Een Stoov warmtedeken houdt je campingstoel warm
In ons bed in de vouwwagen ligt in het voor- en najaar standaard een elektrische deken. Hij gaat uit zodra we gaan slapen, maar het is zo heerlijk om in een warm bed te stappen als het ’s avonds koud is. De Stoov Big Hug warmtedeken past in het rijtje ‘hoe-hou-ik-mezelf-warm’. Als je ’s avonds voor je tent bij een kampvuur of een houtkachel zit, krijg ik na een tijdje de neiging om achterstevoren te gaan zitten. De voorkant van je lijf is dan warm maar die achterkant… brrr. Een dikke plaid of schapenvacht in je stoel helpt iets, maar niet altijd voldoende. Dat probleem lost de Stoov Big Hug voor je op.
Welke maat van de Stoov Big Hug?
De Stoov draadloze warmtedeken is er in verschillende maten en kleuren. Ik mocht de Big Hug XL proberen.
- Big Hug: De Big Hug heeft een afmeting van 40 x 110 cm en past daarmee net in een kleine campingklapstoel. De twee verwarmingselementen zijn beide 16 x 23 cm.
- Big Hug XL: De Big Hug XL is met 45 x 135 cm net iets breder en vooral langer waardoor hij ook goed op grotere campingstoelen past. De twee verwarmingselementen zijn gelijk aan de gewone Big Hug en beide ook 16 x 23 cm.
De Big Hug warmtedeken heeft een accu
Een oplaadbare batterij zorgt ervoor dat je de Big Hug plaid draadloos kunt gebruiken. Het opladen kost bijna 3 uur, dus wel iets om overdag rekening mee te houden. Door de USB-aansluiting kun je hem ook in de auto opladen. Dat kan handig zijn als je zonder elektra kampeert, maar wel af en toe een ritje met de auto maakt. Je kunt hem ook opladen met een powerbank of een extra batterij met snellader kopen, zodat je niet zonder warmte komt te zitten.
Geen geschuif in je stoel
Je legt de Stoov deken los in je stoel. De achterkant is van een soort vilt, waardoor hij stroef is en niet verschuift. Onze stoelen hebben niet zo’n hoge rugleuning en de Big Hug hangt er ruim overheen. Voor stoelen met een wat hoge rug hang je de zak waar de accu in zit over de hoofdleuning, zodat hij ook op zijn plek blijft.
Omdat de Stoov warmtedeken draadloos is, kun je hem gewoon in de stoel laten zitten als je de stoel inklapt. Buiten laten staan is niet zo’n goed idee. De Stoov wordt vochtig en droogt niet snel. Even mee naar binnen pakken ’s avonds dus.
Je kunt de hoes van de warmtedeken wassen
Zowel de Big Hug als de Big Hug XL is in twee verschillende stoffen te krijgen. Beide zijn een blend van polyester en acryl, maar de Original is kortharig en de Wooly is langharig en voelt meer aan als wol. De Wooly wordt misschien wat sneller vuil, maar het goede nieuws is dat beide soorten dekens gewoon op 30 graden in de wasmachine kunnen.
De hoes van de Stoov deken kun je er namelijk makkelijk afhalen om te wassen, het verwarmingselement zit met klittenband aan de binnenkant van de hoes vast zodat het op zijn plek blijft. Ik heb de hoes gewassen op 30 graden. Ik vind het altijd spannend hoe zo’n artikel dan uit de was komt. Maar het ging prima. Het duurde wel vrij lang voordat hij droog was, omdat het best dikke stof is. De hoes mag niet in de droger.
Op de hoogste stand blijft de Big Hug bijna 2 uur warm
Er zitten twee verwarmingselementen in, in de rug en in de zitting. De verwarmingselementen werken met infrarood. De warmtedeken heeft drie standen: 34, 38 en 42 graden, duidelijk aangegeven met rode lampjes. In praktijk zou ik hem altijd op standje maximaal zetten. Als je het koud hebt, wil je het immers zo snel mogelijk warm krijgen. En dat lukt. Als je de Stoov deken aanzet, heb je in een paar minuten lekker warme billen. Een gebruiksaanwijzing heb je niet nodig, het werkt zo logisch allemaal dat je het haast niet fout kunt doen.
Ik heb het geprobeerd: de deken blijft bijna 2 uur lang warm op de hoogste stand. Dat viel me reuze mee. Als je hem een standje lager zet – goed te zien aan de lampjes die branden op het oranje flapje – blijft hij uren langer warm. Volgens Stoov blijft hij bij 34 graden 4 uur warm en bij 42 graden 1,5 uur. In de middelste stand blijft hij 2,5 uur warm bij 37 graden. En dat klopt ongeveer wel. Ik voelde de warmte het best in de zitting. Het verwarmingselement in de rug zit vrij laag. Dat had van mij wel wat groter mogen zijn, zodat de deken ook het bovenste deel van de rug verwarmt, of je schouders.
De warmte dringt goed door je kleding heen, dus een jas aan is geen probleem. Ik vond de maximale stand heerlijk, voor sommige mensen zal dit misschien wat te warm zijn. Dat ligt ook aan de temperatuur buiten natuurlijk. Ik heb hem getest bij 10 graden.
Infraroodwarmte is anders dan stralingswarmte
Met een elektrische deken kun je je bed prima verwarmen, maar het heeft ook nadelen. Ik vind het geen fijn idee dat je op elektrische draden ligt, bijvoorbeeld. De warmte van een elektrische deken is een stralingswarmte en dringt niet tot diep in de huid door. Het is een oppervlakkige warmte. Niks mis mee trouwens, maar infrarood werkt anders. Infrarood verwarmt mensen en dingen, niet de lucht. Je voelt de warmte niet als je je handen boven de deken houdt, pas als je erop gaat zitten, krijg je het lekker warm. Ook duurzamer dus. We stoken immers niet voor de mussen, zei mijn moeder altijd.
Infraroodwarmte is minder oppervlakkig en dringt diep in je lijf door. Het heeft daardoor een aantal voordelen. Zo zorgt het voor soepelere spieren, kan het helpen bij pijnklachten en ze zeggen dat het zorgt voor een betere doorbloeding. Infraroodwarmte helpt te ontspannen en zorgt voor een betere nachtrust. Positieve effecten die je maar mooi even meepikt als je de Stoov warmtedeken gebruikt!
Makkelijk mee te nemen
De Stoov warmtedeken is opgerold maar een klein pakketje van ongeveer 15 cm x 45 cm en weegt 1,5 kilo. Dat is een stuk kleiner dan de Crespo warmtehoes die we eerder testten. Er zit een band met een sluiting aan waardoor het rolletje ook een rolletje blijft. Je kunt hem in verschillende kleuren kopen, bijpassend bij je tent of vouwwagen. Met een Big Hug maak je een knus plekje van je kampeerstoel.
Ook fijn op de koude zolderkamer
De Stoov deken gebruik ik stiekem ook thuis
De deken is niet alleen fijn als je gaat kamperen, maar komt ook thuis goed van pas. In mijn wat koude werkkamer leg ik hem in de stoel, waardoor ik heerlijk warm werk en de verwarming niet aan hoef te zetten. Scheelt toch weer energie.
Stoov Big Hug XL vs. Crespo verwarmde stoelhoes
Stoov Big Hug XL vs Crespo verwarmde stoelhoes
We hebben inmiddels zowel de Crespo verwarmde stoelhoes als alternatief en de Stoov Big Hug XL uitgebreid getest. Goed om ze dus ook nog even met elkaar te vergelijken. Eigenlijk wint de Stoov draadloze warmtedeken het op bijna alle fronten van de Crespo stoelhoes met één belangrijke uitzondering.
De Stoov Big Hug is makkelijker mee te nemen, kun je wassen, past goed in zowel kleinere als grotere campingstoelen, voelt zachter aan, is beschikbaar in meer kekke kleuren én is net iets intuïtiever in gebruik. Qua accu houden ze het ongeveer even lang vol. Maar het Crespo warmtekussen wordt op de hoogste stand wel net iets warmer dan de Stoov. Het verschil is niet heel groot, maar wel voelbaar.
Beoordeling
-
Algemeen
9.0
-
Gebruiksgemak
9.0
-
Warmte
7.0
-
Kwaliteit
8.0
Pluspunten
- snel warm
- zeker in lage stand blijft hij lang warm
- infrarood
- usb aansluiting
- draadloos te gebruiken
- uitwasbaar
- gezellige knusse uitstraling
- groot genoeg
- goede kwaliteit
Minpunten
- lange oplaadtijd
- duur in aanschaf
En? Mag de Big Hug XL mee op vakantie?
Jazeker, ik ben enthousiast over de Stoov Big Hug XL warmtedeken. Ik denk dat er op koude avonden geloot moet worden wie erop mag zitten, want deze draadloze warmtedeken is wat mij betreft echt verwennerij, zo’n dekentje in je stoel. Als je het niet koud hebt, kun je echt wat langer van het kampvuur genieten. Infrarood geeft een fijne warmte. Ik vind de Stoov Big Hug warmtedeken er gezellig uitzien; de teddy uitvoering is wollig en knus.
De oplaadtijd vind ik wel een nadeel, je moet er eigenlijk elke ochtend aan denken om hem op te laden. Anders grijp je ‘s avonds mis. Of je moet een extra accu met snellader kopen. De Big Hug verdient een plekje in onze vouwwagen in elk geval, ik kijk er naar uit om hem vaak te gebruiken. Ik neem hem na het kamperen wel mee naar huis, want ook thuis ga ik hem zeker gebruiken.
In vergelijking met het Crespo warmtekussen zou ik in 8 van de 10 gevallen voor de Big Hug kiezen. Alleen als je altijd grote campingstoelen gebruikt, uiterlijk minder belangrijk vindt en ruimte minder belangrijk is, zoals in een caravan, dan is het Crespo warmtekussen een betere keuze.
Stoov Big hug aanbieding?
Ik krijg veel vragen of ik nog een Stoov big hug xl aanbieding weet, maar helaas zijn er zelden Stoov deken aanbiedingen. Het komt vaker voor dat ze niet leverbaar zijn. Als alternatief voor de Stoov warmtedeken kun je voor op de camping zeker naar de Crespo deken kijken. De ANWB heeft ook een Human Comfort warmtedeken die een stuk goedkoper is, maar daarmee zijn de ervaringen niet zo best al deze heb ik niet zelf getest. .
Stoov Big Hug
Handige tips en gadgets hier! Dit is een ideale deken
stoov big hug
waar kan ik hem kopen????
hoi,
heb je de warmte deken van Nikkie toevallig ook uitgeprobeerd?
Groetjes Annika
Nee, is het een aanrader?
In de winter is de matras vaak lang koud. Kun je met infrarood ook je bed voorverwarmen?
Nee, dat gaat niet. De stoov geeft pas warmte af als je erop gaat zitten. Bovendien zit er en enkel een warmte elemant in de zitting en in de rug. Als je je bed wilt voorverwarmen, kun je er beter een elektrische deken in leggen. Heefrlijk, doen wij ook in het voor- en najaar!
Gaan jullie ook de Rebel-Outdoor knuffeldeken testen?
Ben nl zeer benieuwd naar deze.