15 afkoel tips die je caravan of tent koel houden

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Hoe kun je de caravan koel houden? Op vakantie willen de meeste mensen lekker warm weer. Nadeel is dat de temperaturen in de tent of caravan flink kunnen oplopen. Overdag is dat niet zo erg je bent toch buiten. ’s Avonds blijft de warmte echter vaak hangen. Hoe kun je de caravan koel houden zodat het afkoelt voor je gaat slapen? Ik zet 15 manieren om af te koelen voor je op een rij.m

1. Warmhouddekens om je tent koel te houden

Het klinkt een beetje vreemd, maar warmhouddekens van reflecterend folie, die je voor een paar euro bij de Action kunt kopen, kunnen juist je tent koel houden.  Je kunt ze gewoon met de reflecterende laag naar buiten over je buitentent spannen. De warmte wordt zo niet opgenomen, maar gereflecteerd en zo kun je de tent dus koel houden.

2. Airco in de caravan of camper

Een voorstander van airco ben ik niet. Het zijn vaak energieslurpers, maar ze doen wel waar ze voor zijn bedoeld. Ze houden de caravan of camper lekker koel. Je hebt losse modellen en inbouwmodellen voor op het dak of in de bank.  De mobiele airco modellen zijn er vanaf ongeveer €200,- zoals de Tristar AC 5477. Gebruik wel een speciale camping airco zoals de Tristar. Deze gebruiken minder stroom en belasten daarmee het netwerk minder. Je kunt een caravan airco zoals de Telair Silent 7400 ook op het dak bouwen, dit kun jezelf doen of laten doen door de dealer. 

Ik kreeg ooit de vraag of iemand een airco in de vouwwagen kon plaatsen. Ik denk dat je een airco ook in een tent of vouwwagen kunt plaatsen, maar het is een beetje dweilen met de kraan open. Er zijn ook mensen die zelf een airco hebben gebouwd zoals hierboven. Ook hiermee kun je de caravan dus koel houden maar een erg groene oplossing is het niet. Comfortabel wel.

3. Katoen om de tent koel te houden

Het soort tent waarmee je kampeert, maakt ook erg veel uit. Tenten van nylon en polyester zijn vaak lekker licht maar absorberen wel ontzettend veel warmte. Het wordt dan snel heet in de tent. Wil je de tent koel houden dan kun je beter voor een katoenen tent kiezen. Katoen ademt en kan daarmee de warme in de tent beter reguleren. Vooral als je een mooi weer kampeerder bent is een katoenen tent echt een aanrader want die koelen een stuk sneller af.

Lees ook:  Bijzondere campers en caravans op marktplaats tot €7500,-

4. Kies de juiste schaduwplek voor je caravan of tent

Vooral als ik in Frankrijk of een ander Zuid-Europees land kampeer, probeer ik met het kiezen van mijn plek rekening te houden met de zon. Heb je ’s ochtends of ’s avonds schaduw. Het heeft natuurlijk beide voordelen, maar wij kiezen dan toch liever voor avondschaduw om de caravan koel te houden. De kinderen kunnen dan eerder gaan slapen. Doordat de tent vanaf het eind van de middag of begin van de avond in de schaduw komt te staan koelt hij sneller af. Andersom werkt dat natuurlijk ook als je liever uitslaapt. Kleine koepel tentjes kun je in de schaduw van een grote tent zetten om ze langer koel te houden, vinden pubers vaak wel zo fijn.

5. Zet je tent in de wind

Ik heb altijd geleerd. ’s nachts alles open, overdag alles dicht om de tent koel te houden werkt dat voor ons meestal minder goed. Wij zetten eigenlijk gewoon altijd alle flappen open als het even kan. In een caravan werkt het vaak wel beter  om ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts alle ramen open te zetten en overdag de gordijnen en ramen juist dicht te doen om zo de caravan koel te houden.Je kunt dan wel beter ook even gebruikmaken van mijn anti muggen  en wespen tips.

Ook hier maakt het uit waar je je tent of caravan neerzet. Wil je je caravan koel houden zoek dan een plaats uit de luwte en met de grootste ventilatiegaten gericht op de wind.  Zo kun je ook de caravan koel houden.  De wind waait er dan lekker doorheen. Als er tenminste wind is.

tent koel houden buiten

6. Kamperen zonder tent of caravan

Misschien een beetje een rigoureuze oplossing, maar zonder tent of caravan is het natuurlijk helemaal koel. Span een tarp met daaronder een hangmat en je hebt de hele nacht luchtcirculatie en geen wanden die de warmte binnen houden. Dat koelt lekker af.

7. Graaf een gat

Ook dit is een behoorlijk rigoureuze oplossing, maar hij verkoelt wel lekker. Als je een kleine tent hebt en niet op een camping slaapt kun je ook een kuil graven. Een centimeter of 20 á 30 diep is de bodem een stuk koeler en dat slaapt heerlijk koel omdat die koude grond dan de lucht in de tent verkoelt.

8. Gebruik alleen de binnentent

Als je toch een polyester of nylon tent hebt maar het is lekker weer is afkoelen makkelijk. Bij kleine tenten kun je de tent koel houden door enkel de binnentent op te zetten. De binnentent is vaak wel van katoen en ademt dus lekker. De warmte blijft dan ook niet meer hangen tussen de binnen en buiten tent. Dit is misschien wel de makkelijkste manier om je tent koel te houden. Zorg wel dat je weet dat het niet gaat regenen. (Of check de hangmat tip) en je levert wel wat privacy in.

9. Caravan ventilator met ijs er voor

Een tent ventilator of caravan ventilator kan ook prima werken. Ik heb ze zelf nog nooit gebruikt, maar er zijn veel verschillende soorten op de markt. Een tent ventilator werkt het beste als je ze als volgt gebruikt. Zet de tent of caravan ventilator in het raam of voor de hor en laat de koude lucht van buiten naar binnen blazen. Een andere manier is om een bevroren PET fles of een teil met ijskoud water voor de ventilator te zetten en zo de koele lucht de tent in te blazen.

Lees ook:  Mijn Caravan is Top: De Mink minicaravan van Ada

10. Twee tarps om de tent koel te houden

Je kunt een isolatiedeken of een tarp ook ongeveer een halve meter boven je tent spannen. Je creëert dan een soort warmte schild. Dit zorgt ervoor dat de tent koel blijft. Bij een nylon of polyester tent kun je ook prima de buitentent dan er af halen, dat verkoelt extra. Bij één tarp werkt het OK. Nog beter werkt het als je twee tarps boven elkaar spant met daartussen weer ongeveer een halve meter afstand. Zo isoleer je je tent eigenlijk en krijg je de tent weer koel.  De tarps kun je vastmaken aan bomen of op stokken zetten. Hou er wel rekening mee dat deze setup wel gevoelig is voor wind.

11. Hou je kleren aan om af te koelen

Hoewel mijn eerste reflex bij warmte is om ’s nachts kleren uit te doen, kun je ze beter aanhouden. Door je kleren aan te houden ga je zweten en dat is de airco van je lichaam. Door de zweetdruppeltjes op je lichaam koel je langzaam af. Je hoeft niet onder een donzen dekbed te gaan liggen maar een beetje zweten is dus juist goed om af te koelen.

12. Grote tenten en caravans zijn kouder

Een kleine tent is makkelijker om op te warmen, maar ook om af te koelen. Vaak zitten in kleine tentjes niet voldoende ventilatiegaten of erg kleine.  Hierdoor blijft warme lucht in de tent hangen en is het lastig om de tent koel te houden. Wil je de tent koel houden dan kun je dus beter voor een grotere tent kiezen met veel ventilatiehorren en ruimte voor luchtcirculatie.

13. Tent koel houden met water

Het is een makkelijke manier, maar toch heb ik het nog nooit iemand anders zien doen op een camping. Gooi voorzichtig een paar emmers koud water over je tent aan het begin van de avond. Dat koelt de tent lekker af. Het koude tentdoek koelt de lucht eronder die hierdoor gaat circuleren en de tent langzaam een beetje afkoelt. Dat scheelt toch snel een paar graden.

14. Zoek een koele camping

Huh bestaat er zoiets als een koele camping? Jazeker, die bestaan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niet richting het zuiden maar juist naar Scandinavië op vakantie te gaan. Daar is het doorgaans toch iets koeler in de zomer. Je kunt ook in Frankrijk, Italië, Oostenrijk of Zwitserland de hoogte op gaan zoeken. De stelregel is dat iedere 1000 meter die je stijgt het 6 graden koeler wordt.  Dat kan net het verschil tussen lekker warm en snikheet zijn.

15. Kartonnen tent

Terwijl een tent van nylon en polyester juist extra warm is. Is een tent van karton juist extra koel. Een tent van karton? Yep er is op dit moment een Kartent in ontwikkeling. Deze tent is speciaal voor festivals gemaakt van gerecycled karton. Hij heeft als voordeel dat karton goed isoleert en lekker koel blijft. Toch wel fijn als je je kater ligt uit te slapen na een festival.

Bonustip: Koop een Fresh & Black tent

Decathlon heeft een speciale serie tenten ontwikkeld die extra donker zijn maar ook extra koel blijven door de coating die ze gebruiken. Wij hebben de 3 persoons Fresh & Black getest en het is echt koeler. Inmiddels is dezelfde Fresh & Black techniek ook op tenten voor 4, 5 en zelfs 8 personen toegespast door Decathlon

Genoeg tips om de tent of caravan koel te houden

Een warme tent daar kun je dus wel degelijk wat aan doen om de tent koel te houden. Zelf kies ik het liefste een mooie schaduwplaats uit met een beetje wind om de vouwwagen koel te houden. Daarnaast hou ik niet van hitte dus kies ik op basis van de weersvoorspellingen een plek waar het het liefste 24 graden is. Zo kunnen we het hoofd en de tent koel houden en ook nog actief bezig zijn. Heb je ook nog een tip om de tent koel te houden dan hoor ik  graag hieronder in de reacties hoe jullie de tent of caravan laten afkoelen.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

28 reacties

 • Ik ben erg blij met de Fresh&Black tent van Quechua, door de zilver/witte buitenkant en zwarte binnenkant en een reflecterende laag stof hiertussen wordt het overdag aanzienlijk minder warm in de tent, en blijft het binnen donker genoeg waardoor je niet bij de eerste zonnestraal al zwetend wakker wordt! Wat mij betreft een aanrader!

 • De oplossing om emmers koud water over de tent te gooien om hem af te koelen (grote druppels die er direct weer af lopen) kun je beter vervangen door een lege spuitfles van bijv Glassex o.i.d. te gebruiken. Daarmee vernevel je het water en daardoor blijven de fine waterdruppel beter aan het tentdoek ‘plakken”. Het verdampen van die fijne druppels koelt de tent af.

  MvG Ton van den Brink

 • Wat je geschreven hebt:
  BONUSTIP: KOOP EEN FRESH & BLACK TENT
  Decathlon heeft een speciale serie tenten ontwikkeld die extra donker zijn maar ook extra koel blijven door de coating die ze gebruiken. Wij hebben de 3 persoons Fresh & Black getest en het is echt koeler. Inmiddels is dezelfde Fresh & Black techniek ook op toegespast door Decathlon.
  Kan je dat aanpassen?

 • Afgelopen weken hadden wij een beetje pech, elk weekend dat we met de caravan weg waren net aan 20 graden en veel regen. Maar komend weekend wordt het 30+ en staan we op een camping met niet al te veel beschutting. Ben heel benieuwd hoe dat gaat worden!

 • Goede afkoeltips, maar de dag voordat je gaat slapen wil je je hoofd óók koel houden.
  Tip: Maak een zakdoek (of katoenen lap!) drijfnat en hang deze op tussen je vingertoppen en wapper er zachtjes mee vlak voor je gezicht.
  Dit versneld het opdrogen van de zakdoek( versneld de verdamping van het water) en dat onttrekt de warme uit de directe omgeving, waaronder je huid.
  Word je moe van het wapperen, druk dan de nog klamme zakdoek in je gezicht, want deze voelt dan lekker fris!

 • Ik vroeg me af, weet iemand of er een ventilator op batterijen bestaat? Zie ze wel met usb, maar wil graag op batterij ivm plek zonder stroom. Ben benieuwd!

 • Ventilator
  Wij hebben kleine ventilator met usb van de Hema, Stil en koel! Opladen met zonnepaneel van Waka Waka zou dan kunnen.

  Ik kan trouwens ook het Solar Light lampje “Little Sun” aanraden ideaal , ook leuk voor kinderen en sociaal project!

 • Slapen onder zijde
  Wij zweren met deze hoge temperaturen bij slapen onder een zijden zomerdekbed. Zowel thuis als in de caravan.

 • Fresh and Blacktent

  • 10.0
   1
  • 10.0
   2
  • 10.0
   3
  • 10.0
   4

  Heerlijk koel
  Wij hebben de fresh and blacktent 6.3 van Decathlon. Een ruime tent en ook tijdens de warme uurtjes heerlijk koel. De bonustip van Tjerk staan wij als gebruiker volledig achter. Toppie

 • De fresh and black tent is echt een revolutie. En donker in de ochtend en redelijk tot koeler midden in de zon! Ik heb nu de tristar airco erbij (160 euro bespaard door aanbiedingen te zoeken) en het is uit te houden. Ik slaap/woon er nu twee dagen in en het is dat de medewerker van decathlon deze aanrader terwijl ik een andere wilde, anders was ik nu te moe en oververhit om iets te schrijven, vandaag 28 en morgen 34 graden hier… Nog een voordeel van de fresh and black is dat insecten niet het donker in lijken te willen vliegen, een natuurlijke reactie die goed van pas komt en duizend jaar geleden al bedacht had kunnen zijn voor tenten! Mieren trekken zich niks aan van het zwart en airco, en het slakken seizoen moet nog beginnen. Wordt vervolgd! Bedankt voor de super tips op deze site.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • 1
  Sending
 • 2
  Sending
 • 3
  Sending
 • 4
  Sending