Unesco werelderfgoed Stevns Klint. De krijtrotsen bij deze kliffenkust zijn minder hoog dan bij Møns Klint, maar zeker zo mooi. Bovendien is het verhaal van Stevns Klint erg bijzonder.
Net ten Noorden van het eiland Møn ligt, op het eiland Seeland, hetDe kerk die van Stevns Klint viel, maar niet helemaal
Aan de rand van de rotsen van Stevns Klint, op 30 meter boven de zee, staat namelijk de kerk van Højerup. In 1928 is een deel van de kliffen afgebrokkeld. De halve kerk is daarbij in de zee verdwenen. Hoewel er daarna iets meer landinwaarts een nieuwe kerk werd gebouwd, werd besloten om de oude kerk niet af te breken. De oude kerk bleef dus staan.
Op de plek waar vroeger het altaar stond, is nu een open balkon. Van tussen de kerkbanken loop je zo de buitenlucht in, en dan sta je plotseling boven de zee. Een bijzondere gewaarwording!
De legende gaat trouwens dat de kerk elke kerstnacht een meter verder landinwaarts beweegt, weg van het klif van Stevns Klint, om zo verdere rampspoed af te wenden. Gezien de betonnen stut waar de kerk tegenwoordig op staat wagen we dit te betwijfelen, maar een mooi verhaal is het wel.
Aan een nieuw museum wordt gewerkt
De toegang tot de kerk is gratis. Wel moet er betaald worden voor het parkeren. Het geld dat hiermee wordt opgehaald, wordt gebruikt voor het in stand houden van het gebouw en het gebied er omheen. Hier vind je namelijk een park, waar je, als het zonnetje schijnt, kunt picknicken en waar de kinderen kunnen spelen in de speeltuin.
Verder is er een winkeltje (Fyksehütte) met handwerkproducten en ook een restaurant ontbreekt niet. Aan de rand van het park ontdekken we nog een gebouw met een bord “museum” erop. Pas nadat we aan de deur hebben gerammeld, zien we het briefje. “Vorübergehend geschlossen”, staat er in verbleekte letters op. Een voorbijganger weet te melden dat het museum inderdaad al geruime tijd dicht is, en dat er gewerkt wordt aan een nieuw bezoekerscentrum, dat een stuk verderop moet komen.
Wandelen langs Stevns Klint naar Stevns Fyr
Achter de kerk gaat een steile trap naar beneden. Hij komt uit op het keienstrand, onderaan de rotsen. Ook vanaf deze kant is een blik op de kerk heel bijzonder. Omdat er nog geregeld stukken rots naar beneden vallen, is er geen doorgaand pad onder langs de Stevns Klint.
We klimmen daarom de trap weer op en wandelen via een wandelpad boven langs de kliffen. De wandeling bovenlangs brengt je naar het hoogste punt van Stevns Klint. Het wandelpad is vlak en eenvoudig te bewandelen. Op verschillende plekken staan bankjes, en vanaf daar heb je een schitterende view over de kliffen. Na 2 kilometer kom je op je bestemming: Stevns Fyr, een vuurtoren die beklommen kan worden. De 102 treden zijn de inspanning waard: Het uitzicht is adembenemend.
Naast de hoge vuurtoren staat de oude vuurtoren. Dit gebouw uit 1816 was ooit een van de modernste vuurtorens van de wereld. Nu is het een klein museumpje, met informatie over de historie, de gesteenten en de vogels in het gebied.
Een mosasaurus en fossielen vinden in de kalkgroeve
Veel meer over de gesteenten in het gebied kom je te weten in het Geomuseum Faxe. Deze plaats, op 25 kilometer afstand van Stevns Klint, staat bekend om de fossielen die in kalkgroeve te vinden zijn.
Het museum zit in een modern gebouw, naast de bioscoop. Het is niet heel groot en het is aan te raden om het met een rondleiding te bezoeken. Anders is de collectie, zeker voor kinderen, een beetje nietszeggend.
Als je het Geomuseum binnengaat, kun je niet om het skelet van de Mosasaurus heen. De mosasaurus leefde miljoenen jaren geleden in de oceaan en at zo’n beetje alles wat er op zijn weg kwam. De gids weet dit heel beeldend te vertellen.
Op de bovenverdieping van het museum liggen fossielen die in Faxe zijn gevonden. Er zitten veel voorkomende fossielen bij, maar ook een aantal “Danekrae” (heel bijzondere vondsten), zoals een dino-fossiel gevonden door een 8-jarig meisje. Bovendien kijk je op de bovenverdieping uit over de -nog steeds in gebruik zijnde- groeve, waar al deze fossielen vandaan komen.
Op fosiel-safari naar “The big 9” in Faxe
Je mag -gratis- op eigen gelegenheid de groeve in om fossielen te zoeken. In ongeveer 10 minuten daal je af in de groeve, en dan sta je onder aan de wanden van kalksteen, waar je je kunt uitleven met hamer en beitel. Dat klinkt echter eenvoudiger dan het is. Want hoe vind je nou zo’n fossiel, en hoe hak je het er dan ook nog eens uit, zonder dat het breekt?
Het is dan ook veel leuker om met een gids op fossiel-safari te gaan. Het vinden van een fossiel wordt daardoor veel makkelijker, en wie weet vind je zelfs “the big 9”, een serie van verschillende koralen, een haaietand, een slakje, een schelp, een krabbetje en een zeester.
Ook krijg je het benodigde gereedschap mee en geeft de gids uitleg over wat je gevonden hebt. Voor ons is “the big 9″te hoog gegrepen: Wij vinden vooral koraal en slakjes. Na een uur hameren en beitelen is de rondleiding voorbij en vertrekt de gids, maar onze kinderen zijn nog niet klaar. “Mogen we nog even blijven, pap?” Gelukkig is die mogelijkheid er, en pas na nog eens een half uur houden wij het voor gezien. Het gereedschap wordt ingeleverd, de fossielen gaan in zakjes mee naar huis, en wij vertrekken met witte kleren van het kalk terug naar de camping op Møn om de rest van het de omgeving van het eiland Møn te ontdekken waar je ook nog de mooie Møns Klint hebt die ook de moeite waard zijn. We twijfelen nog even om nog een dik uur door te rijden voor een bezoek aan Kopenhagen maar besluiten het voor een andere keer te bewaren.
Lees alles over onze vakantie in Møn Seeland en Lolland en Falster:
– Onbekend Oost Denemarken: wat te doen op Lolland-Falster?
– Het eiland Møn Denemarken: 6 x doen met kinderen
– Hårbølle Strand, camping in de natuur op Deens Møn
Erik ging kamperen in Denemarken op uitnodiging van VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent delen we onze eigen en eerlijke ervaring.
reageer