Ons avontuur: 2-daagse sup-tocht in Limburg

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Wil je eens een echt unieke trektocht maken en heb je al enige sup-ervaring? Dan is de 2-daagse sup-tocht over de Groote Molenbeek in Noord-Limburg wat voor jou! Overnachten doe je in een stoere hut aan het water, dus de kampeerspullen mag je thuislaten.

Al sinds mijn sup-cursus 4 jaar geleden droom ik ervan om een sup-tocht van meerdere dagen te maken. Omdat ik geen eigen sup-board heb, ben ik hierbij afhankelijk van sup-verhuurders die een dergelijke tocht aanbieden. Toen ik op het arrangement over de Groote Molenbeek van Just Be Fit Outdoor stuitte, was ik dan ook de koning te rijk.

Suppend door het mooie landschap

Een sup-tocht op de Groote Molenbeek

De Groote Molenbeek heeft een lengte van circa 32 kilometer. De rivier stroomt van Grashoek tot Wanssum. Zo hard hoeven wij dit weekend gelukkig niet te werken, onze tocht start net onder Horst. We eindigen net als de Groote Molenbeek zelf bij de jachthaven van Wanssum.

Omdat de beek over de gehele lengte een verval van zo´n 23 meter kent, stroomt het water lekker door. Mocht je nu denken dat je je rustig voort kunt laten drijven, dan heb je het mis. Op het grootste deel van onze tocht meandert de beek namelijk flink. Ook tref je er meerdere vistrappen, een aantal stroomversnellingen en wat balken over het water. Hard werken dus! En dat maakt het een avontuur voor de ervaren sup-liefhebber.

Onze ervaringen tijdens deze sup-tocht

Dag 1: van Horst naar Meerlo

Het is omstreeks het middaguur als wij onze auto parkeren op het pleintje tegenover de kerk in Meerlo. We checken in bij Trudy van Vakantie Meerlo en laten hier het grootste deel van onze bagage vast achter. Vervolgens brengt Juriën van Just Be Fit Outdoor ons samen met twee sup-boards naar het beginpunt van onze route, zo’n 10 km verderop.

Net onder Horst tillen we onze sup-boards het water in een gaan van start. Althans, dat is de bedoeling. De vin van mijn sup-board blijft vrijwel onmiddellijk haken in de zanderige bodem. Het water staat hier behoorlijk laag, dus ik besluit de vin maar gelijk onder mijn board uit te halen. Als gevolg hiervan kost het me de rest van de tocht meer moeite om koers te houden, maar ik voorkom hiermee een boel plotse vastlopers. Jenny is daarentegen wat volhardender en wordt meerdere keren voorover op haar sup-board gekatapulteerd. Het is gelijk duidelijk: de Groote Molenbeek laat zich niet zomaar bevaren.

Waden bij de vistrap

Langs de A73 – je hoort hem wel, maar ziet hem bijna niet – varen we door het groen richting Graaf ter Horst. De Groote Molenbeek is hier nog niet heringericht en dus vrij rechttoe rechtaan. Na de aanlegsteiger bij het restaurant – die wij helaas in volle vaart voorbij peddelden – is het echter al snel gedaan met de rust wanneer de eerste vistrap opdoemt. Om te voorkomen dat de sup-boards beschadigen, stappen we hier af en waden met de sup-boards naast ons door het water over de vistrap heen. Een avontuurlijke keus, want het water staat hier ineens best wel hoog en we voelen het water flink aan onze benen trekken.

SUP-tocht langs koeien

Na de vistrap volgt buigt de beek weg van de verkeersdrukte en begint te meanderen. Hier heerst de rust van de natuur. Al snel komen we bij mijn hoogtepunt van deze dag: koeien in het water! De dieren kijken verbaasd op van deze twee voorbijgangers, en besluiten het wat hogerop te zoeken. De koeien blijken de enige andere watersporters die wij dit weekend tegenkomen.

Niet ver na de koeien plannen we bij een volgende vistrap onze eerste pauze. We kijken op de kaart en concluderen dat suppen toch echt langzamer dan kanoën gaat. Dit keer besluiten we niet door de vistrap te waden, maar blijven op het droge en klimmen met de boards over een hek om een paar meter verder weer te water te gaan. Avontuur!

Wat volgt, zijn heerlijk rustige kilometers door een groene oase, met dan eens uitzicht op weilanden, dan op prachtige huizen en dan weer op bomen en struiken. Vanaf de sup kijken we onze ogen uit. We worden nog een paar keer uitgedaagd door een vistrap of ander niet te bevaren obstakel. Bij het beklimmen van de kant merken we dat ook brandnetels goed gedijen langs de beek.

Lees ook:  6 x de leukste campings in Limburg met zwembad!

Intussen wordt de lucht boven ons steeds dreigender. Een beetje regen kunnen we wel hebben, maar onweer wil je op het water niet hebben. Gelukkig komt het bordje met de naam Meerlo vervolgens toch nog sneller dan verwacht. We meanderen, met zicht op de kerk, door het schattige dorpje en trekken uiteindelijk net voordat de eerste regendruppels naar beneden komen onze sup-boards op het droge.

Modderig maar voldaan na dag 1

Onze comfortabele droge outfit ligt ons al op te wachten in de Stoere Glamphut en de warme douche helpt de modder van ons af te spoelen. Na een lekker maaltje – je kunt hier zelf koken als je wilt – kruipen wij al vroeg onder de wol.

Dag 2: van Meerlo naar Wanssum

Na een goede nachtrust ontwaken we de volgende ochtend met een heerlijk zonnetje. We genieten buiten aan de picknicktafel van een heerlijk uitgebreid ontbijt en leggen omstreeks tienen onze sup-boards weer in het water. Vandaag staan er wat minder kilometers dan gisteren op de planning, dus we doen het rustig aan. We verwachten rond het middaguur bij de jachthaven van Wanssum aan te komen.

Het is net als de voorgaande dag erg rustig op het water. We genieten van de natuur en de prachtige gebouwen die we passeren. Zo varen we kort na vertrek langs ’t prachtige Kasteelke in Meerlo. Ook duurt het niet lang of we stuiten op onze eerste vistrap van de dag. Al bijna routineus navigeren we naar de kant, tillen onze boards uit het water, lopen een stukje langs het weiland en gaan na het bruggetje weer te water.

Zoeken naar een plek zonder brandnetels

In de verte zien we de gebouwen van Wanssum al liggen, maar vanaf het water lijkt die bewoonde wereld nog heel ver weg. De Groote Molenbeek meandert hier zo mogelijk nog mooier door het landschap.

Even orienteren

Net voor een vuilgrijper klimmen we via een comfortabele kanosteiger het water uit. Voor kanovaarders eindigt de tocht over de Groote Molenbeek hier. Suppers hebben geluk en kunnen nog een stukje verder. We volgen het pad en bij een bankje achter een grote boom gaan we weer te water. Met een flinke boost, want net voor ons instappunt raast een stroomversnelling.

Bochten volgen elkaar in hoog tempo op, de beek is op sommige plekken beduidend smaller en nu en dan moeten we om takken en omgevallen bomen heen navigeren. Wederom komen we weer verschillende (nestelende) eenden en meerkoeten tegen. Ook zie ik een glimp van een bruin harig beest dat voor me uitzwemt. Ik maak een grap dat het een bever is – vermoedende dat het een rat is – maar lees later op internet dat er oprecht bevers voorkomen in de Groote Molenbeek. Of mijn bruinbehaarde reisgenoot ook echt een bever was…. we zullen het nooit weten.

Jachthaven van Wanssum

Bij een balk die overdwars over het water ligt – en het nodige vuil tegenhoudt – klimmen wij tenslotte een laatste keer van de plank op de wal. We ‘klunen’ door een weiland heen, tijgeren onder het prikkeldraad door en dan ineens staan we op onze eindbestemming: de jachthaven van Wanssum.

Terugwandelen

Juriën neemt hier de sup-boards weer van ons over en legt ons de wandelroute van ca. 3 km terug naar Meerlo uit. Eigenlijk kan het niet misgaan, we hoeven immers enkel het water te volgen. Tijdens de tocht – die deels over het bekende Pieterpad gaat – genieten we nog een laatste keer van de mooie natuur hier, en verbazen ons hoe anders we hetzelfde landschap vanaf het water hebben ervaren.

We hebben genoten van dit tweedaagse avontuur door de prachtige natuur in Noord-Limburg. De Groote Molenbeek verbaasde ons na iedere bocht weer met haar schoonheid en we genoten van de rust op het water. Het was een heerlijk avontuur, maar eerlijk is eerlijk: de spiertjes zijn toch ook wel blij als de auto weer in zicht komt.

Overnachten in een Stoere Glamphut

Direct naast de kerk van Meerlo vind je Vakantie Meerlo. Achter de poort naast het hotel gaat een prachtige groene oase schuil. In die groene oase, bijna direct aan de Groote Molenbeek, liggen twee stoere hutten en twee stoere glamphutten. Wij waren zelf helaas net te vroeg, maar later in het seizoen lopen er ook nog eens wollige schapen door dit prachtige tafereel.

Lees ook:  Review: Met de blokhutboot op pad, wat een vrijheid

Wij mochten op krachten komen in de Stoere Glamphut. Een ruime houten hut met grote ramen, waardoor je je zelfs binnen nog buiten in de natuur waant. Alsof dat nog niet genoeg is, kan de gevel opengeschoven worden, heerlijk voor die milde zomeravonden! De Stoere Glamphut heeft een zitgedeelte met een eettafel, zithoek en aanrechtje met koelkast, kookspullen en kookplaat. Daarnaast is er een afsluitbaar slaapgedeelte met 4 comfortabele bedden. Voor de lichte slapers: alle ramen kunnen verduisterd worden door middel van luiken of gordijnen, en de kerkklok stopt rond middernacht met luiden.

Hoewel de Stoere Glamphut wat luxer is ingericht dan de Stoere Hut, zijn beide type hutten van alle gemakken voorzien. Toiletten en douches vind je op een paar meter lopen in het authentieke sanitair gebouw naast de kerk en er is ook een gemeenschappelijke keuken waar je je potje kunt koken!

Maaspark Ooijen Wanssum

Vanuit de hut kijken we uit over de Groote Molenbeek en het daarachter gelegen Maaspark Ooijen Wanssum. Tijdens ons avontuur hebben wij vooral de recreatieve functie van de Groote Molenbeek en dit mooie park ontdekt, maar dit park heeft nog een andere belangrijke functie als waterbekken. Zo fungeert het park als een buffer voor de Maas, waardoor het omliggende gebied beter beschermd is tegen overstromingen en wateroverlast. De herinrichting van het gebied was net op tijd klaar om in 2021 bij de hoge waterstand gelijk zijn nut te kunnen bewijzen.

Twee SUP boards

Enthousiast geworden?

Ben je na het lezen van bovenstaand verhaal enthousiast geworden en wil je de Groote Molenbeek ook graag per sup-board verkennen? Lees dan vooral nog even onderstaande tips!

  • De kanten van de Groote Molenbeek worden beide 1 x per jaar gemaaid. De kans is dus groot dat je net als wij met brandnetels van doen krijgt. Het helpt dan om een lange broek of legging en dichte waterschoenen of sokken te dragen. Wij waren helaas niet zo slim.
  • Omdat de Groote Molenbeek lekker doorstroomt kost het veel kracht om tegen de stroming in te suppen. Wees dus alert wanneer je aan wilt meren bij de steiger van Graaf ter Horst, want anders vaar je net als wij je geplande lunchplekje zomaar voorbij.
  • Doe jezelf een plezier en gun jezelf het heerlijke ontbijt van Trudy. Wij werden enorm verwend met versgebakken broodjes, een gekookt eitje, yoghurt en nog veel meer. Scheelt je daarnaast ook nog eens moeite met pakken. Als je jezelf nog verder wilt ontzorgen, kan je ook avondeten bij boeken!
  • Mocht het uit bovenstaand verhaal nog niet duidelijk zijn geworden: zorg dat je enige sup-ervaring hebt voordat je aan dit avontuur begint. De bochten, sterke stroming en de verschillende obstakels vragen echt wel om wat behendigheid. Mocht je nog niet zo’n held zijn op het sup-board, lees dan hieronder nog even verder voor een meer relaxte ‘sluiproute’.

Liever met de kano?

Een deel van de door ons afgelegde route is ook met de kano te bevaren, deze zijn eveneens te huur bij Just Be Fit Outdoor. De start voor de kanotocht ligt wat verder stroomafwaarts dan de start voor sups en de kanoroute komt ook eerder ten einde. Omdat je per kano ook nog eens sneller vooruitkomt, is de door ons afgelegde route te kort voor een tweedaags kano-avontuur.

Maar niet getreurd, je kunt je avontuurlijke kano dagtocht over de Groote Molenbeek natuurlijk alsnog combineren met een relaxte overnachting in de Stoere Hutten in Meerlo.

Andere wateravonturen:

  • Ben je niet vies van een beetje drukte op het water en draai je je hand niet om voor de golven van voorbijvarende plezierboten? Wellicht is deze driedaagse kanotrektocht met tent in Nationaal Park de Weerribben-Wieden dan wat voor jou.
  • Bezoek je liever een ander Nationaal Park, waar je met je kano door stille kreekjes peddelt waar niemand anders kan komen? Tessa beleefde een heerlijk avontuur met de kano in Nationaal Park de Biesbosch.
  • Eerder maakte ik al een prachtige tweedaagse kanotrektocht met tent in de omgeving van Utrecht over de Jagersroute. Ook hier kom je nauwelijks plezierbootjes tegen, maar wel veel andere kanovaarders wanneer je de verschillende kanoverhuren passeert. 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending