9.3
gemiddeld

Review: SwissPiranha super lichtgewicht haringen!

RT120
Beoordeling
 • Algemeen
  9.0
 • Gebruiksgemak
  8.0
 • Kwaliteit
  10.0
 • pakmaat en gewicht
  10.0

8569d5985c99f75d42195c1460991200?s=55&d=mm&r=g Saskia Haringen. Je kunt niet zonder. Ze zijn er in veel verschillende vormen en maten, je hebt er van metaal, van kunststof, aluminium en van hout. Je hebt rotspinnen voor in een stenige ondergrond, haringen met of zonder schroefdraad, hoekige haringen voor in los zand, zware kwaliteit of juist lichtgewicht, voor elke situatie is er een aparte haring. Wij hebben er altijd veel verschillende bij ons, je weet immers nooit waar je terechtkomt. Het neusje van de zalm schijnen de Zwitserse SwissPiranha kunststof haringen te zijn. De lichtste en tegelijk sterkste tentharing ter wereld. Als je dat van jezelf zegt, vraag je om een uitgebreide test. Dus dat heb ik gedaan.

SwissPiranha: licht, slagvast en veilig

De tentharingen van SwissPiranha hebben, zoals ze zelf zeggen, een paar voordelen ten opzichte van ‘gewone’ haringen: ze zijn lichter, ultralicht zelfs, slagvast en superveilig. Ik testte de RT120, de haring van 12 cm lang die volgens SwissPiranha vooral geschikt is voor kleine tot middelgrote tenten, tarpen, picknickkleden ed.

De SwissPiranha is er in veel verschillende maten, de kleinste is 9 cm lang, de grootste, bedoeld voor bijvoorbeeld tentpaviljoens is 22 cm lang. SwissPiranha wordt veel gebruikt bij bergsporten, waar gewicht en veiligheid van het grootste belang is.

Deze SwissPiranha tentharing is maar 12 cm lang

Deze SwissPiranha tentharing is maar 12 cm lang

De Swiss Piranha RT120 weegt maar 5,9 gram

De RT120 die ik geprobeerd heb, weegt maar 5,9 gram. Andere lichtgewicht haringen, zoals de Lesovik SPIG, wegen al gauw 10 tot 12 gram. De stalen haring van Decathlon weegt zelfs 44 gram, dus dat is wel echt een verschil. Omdat de SwisPiranha ook nog eens veel korter is dan een ‘gewone’ haring scheelt het echt in pakmaat en gewicht. Ook voor wandel– en fietskampeerders een optie dus, als elke gram telt.

Geen pijn als je op een haring gaat staan

Het puntje aan deze haring zorgt ervoor dat ze makkelijk de grond in gaan, in veel gevallen zelfs zonder hamer, en de zaagtanden houden de haring in verschillende ondergronden op zijn plekje. De platte bovenkant met verschillende inkepingen zorgt ervoor dat de scheerlijn op zijn plaats blijft.

Lees ook:  Review: Laughing Owl 4 lichtgewicht tent met veel ruimte

Het PiranhaNT kunststof is bestand tegen slagen van een hamer of een steen en de haringen verzinken helemaal in de grond. Geen struikelgevaar dus. En door de platte kop kun je er gewoon met je blote voeten op gaan staan als de haring helemaal in de grond zit, zonder dat je je pijn doet. Ideaal!

De SwissPiranha tentharing heeft een platte kop

De SwissPiranha tentharing heeft een platte kop

Schoonmaken en terugbuigen is zo gepiept

De haringen kunnen schoongemaakt worden in de afwasmachine en als ze verbogen zijn, hoef je ze enkel 5 minuten in de oven te leggen op 160 graden, dan worden ze heel even wat slap en buig je ze zo weer in hun originele vorm. Echt waar, ik heb het geprobeerd! Als de haring is afgekoeld is hij weer zo sterk als voorheen. Leg hem niet rechtstreeks op het metalen rooster in de oven want dat plekje op de haring blijf je zien. Ik denk dat het kunststof daar net wat te heet wordt.

Eén nadeel, je krijgt ze de grond bijna niet meer uit

Ik heb de haringen geprobeerd in een wat stenige grasbodem op de camping in Frankrijk. In een losse bodem duw je ze zo de grond in, maar ik moest wel een tenthamer gebruiken en even zoeken naar een plekje zonder stenen. Het is geen rotspen natuurlijk.

Maar deze kleine krachtpatser stond vervolgens wel twee weken zo vast als een huis! Dat was meteen ook het probleem toen we moesten opbreken. Ik kreeg de haringen met geen mogelijkheid uit de grond.

Uiteindelijk heb ik een waterpomptang gebruikt om ze los te wrikken uit de bodem, maar daarmee heb ik een aantal haringen wel flink beschadigd. SwissPiranha adviseert zelf om de ‘pegpuller’ oftewel de haringtrekker te gebruiken. Dan zou het makkelijker moeten gaan.

De haringen uit de grond krijgen is lastig

De haringen uit de grond krijgen is lastig

SwissPiranha gaat voor duurzaamheid

De rode SwissPiranha wordt gemaakt van hoogwaardig kunststof en het maken ervan kost 13 keer minder energie dan het maken van een metalen haring. Bovendien kunnen de haringen gerecycled worden als ze echt versleten zijn.

Je hebt ook groene haringen van SwissPiranha, die gaan in duurzaamheid nog een stapje verder. Minder licht want deze weegt 16,2 gram voor een haring van 15 cm. Maar wel gemaakt van 100% bio-based kunststof en daardoor biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Maximaal milieuvriendelijk dus.

En wat kost dat dan, zo’n ultralichte haring? 

Deze haringen zijn online goed verkrijgbaar, maar bij de sommige buitensportwinkels verkopen ze ze ook. Ik vind ze wel prijzig, één rode ultralichte haring van 12 cm kost tussen de €2,00 en €2,50, afhankelijk van de hoeveelheid die je koopt. Handig: op de site van SwissPiranha staat een groot aantal tentmodellen uitgetekend met een advies voor het aantal benodigde haringen.

Lees ook:  Familietent kopen? 10 tips om een miskoop te voorkomen

Maar ter vergelijking: een set van 10 tentharingen van Decathlon kost €5,99. SwissPiranha is dan wel onverwoestbaar zeggen ze, maar voor de gewone huis-tuin-en-keuken-kampeerder voor wie het gewicht niet zo heel belangrijk is, is een gewone metalen haring natuurlijk ook prima.

SwissPiranha Haringen superlicht!
Beoordeling
RT120
9.2
gemiddeld
 • Algemeen
  9.0
 • Gebruiksgemak
  8.0
 • Kwaliteit
  10.0
 • pakmaat en gewicht
  10.0

Pluspunten

 • ultralicht
 • Veel maten
 • slagvast en veilig
 • kan in de vaatwasser
 • Makkelijk terugbuigen
 • duurzaam

Minpunten

 • Prijzig
 • Alleen los te krijgen met haringtrekker

Is de SwissPiranha inderdaad onverwoestbaar?

De SwissPiranha haring is zeker weten de lichtste haring die ik ooit heb gebruikt. En ondanks de geringe lengte, stond mijn tent zo vast als een huis. Het is fijn dat de platte kop helemaal in de grond verzinkt, zodat je er inderdaad met blote voeten op kan staan zonder dat je je bezeert. Met het uittrekken van de haringen, heb ik ze wel beschadigd, maar niet gebroken. De kromme haringen waren weer recht nadat ik ze even in de oven had gelegd, ook handig.

Dus of deze SwissPiranha haringen echt onverwoestbaar zijn, weet ik nog niet, daar moet ik ze eerst wat jaartjes voor gebruiken. Maar ze zijn zeker heel sterk en in combinatie met een haringtrekker superfijn! Je moet er wel wat voor over hebben, want voor een tent met 15 haringen ben je al gauw €30,00 euro aan haringen kwijt. Waar je dan wel weer heel lang mee kunt doen. 

 

 
 

Auteur

Saskia kampeert al haar hele leven. Het liefst samen met haar man, dochter en hondje Ivy. Ze begon ooit met een barrel van een caravan, ruilde die in voor een luxere versie maar kampeert nu alweer een aantal jaar met hun vouwwagen op boerencampings en andere kleine campings in heel Europa. Leer Saskia kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending