Tent impregneren: Zo doe je dat! + 5 tips

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Je tent impregneren, de ene kampeerder doet het standaard ieder jaar opnieuw, de andere begint er niet aan. Is je tent waterdicht maken met impregneermiddel nu juist een duurzame oplossing of niet? En hoe impregneer je tentdoek dan eigenlijk? Ik leg het je uit.

Lekkage in je tent kun je beter voorkomen

Lekkage voorkomen is altijd beter dan impregneren. Je tent droog opbergen en goed je tent schoonmaken zijn je allerbelangrijkste stappen om het impregneren zo lang mogelijk uit te stellen. Want zo lang mogelijk uitstellen dat wil je!

Is het wel echt een lekkend tentdoek?

Voordat je de spuitbus pakt en meteen je tent met waterdichte spray gaat bespuiten, is het goed om eerst altijd even te checken of het wel echt lekkage is. Vooral bij polyester en nylon tenten kan het ook condens zijn.

Is je tent nieuw? Zie je geen gaatjes? Zie je de plasjes vooral na een nacht slapen? Is het wel nat, maar heeft het niet heel hard geregend? Dan is de kans groot dat het condens is. Check dan onze tips tegen condens in je tent.

De Waard Lepelaar

Tentdoek wel of niet impregneren?

Het impregneren van tentdoek is één van die onderwerpen waar veel verschillende meningen over bestaan. Moet je nu juist wel standaard je tent impregneren of is dat zonde van je tentdoek en kun je het beter laten?

NIET: Een (poly)katoenen tent of vouwwagen zou ik nooit impregneren als er geen lekkage is. Als je impregneermiddel namelijk één keer gebruikt hebt op tentdoek, zul je het op regelmatige basis moeten blijven gebruiken om je tent waterdicht te houden.

WEL: Bij een nylon of polyester tent ligt dat anders. Deze tenten zijn veel gevoeliger voor UV-licht waardoor ze hun PU-laag, de waterdichte laag, sneller verliezen. De waterdichtheid van een tent duid je aan met waterkolom en die wordt dus langzaam minder.  De eerste twee kampeerseizoenen blijft je nieuwe tent veelal wel waterdicht. Maar zeker als je veel in Zuid-Europa in de zon hebt gekampeerd, dan kan regelmatig impregneren om de PU-laag te behouden vanaf dat moment geen kwaad.

Wasemen is géén lekkage!

 Let op: Heb je een katoenen tent die net nieuw is of die je lange tijd niet hebt gebruikt, dan kan het gebeuren dat je flink schrikt. Help, er komt damp van onze tent! De eerste keer dat het gebeurt – er komt dan waterdamp van de regen door het katoenen doek heen aan de binnenkant – schrik je je rot. Je denkt: mijn tent is lek!

Lees ook:  121 Kampeerwinkels, elke kampeerwinkel in Nederland op één kaart

Maar wasemen hoort bij een katoenen tent. Niets om je zorgen om te maken. Nadat het katoen verzadigd is, stopt het gewoon en hij is dan nog helemaal waterdicht. 

Na hoeveel staweken moet je je tent impregneren?

Voor polyester tentdoek kun je na de eerste twee jaar van de tent rekening houden met één keer impregneren per 10 weken kamperen. Voor de meeste kampeerders is dat eens in de twee jaar. Een katoenen tent moet je pas impregneren als die gaat lekken en zul je daarna na ongeveer elke 14 staweken opnieuw moeten impregneren.

gaatje in tentdoek repareren met Tear Aid

Gaatje in je tent? Repareren, niet impregneren!

Zie je een gaatje of klein scheurtje in je tentdoek, dan heeft impregneren geen zin. Dan is het zaak om deze vanaf de binnenkant – dan zie je er van buitenaf weinig van – te plakken. Dit kan provisorisch met duct tape, maar handiger is om Tear Aid (Type A) standaard in je kampeeruitrusting te hebben. Die is een soort sticker die je op maat kan knippen en die zowel op katoen, nylon als polyester te plakken is.  

tent impregneren

Lekkende naden impregneren?

De meeste lekkage bij tenten, van zowel katoen als polyester, komt door een lekkende naad. Voor lekkende tentnaden zijn er gelukkig goede oplossingen. Bij katoenen tenten kun je de lekkende stiksels van een naad insmeren met een nadendichter, vooral met die van Gear Aid heb ik goede ervaringen.

Bij polyester tenten kan dichtplakken met Tear Aid tape aan de binnenkant ook, maar dit is vaak duurder dan met een spuitbus  of spray impregneren.

 

Lekkend grondzeil

Het je last van een lekkend grondzeil omdat er een scheurtje of een gaatje in zit? Bijvoorbeeld omdat er een stoelpoot doorheen is gegaan omdat je een stokje of steen bij het opzetten over het hoofd hebt gezien? Dat is met Tear Aid Type B te repareren, geldt ook voor PVC-grondzeilen of het afdekzeil van je vouwwagen. Type B is sterker en dikker dan Type A.

Hoe moet je een tent impregneren?

Hoe lekkende tent waterdicht maken?

Katoenen tent: Lekt je katoenen tent echt en is dat niet alleen op de naden, dan is de beschermlaag van het tentdoek op of in contact geweest met bijvoorbeeld zeepresten of zonnebrand, waardoor hij niet meer waterdicht is.

In zo’n geval is het het beste om de plek waar de tent lekt, waterdicht te maken met impregneermiddel door deze aan de buitenkant én de binnenkant in te spuiten. Dit kan met een spuitbus of met een spray. Zelf gebruik ik daar NikWax Tent & Gear voor wat goed werkt en ik heber ook mijn sofshel jas waterdicht mee gemaakt. Je hoeft dus niet meteen de hele tent te impregneren, alleen het deel dat lekt.

Lees ook:  Gasslang vervangen, zo weet je of het al nodig is

Polyester tent: Bij een polyester tent is impregneren meer het versterken van de PU-laag. Gaat de tent op één plek lekken, dan kun je die plek van binnen en buiten nog een keer inspuiten met impregneermiddel. Komen er daarna meer plaatsen met lekkage bij, dan is er een grote kans dat de levensduur van het tentdoek gewoon op is en het tijd is om een nieuwe tent te kopen.

Droog of nat: Er is zowel impregneermiddel dat je op een droog tentdoek als impregneermiddel dat je op een nat tentdoek kunt gebruiken. Als je de keuze hebt, kies voor droog impregneren. Dit werkt het langste. Heb je een lekkende tent en de buien volgen elkaar op, dan kun je – tussen de buien door, want het tentdoek mag nat zijn, maar het mag niet regenen – je natte tent inspuiten met Wet impregneermiddel (eerst binnen, dan buiten). Dan heb je na een half uur een droge tent.

Hoe moet je een tent impregneren? 5 stappen:

  • Stap 1. Zet je tent op, handig is om dit gewoon tijdens een kampeerweekend te doen op de camping.
  • Stap 2. Maak het tentdoek schoon en laat het helemaal drogen.
  • Stap 3. Spuit de lekkende plek of de hele tent in met impregneerspray, een spuitbus is het makkelijkste, maar als je de hele tent wilt impregneren is een jerrycan en een plantenspuit goedkoper. Wees niet te zuinig het doek mag flink nat worden.
  • Stap 4. Spuit daarna ook de binnenkant van het tentdoek in voor extra dichting en tegen schimmelvorming.
  • Stap 5. Je laat het een paar minuten intrekken en daarna haal je de restanten weg met een vochtige doek. Is er impregneer op de ramen gekomen haal dit er dan zo snel mogelijk vanaf met lauw water.
  • Stap 6. Laat het geïmpregneerde tentdoek nu goed drogen en uitdampen, zodat je hem liefst na minimaal een dag pas weer droog opbergt.

Hoeveel impregneermiddel heb je nodig?

Hoeveel impregneermiddel je nodig hebt, hangt af van hoe je de tent waterdicht wilt maken. Wil je alleen lekkende plekken behandelen, dan is één spuitbus van 500 ml meestal voldoende. Hiermee kun je al snel 6 m² behandelen. Wil je een hele tent impregneren dan heb je een jerrycan nodig en kun je uitgaan van 1 liter per 12 m².

Impregneren kan je vakantie redden

Check eerst altijd of het wel echt lekkage is en geen condens of wasem. Een waterdichte katoenen tent hoef je niet uit voorzorg te impregneren. Is de tent lek? Impregneer dan alleen de lekkende plek of naden met een impregneerspray.

Heb je een polyester tent? Pas na twee jaar beginnen met impregneren of alleen de naden dichten met Tear Aid Type A. Gaat de tent toch lekken? Dan de plek impregneren met impregneermiddel, maar komen er meerdere lekkages dan is het tijd voor een nieuwe tent.

tent impregneren

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending