ESVO de handen ineensloegen. Ze besloten om samen een tent te ontwikkelen van gerecyclede spijkerbroeken. Ik was wel benieuwd hoe ze op het idee van een spijkerbroekentent kwamen en hoe een tent gemaakt wordt. Daarom interviewde ik Richard Schokker, directeur van ESVO tenten.
Slapen onder je oude spijkerbroek? Yep, weggooien is zonde, gun je spijkerbroek een tweede ronde! Dat moet de gedachte zijn geweest toen kledingmerk Blue LOOP Originals, tentdoekproducent TenCate en tentenatelierDe eerste tent van gerecyclede spijkerbroeken
Duurzaam kledingmerk Blue LOOP ontwerpt en produceert al jarenlang kleding van gerecycled denim. Hierdoor krijgen in Europa een deel van de jaarlijks 640 miljoen weggegooide spijkerbroeken een tweede leven . “Na het succes van gerecyclede kleding wilde het kledingmerk ook allerlei andere producten van gerecyclede spijkerbroeken maken, inclusief tenten en zo kwamen ze bij ESVO”, vertelt Schokker. “Vanaf het begin wist ik dat het moeilijk zou worden. Denim is normaal gesproken niet ideaal om tentdoek van te maken. Van oorsprong is denim-stof niet waterdicht, op den duur gevoelig voor schimmel en is het niet bepaald u.v.-bestendig” legt Schokker uit. Samen hebben ze toen de grootste tentdoekproducent van Nederland, TenCate, gevraagd om mee te denken en met succes. “Er is inmiddels een tentdoek van gerecyclede spijkerbroeken van TenCate dat qua technische waarden prima is. Toch, “Practice makes perfect en daarom blijven we door ontwikkelen.”
Het recept van een spijkerbroeken tent?
Vermaal 25 oude spijkerbroek en maak een musseltje van 25% oude jeans, 25% katoen en 50% polyester en laat er garen van spinnen. TenCate weeft van de garen recyclede waterdichte stoffen en ESVO tenten die naait er een tent van en BleuLOOP noemt hem BlueCamp. Dat is het recept van een jeans tent. Klaar om onder je eigen oude spijkerbroek te gaan slapen?
Slapen onder je eigen gerecyclede spijkerbroek
“De tenten van gerecyclede jeans zijn nog niet te koop omdat ze eerst nog uitgebreid getest moeten worden”, aldus Schokker. Afgelopen zomer hebben een aantal tenten overzomerd op de Waddeneilanden. Ook deze zomer kun je op het festival ‘Into the great wide open ’ op Vlieland 30 jeans tenten tegenkomen en er zelfs in slapen. Echt festival kamperen. ‘De ervaring die we gedurende deze zomers opdoen met de tenten van gerecyclede denim gebruiken we om de tenten verder te verbeteren.’
De BlueCamp tent, een mooi duurzaam initiatief
Ik hou van dit soort duurzame initiatieven waarbij een goed groen idee, samenwerking en een flinke portie doorzettingsvermogen voor een mooi product zorgen. Daarnaast vind ik het ontwerp van de BlueCamp spijkerbroeken tent ook gewoon mooi. Mooie lijnen en de denim kleur die behouden is gebleven zorgen voor een stoer uiterlijk. Wat mij betreft zou er zo zo’n kampeertent naast onze vouwwagen mogen komen te staan. Helaas moeten we nog even geduld hebben want Schokker verwacht dat de BlueCamp tent pas over een tijdje op de markt zal komen.
reageer