Je tent & kampeerspullen opbergen? | 11 Tips

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De vakantie zit erop, tijd om je tent en kampeerspullen op te bergen voor de winter. Maar waar laat je je slaapmat? Hoe berg je jouw spullen handig op? Waar kun je de gasfles opbergen? En hoe zorg je ervoor dat jouw kampeerspullen in topconditie blijven?

tent opbergen

1. Eerst je kampeerspullen schoonmaken en drogen

Klinkt logisch, maar ook ik ben wel eens in alle haast vertrokken met een tent waarvan de flappen en haringen nog onder de modder zaten. Als je dat laat zitten, heb je de kans dat het vuil ook in de rest van je tent gaat trekken zodat je een vuil tentdoek krijgt of dat je haringen gaan roesten.

Zorg dus dat je zowel je tent als je kampeerspullen goed schoonmaakt én uitgebreid laat drogen voordat je het opbergt. Zo voorkom je dat het weer in je tent gaat zitten waardoor de levensduur wordt verkort, maar ook dat je kampeerspullen gaan eroderen omdat er zich condens vormt in de opbergbox.

2. Is je kampeeruitzet weer compleet?

Ieder jaar verlies je weleens wat of gaat er iets kapot uit je kampeeruitzet. Ik kies er meestal voor om dit meteen óf aan het einde van het seizoen aan te vullen. Dan kom je na de winter, als je dat al lang weer vergeten bent, niet voor verrassingen te staan. Je kunt dan ook een paklijst gebruiken bij het opbergen van je kampeerspullen. Bijkomend voordeel is dat veel kampeerwinkels in september een flinke uitverkoop hebben.

3. Welke kampeerspullen gaan naar de stalling?

Heb je een caravan, camper of vouwwagen, dan is er een grote kans dat deze overwintert in de stalling. In principe kun je veel kampeerspullen gewoon in je kampeermiddel laten liggen. Persoonlijk kies ik er altijd voor om de slaapzakken in ieder geval thuis op te bergen en ook andere zaken die minder goed tegen vocht kunnen, zoals elektronica, eruit te halen.

Daarnaast ben je bij bijna alle caravan- en camperstallingen verplicht om de gasflessen thuis te laten in verband met de verzekering en ontploffingsgevaar bij brand. Haal deze er dus uit!

4. Stalen stokken en stoelen invetten

Een truckje die ik nog van mijn oma heb geleerd, is om stalen stokken van bijvoorbeeld je voortent, maar ook de stalen poten of buizen van je kampeerstoel voor de winter in te vetten met vaseline voordat je ze opbergt. Er zijn zelfs mensen die hun haringen ermee invetten, maar dat gaat mij te ver.

Lees ook:  Duurzame vakanties: Hoe duurzaam is kamperen?

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Hiermee voorkom je roestvorming, en zeker wanneer je in de zomer aan de kust hebt gekampeerd of met je kampeerstoel naar het strand bent geweest, is dit geen overbodige luxe. Bij aluminium en glasfiber stokken is dit overigens niet nodig.

opblaasbare tent ervaring

5. Je tent opbergen

Over je tent opbergen hoor ik soms de vreemdste rituelen. Belangrijk is:

  • Maak de tent goed schoon en droog.
  • Vouw of rol de tent op de juiste wijze op.
  • Berg hem op in de originele zak. Bij een katoenen tent bijvoorbeeld nooit een polyester zak gebruiken, dan kun je condensvorming krijgen.
  • In de meeste gevallen is bovenstaande voldoende. Ben je erg zuinig op je tent dan kun je nog denken aan een tentkoffer: een – vaak zelfgemaakte – houten koffer met kleine ventilatiegaatjes waar echter geen muizen door kunnen komen. Andere oplossingen zijn dichte stalen kasten of dakkoffers of zolder.  Zeker als je jouw tent laat overwinteren op de Waddeneilanden of op een boerenzolder, is dit geen overbodige luxe.

kampeerspullen opbergen

6. Gebruik kratten of opbergboxen

Voor het opbergen van mijn kampeerspullen, niet voor de tent, gebruik ik afgesloten kunststof opbergboxen. Ik heb er heel wat geprobeerd van de Hema, van de Action, maar sinds een paar jaar gebruik ik de boxen van SunWare en ik wil geen andere meer. Deze zijn er in veel verschillende maten.  Wij hebben ze van 52 liter en 100 liter. Ze stapelen makkelijk, maar het belangrijkste is: ze zijn een stuk sterker dan degene die ik eerder gebruikte.

