs vouwwagens op de markt die de €30.000 aantikken. Dat is een flinke uitgave voor iets wat veel mensen toch maar een week of vier per jaar gebruiken.

Vouwwagen of tent, wat wordt het?

Als we alles afwegen blijft het een persoonlijke keuze of een vouwwagen of een tent beter bij je past. Voorlopig zijn wij nog erg blij met onze vouwwagen en halen we af en toe de tent nog eens van zolder omdat het net iets meer echt kamperen is en het harder opschiet op de snelweg.
Je kunt een vouwwagen ook altijd eerst uitproberen door een vouwwagen te huren

Verder lezen:

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

  • Ik heb een vouwwagenbak met daaraan, indien nodig, een tent.
    Beste kampeermeneer.
    Ik ben al redelijk oud maar ik lees Uw kampeerartikelen graag. Veel commentaar kan ik leveren op bovenstaande script ( bv. Met een tent alleen reis je sneller dan met een aanhanger.) Zo’n zin verwacht je niet eens bij een natuurmens, het gaat immers ook om de reis. Dit even terzijde om aan te geven dat ik het gelezen heb.
    Waar het mij meer om gaat dat in bv. een werelddeel als Amerika veel meer doehetzelvers allerlei dingen fabriceren waarmee ze dezelfde ervaringen opdoen als met de duurst gekochte spullen. Het hoeft toch niet allemaal superlux.
    Ikzelf heb een oude vouwwagen gekocht en er met gebruikte pallets een houten opbouw opgezet en met wat gekochte planken afgewerkt. Matras erin, keukenspullen, brandblusser, gordijntjes voor de ingang, tafel en stoelen voor buiten en fietsenrek gemaakt op de dissel. De wagen zelf heeft oplooprem en verlichting rondom en reservewiel. Het is verder zo primitief dat mijn vrouw niet eens meewil. Wij zijn samen overigens meer dan 160 jaar oud. Bij langer verblijf dan een nacht wordt er een tunneltent aan de wagen getrokken en heb ik een geweldige eenpersoons kampeerunit en als het heel gezellig moet zelfs voor twee personen. Ik gebruik hem weinig maar gun hem graag aan jongelui die het buitenleven eens willen proberen maar hun geld ook voor andere zaken belangrijk vinden. De strekking van dit geschrift is: Maak eens wat zelf of leen of huur eens wat om erachter te komen waar je blij van wordt. Misschien kan ik je helpen. Tom 2451 BM 31 Leimuiden

    • Mooi project heb je Tom. Altijd het mooiste om je eigen huisje op wielen te kunnen bouwen. Dat sneller willen reizen daar verschillen de meningen gewoon over. Zelf heb ik maar een beperkt aantal vakantiedagen en spendeer ik die liever in de natuur dan op de weg.

  • Begonnen met een vouwwagen en nu weer terug bij een vouwwagen

    • 10.0
      Algemeen
    • 10.0
      Gebruiksgemak
    • 10.0
      Pakmaat
    • 10.0
      Kwaliteit

    Conqueror UV-390Niet de goedkoopste, maar zeker het geld waard: geweldig!
    In mijn jeugd hadden mijn ouders een Travelsleeper vouwwagen en na alles geprobeerd te hebben (tent, caravan en camper, vooral vanwege de bedden) zijn we nu uitgekomen bij een Conqueror Comfort UEV-390. Dit is een off-road trailer, dus je hebt wel een forse auto nodig, maar hij is voorzien van alle gemakken: heel veel opbergruimte, een dubbele vries/koelkast van 90 liter, complete keuken, warm en koud stromend water (140 liter) en een paar dikke accu’s (210 Ah) met zonnepanelen zodat je dagen lang öff grid” kunt blijven. De tent zit erbovenop met een 2.10 x 2.10 kingsize bed, wat heerlijk slaapt. En je komt er overal mee. Niet goedkoop, maar zo geweldig! Er zit zelfs een vaste bar in! En het valt op door zijn stoere uiterlijk

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending