Regelmatig krijg ik de vraag: wat is nu het beste tentdoek? Moet ik polyester, nylon, katoen of polykatoen kiezen? Hoewel ik geneigd ben om te zeggen ‘katoen’, is het juiste antwoord gecompliceerder. Het hangt van veel verschillende factoren af. Daarom zal ik van ieder soort tentdoek de voor- én nadelen bespreken, zodat je zelf een keuze kunt maken.
Waarom is het soort tentdoek zo belangrijk?
Tja, het soort tentdoek dat je kiest kan je vakantie of trekking eigenlijk maken of breken. Ga je vaak naar Zuid-Frankrijk in de zomer dan moet je nog eens goed nadenken voordat je een polyester tent koopt om te voorkomen dat je ’s ochtends als een plasje wakker wordt. Neem je naar een zonnig klimaat een nylon tent mee om die 2 weken te laten staan? Dan kun je ervan uitgaan dat de levensduur van je nylon tent flink minder wordt. Dus ja, het kiezen van het juiste tentdoek voor jouw tent is belangrijk.
Welke soorten tentdoek zijn er?
Grofweg zijn er 4 verschillende soorten tentdoek: katoen, polyester, de combi van die twee: polykatoen, én nylon. Ik zal bij ieder langs gaan.
Redwood polyester oppompbare tent
Polyester tentdoek
Polyester tentdoek is lichtgewicht en gemakkelijk schoon te maken en het is bestand tegen schimmel, uv-straling en rot. Weerplekken zullen er niet snel in komen, ook als je het bijvoorbeeld drie dagen nat ingepakt laat zitten. Daarnaast is het één van de soorten tentdoek dat het snelste droog is na een regenbui omdat het geen vocht opneemt. Dat is dan ook meteen het grootste nadeel, want het neemt ook van binnenuit geen vocht op en ademt niet en dus heb je in een polyester tent sneller condens en een benauwder/warmer binnenklimaat.
Polyester is op dit moment één van de meest gebruikte soorten tentdoek in tunneltenten, bijzettenten en opblaasbare tenten. Het is vooral geschikt voor kampeerders die veel rondtrekken en kamperen in Midden- en Noord-Europa.
Levensduur: De waterdichtheid en kwaliteit van polyester tentdoek kun je deels aflezen aan de waterkolom. Licht polyesterdoek tussen de 2000 en 3000 mm heeft een levensduur van ongeveer 10 tot 20 weken. Voor iedere 1000 mm waterkolom komen daar een paar weken bij.
- Sneldrogend
- Lichtgewicht
- Kleine pakmaat
- Goedkoop
- Behoudt kleur en vorm goed
- Makkelijk schoon te maken.
- Meer condens
- Niet ademend
- Snel warm
- Lage isolatiewaarde
Lichtgewicht nylon tunneltent Laughing owl
Nylon tentdoek
Nylon tentdoek, het wordt ook wel polyamide tentdoek genoemd. Dit is een soort tentdoek dat veel gebruikt wordt in de beste lichtgewicht tenten voor fietsvakanties en/of expedities. Het is nog lichter dan polyester en heeft ook een nog kleinere pakmaat.
Het staat bekend om zijn duurzaamheid en waterbestendigheid. Van zichzelf is nylon niet zo sterk en ook niet waterdicht. Om het sterker te maken wordt bij veel nylon tenten de ripstop weeftechniek gebruikt; dit noemen ze dan ook wel ripstop nylon. Daarna moet de stof nog met een coating worden bewerkt om het waterdicht te maken. Dat kan alleen aan de buitenkant: enkelzijdige coating, maar ook aan binnen- en buitenkant: een dubbelzijdige coating. Drie belangrijke nadelen van nylon tentdoek zijn dat het erg condenseert, bij nat weer erg uitrekt wat lekkage kan veroorzaken en het erg gevoelig is voor uv-straling.
Levensduur: De kwaliteit van nylon is erg afhankelijk van het soort nylon dat er gebruikt wordt, welke coatings het heeft gehad en of er inderdaad een ripstop techniek is gebruikt en of het veel zonlicht ziet. Je hebt echt lichtgewicht nylon tentdoek van 80-140 g/m² en zwaarder nylondoek van 280-350 g/m². De levensduur van een nylontent is dan ook zo’n 15 tot 25 weken, afhankelijk van bovenstaande factoren.
Katoenen De Waard tent
Katoenen tentdoek
Katoenen tentdoek is veruit mijn lievelingssoort tentdoek. Het staat bekend om zijn ademend vermogen en het fijne leefklimaat dat je daardoor krijgt zowel bij, kou, regen als bij hitte. Het biedt een goede isolatie en is daardoor ook geschikt voor winterkamperen. Ook katoenen tentdoek krijgt een coating om waterdicht gemaakt te worden en beter bestand te zijn tegen rot en schimmel.
Omdat katoen echter een natuurproduct is en het ademend is en dus ook vocht kan opnemen, droogt het minder snel en is de antischimmellaag niet feilloos. Mocht je katoen nat inpakken, dan moet je dat binnen 24 uur weer uithangen om schimmel en ‘het weer’ te voorkomen.
Een katoenen tent is geschikt voor veel verschillende soorten weertypen zoals hitte en kou, maar vanwege de langere droogtijd en het zwaardere gewicht is het vooral geschikt voor kampeerders die langere tijd op één plek blijven. Je ziet dan ook dat veel familietenten en kwaliteitsmerken zoals De Waard, Karsten, Esvo en Atomatent zijn gemaakt van katoen.
Levensduur: De levensduur van een katoenen tent is veelal veel langer dan die van een polyester of nylon tent. Hoeveel weken een katoenen tent meegaat, is daarnaast weer afhankelijk van de kwaliteit van het katoen, maar ook in grote mate van hoe de tent onderhouden is. Schoonmaken met lauw water en droog opbergen doen wonderen en er zijn kampeerders die al 40 jaar dezelfde katoenen tent gebruiken.
Dat zijn dan katoenen tenten met een zwaargewicht katoen. Veel De Waard-tenten zijn van 340 grams katoen gemaakt en vallen in deze categorie. Lichtgewicht katoen 130 – 180 grams heeft een levensduur van zo’n 20 tot 40 sta-weken. Zwaargewicht katoen van 220 tot 340 grams katoen heeft een levensduur van 30 tot 55 weken. Of zelfs 40 jaar dus!
- Fijn leefklimaat
- Lange levensduur
- Ademend, geen condens
- Natuurlijk materiaal
- Isoleert goed
- Zeer waterdicht
- Niet gevoelig voor uv-licht
- Koel bij warm weer
- Droogt langzaam
- Vraagt meer onderhoud
- Altijd droog opbergen
- Zwaar
- Duurder
- Krimpt een beetje
Quechua ariseconds 6 3 polycoton zijkant
Polykatoenen tentdoek
Polykatoenen tentdoek, ook wel polycoton of polykatoen genoemd, Zoals de Quechua Airseconds 6.3 Polycoton gebruikt is, is een soort tentdoek dat katoen en polyester combineert. Katoen en polyester worden hierbij door elkaar verweven en daardoor ook de voordelen van beide materialen en dat biedt een goede balans tussen ademend vermogen, duurzaamheid en onderhoudsgemak.
In de meeste gevallen bestaat polykatoen voor ongeveer 60 à 70% uit katoen en 40 à 30% uit polyester. Let goed op deze verhouding bij het kopen van een tent, want er zijn merken die iets ook polycoton noemen als er maar 30% katoen in zit en dan zijn eigenlijk alle voordelen tenietgedaan.
Polykatoenen tentdoek wordt net als katoen vooral gebruikt voor familietenten die langere tijd op dezelfde plek blijven staan, omdat het ook bij polycoton van belang is dat er droog ingepakt wordt. Wel is polykatoen een stuk lichter dan gewoon katoen en droogt het ook iets sneller, waardoor trekken wel tot de mogelijkheden behoort.
Levensduur: Ook bij een polycoton tent is de levensduur grotendeels afhankelijk van of de tent goed onderhouden is. Is dat het geval, dan is de gemiddelde levensduur van een polykatoenen tent zo’n 40 weken, ga je er ruiger mee om dan zal dat al snel halveren.
- Leefklimaat
- Ademend, minder condens
- Lichter dan katoen
- Droogt sneller dan katoen
- Zwaarder dan polyester
- Let op verhouding katoen / polyester
- Droogt langzamer dan polyester
- Droog inpakken
- Duurder
Conclusie: Welk soort tentdoek past bij jou?
Bij het kiezen van het juiste tentdoek is het belangrijk om rekening te houden met jouw specifieke manier van kamperen, de plek waar je vooral kampeert en je budget.
Incidentele kampeerders: Als je slechts af en toe kampeert, is de meest voor de hand liggende keuze een polyester tent. Dit tentdoek is goedkoop, wel waterdicht, het leefklimaat en de duurzaamheid zijn wat minder maar je hebt er ook weinig omkijken naar.
Langkampeerders: Kampeer je vaak en zeker wanneer je veelal langer dan een paar dagen op één plek blijft, dan is een katoenen of polykatoenen tent de meest voor de hand liggende keuze. Vooral voor kampeerders die veel naar Zuid-Europa gaan of een aantal weken op één plek blijven is een katoenen tent snel de beste keuze, helaas niet de goedkoopste.
Trekkende kampeerders: Ben je een kampeerder die slechts een aantal dagen op één plek blijft of vooral veel weekenden weggaat, dan zou ik kiezen voor polyester tentdoek. Het droogt snel, is goedkoop en heeft een relatief kleine pakmaat. Ideaal voor trekkers.
Lichtgewicht en fietskampeerders: Lichtgewicht kampeerders, wandelaars, hikers, fietsers zijn eigenlijk altijd aangewezen op een nylon tent. Deze zijn er al van minder dan een kilo, drogen snel en nemen weinig ruimte in. Omdat je enkel in de tent slaapt is het mindere binnenklimaat minder een bezwaar.
Keuze
Ik begon nu 61 jaar geleden met tentkamperen en doe het nog steeds
even graag. Ik begon met tenten in 100% katoen en “evolueerde” mee
naar tenten met kunststofdoek, dat leek me ideaal tot ik voelde dat ik s’morgen zwetend wakker werd in een stoombad (combinatie van condens en de ochtendzon) Daar komt nog bij dat ,vooral grotere nylontenten, die s’nachts door vocht gaan doorhangen bij een winderige
nacht je het slapen beletten door geschuifel en geklapper van het doek!
Ouder en wijzer geworden kampeer ik dus opnieuw in 100% katoenen
tenten (Atomaten-De waard-Esvo enz) Het verschil is enorm!
Sil polyester
Beste kampeermeneer, het is idd zo dat nylon de lichtgewichtklasse domineerde. Sinds enige tijd is silpol in opkomst vanwege de rekvrijheid, niet nat worden en dus supireur iver nulon bij mat weer. Dan Durstin en ook Hilleberg zie je de switch maken.
Dank voor je aanvulling. We gaan het zien hoe zich dat ontwikkeld
Ventilatie
Let bij polyester tenten op de ventilatiemogelijkheden
Beste Tjerk, wij hebben jarenlang plezier gehad van een Coleman polyester familietent. Deze had grote deuren met muskietengaas en een aantal handige ventilatie openingen, en we hebben weinig last van condens gehad. In een grote tent zit je ook niet snel tegen het doek.
Nu hebben we een katoenen belltent met binnentent. Het leefklimaat is fantastisch. Ja hij is zwaar en het drogen is in huis een heel gedoe. Als dat buiten in de zon kan is dat veel fijner.
Voor korte tripjes hebben we nog een kleine polyester koepeltent van Redwood en hierin hebben we tot dusver ook geen condensproblemen gehad. Een kleine tent is snel warm, in Nederland is dat ‘s nachts just fijn. het muskietengaas zorgt voor voldoende frisse lucht
Dag Kick, de combi kleine polytent en grote katoenen tent is inderdaad een slimme. Of je last hebt van condens is naast ventilatie ook erg afhankelijk van het weer.
MSR
Blij met mijn MSR Elixer en habitude
Ik heb alle soorten tenten gehad ook de zware katoenen. Wij zitten meer in zuid Europa waar het zomers behoorlijk heet is. Maar met de MSR Elixer en habitude hebben wij daar totaal geen last van,omdat wij het buitenzeil dan weglaten en dus alleen in de binnentent slapen ,waarvan de bovenkant bijna alleen maar muskieten gaas is. Ook zie je dan de sterren. Sinds kort gebruiken we ook de MSR rendez vous 200 tarp. We kunnen de Elixer 4 en 2 mooi onder de tarp zetten(alleen binnentent)dit betekend overdag tent in de schaduw en koel en mocht er per ongeluk een drup vallen staat de tent mooi droog ook. Super blij met deze combinatie en wil niks anders meer. Overigens ook heel makkelijk en snel op te zetten die MSR tenten.