Anderen zweren bij vouwkratten, maar het fijne aan afgesloten boxen vind ik persoonlijk dat er geen stof bij je kampeerspullen komt en dat alles schoon blijft en dat je al je spullen netjes bij elkaar hebt. Op de camping gebruik ik ze ook als voorraadkrat voor de boodschappen zodat er geen muizen en ongedierte bij kan. Zorg wel dat alles kurkdroog is voordat je de box sluit.

7. Slaapmat en slaapzakken opbergen

Eerder schreef ik al uitgebreid over hoe je je slaapmat moet opbergen. De korte versie: met het ventiel open en liefst uitgerold als je het zelf opblazend vermogen optimaal wilt houden.

Lees ook:  Caravan uit de Stalling, 16 tips om teleurstelling te voorkomen

Ook voor het opbergen van je slaapzak geldt dat je deze het beste uit de compressiezak kunt halen om hem op te bergen. Zo blijft het isolerende vermogen behouden. Er zijn kampeerders die ze in de kast ophangen, maar zelf gooi ik ze gedurende de winter los in één van de kunststof kratten.

Als je jouw slaapzak kunt wassen – je kunt dit controleren door het labeltje met wasvoorschrift te lezen – doe dit dan maximaal één keer per jaar. Als je van frisse geurtjes houdt, kun je dat het beste aan het begin van het kampeerseizoen doen en gebruik je gedurende het kampeerseizoen een lakenzak.

slaapzak opbergen

Haal je slaapmat en slaapzak uit de compressiezak

8. Koelbox laat je openstaan

Berg je koelbox of campingkoelkast altijd op met de deksel open zodat hij ventileert. Dit voorkomt condens- en schimmelvorming. Een vaatdoekje of een sponsje tussen de deksel of de deur is vaak al genoeg om dit te bewerkstelligen.

9. Waar berg je je kampeerspullen op?

De auto is uitgepakt, alles staat droog in de hal, maar waar berg je jouw kampeerspullen nu het beste op? Het allerbelangrijkste is dat dit een droge plek is. In de meeste gevallen vallen de schuur, garage en kelder dan af. Daar wordt het gedurende de herfst en winter vaak te vochtig. Een trapkast, voorraadkast, zolder of vliering is een betere plaats om je kampeerspullen op te bergen voor de winter.

10. Pas op voor muizen

Hongerige muizen kunnen je kampeerspullen flink te grazen nemen. Dan eten ze zich overal doorheen. Vooral in oudere huizen en boerderijen kan dit een probleem zijn. Ook hiervoor zijn de afsluitbare kunststof boxen erg handig. Voor tenten kun je dus een tentkoffer maken, gewoon hopen dat de muizen jouw huis voorbij gaan of een kat nemen.

11. Waar bewaar je de gasfles?

De gasflessen mogen meestal niet mee naar de stalling of ze moeten daar een aparte opslag voor hebben. Maar waar laat je gasflessen dan in huis? 

Het is natuurlijk afhankelijk van je woning waar je de gasflessen kunt opbergen, maar de basisregel is: ‘Zo ver mogelijk van waar mensen leven of slapen’. Dus liever niet in de kelder of op zolder, maar in het tuinhuisje of garage als het moet. Zet ze goed in het zicht zodat de brandweer ze in geval van nood meteen kan zien. Trek er ook nog een plastic zak overheen om vuil en daardoor een gaslek volgende zomer te voorkomen.  

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

  • Caravan net gestald

    • 8.0
      Algemeen
    • 8.0
      Gebruiksgemak
    • 8.0
      Pakmaat
    • 8.0
      Kwaliteit

    Caravan net gestald
    Wij hebben afgelopen zondag ook onze caravan weer voor de winter weg gezet. Aangezien hij niet thuis kan staan staat hij altijd in de stalling maar tussen maart en oktober gaan we gemiddeld een 7x weg voor weekendjes of weken. Nu hij voor de winter weg is hebben we hem even netjes leeg gemaakt. Alle handdoekjes, plaids, beddengoed, wc papier eruit. Ook alle batterijen eruit zoals uit de afstandbediening van de mover, gaskachel en het rookalarm. En in ons geval ook de 12v accu eruit. Natuurlijk al het verswater en spoelwater van de wc ook leeg. De emmer met de flesjes toilet vloeistof er ook uit gehaald. Enkel de campingstoelen en de wanden van de luifel liggen er eigenlijk nog in nu.

    En nu wachten tot maart en dan gaat alles er weer terug in voor het komende seizoen :).

    • 8.0
      Algemeen
    • 8.0
      Gebruiksgemak
    • 8.0
      Pakmaat
    • 8.0
      Kwaliteit

    Haal je matrasjes en slaapzakken uit de compressiezak
    Bedoel je met de compressiezak de zak waar de slaapzak en mat standaard in geleverd worden?

    Leerzame blog!

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending