Teken, nare beestjes zijn het. Op de camping ben je veel buiten en kun je zomaar een tekenbeet oplopen. Een tekenbeet voorkomen is beter dan genezen. Daarom in deze ‘Week van de teek’: Hoe bescherm je jezelf op de camping tegen teken?
Hoe ziet een tekenbeet er uit?
Een tekenbeet herken je aan een klein rood bobbeltje zoals op de foto. Als je op tijd bent zit de teek er vaak nog in zie je nog een stukje van het achterste van zijn lichaam er uitsteken. Met een tekenpen kun je hem verwijderen. Ieder jaar worden 1.000.000 Nederlanders gebeten door een teek. 2% van hen krijgt de ziekte van Lyme. Hoe weet je dan dat je wel actie moet ondernemen? De ziekte van Lyme, welke je kunt krijgen door een tekenbeet, herken je aan een rode kring of rood / blauwe vlek rond de beet.
Hoe kun je een tekenbeet voorkomen?
Het is niet makkelijk om een tekenbeet te voorkomen. Teken zijn overal, niet alleen in het bos maar ook op de camping of in je eigen tuin. Net als bij muggen lijkt het erop dat de ene persoon lekkerder wordt gevonden daar teken dan de ander. Toch zijn er een aantal maatregelen die iedereen kan nemen om een tekenbeet te voorkomen.
Blijf op de gebaande paden en zit op een kleed
Teken vind je vooral in (hoog) gras, bosjes en tussen dorre bladeren. Door op de gebaande paden te blijven lopen en bij het plaatsen van een verlengsnoer niet door de bosjes maar er omheen te lopen voorkom je contact met deze plekken. Ook als je op de grond gaat zitten, gebruik dan een kleed. Picknickkleden met een plastic onderkant daar kunnen teken niet doorheen en zo kun je dus een tekenbeet voorkomen.
Geen slippers of crocks
Op de camping lopen veel mensen op slippers, crocks of blote voeten, vooral kinderen. Omdat teken zich graag in (hoog) gras vestigen kun je beter op dichte schoenen rondlopen, dan hebben ze minder kans om met je in contact te komen en kun je misschien een tekenbeet voorkomen.
Geen korte broeken en T-shirts
Teken kunnen niet ver springen of vliegen. Ze kunnen alleen op je lichaam komen doordat je in contact komt met het gras of de bosjes waar ze in zitten. Het bedekken van je lichaam met lange mouwen en pijpen zorgt er dus voor dat er minder kans is dat ze een plekje kunnen vinden. Nu is dat op vakantie niet altijd fijn of mogelijk maar ben je op een plek waar je veel teken kunt verwachten bedek jezelf dan.
Doe een pet op tegen teken
Teken houden van warme plekken. Ze kruipen ook graag in je nek of op je hoofd. Vooral bij kinderen lijkt het hoofd en achter de oren een favoriete plek voor teken te zijn. Doe een muts of pet op dan maak je het ze wat moeilijker.
Drie maanden lang controleren op tekenbeten
Controleer iedere dag nadat je buiten bent geweest, je eigen lichaam en dat van je kinderen. Kijk dan vooral naar warme vochtige plekken zoals: oksels, knieholten, achter de oren en in je liezen. In de bovenstaande video laten ze zien hoe je een gestructureerde tekencheck doet.
Het nare van deze ziekte is dat het maanden kan duren voordat de ziekte zich openbaart. Heb je dus een tekenbeet opgelopen controleer deze de eerste drie maanden dan regelmatig om te zien of er zich een kring omheen vormt.
DEET tegen de teek?
Net als muggen zijn ook teken geen fans van DEET. Als je jouw kleding en huid inspuit met DEET schrikt het leeuwendeel daarvan terug. Zelf gebruik ik wel DEET maar een ideaal middel is het niet. Echter de ziekte van Lyme lijkt me nog vervelender. Dus gebruik ik het niet dagelijks en alleen als ik echt naar gebieden ga waarvan ik weet dat er veel teken zijn. Zoals ik in mijn eerdere post over muggen al uitlegde moet je bij gebruik van DEET oppassen met welk middel je vooral voor kinderen gebruikt.
Lekker veel knoflook
Net als wij mensen lijken ook teken het niet fijn te vinden om in de buurt van iemand te zijn die knoflook heeft gegeten. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd maar ik heb goede verhalen gehoord over het gebruik van knoflooktabletten tegen teken beten. Je kunt dan het beste wel het hele gezin trakteren op deze tabletten en het goede nieuws is dat het ook werkt tegen vliegen, muggen en zelfs wespen.
Een tekenbeet voorkomen is beter dan genezen
Een tekenbeet voorkomen is niet heel makkelijk als je de natuur intrekt of op de camping bent. Maar met goede bedekkende kleding, schoenen, een pet, insectenmiddel en goed controleren kom je een eind. Een tekenbeet voorkomen is wel de moeite waard want de ziekte van Lyme die wil je echt niet.
Volg kampeermeneer ook op facebook, twitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en mooie campings.
Ik ga toch echt niet met lange broek, sokken en dichte schoenen rondlopen als het 20+ graden is!
Wel elke avond onder de douche even checken op teken.
Dat hoeft ook niet natuurlijk maar als ik in een gebied kom waar veel teken komen loop ik ook in de zomer met een lange broek en dichte schoenen. Mijn zoontje zit bij een buiten BSO en ook daar moeten ze de hele zomer gewoon ene lange broek en dichte schoenen aan i.v.m. teken en geen kind die er last van heeft. Maar het blijft een eigen keuze natuurlijk.
Onbegrijpelijk altijd maar angst zaaien,nu 30 graden,ik trek een boerka aan helpt ook,ik ken mensen die nooit in de natuur komen is gevaarlijk,teken huidkanker enz enz .Ja Ja tv de bladen je leest alleen maar ellende,als de zon dan toch is schijnt moet je blijven smeren vooral,heb ik nooit gedaan en nog geen huidkanker hoe is t moooogelijk. Allemaal commercie.
Ik ben 70 jaar ,altijd in de natuur …overal alle landen nu met camper.Het ergste was een muggenbeet.Natuur is voor iedereen en GRATIS ook nog,bossen stranden heerlijk.
MENSEN LEEF toch en geniet zeker nu met mooi weer,vergeet al die zogenaamde wetenschappers.
Wel zelf blijven nadenken en verstandig zijn.
Veel natuur en frisse lucht toegewenst
Overdreven
Groot gelijk. Ik ken een paar mensen die teken op zich hebben gehad.. Gewoon verdoofd en afgehaald met pincet.. nu 30 jaar later zie je nog niets aan die mensen. 2% is 2% maar men brengt het naarvoor alsof het 20% kans is door een uitleg te geven alsof het elke dag kan gebeuren als je buiten komt xD
Dag Peter,
Dank voor je relativering en die snap ik maar als je bij die 2% hoort die er ziek van wordt dan kan dat zuur uitpakken weet ik uit mijn naaste omgeving. Better safe than sorry!
Annie, ik weet dat ik reageer op een oud bericht… maar dit is geen angst zaaien maar alert maken. Ik heb lyme (gaat redelijk goed, maar toch nog wel beperkend). Ik ben dus altijd erg ongerust over het gebrek aan alertheid op het gebied van teken. Er zijn enorm veel teken, tegenwoordig draagt 1 op de 3 ziekteverwekkers bij zich. Dat gegeven kunnen mensen eigenlijk echt niet negeren. Want lyme loop je makkelijk op, er vanaf komen is een stuk moeilijker. De tips uit deze blog pas ik allemaal toe en sindsdien heb ik nauwelijks nog tekenbeten. De moeite waard vind ik! Een teek snel verwijderen helpt overigens meestal wel om lyme te voorkomen maar een ziekte als TBE (wat gelukkig (nog) wel een stuk minder vaak voorkomt) kan zich direct overdragen. Beter een beet voorkomen dus!
Bedankt voor je aandacht hiervoor kampeermeneer!